Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *
Η άνοδος των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης έχει επιφέρει πολλές θετικές αλλαγές στη ζωή μας. Έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που επικοινωνούμε και έχει φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά από ποτέ. Ωστόσο, μία από τις πιο αρνητικές πτυχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η ανεξέλεγκτη αγένεια και η εχθρότητα που βλέπουμε στα σχόλια και τις αλληλεπιδράσεις. Γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο το φαινόμενο οι άνθρωποι να είναι αγενείς και προσβλητικοί στις διαδικτυακές τους αλληλεπιδράσεις, και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία και ευεξία.
Ένας από τους κύριους λόγους πίσω από την αγένεια στα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η ανωνυμία. Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ενθαρρυμένοι να λένε πράγματα στο διαδίκτυο που δεν θα έλεγαν ποτέ από κοντά, επειδή μπορούν να κρυφτούν πίσω από ένα όνομα οθόνης ή μια εικόνα προφίλ. Η ανωνυμία που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνει τους ανθρώπους να είναι αγενείς και εχθρικοί χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσουν συνέπειες για τις πράξεις τους. Αυτή η αίσθηση της ανωνυμίας μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι από τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα λόγια τους στους άλλους.
Ένας άλλος λόγος για την αγένεια στα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η έλλειψη κοινωνικών ενδείξεων. Όταν επικοινωνούμε πρόσωπο με πρόσωπο, έχουμε μια σειρά από μη λεκτικές ενδείξεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον τόνο και την πρόθεση πίσω από τα λόγια που λέγονται. Ωστόσο, στις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις, αυτές οι μη λεκτικές ενδείξεις απουσιάζουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αντιδρούν πιο έντονα στα σχόλια απ' ό,τι θα έκαναν αυτοπροσώπως, οδηγώντας σε έναν κύκλο αρνητικότητας και εχθρότητας.
Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην αγένεια των σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το φαινόμενο του θαλάμου αντήχησης. Οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί για να μας δείχνουν περιεχόμενο που ευθυγραμμίζεται με τα ενδιαφέροντα και τις πεποιθήσεις μας, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά εκτεινόμαστε μόνο σε πληροφορίες και απόψεις με τις οποίες ήδη συμφωνούμε. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι αισθάνονται δικαιολογημένα αγενείς και προσβλητικοί απέναντι σε όσους έχουν διαφορετικές απόψεις, οδηγώντας σε περαιτέρω πόλωση της κοινωνίας.
Ο αντίκτυπος της αγένειας στα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικός. Μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στην ψυχική μας υγεία και ευημερία, οδηγώντας σε άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάρρευση των σχέσεων και να μας δυσκολέψει να συνδεθούμε με τους άλλους. Ο συνεχής καταιγισμός αρνητικότητας και εχθρότητας μπορεί να είναι συντριπτικός, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση μιας θετικής προοπτικής για τη ζωή.
Για να καταπολεμήσουμε την αγένεια στα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να καταβάλουμε συντονισμένη προσπάθεια να είμαστε πιο προσεκτικοί στις αλληλεπιδράσεις μας στο διαδίκτυο. Θα πρέπει πάντα να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με ευγένεια και σεβασμό, ακόμη και αν διαφωνούμε μαζί τους. Θα πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του αντίκτυπου που μπορούν να έχουν τα λόγια μας στους άλλους και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, εφαρμόζοντας πολιτικές που αποθαρρύνουν την αγένεια και την κατάχρηση και παρέχοντας εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν και να αποκλείουν προσβλητικό περιεχόμενο.
Συμπερασματικά, η αγένεια στα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα σημαντικό ζήτημα που έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία και ευημερία. Οφείλεται σε παράγοντες όπως η ανωνυμία, η έλλειψη κοινωνικών ενδείξεων και το φαινόμενο του θαλάμου ηχούς. Για να καταπολεμήσουμε αυτό το ζήτημα, πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τις αλληλεπιδράσεις μας στο διαδίκτυο και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, εφαρμόζοντας πολιτικές και εργαλεία που αποθαρρύνουν την αγένεια και την κατάχρηση. Συνεργαζόμενοι, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο θετική και με σεβασμό διαδικτυακή κοινότητα που θα μας ωφελήσει όλους.