Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να θυμάστε όλα όσα διαβάζετε:
1. Δώστε προσοχή: Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε αυτό που διαβάζετε. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ένα ήσυχο μέρος και ότι δεν έχετε περισπασμούς.
2. Κρατήστε σημειώσεις: Το να κρατάτε σημειώσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να θυμάστε πληροφορίες. Μπορείτε να καταγράψετε τα κύρια σημεία, τις βασικές ιδέες και τυχόν ερωτήσεις ή σκέψεις που σας έρχονται στο μυαλό καθώς διαβάζετε.
3. Χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα: Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα, όπως διαγράμματα, γραφήματα ή πίνακες, για να σας βοηθήσουν να θυμάστε σημαντικές πληροφορίες.
4. Δημιουργήστε νοητικές εικόνες: Προσπαθήστε να απεικονίσετε στο μυαλό σας αυτό που διαβάζετε. Αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε πολύπλοκες πληροφορίες.
5. Αναλύστε το: Χωρίστε το υλικό σε μικρότερα κομμάτια και επικεντρωθείτε σε ένα τμήμα κάθε φορά. Αυτή η προσέγγιση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερφόρτωση και θα σας επιτρέψει να θυμάστε περισσότερα.
6. Εξασκηθείτε στην ενεργητική ανάγνωση: Ασχοληθείτε ενεργά με το υλικό. Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας καθώς διαβάζετε και προσπαθήστε να συνοψίσετε με δικά σας λόγια όσα διαβάσατε.
7. Επαναλάβετε: Η επανάληψη των πληροφοριών μπορεί να σας βοηθήσει να τις θυμάστε καλύτερα. Μπορείτε να τις επαναλάβετε δυνατά, να τις γράψετε ή να προσπαθήσετε να τις διδάξετε σε κάποιον άλλο.
8. Χρησιμοποιήστε μνημονικές τεχνικές: Οι μνημονικές τεχνικές είναι βοηθήματα μνήμης που σας βοηθούν να θυμάστε πληροφορίες συνδέοντάς τες με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακρωνύμια, ομοιοκαταληξίες ή τραγούδια για να θυμάστε πληροφορίες.
9. Δοκιμάστε τον εαυτό σας: Το να δοκιμάζετε τον εαυτό σας με σύντομες ερωτήσεις σχετικά με όσα διαβάσατε, μπορεί να σας βοηθήσει να τη θυμάστε καλύτερα. Μπορείτε να σημειώσετε μια λίστα ερωτήσεων σχετικά με όσα διαβάσατε και μετά να εξετάσετε τον εαυτό σας.
* Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Φιλόλογος - M.Ed. Ειδικός Παιδαγωγός - Συγγραφέας - Δημιουργός του e-didaskalia.blogspot.gr.