Τα καλύτερα καλοκαιρινά φαγητά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Πράσινα λαδερά φασολάκια

Πράσινα λαδερά φασολάκια (και με μια παλαιινή προσθήκη)

Ένα από τα καλύτερα ελληνικά καλοκαιρινά φαγητά είναι τα φρέσκα φασολάκια. Άφθονα σε όλη την Ελλάδα, σε πολλές ποικιλίες, μαγειρεύονται με κρέας αλλά και χωρίς κρέας, σκέτα ή με την προσθήκη κολοκυθιών και πατάτας, και συνήθως με μπόλικη φρέσκια ντομάτα. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν και κόπο στο καθάρισμα και είναι από τα εύκολα πιάτα της καθημερινότητάς μας.

Οι παλιότερες θα θυμούνται ότι κάποτε ανοίγαμε ένα ένα τα φασολάκια για να δούμε μήπως στο εσωτερικό του είχε ανεπιθύμητους επισκέπτες. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να τα ελέγχει φορώντας τα γυαλιά της και να λέει: «Σκέτα τα θέλουμε, όχι με κρέας». Τώρα αυτή η διαδικασία δεν χρειάζεται. Με πιο κόστος άραγε;


Αν και καταψύχω σχεδόν κάθε καλοκαίρι μερικά για να έχουμε αυτό το νόστιμο λαχανικό και το χειμώνα, η γεύση τους το καλοκαίρι είναι άλλη! Ίσως η ντομάτα και το κολοκυθάκι του καλοκαιριού κάνουν τη διαφορά.
Θα δώσω σήμερα τον τρόπο που τα φτιάχνω εγώ, κυρίως για τις νέες μαγείρισσες γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμιά έμπειρη στη μαγειρική ελληνίδα που να μην φτιάχνει με κάποιο τρόπο φρέσκα φασολάκια.


Θα δείτε όμως και μια προσθήκη του παλιού καιρού, τότε που θεωρούσαν αμαρτία να πετάξουν έστω και την πιο μικρή ποσότητα φαγητού και αξιοποιούσαν κάθε υπόλειμμα!
Υλικά:
1 κιλό φασολάκια φρέσκα
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι
5-6 κολοκυθάκια μέτρια
2 πατάτες μέτριες
2-3 ντομάτες (να δώσουν περίπου 400 ml πολτό όταν τις αλέσουμε)
Αλάτι

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα φασολάκια με ένα μαχαιράκι αν είναι από τις ποικιλίες που θέλουν καθάρισμα  ώστε να μην έχουν ίνες (εμείς εδώ έχουμε μερικές που απλώς κόβουμε τις άκρες τους) και τα πλένουμε πολύ καλά. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει το λάδι (δεν το τσιγαρίζουμε πολύ να μη βαρύνει το φαγητό μας)  ρίχνουμε τα φασολάκια και μισή κούπα νερό. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα χαράζουμε στα δύο ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθός τους και τα προσθέτουμε. Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τις στρώνουμε στην κορυφή της κατσαρόλας. Πλένουμε τις ντομάτες και τις αλέθουμε στο multi ή στον τρίφτη ή τις ψιλοκόβουμε στο χέρι (ανάλογα τις παραξενιές, μερικοί θέλουν λεπτή ή χοντροκομμένη την ντομάτα στα λαδερά).Αλατίζουμε το φαγητό στην κατσαρόλα και το περιχύνουμε με την αλεσμένη ντομάτα. Προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να φαίνεται στην κατσαρόλα μας αλλά να μη σκεπάζει τα λαχανικά μας.
Μόλις αρχίζουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να βράζει μεν το φαγητό, αλλά να μη πιάσει. Δεν το ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά κινούμε πέρα δώθε την κατσαρόλα. Έτσι μένουν ολόκληρα τα λαχανικά μας.
 Όταν όλα τα λαχανικά έχουν γίνει και έχει απορροφήσει το νεράκι του το φαγητό μας, σβήνουμε  το μάτι, αφήνουμε καμιά δεκαριά λεπτά να ησυχάσει και σερβίρουμε. 
Η ιδανική  συνοδεία αυτού του φαγητού είναι βέβαια η φέτα. 
Το περίσσευμα τώρα:
Φασολάκια με αυγά

