Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, υπήρξαν αμέτρητες γυναίκες που συνέβαλαν σημαντικά στον κόσμο. Αυτές οι γυναίκες αψήφησαν τα κοινωνικά πρότυπα, αμφισβήτησαν το status quo και άνοιξαν το δρόμο για την επιτυχία των μελλοντικών γενεών. Σε αυτή την ανάρτηση, θα εξερευνήσουμε μερικές μόνο από τις πολλές αξιόλογες γυναίκες που έχουν αλλάξει τον κόσμο.
Μαρία Κιουρί
Η Μαρί Κιουρί ήταν φυσικός και χημικός που έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ και το πρώτο άτομο που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ σε διαφορετικούς τομείς. Διεξήγαγε πρωτοποριακή έρευνα για τη ραδιενέργεια και ανακάλυψε τα στοιχεία πολώνιο και ράδιο. Το έργο της Κιουρί έφερε επανάσταση στην κατανόηση του ατόμου και έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.
Ρόζα Παρκς
Η Ρόζα Παρκς ήταν ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα που έγινε σύμβολο του αμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό επιβάτη στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα το 1955. Η σύλληψή της προκάλεσε το μποϊκοτάζ των λεωφορείων του Μοντγκόμερι, το οποίο οδήγησε στην άρση του διαχωρισμού των δημόσιων συγκοινωνιών στην πόλη. Η γενναιότητα και η αποφασιστικότητα της Παρκς βοήθησαν να εμπνευστεί μια γενιά ακτιβιστών και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960.
Μαλάλα Γιουσαφζάι
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι Πακιστανή ακτιβίστρια που έγινε διεθνές σύμβολο της γυναικείας εκπαίδευσης, όταν επέζησε από απόπειρα δολοφονίας από τους Ταλιμπάν το 2012. Η Γιουσαφζάι είχε υπερασπιστεί την εκπαίδευση των κοριτσιών στη χώρα της όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι εξ επαφής. Επέζησε από την επίθεση και έκτοτε έγινε υπέρμαχος της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Το 2014, έγινε το νεότερο άτομο που κέρδισε ποτέ το Νόμπελ Ειρήνης.
Άντα Λάβλεϊς
Η Άντα Λάβλεϊς ήταν μαθηματικός και συγγραφέας που θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στον κόσμο. Συνεργάστηκε με τον Τσαρλς Μπάμπατζ στην Αναλυτική Μηχανή του, έναν προτεινόμενο μηχανικό υπολογιστή, και έγραψε τον πρώτο αλγόριθμο που σχεδιάστηκε για να επεξεργαστεί από μηχανή. Το έργο της Λάβλεϊς έθεσε τα θεμέλια για τον σύγχρονο προγραμματισμό υπολογιστών και βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την ψηφιακή εποχή.
Τζέιν Γκούντολ
Η Τζέιν Γκούντολ είναι πρωτευοντολόγος και περιβαλλοντολόγος που είναι περισσότερο γνωστή για το πρωτοποριακό της έργο με τους χιμπατζήδες. Έχει περάσει πάνω από 60 χρόνια μελετώντας αυτά τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον και έχει κάνει πολλές ανακαλύψεις σχετικά με τη συμπεριφορά και τις κοινωνικές τους δομές. Η έρευνα της Γκούντολ μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα τους πλησιέστερους ζωντανούς συγγενείς μας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των πληθυσμών των χιμπατζήδων σε όλο τον κόσμο.
Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τις πολλές αξιόλογες γυναίκες που έχουν αλλάξει τον κόσμο. Καθεμία από αυτές τις γυναίκες κατέρριψε εμπόδια και ξεπέρασε τεράστια εμπόδια στην επιδίωξη των στόχων της. Αποτελούν υπενθύμιση της απίστευτης δύναμης που έχουν τα άτομα να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο.
* Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Φιλόλογος - M.Ed. Ειδικός Παιδαγωγός - Συγγραφέας - Δημιουργός του e-didaskalia.blogspot.gr.