Στις 2 Απριλίου του 1970 έκανε πρεμιέρα το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό σίριαλ, στο κρατικό κανάλι ΥΕΝΕΔ.
Μέχρι τότε στην ελληνική τηλεόραση προβάλλονταν μόνο ξένες σειρές και κυρίως αμερικάνικες.
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός ελληνικού τηλεοπτικού προϊόντος που θα παιζόταν σε συνέχειες, ανήκε στο στέλεχος του τομέα ειδήσεων του καναλιού, Κώστα Σισμάνη
Την οικονομική υποστήριξη στην προσπάθεια αυτή, θα παρείχε η ιταλική εταιρεία που κατασκεύαζε τηλεοράσεις, η «Urania», που θα ήταν και ο μοναδικός χορηγός.
Δεδομένου ότι ο όρος «σειρά» δεν υπήρχε τότε, ο τύπος της εποχής το περιέγραφε ως «το πρώτον τηλεοπτικόν θέατρον συνεχείας εις την Ελλάδα».
Το σίριαλ που ονομάστηκε «Το σπίτι με τον φοίνικα», προβαλλόταν κάθε Πέμπτη βράδυ και η διάρκεια του κάθε επεισοδίου ήταν μισή ώρα
Το σενάριο της σειράς και η αποτυχία
Το σενάριο της πρώτης ελληνικής τηλεοπτικής σειράς, γράφτηκε από τη δημοσιογράφο Κική Σεγδίτσα.
Σύμφωνα με αυτό, μια Ελληνίδα κάτοικος του εξωτερικού και σεναριογράφος στο επάγγελμα, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και αγοράζει μια βίλα στην Κηφισιά για να μείνει με το παιδί της.
Κλεισμένη στον εαυτό της, δεν δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που την περιτριγυρίζει.
Εκείνος προσλαμβάνει έναν ντετέκτιβ, για να μάθει τις δραστηριότητες που έχει η επιτυχημένη σεναριογράφος στην καθημερινότητά της.
Τελικά ανακαλύπτει πως πρόκειται για τη γυναίκα με την οποία είχε συνάψει σχέση στο παρελθόν και παράτησε λόγω της άσχημης εξωτερικής της εμφάνισης.
Ο δημοσιογράφος αντιλαμβάνεται πως το παιδί της αλλαγμένης πια γυναίκας είναι δικό του και επανορθώνει, πηγαίνοντας να ζήσει μαζί τους στο σπίτι με το φοίνικα στην Κηφισιά.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά είχε ο Κώστας Καρράς και η Έρρικα Μπρόγιερ, ενώ συμμετείχαν επίσης οι ηθοποιοί Γιάννης Μιχαλόπουλος, Κατερίνα Γιουλάκη, Ανδρέας Φιλιππίδης και Τάκης Μηλιάδης.
Το σενάριο που θεωρήθηκε ανιαρό και τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σειρά.
«Το σπίτι με τον φοίνικα» περιορίστηκε σε 13 επεισόδια, καθώς δεν είχε επιτυχία και η ιταλική εταιρεία τηλεοράσεων σταμάτησε τη χορηγία.