Υλικά:
Περίσσευμα από φασολάκια
1-2 αυγά για κάθε πιάτο περισσεύματος
Ελάχιστο αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον:

Ζεσταίνουμε τα φασολάκια που περίσσεψαν σε ρηχή κατσαρόλα. Χτυπάμε τα αυγά με ελάχιστο αλάτι και όταν πάρουν βράση τα φασολάκια ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πήξουν ελαφρά και ανακατεύουμε απαλά να ψηθούν απ’ όλες τις μεριές αλλά χωρίς να διαλυθούν εντελώς. Να βρίσκουμε δηλαδή κομματάκια στο πιάτο. Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό μας και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Παρατηρήσεις:
1)Εννοείται ότι μπορούμε να παραλείψουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες.
2)Δεν καθαρίζω από την αρχή όλα τα λαχανικά του φαγητού. Πρέπει να μεσολαβήσει λίγος χρόνος για  την προσθήκη καθενός τους στην κατσαρόλα και τον αξιοποιώ στο καθάρισμά τους.
3)Το φαγητό γίνεται πολύ ωραίο και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά την προσθήκη της ντομάτας και αφού προσθέσω λίγο νεράκι, κλείνω τη χύτρα 5 λεπτά λιγότερα από όσα λένε οι οδηγίες της. Πάντα το κάνω αυτό όταν μαγειρεύω λαδερά φαγητά στη χύτρα, ώστε να έχει το περιθώριο το φαγητό μου να βράσει και με ανοικτή τη χύτρα και να μελώσει απορροφώντας τα υγρά του.
4) Η προσθήκη των αυγών στα φασολάκια είναι πολύ παλιάς προέλευσης. Γίνεται έτσι ένα πλήρες πιάτο που αρέσει πολύ και στα παιδιά. Πολλοί τα θέλουν και ολόκληρα (αχτύπητα) . Αυγά μάτια λοιπόν μέσα στα φασολάκια, σφικτά ή μελάτα αν μας αρέσουν οι βούτες…






Κατσικάκι με καλοκαιρινά λαχανικά στη γάστρα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κατσικάκι με καλοκαιρινά λαχανικά στη γάστρα

Με τη γιαγιά μου πηγαίναμε στο περιβόλι, μαζεύαμε τα λαχανικά που θέλαμε και το μαγειρεύαμε στον ξυλόφουρνο, στην πίσω αυλή.

Η κυρία Αλεξάνδρα, η γειτόνισσά μας, έπρεπε οπωσδήποτε να ᾿ρθει να δοκιμάσει, κάθε φορά που το φτιάχναμε και πάντα έλεγε: «λουκούμι έγινε, λουκούμι».


Κατσικάκι με καλοκαιρινά λαχανικά στη γάστρα

Υλικά

•   1½  κιλό κατσικάκι
•   2  μεγάλες ντομάτες, σε τέταρτα
•   3  ντομάτες, στο μούλτι
•   3 - 4 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
•   2  μελιτζάνες, κομμένα στα τρία
•   3  κολοκυθάκια, κομμένα στα τρία
•   1  πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε τέταρτα
•   1  πιπεριά πράσινη, κομμένη σε τέταρτα
•   2  καρότα, κομμένα στα έξι
•   1  μεγάλο κρεμμύδι, σε τέταρτα
•   3  σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα δύο
•   ⅓  φλ. τσαγιού άσπρο κρασί
•   ½  κ. γλ. ρίγανη
•   ½  κ. γλ. θυμάρι
•   ⅓  κ. γλ. δενδρολίβανο
•   λίγη μουστάρδα σκόνη
•   1  κ. σ. βούτυρο ή φυτίνη
•   ⅓  φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας πολύ καλά και το κόβουμε σε μερίδες.
Το αλείφουμε με το μισό λάδι, το αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την μουστάρδα και το βάζουμε στη γάστρα.

