Η υπόθεση του Γιάννη Μούτου παραμένει μία από τις πιο ανατριχιαστικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής εγκληματολογίας, καθώς ένα ασήμαντο επεισόδιο σε ένα καφενείο οδήγησε σε ένα πρωτοφανές τετραπλό φονικό στο Ξηρόμερο. Ο Μούτος, ένας 70χρονος συνταξιούχος και πρώην χωροφύλακας, περιγραφόταν από τους συγχωριανούς του στην Κανδύλα ως ένας άνθρωπος ιδιόρρυθμος και οξύθυμος, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την έκταση της φονικής μανίας που έκρυβε μέσα του. Η αφορμή δόθηκε τον Φεβρουάριο του 1991, όταν μετά από έναν έντονο καυγά για κτηματικές διαφορές στον Μύτικα, ο Μούτος ένιωσε δημόσια ταπεινωμένος από ένα χαστούκι που δέχτηκε.
Η δίψα για εκδίκηση τον οδήγησε να οπλιστεί με καραμπίνα, περίστροφο και μαχαίρι, επιστρέφοντας στον Μύτικα με σκοπό να σκοτώσει τους αδελφούς Κατσιπάνο. Παρόλο που οι στόχοι του κατάφεραν να διαφύγουν την τελευταία στιγμή χάρη στην προειδοποίηση της κόρης του δράστη, ο Μούτος δεν σταμάτησε εκεί. Εξαγριωμένος από την αποτυχία του, αποφάσισε να ξεκληρίσει τις οικογένειές τους στην Κανδύλα. Η πρώτη του στάση ήταν στο σπίτι του Θανάση Κατσιπάνου, όπου εισέβαλε βίαια και δολοφόνησε με μαχαίρι την 27χρονη σύζυγό του, Δήμητρα, η οποία προσπάθησε απεγνωσμένα να προστατεύσει τα παιδιά της. Στη συνέχεια, σε μια πράξη απόλυτης φρίκης, εκτέλεσε εν ψυχρό τις δύο μικρές κόρες της οικογένειας, την 7χρονη Κωνσταντίνα και την 5χρονη Μαριάνα.
Το φονικό κρεσέντο συνεχίστηκε στο σπίτι του δεύτερου αδελφού, του Λεωνίδα Κατσιπάνου. Εκεί, ο Μούτος πυροβόλησε την κατάκοιτη 67χρονη μητέρα τους, η οποία ευτυχώς επέζησε παρά τα σοβαρά τραύματά της. Καθώς η σύζυγος του Λεωνίδα είχε προλάβει να διαφύγει, ο δράστης την αναζήτησε στο χωριό και την εντόπισε σε ένα τοπικό μπιλιαρδάδικο. Μπροστά στα μάτια έντρομων νεαρών θαμώνων, ο Μούτος εκτέλεσε την 25χρονη Γεωργία, ολοκληρώνοντας το αιματοκύλισμα που βύθισε στο πένθος ολόκληρη την περιοχή και συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Μετά το τέλος των εγκλημάτων του, ο Μούτος επιχείρησε να αυτοκτονήσει στο σπίτι του, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά και συνελήφθη. Στη δίκη που ακολούθησε στο κακουργιοδικείο του Πύργου, ο δράστης επέδειξε πρωτοφανή κυνισμό και καμία μεταμέλεια, δηλώνοντας προκλητικά πως το μόνο του παράπονο ήταν ότι δεν πρόλαβε να σκοτώσει και άλλους. Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη, μια ποινή που ικανοποίησε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ο Γιάννης Μούτος πέθανε λίγα χρόνια αργότερα στη φυλακή, αφήνοντας πίσω του μια ανείπωτη τραγωδία που άλλαξε για πάντα τη ζωή στο ήσυχο χωριό της Κανδύλας.