Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης*
Η αντιμετώπιση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) σε ένα παιδί μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι με τις σωστές στρατηγικές και υποστήριξη μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να βελτιώσει την προσοχή και τη συγκέντρωσή του. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, οπότε η εύρεση των καλύτερων τρόπων αντιμετώπισης μπορεί να απαιτεί δοκιμές και σφάλματα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μερικούς πρακτικούς τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας με ΔΕΠΥ να συγκεντρωθεί και να επιτύχει.
Ζητήστε συμβουλές από ειδικούς:
Ξεκινήστε συμβουλευόμενοι έναν επαγγελματία ειδικό παιδαγωγό, παιδοψυχολόγο ή παιδίατρο. Η φαρμακευτική αγωγή σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και στην ενίσχυση της συγκέντρωσης. Εξάλλου, η ιατρική παρέμβαση συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό και με τις παιδαγωγικές παρεμβάσεις.
Εξερευνήστε τη συμπεριφορική θεραπεία:
Η συμπεριφοριστική θεραπεία, όπως η Γνωστική Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT) ή η Θεραπεία Παρορμητισμού-Παιδιού (PCIT), μπορεί να εφοδιάσει το παιδί σας με πολύτιμα εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ. Η συνεργασία με έναν ειδικό θεραπευτή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα:
Μια δομημένη καθημερινή ρουτίνα μπορεί να προσφέρει προνοητικότητα και σταθερότητα στο παιδί σας. Ορίστε συγκεκριμένα ωράρια για τα γεύματα, την εργασία στο σπίτι, το παιχνίδι και το διάλειμμα για να το βοηθήσετε να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα το χρόνο και τα καθήκοντά του.
Χωρίστε τις εργασίες σε μικρότερα τμήματα:
Για να αποφύγετε την πιθανότητα υπερφόρτωσης, χωρίστε τις εργασίες σε διαχειρίσιμα τμήματα. Οπτικές φόρμες ή λίστες ελέγχου μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να παρακολουθεί το πρόγραμμά του.
Χρησιμοποιήστε σαφείς οδηγίες:
Χρησιμοποιήστε απλές και ξεκάθαρες οδηγίες. Δώστε μία οδηγία κάθε φορά, διασφαλίζοντας ότι το παιδί σας καταλαβαίνει τι του ζητείται.
Χρησιμοποιήστε εύληπτα οπτικά βοηθήματα:
Οπτικά βοηθήματα, όπως πίνακες και σχεδιαγράμματα, μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να παραμείνει οργανωμένο και να κατανοήσει το πέρασμα του χρόνου.
Ελαχιστοποίηση των περισπασμών:
Διαμορφώστε ένα περιβάλλον με ελάχιστους περισπασμούς. Απομακρύνετε τα περιττά αντικείμενα από το χώρο εργασίας τους, περιορίστε την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα και εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ακουστικά που καταστέλλουν τους θορύβους, αν ο θόρυβος αποτελεί πρόβλημα.
Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα:
Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα, καθώς βοηθά στη διαχείριση της ενεργειακής φόρτισης του παιδιού σας και βελτιώνει την ικανότητά του να συγκεντρώνεται. Δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, η ποδηλασία και οι πολεμικές τέχνες μπορούν να κάνουν θαύματα.
Διδάξτε τεχνικές χαλάρωσης:
Διδάξτε στο παιδί σας τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι σταθερές αναπνοές, για να το βοηθήσετε να διαχειριστεί την παρορμητικότητα και την ένταση.
Ενσωματώστε τη θετική ενίσχυση:
Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα επιβράβευσης για να ενισχύσετε τη θετική συμπεριφορά και τα επιτεύγματα. Η παροχή επαίνων και επιβραβεύσεων για την εκπλήρωση των καθηκόντων ή τη διατήρηση της συγκέντρωσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα παρακινητική.
Συνεργαστείτε με τους εκπαιδευτικούς:
Να συνεργάζεστε στενά με το σχολείο του παιδιού σας για την κατάρτιση ενός εξατομικευμένου εκπαιδευτικού σχεδίου. Αυτά τα σχέδια περιγράφουν υποστήριξη και συγκεκριμένες διδακτικές προσεγγίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του παιδιού σας.
Παραμείνετε ενεργά εμπλεκόμενοι:
Διατηρήστε ανοιχτή επικοινωνία με όλους όσοι εμπλέκονται στην εκπαίδευση του παιδιού, για να βεβαιωθείτε ότι όλοι είναι ενήμεροι όσον αφορά τις στρατηγικές και τις δράσεις. Η συμμετοχή σας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του παιδιού σας.
Συμπέρασμα:
Για να βοηθήσετε ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ να συγκεντρωθεί και να ευδοκιμήσει χρειάζεται υπομονή, συνέπεια και διάθεση προσαρμογής. Λάβετε υπόψη ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό, οπότε μην αποθαρρύνεστε αν χρειαστεί χρόνος για να βρείτε τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές. Ζητήστε καθοδήγηση και υποστήριξη από επαγγελματίες που ειδικεύονται στη διαχείριση της ΔΕΠ-Υ και, το σημαντικότερο, παρέχετε στο παιδί σας την αγάπη και την ενθάρρυνση που χρειάζεται για να επιτύχει. Με το σωστό σύστημα υποστήριξης, το παιδί σας μπορεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις της ΔΕΠ-Υ και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.
* Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Φιλόλογος M.Ed. Ειδικός Παιδαγωγός