Στη συνέχεια πλένουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κατσικάκι με καλοκαιρινά λαχανικά στη γάστρα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κατσικάκι με καλοκαιρινά λαχανικά στη γάστρα
Τοποθετούμε τα λαχανικά ανάμεσα στο κρέας, ρίχνουμε το κρασί, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, τη ρίγανη, το βούτυρο και το περιχύνουμε με τη λιωμένη ντομάτα.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 1½ ώρα και στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα περίπου, μέχρι να ξεροψηθεί το φαγητό μας και να μείνει με τη σάλτσα του.

--  Για να μη μυρίζει το κατσικάκι μας, μπορούμε να το μαρινάρουμε σε χυμό λεμονιού, για 1 - 2 ώρες, πριν το μαγειρέψουμε.

Μερίδες:6


Συνταγή: http://faghta-giagias.blogspot.com/2013/06/blog-post_29.html




Μελιτζάνες παπουτσάκια



Μελιτζάνες παπουτσάκιαΟι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ένα από τα αγαπημένα, καλοκαιρινά, οικογενειακά φαγητά. Η παροδοσιακή συνταγή για παπουτσάκια που βασίζεται σε αγνά και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα είναι από τα αγαπημένα κλασικά φαγητά της ελληνικής οικογένειας…

Υλικά συνταγής

  • 8 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5 φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες (ή του κουτιού κονκασέ)
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • μοσχοκάρυδο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ: 
  • 3 ποτήρια φρέσκο γάλα
  • 7 κουταλιές σούπες αλεύρι ή κορν φλάουερ
  • 5 κ.σ. βούτυρο
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο [προαιρετικά]
  • αλάτι, πιπέρι

  • Για το πασπάλισμα: Λίγο τριμμένο τυρί

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις μελιτζάνες αφαιρώντας το κοτσάνι τους, τις πλένετε και τις κόβετε κατά μήκος. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για 1/2 ώρα τουλάχιστον. Στη συνέχεια τις χαράζετε γύρω-γύρω με μαχαίρι και αφαιρείτε τη ψίχα τους. Τις τηγανίζετε ή τις ψήνετε στο γκρίλ του φούρνου σας για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Ζεσταίνετε λάδι στη κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τον κιμά πιέζοντάς τον να ξεσβολιάσει. Προσθέτετε τις ντομάτες, το πελτέ τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
  3. Ψιλοκόβετε τη ψίχα από τις μελιτζάνες, τις προσθέτετε στο κιμά, ανακατεύετε και βράζετε για 4-5 λεπτά ακόμα.
  4. Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μείγμα του κιμά.
  5. Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ: 

    Εκτέλεση συνταγής

    1. Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε, σε μέτρια φωτιά, να λιώσει. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή με το σύρμα, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο.
    2. Προσθέτετε το γάλα, με μια ΚΟΦΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσέχοντας να μη μας σβολιάσει το αλεύρι και να πετύχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
    3. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να «δέσει» η κρέμα.
    4. Αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και την αφήνετε να κρυώσει.
    5. Μόλις μισοκρυώσει ρίχνετε στη κρέμα τα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις, για να ενσωματωθούν αμέσως με το μείγμα. Η κρέμα σας πρέπει να είναι λεία.
    Ανάλογα με τη χρήση της μπεσαμέλ πρέπει να αλλάζει η πυκνότητά της ως εξής: α] αραιή για σάλτσες ή σούπες  β] μέτρια δηλ. κανονική για παστίτσιο μουσακά, τυρόπιτες κ.λ.π. γ] πυκνή για μπουρεκάκια, κροκέτες.
  6. Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και μοσχοκάρυδο, βάζετε στο ταψί λίγο νερό λάδι και ντομάτες ή χυμό αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε στους 190-200 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου.
συνταγή Παπουτσάκια λαδερά κυρίως πιάτο κόκκινο κρέας κιμάς


