Τι να κάνετε όταν το παιδί βαριέται να διαβάσει

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

 

Τι να κάνετε όταν το παιδί βαριέται να διαβάσει

Άπλές συμβουλές για να μη βαριέται το παιδί το διάβασμα.


Σίγουρα υπάρχουν ή θα υπάρξουν στιγμές που το παιδί βαριέται να διαβάσει. Μπορεί να το δείτε να χαζεύει έξω από το παράθυρο ή να κάνει μουτζούρες σε μία κόλλα χαρτί και δίπλα ακριβώς τα βιβλία ανοιχτά και οι ασκήσεις ανολοκλήρωτες.

Εάν αυτή η βαρεμάρα για το διάβασμα είναι καθημερινό φαινόμενο, ιπαρακάτω μερικές ιδέες που πιθανά να σας βοηθήσουν.

Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον

Το περιβάλλον είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους που τα παιδιά βαριούνται το διάβασμα. Η προσοχή των παιδιών εύκολα αποσπάται, ειδικά όταν το περιβάλλον παρέχει σχετικά ερεθίσματα. Εάν για παράδειγμα υπάρχει κάτι καινούριο, με έντονο χρώμα ή κινούμενο, τα παιδιά είναι λογικό να θέλουν να το ερευνήσουν αντί να διαβάσουν.

Κλείστε οθόνες, ηλεκτρονικές συσκευές και επιλέξτε έναν χώρο μελέτης με χρώματα που αποπνέουν ηρεμία και βοηθούν στη συγκέντρωση.

paidi-diavasma-mono-tou.jpg

Διαβάστε όλοι μαζί

Κάντε τον χρόνο μελέτης οικογενειακή υπόθεση. Όταν το παιδί πρέπει να μελετήσει κλείστε κι εσείς τηλεοράσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τραβήξει την προσοχή του παιδιού. Κάντε τις δουλειές που έχετε σε εκκρεμότητα ή διαβάστε ένα βιβλίο. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα νιώσουν υποστήριξη και θα έχουν επιπλέον κίνητρα για να συγκεντρωθούν και να διαβάσουν.

Δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους μελέτης

Για παράδειγμα μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε στη μελέτη του παιδιού έναν πίνακα με μαρκαδόρο, ή το διάβασμα περπατώντας. Γενικά, είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και σίγουρα δεν ταιριάζουν σε όλα, όλες οι μέθοδοι μελέτης. Πειραματιστείτε, δώστε επιλογές στο παιδί και θα τη βρείτε την άκρη.

diavasma-pio-eykolo.jpg

Μικρές, άυλες επιβραβεύσεις

Εάν το παιδί κάνει τα μαθήματά του μπορείτε να συμφωνήσετε από πριν ότι θα το πάτε μία βόλτα με το αυτοκίνητο ή ότι θα μπορεί να παίξει μισή ώρα παραπάνω. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα περιμένει κάτι μετά το τέλος της μελέτης, χωρίς ωστόσο, να το εκλαμβάνει ως αντάλλαγμα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)