Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, γνωστοί και ως Πασνταράν, αποτελούν τον πιο κρίσιμο και πολυδιάστατο πυλώνα ισχύος στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Ιδρύθηκαν τον Απρίλιο του 1979 κατ' εντολή του Αγιατολάχ Χομεϊνί, αμέσως μετά την πτώση του Σάχη, με έναν πολύ συγκεκριμένο ιδεολογικό σκοπό. Ενώ ο τακτικός στρατός του Ιράν είναι επιφορτισμένος με την υπεράσπιση των συνόρων και την τήρηση της εσωτερικής τάξης, οι Φρουροί της Επανάστασης δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν το ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας και να αποτρέπουν ξένες παρεμβάσεις ή εσωτερικά πραξικοπήματα.
Με την πάροδο των δεκαετιών, η οργάνωση αυτή εξελίχθηκε από μια ιδεολογικά καθοδηγούμενη πολιτοφυλακή σε μια πραγματική «βιομηχανική αυτοκρατορία» με τεράστια πολιτική και οικονομική επιρροή. Σήμερα, οι Φρουροί διαθέτουν τουλάχιστον 250.000 στρατιωτικούς και ελέγχουν δικές τους χερσαίες, αεροδιαστημικές και ναυτικές δυνάμεις. Μάλιστα, το ναυτικό τους σκέλος έχει πλέον τον πρωταρχικό επιχειρησιακό έλεγχο του Περσικού Κόλπου και του στρατηγικού Στενού του Ορμούζ, καθιστώντας τους ρυθμιστές της παγκόσμιας ενεργειακής ροής. Επιπλέον, υπό την ηγεσία τους βρίσκεται η παραστρατιωτική οργάνωση Μπασίτζ, η οποία αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές και εφέδρους, ενισχύοντας τη δυνατότητα ελέγχου στο εσωτερικό της χώρας.
Η ισχύς των Φρουρών της Επανάστασης επεκτείνεται σε κάθε πτυχή της ιρανικής κοινωνίας, ξεπερνώντας συχνά σε επιρροή ακόμη και το παραδοσιακό σιιτικό κληρικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο ρόλος τους ενισχύθηκε θεαματικά, ειδικά στον οικονομικό τομέα, όπου ελέγχουν κατασκευαστικές εταιρείες, υποδομές και τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα, διαθέτουν δικό τους βραχίονα ενημέρωσης, το Sepah News, και υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ το 2022 ίδρυσαν έναν νέο ανεξάρτητο κλάδο για την προστασία των πυρηνικών κέντρων της χώρας.
Σε διεθνές επίπεδο, η οργάνωση παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Ενώ για την ιρανική κυβέρνηση αποτελούν τους «Φύλακες» της επανάστασης, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν τους έχουν χαρακτηρίσει επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση. Η δράση τους στον ασύμμετρο πόλεμο και η υποστήριξη κινημάτων μέσω της επίλεκτης δύναμης Κουντς τους φέρνουν συχνά στο επίκεντρο γεωπολιτικών συγκρούσεων. Υπό τη διοίκηση του Χουσείν Σαλαμί από το 2019, οι Φρουροί παραμένουν η δύναμη που θα ηγηθεί οποιασδήποτε ιρανικής απάντησης σε περίπτωση επίθεσης, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο τους ως ο απόλυτος εγγυητής του καθεστώτος.