Συνταγή: http://www.sintayes.gr/syntages/melitzanes-papoutsakia/#ixzz38gnJHkB0





Γιουβαρλάκια με ντομάτα




Με το που μπαίνει το καλοκαίρι τα γιουβαρλάκια στο σπίτι μας δεν γίνονται πια σούπα. Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου τα μαγειρεύαμε με ντομάτα. Τι θα ήταν άραγε το καλοκαίρι χωρίς ντομάτες! 


Θα μου πείτε ντομάτες βρίσκουμε πια και το χειμώνα. Καμία σχέση. Ακόμη και οι βιολογικές ντομάτες του χειμώνα δεν πλησιάζουν σε άρωμα και σε γεύση τις υπαίθριες καλοκαιρινές. Μερικά φαγητά δεν μπορώ ούτε να τα διανοηθώ με χειμωνιάτικες ντομάτες! 


Και το ωραίο είναι ότι η μαγειρεμένη ντομάτα είναι πιο πλούσια σε λυκοπένιο –ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές ιδιότητες- από την ωμή. Μέχρι και 6 φορές πιο πλούσιες σε λυκοπένιο είναι οι κόκκινες σάλτσες. Όσο για τις θερμίδες; Αυτές οφείλονται περισσότερο στα λιπαρά που προσθέτουμε… Δεν πρέπει λοιπόν να τις φοβόμαστε τις σάλτσες . 


Τα κόκκινα γιουβαρλάκια είναι από τα νοστιμότερα καλοκαιρινά  πιάτα. Ετοιμάζονται σε ελάχιστο χρόνο και αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Αποφεύγουμε το τηγάνισμα που θέλουν οι κεφτέδες και έχουμε ένα πιο ελαφρύ πιάτο, πιο καλοκαιρινό. Αυτό συντομεύει και το χρόνο ετοιμασίας. Δεν θα πάρουν πάνω από μια ώρα συνολικά για να ετοιμαστούν (για τις ποσότητες που κάνω πια 45 λεπτά φτάνουν και περισσεύουν...)  και είναι χορταστικά!

Υλικά:
 ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 αυγό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ως  3/4  κούπας ρύζι  (γλασέ ή καρολίνα)
2 -3 κουταλιές ελαιόλαδο για τον κιμά
Αλάτι
Πιπέρι
Για την κατσαρόλα:
1/3  -1/2 κούπας ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
¼ κούπας κρασί
3 μέτριες ώριμες ντομάτες (να έχουμε ένα βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα)
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι

Επί το έργον:


Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και πάνω του όλα τα υλικά του μείγματος. Ζυμώνουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν και πλάθουμε στρογγυλά γιουβαρλάκια στο μέγεθος μεγάλου κεφτέ. 


Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν κάψει (χωρίς να καπνίσει) βάζουμε τα γιουβαρλάκια κατά προτίμηση σε μια στρώση. Όταν αλλάξουν χρώμα από τη μια πλευρά τα γυρίζουμε και από την άλλη. 


Πρέπει να ξεκολλάνε μόνα τους από την κατσαρόλα  και να μη διαλύονται. Όταν σωταριστούν και από την άλλη πλευρά τα σβήνουμε με το κρασί. 


Προσθέτουμε και μισή κούπα νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε.


Μόλις αρχίσει το φαγητό μας να ξαναβράζει σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 10-15 λεπτά ώστε να μη φύγουν τα υγρά και να φουσκώσει το ρύζι.


