Μετατίθεται για το σχολικό έτος 2026-2027 η έντυπη έκδοση των νέων σχολικών βιβλίων

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Νέα παράταση προθεσμίας συγγραφής των βιβλίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Γυμνασίου και της Α ́ τάξης του Γενικού Λυκείου , έδωσε, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στους εκδότες και ομάδες συγγραφέων.

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:

Α) την παράταση της προθεσμίας υποβολής των διδακτικών βιβλίων για τη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξής τους στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (Μ.Δ.Β.) και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων (Ψ.Β.Δ.Β.), σύμφωνα με την υπό στοιχεία 46978/ΓΔ4/25-04-2023 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2024, για όλα τα διδακτικά βιβλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Γυμνασίου και της Α ́ τάξης του Γενικού Λυκείου και για το σύνολο του αριθμού των σελίδων των διδακτικών βιβλίων (περιεχομένου ολοκληρωμένων θεματικών ενοτήτων ή/και κεφαλαίων σε ακολουθία) καθώς και του αντίστοιχου συμπληρωματικού ψηφιακού υλικού (ΨΜΑ), όπως αυτά ορίζονται στην υπό στοιχεία 46978/ΓΔ4/25-04-2023 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, α) του προεκτυπωτικού υλικού, β) του συμπληρωματικού ψηφιακού υλικού και γ) της light / reduced size PDF ψηφιακής μορφής του διδακτικού βιβλίου (PDF για web),

Β) την παράταση της προθεσμίας υποβολής της ψηφιακής μορφής των διδακτικών βιβλίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Γυμνασίου και της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου σε μορφότυπο α) EPUB 3 και β) Interactive pdf, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης στον δικαιούχο του διδακτικού βιβλίου των παρατηρήσεων της επιτροπής αξιολόγησης,

Γ) την παράταση της προθεσμίας υποβολής πρότασης διδακτικού βιβλίου για τη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης διδακτικών βιβλίων στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (Μ.Δ.Β.) και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων (Ψ.Β.Δ.Β.), σύμφωνα με την υπό στοιχεία 46978/ΓΔ4/25- 04-2023 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ως την 30η Απριλίου 2025 για όλα τα διδακτικά βιβλία της Β’ και της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου,

Δ) την παράταση της προθεσμίας υποβολής της ψηφιακής μορφής των διδακτικών βιβλίων της Β’ και της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου σε μορφότυπο α) EPUB 3 και β) Interactive pdf, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης στον δικαιούχο του διδακτικού βιβλίου των παρατηρήσεων της επιτροπής
αξιολόγησης.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν όσα ορίζονται στην υπό στοιχεία 46978/ΓΔ4/25-04-2023 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης διδακτικών βιβλίων στο Μ.Δ.Β. και στην Ψ.Β.Δ.Β., όπως ισχύει.

Μετατίθεται για το σχ. έτος 2026-27 η έντυπη έκδοση των νέων σχολικών βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)

Για το σχ. έτος 2026-27 μετατίθεται  έκδοση σε έντυπη μορφή των νέων σχολικών βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο) της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Γυμνασίου και της Α' Λυκείου, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Για δε τη Β΄Λυκείου τα νέα βιβλία θα εκδοθούν το σχ. έτος   2027-28 και τη Γ' Λυκείου το 2028-29.

Έτσι τα σημερινά βιβλία θα βρίσκονται στα σχολεία μέχρι και το σχολικό έτος 2025-26.

Τα νέα βιβλία θα ανέβουν , σε ηλεκτρονική μορφή, σε εδική πλατφόρμα, προς τα τέλη του 2025, αλλά δεν θα αποτελούν μέρος υποχρεωτικής διδασκαλίας, αλλά περιήγησης από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Στο μεταξύ εκκρεμεί η έκδοση Προκήρυξης για τη συγγραφή    42 βιβλίων.

Πρόκειται  για  17 διδακτικά βιβλία που στην περσινή Πρόκληση του υπουργείου Παιδείας  για τη συγγραφή 187  διδακτικών βιβλίων  δεν κατατέθηκε καμία πρόταση και 25 που κατατέθηκε μόνο μία πρόταση.

Μηδέν προτάσεις : (Μουσική Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Ανθολόγιο Μουσικών Κειμένων Δημοτικού, Γερμανικά Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γερμανικά Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Ιταλικά Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Γερμανικά Α΄, Β΄ Λυκείου, Γραμμικό Σχέδιο Γ΄ Λυκείου και Ελεύθερο Σχέδιο Γ΄ Λυκείου).

Μία (1) μόνο πρόταση: (Φυσικής Αγωγής Α έως ΣΤ΄ Δημοτικού, Μουσική Α΄ και Β΄ Δημοτικού, Αγγλικά Α’ έως ΣΤ’ Δημοτικού, Μουσική Α, Β, Γ, Γυμνασίου, Ανθολόγιο Μουσικών Κειμένων για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, Εργαστηριακός Οδηγός Εκπαιδευτικού για το μάθημα της Μουσικής για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, Αγγλικά Α’, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Γαλλικά Β΄,Γ΄ Γυμνασίου, Αγγλικά Β΄ Λυκείου].

Επιλογή βιβλίων από  τους εκπαιδευτικούς    

Η επιλογή των διδακτικών βιβλίων που χρησιμοποιούνται από την κάθε σχολική μονάδα  θα γίνει  από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα αντίστοιχα μαθήματα στην σχολική μονάδα. Δηλαδή, από όλους τους μαθηματικούς, από όλους τους φιλολόγους της σχολικής μονάδας.

Στην περίπτωση που υπάρχει αδυναμία επιλογής από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το αντίστοιχο μάθημα, η επιλογή, γίνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Σε  περίπτωση αδυναμίας λήψης απόφασης ή καμίας επιλογής, η επιλογή γίνεται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας.

Η επιλογή του βιβλίου γίνεται μεταξύ των εγκεκριμένων διδακτικών βιβλίων που εντάσσονται στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων.

Ο εκπαιδευτικός επίσης μπορεί κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, να χρησιμοποιήσει από το ψηφιακό αποθετήριο και άλλα βιβλία για το αντίστοιχο μάθημα και άλλα ψηφιακά αντικείμενα τα οποία είναι αναρτημένα και διαθέσιμα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων.

Ο εκπαιδευτικός, καλείται να επιλέξει το βιβλίο που θα δοθεί στους μαθητές ως μια πρόσθετη πηγή μελέτης, από  το σύνολο των υλικών που θα έχουν διαθέσιμα οι μαθητές τα επόμενα χρόνια στο σχολείο.

Δεν καλείται απλώς να διδάξει το βιβλίο,  αυτό είναι εκπαιδευτική αντίληψη και πρακτική παλαιοτέρων ετών, αλλά να αξιοποιήσει το περιεχόμενο των νέων προγραμμάτων σπουδών των μαθημάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να διευκολύνει τους μαθητές να επιτύχουν τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα.


Κάνε τη δωρεά σου πατώντας κλικ εδώ: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=Q7CTZHSRS3K2Q

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)