Το Προσχέδιο Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία στη χώρα μας Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης , το οποίο θα φέρει, προς συζήτηση και έγκριση, σε ένα από τα επόμενα υπουργικά Συμβούλια.
Στόχος του υπουργού Παιδείας είναι το Σχέδιο Νόμου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση , αμέσως μετά την έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο, και να κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Προσχέδιο Νόμου θα προβλέπει τα εξής:
Α. Θα τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού
Β. Θα τεθούν διαδικασίες επιλογής και προαγωγής των φοιτητών.
Γ. Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).
Δ. Θα εξετάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται η βιωσιμότητα και η προοπτική του Μη Κρατικού Πανεπστημίου.
Ε. Θα αποκλείονται αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.
Ζ. Θα δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος στην πρόσφατη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:
"Είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως -εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση", δήλωσε, και σημείωσε:
"Αυτή η ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία θα διορθωθεί, αλλά με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν και θα εγκατασταθούν στη χώρα μας θα πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που η Ελληνική Πολιτεία θα έχει θέσει".