Την ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό μας. Σ’ αυτή τη φάση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία να μην έντονος ο βρασμός . Κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα πότε πότε και μαγειρεύουμε μέχρι να μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους τα γιουβαρλάκια μας.  Όταν ετοιμαστούν,  περιμένουμε  για λίγο να μαρουβίσουν και σερβίρουμε.



Παρατηρήσεις:

1)Η συνταγή για τον κιμά είναι η ίδια με τη συνταγή για τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο. Έκανα copy-paste στο δικό μου post, μόνο που αποφεύγω τον άνηθο στα κοκκινιστά γιουβαρλάκια. Φυσικά αυτά είναι γούστα…  Αλλάζει βέβαια ο τρόπος μαγειρέματος.

2)Αν έχουμε χρόνο αφήνουμε τον ζυμωμένο κιμά να ξεκουραστεί λίγο πριν πλάσουμε τα γιουβαρλάκια. Πάντως δεν είναι και καθοριστικό αυτό (όπως π.χ. στα μπιφτέκια) .

3)Αντί να βάλουμε όλη την ποσότητα της ντομάτας τριμμένη, μπορούμε να ψιλοκόψουμε ένα μέρος με το μαχαίρι και να τη βρίσκουμε κομμάτια στο πιάτο μας. Επίσης πολύ ωραία ταιριάζουν τα μικρά ντοματάκια ολόκληρα . Δηλαδή βάζουμε λιγότερη τριμμένη ντομάτα και μια χούφτα πλυμένα ντοματάκια . Γαρνίρουν πολύ ωραία το πιάτο μας.


Συνταγή: http://cretangastronomy.blogspot.com/2014/07/blog-post_11.html#ixzz38goDvmzX


Κολοκυθάκια γεμιστά με σος γιαουρτιού


kolokithakia_gemista_2

Υλικά
kolokithakia_gemista_ulika
  • 5-6 κολοκυθάκια
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Για τη σος: 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 φυλλαράκια δυόσμο
  • Λίγο χυμό λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι
Προετοιμασία
  •  Βάλε το ρύζι με τον κιμά σε ένα μπολ και ανακάτεψε καλά να γίνουν ένα σώμα. Αλατοπιπέρωσε
  • Πάρε τα κολοκυθάκια και κόψε κάθετα στο κοτσάνι, αλλά και στο πίσω μέρος. Με ένα κουτάλι αφαίρεσε το εσωτερικό τους προσεκτικά για να μην τα σπάσεις. Κράτησε τη σάρκα του κολοκυθιού (θα κάνουμε κολοκυθοκεφτέδες σύντομα!)
  • Γέμισε τα κολοκυθάκια με το ρύζι και τον κιμά, φροντίζοντας να αφήσεις περιθώριο από τις δύο άκρες. Μην ξεχνάς πως το ρύζι θα φουσκώσει.
kolokithakia_gemista_step_1
  • Βάλε τα κολοκύθια σε κατσαρόλα (ιδανικά να χωράνε όλα στην επιφάνεια του πάτου της). Ρίξε νερό ίσα, ίσα να φτάσει στο άνοιγμα κάθε κολοκυθιού. Πρόσθεσε και το ελαιόλαδο και αλατοπιπέρωσε. Σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει για 30′ με 40′ λεπτά. Δοκίμασε το ρύζι αν έχει ψηθεί και το φαγητό είναι έτοιμο.
  • Καθάρισε το σκόρδο και αφαίρεσε το φύτρο. Βγάλε τα κολοκυθάκια από την κατσαρόλα και γύρισε το ζουμάκι στο οποίο έβρασαν σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων. Πρόσθεσε το σκόρδο και το δυόσμο και χτύπησε να γίνουν ένα.
  • Ανακάτεψε το ζουμάκι με το σκόρδο στο γιαούρτι και πρόσθεσε το χυμό λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο ακόμη. Βάλε περισσότερο λεμόνι αν θες να γίνει πιο αραιή η σος
kolokithakia_gemista_step_2

