Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *
Η ψυχολογία είναι ένας πολύπλοκος και διαφοροποιημένος τομέας που απαιτεί χρόνια σπουδών και πρακτική εμπειρία για να τον κατακτήσει κανείς. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά άτομα που προσπαθούν να γράψουν βιβλία και να δώσουν συμβουλές ζωής, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση, και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για ποικίλους λόγους.
Πρώτα απ' όλα, η ψυχολογία είναι ένας επιστημονικός κλάδος και απαιτεί μια αυστηρή προσέγγιση στην έρευνα και την ανάλυση. Οι άνθρωποι που δεν έχουν σπουδάσει ψυχολογία μπορεί να μην κατανοούν τη σημασία της διεξαγωγής έρευνας ή μπορεί να μην έχουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για τη διεξαγωγή έρευνας υψηλής ποιότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβείς ή ελλιπείς πληροφορίες που παρουσιάζονται ως γεγονότα, κάτι που μπορεί να είναι επιβλαβές για τα άτομα που βασίζονται σε αυτές τις πληροφορίες για να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους.
Δεύτερον, η ψυχολογία είναι ένας τομέας που απαιτεί κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου νου. Τα άτομα που δεν έχουν σπουδάσει ψυχολογία μπορεί να μην έχουν βαθιά κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν στη συμπεριφορά και, ως εκ τούτου, μπορεί να προσφέρουν απλοϊκές ή ελλιπείς συμβουλές που δε λαμβάνουν υπόψη το πλήρες φάσμα των παραγόντων που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε περιπτώσεις που τα άτομα παλεύουν με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, καθώς οι ελλιπείς ή ανακριβείς συμβουλές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους ή να οδηγήσουν σε περαιτέρω βλάβη.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι επικίνδυνη πρακτική η παροχή ψυχολογικών συμβουλών από άτομα που δεν είναι ψυχολόγοι, είναι ότι μπορεί να μην υπάρχει κατανόηση των ηθικών αρχών που διέπουν την άσκηση της ψυχολογίας. Οι δεοντολογικοί προβληματισμοί είναι κρίσιμοι για την άσκηση της ψυχολογίας και περιλαμβάνουν αρχές όπως η εμπιστευτικότητα, η συγκατάθεση μετά από ενημέρωση και η αποφυγή βλάβης. Τα άτομα που δεν έχουν σπουδάσει ψυχολογία μπορεί να μην γνωρίζουν αυτές τις αρχές και να τις παραβιάζουν ακούσια στις συμβουλές ή στις συστάσεις τους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές σε καταστάσεις που τα άτομα είναι ευάλωτα, όπως όταν αναζητούν βοήθεια για θέματα ψυχικής υγείας.
Επιπλέον, η ψυχολογία είναι ένας διαρκώς εξελισσόμενος τομέας, με νέες έρευνες και γνώσεις να αναδύονται σε τακτική βάση. Τα άτομα που δεν έχουν σπουδάσει ψυχολογία ενδέχεται να μην είναι ενήμερα για τις τελευταίες έρευνες και εξελίξεις στον τομέα και, ως εκ τούτου, να προσφέρουν ξεπερασμένες ή ανακριβείς συμβουλές. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε περιπτώσεις όπου τα άτομα ζητούν συμβουλές για σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας, καθώς οι ξεπερασμένες ή ανακριβείς συμβουλές μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους.
Εν κατακλείδι, η ψυχολογία είναι ένας πολύπλοκος και διαφοροποιημένος τομέας που απαιτεί χρόνια σπουδών και πρακτική εμπειρία για να κατακτηθεί. Τα άτομα που δεν έχουν σπουδάσει ψυχολογία μπορεί να μην έχουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις ή την κατανόηση που απαιτούνται για την παροχή ακριβών και αποτελεσματικών συμβουλών ζωής. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο σε καταστάσεις όπου τα άτομα παλεύουν με σοβαρά ζητήματα ψυχικής υγείας ή λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τα άτομα να ζητούν συμβουλές από εξειδικευμένους και έμπειρους επαγγελματίες που έχουν βαθιά κατανόηση της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου νου και της συμπεριφοράς.