Ηρέμησε. Το παιδί σου στην πραγματικότητα δε σε μισεί. Όμως το ότι είναι μικρό δεν σημαίνει ότι δεν ενοχλείται, δεν εκνευρίζεται ή δεν νιώθει ό,τι ακριβώς ένας μεγάλος. Μάλιστα ακριβώς επειδή η κριτική του σκέψη, τα λογικά του κριτήρια δεν είναι σε πλήρη ανάπτυξη, πιθανόν δεν φιλτράρει τα πράγματα και έτσι οι αντιδράσεις του είναι πιο αυθόρμητες. Δες παρακάτω 7 λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να σε «μισεί» το παιδί σου.
1. Είσαι το κακό παράδειγμα
Προσπαθείς να επιβάλεις αυτά που θέλεις στο παιδί σου χωρίς διάθεση να το συζητήσεις μάλιστα, την ώρα που οι δικές σου πράξεις δεν συμβαδίζουν με αυτά που ζητάς από το παιδί σου. Δηλαδή κάτι που είναι κακό να κάνει το παιδί σου δεν είναι κακό όταν το κάνεις εσύ… How nice!
2. Είσαι ασυνεπής
Είσαι τόσο ασταθής και ασυνεπής που το παιδί σου καθημερινά αντιμετωπίζει άλλον άνθρωπο. Τη μια είσαι έτσι και θέλεις αυτά, την άλλη είσαι αλλιώς και θέλεις τα άλλα. Λύσε το με τον εαυτό μου και μην ζαλίζεις άλλο το παιδί σου. Το ταλαιπωρείς.
3. Βάζεις το παιδί στη μέση
Έχεις χωρίσει με τον πατέρα του παιδιού και το χρησιμοποιείς για να του μεταφέρεις τα μηνύματα που θέλεις ή για να περάσει το δικό σου. Ή έχεις κάκιστες σχέσεις με την πεθερά σου και βάζεις στη μέση το παιδί για να μην σε ζαλίζει.
4. Αγαπάς με προϋποθέσεις
Το αγαπάς όταν σου φέρνει τους καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και το απαξιώνεις όταν δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά. Το κάνεις να διεκδικεί την αγάπη σου και την προσοχή σου όταν η δική σου η αγάπη –η αγάπη της μαμάς δηλαδή για να σου θυμίσουμε και τον ρόλο σου- είναι δεδομένη!
5. Είσαι αναξιόπιστη
Του τάζεις λαγούς με πετραχήλια για να το ξεφορτωθείς ενώ ξέρεις ότι δεν θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στο τάμα σου. Το ησυχάζεις δηλαδή εκείνη την ώρα και μετά το απογοητεύεις τόσο μα τόσο πολύ.
6. Το κάνεις να χάνει την παιδικότητά του
Το μεγαλώνεις με τέτοιο τρόπο που αισθάνεται υπερβολικά ώριμο και σχεδόν συνομήλικό σου. Είναι κάτι που συνηθίζουν οι μητέρες όταν μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά ή όταν είναι ανώριμες και χρειάζονται και οι ίδιες κηδεμόνα. Είναι μεγάλο λάθος να κάνεις το παιδί ίσο σου. Δεν είναι και πρέπει εσύ να το φροντίζεις. Όχι εκείνο εσένα!
7. Είσαι υπερπροστατευτική
Είσαι τόσο προστατευτική που το παιδί σου νιώθει πως πνίγεται από την αγκαλιά σου. Το ντροπιάζεις στο σχολείο με τις κάθε τόσο εμφανίσεις σου για να δεις αν είναι καλά. Ή καταφέρνεις να φοβάται να σταθεί στα πόδια του. Δεν προλαβαίνει να πέσει και το έχεις σηκώσει πριν καν καταλάβει τι και πώς έγινε.