  • Σέρβιρε τα κολοκυθάκια στο πιάτο και περίχυσε επί τόπου με την σάλτσα γιαουρτιού. Καλή όρεξη
kolokithakia_gemista_3
Tip: Η μαμά και υποθέτω και η γιαγιά έφτιαχνε μαζί με τα κολοκυθάκια και αμπελόφυλλα. Τα έψηνε μαζί στην κατσαρόλα, με την ίδια γέμιση και τα σέρβιρε φυσικά με το γιαούρτι. Εγώ πάλι δοκίμασε την πατάτα και είναι επίσης τέλεια. Αρκεί να την καθαρίσεις καλά και να μην την παραγεμίσεις, γιατί δεν είναι ελαστική όσο το κολοκύθι και θα σπάσει όσο φουσκώνει το ρύζι.


Μπιφτέκια με λαχανικά στον φούρνο

Μπιφτέκια με λαχανικά στον φούρνο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ένα από τα φαγητά που «μυρίζουν» καλοκαίρι.
Ο κιμάς σε συνδυασμό με τα φρέσκα λαχακικά, κάνουν ένα φαγάκι, που είναι να γλύφεις τα δάχτυλά σου.
Το μεγάλο του πλεονέκτημα, είναι ότι τρώγεται και ζεστό, αλλά είναι πεντανόστιμο και κρύο.



Μπιφτέκια με καλοκαιρινά λαχανικά στον φούρνο


Υλικά

•    400 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
•    200 γραμ. κιμάς χοιρινός
•    3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
•    2 κρεμμύδια τριμμένα
•    2 σκελίδες σκόρδο
•    2 κουτ. σούπας γάλα
•    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    ¼ κουτ. γλυκού κάρυ
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    4 κολοκυθάκια χοντροκομμένα
•    3  πατάτες χοντροκομμένες
•    2  μεγάλες ώριμες ντομάτες χοντροκομμένες
•    2  μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•    2  πιπεριές πράσινες χοντροκομμένες
•    1  μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
•    1  καρότο σε ροδέλες
•    1  σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
•    2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 φλυτζ. καφέ νερό
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη

Εκτέλεση


Βάζουμε τον κιμά σε μπολ και τρίβουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Στραγγίζουμε το ψωμί και το ψιχουλιάζουμε στον κιμά.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το γάλα, το κάρυ, το μπαχάρι και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά για ν’ αφρατέψει το μείγμα.
Αν είναι σφιχτό, το ραντίζουμε με λίγο νερό και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Μπιφτέκια με λαχανικά στον φούρνο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μπιφτέκια με λαχανικά στον φούρνο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στη συνέχεια πλένουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ.
Σε βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τις τριμμένες ντομάτες και τον μαϊντανό.
Τα τσιγαρίζουμε 5' - 6' μέχρι να γυαλίσουν καλά, ανακατεύοντας προσεκτικά, με ξύλινη κουτάλα, για να μην μας λιώσουν τα λαχανικά.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα, ρίχνουμε τον μαϊντανό, τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Μπιφτέκια με λαχανικά στον φούρνο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μπιφτέκια με λαχανικά στον φούρνο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, πλάθουμε 8 με 10 μπιφτέκια (ανάλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε) και τα τοποθετούμε στο ταψί, ανάμεσα στα λαχανικά.
Ρίχνουμε το νερό σε μια άκρη, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις στους 200°C, περίπου για 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φαγητό και να μείνει με το λάδι του.

-- Όταν τα μπιφτέκια μας ροδίσουν από τη μια μεριά, τα γυρνάμε να ροδίσουν κι από την άλλη.

Συνταγή: http://www.mytaste.gr/click/index/6344428/?site=faghta-giagias.blogspot.com



Γεμιστά


Γεμιστά


Υλικά συνταγής



  • 6 ώριμες και σφιχτές ντομάτες μεγάλες
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • 3 πιπεριές πράσινες
  • 500 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 κολοκύθι χοντροτριμμένο
  • 12 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • φρυγανιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Αφού πλύνουμε όλα τα λαχανικά, τ’ ανοίγουμε. Κόβουμε 1 φέτα απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της· προσέχοντας ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά. Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη. Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους. Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους. Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας ώστε να κάθονται καλά στο ταψί. Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλα ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε. Μόλις αδειάσουμε τα λαχανικά ξεκινάμε τη γέμιση. Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας. Κρατάμε το ½ της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος της συνταγής. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για 5΄-6΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το κολοκύθι, την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2΄-3΄, να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με το ½ της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5΄. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά. Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα ¾ γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο. Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε τα γεμιστά. Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα γεμιστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις το πρώτο μισάωρο τα γεμιστά σκεπασμένα. Έπειτα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.


Mερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 75 λεπτά
Συνταγή: argiro.gr

Μουσακάς
Μουσακάς

Υλικά συνταγής



  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • Για τη σάλτσα κιμά
  • 750 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 800 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
  • 150 γραμμ. βούτυρο
  • 150 γραμμ. αλεύρι
  • 1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 γαρίφαλα
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • λευκό πιπέρι




















Εκτέλεση

Για τη σάλτσα κιμά: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον, χωρίς ν’ ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά από την κάθε πλευρά για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα. Αφού περάσουν 7΄-8΄ προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄-6΄ επιπλέον. Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5΄ τη σάλτσα και την αφαιρούμε. Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20΄-25΄, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Στο μεταξύ πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Τις απλώνουμε σε λαμαρίνες, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10΄.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα βάζοντας μέσα το ολόκληρο κρεμμύδι όπου έχουμε καρφώσει επάνω του τα 2 γαρίφαλα. Να μη βράσει, απλά να ζεσταθεί. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί ελαφρά, για 2΄-3΄. Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τ’ αυγά). Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7΄-8΄ περίπου. Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις. Ρίχνουμε 2 κουτάλες από την μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.
Στήσιμο: Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το ½ τυρί. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά. Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται) και σερβίρουμε.

Mερίδες: 8
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά

Παστίτσιο
Το αυθεντικό παστίτσιο

Προετοιμασία 45 λεπτά, μαγείρεμα 45-60 λεπτά
Υλικά για 8 άτομα ή για ένα πυρέξ  30x25
Για τον κιμά
600 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος
1/3 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
½  κ.σ. πελτέ
1 κ.κ. ζάχαρη (προαιρετικά)
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
½ κ.κ. μπαχάρι,
½ κ.κ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
½ κανέλα, σε σκόνη ή 1 ξυλάκι κανέλα
αλάτι
Για την μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο φρέσκο γάλα, χλιαρό
2 αβγά, χτυπημένα όπως για την ομελέτα
πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα
1 φλ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη + 2 φλ. για την επιφάνεια
Για τα μακαρόνια
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο, Νο 2 ή Νο 3
1 αβγό και 1 ασπράδι, ελαφρώς χτυπημένα
2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει. Οταν ο κιμάς αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τις σκελίδες του σκόρδου, τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, όμως στο τέλος η σάλτσα του κιμά θα πρέπει να μην έχει πολλά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τις σκελίδες του σκόρδου και το ξυλάκι της κανέλας και τον αφήνουμε στην άκρη.
Μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα για να διαλυθεί και να μην κολλήσει.  Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Κατόπιν ρίχνουμε το τυρί και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι (με μέτρο διότι το τυρί είναι πικάντικο) και διατηρούμε τη μπεσαμέλ ζεστή μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια νοτισμένη πετσέτα για να μην κάνει κρούστα η μπεσαμέλ.
Μακαρόνια: Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνουμε, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με τα αβγά και το ελαιόλαδο και αναμειγνύουμε καλά.
Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια στο πυρέξ και τα πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού. Απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά, πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού και στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος σκεπάζουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε για 45-60 λεπτά, ώσπου να ψηθεί η μπεσαμέλ και να αποκτήσει χρυσόξανθο χρώμα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.    
ΤΙΡ
- Για αφράτο κιμά, μπορούμε να τον ζυμώσουμε ελαφρά με λίγο ζεστό νερό και 1 κ.κ. ξύδι, πριν το σοτάρισμα.
- Πριν προσθέσουμε την ντομάτα στην σάλτσα του κιμά, μπορούμε να την σβήσουμε  με ½ φλιτζάνι κονιάκ ή κρασί.



Ριγανοκεφτέδες με dip με κατίκι και sour cream 

ΥΛΙΚΑ
4 μέτριες πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες 
1/2 ματσάκι φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
300 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
1 μεγάλο αυγό
Αλάτι και πιπέρι
Για το τηγάνισμα 
100 γρ. αλεύρι 
Ελαιόλαδο
Για το dip (σάλτσα)
8 κ.σ. sour cream (Θα δείτε στο τέλος τη συνταγή για τη σπιτική)
3 κ.σ. κατίκι Δομοκού
Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτο το dip (τη σάλτσα)
Βάζουμε σε μπολ την sour cream (σπιτική ή όχι), το κατίκι, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο!
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν οι ριγανοκεφτέδες.
Ετοιμάζουμε τους ριγανοκεφτέδες
Βράζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με το πηρούνι πριν κρυώσουν.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη, το τυρί και το αυγό και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι και σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο.
Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα των ριγανοκεφτέδων, το πλάθουμε σε κεφτεδάκια, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Βγάζουμε τους ριγανοκεφτέδες και τους τοποθετούμε σε πιάτο καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να αποβάλλουν το παραπάνω λάδι.
Σεβίρουμε ζεστούς ή χλιαρούς (κι από το ψυγείο μια χαρά λιχουδιά είναι!) με το dip που ετοιμάσαμε!
Συνταγή για την sour cream

ΥΛΙΚΑ
1- Crème fraîche
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κ.σ. αρριάνι
2- Sour cream 
250 ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
4 κ.σ. αρριάνι
2 κ.σ. γιαούρτι φρέσκο (ζωντανό) 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και στις δύο περιπτώσεις.
Αφήνουμε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το αρριάνι για 1 ώρα εκτός ψυγείου έτσι ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε τα υλικά σε δύο γυάλινα βάζα και τα ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε με μια χαρτοπετσέτα και την στερεώνουμε με ένα λαστιχάκι ή σχοινάκι.
Σκεπάζουμε με μια κουβέρτα τα βάζα και τα αφήνουμε για 24 ώρες σε ζεστό μέρος.
Κάθε 6-8 ώρες ανακατεύουμε λίγο.
Οι κρέμες μας έχουν πια πήξει.
Κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι και τα βάζουμε στο ψυγείο για άλλες 24 ώρες πριν χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να πάρουν την τελική τους μορφή και να μετατραπούν η μια σε νοστιμότατη crème fraîche και η άλλη σε υπέροχη sour cream.
Διατηρούνται στο ψυγείο για 8-10 μέρες.

ΣΗΜ. Ο Στ. Παρλιάρος φτιάχνει sour cream με μια κρέμα γάλακτος και χυμό από μισό λεμόνι ως εξής: ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στην κρέμα και ανακατεύουμε για λίγο με το σύρμα ή ένα πηρούνι. 
Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10-12 ώρες και χρησιμοποιούμε αμέσως ή βάζουμε σε βάζο που το διατηρούμε στο ψυγείο καλά κλειστό για 8-10 μέρες. 

Μπορούμε να το δούμε σαν εναλλακτική όταν δεν έχουμε αριάνι ή γιαούρτι στο σπίτι. 

Πηγή: Chef on air 
Περισσότερες συνταγές εδώ.
Περισσότερα καλοκαιρινά θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)