Ζάκυνθος - Τουριστικός οδηγός

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Η Ζάκυνθος αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου. Διαθέτει αεροδρόμιο και συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια πλοίων με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω του λιμανιού της Κυλλήνης. Επίσης είναι γνωστή σαν φιόρε του Λεβάντε και αποτελεί τόπο προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.


Χάρτης Ζακύνθου




Πώς θα πάτε και θα μετακινηθείτε στη Ζάκυνθο

Πώς να πάτε στη Ζάκυνθο

Η Ζάκυνθος, το «Λουλούδι της Ανατολής», είναι το νοτιότερο και το τρίτο σε μέγεθος από τα νησιά του Ιονίου. Η γεωγραφική του θέση το κάνει εύκολα προσιτό από κάθε γωνιά της Ελλάδας και είναι ένα αγαπημένο τουριστικό θέρετρο τόσο Ελλήνων όσο και ξένων.

Στη Ζάκυνθο μπορείτε να πάτε αεροπορικώς. Το διεθνές αεροδρόμιο «Διονύσιος Σολωμός» βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, απέχει 4 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και μπορείτε να πάτε εκεί με ταξί ή ιδιωτικό μέσο μεταφοράς. Υπάρχει αεροπορική σύνδεση με το Διεθνές αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθημερινά 2 με 3 φορέα και η πτήση διαρκεί περίπου 1 ώρα. Υπάρχουν και πτήσεις που συνδέουν τη Ζάκυνθο με την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι σε καθημερινή βάση. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου η Ζάκυνθος συνδέεται με πτήσεις charter με πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, στην Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και άλλες. Μπορείτε να βρείτε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια αν έχετε κάνει κράτηση νωρίτερα ή αν ταξιδεύετε σε μη τουριστική περίοδο. 


Μπορείτε να φτάσετε στη Ζάκυνθο και ακτοπλοϊκώς, αφού το λιμάνι συνδέεται με την Κυλλήνη στη δυτική Πελοπόννησο. Τα ferry boats αναχωρούν καθημερινά κάθε μία ώρα περίπου και το ταξίδι διαρκεί μία ώρα. Ωστόσο ενημερωθείτε για τα δρομολόγια από τα αντίστοιχα λιμάνια αφού αυτά αλλάζουν συνέχεια ανάλογα με την τουριστική κίνηση. 
Στην Κυλλήνη μπορείτε να φτάσετε είτε με ιδιωτικό όχημα είτε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Πάτρα. Από Αθήνα και Πάτρα τα δρομολόγια είναι καθημερινά το ταξίδι διαρκεί 4,5 και 1,5 ώρα αντίστοιχα. Τα δρομολόγια των λεωφορείων από τη Θεσσαλονίκη είναι εβδομαδιαία και το ταξίδι μέχρι την Κυλλήνη διαρκεί περίπου 8,5 ώρες. Υπάρχει και στις 3 περιπτώσεις απευθείας σύνδεση με car-ferry-boat. Η Ζάκυνθος συνδέεται επίσης από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, στις Βολίμες, με την Κεφαλονιά, με συχνά δρομολόγια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που διαρκούν 1 ώρα. Τέλος, υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία, συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας.

Περιήγηση στη Ζάκυνθο

Με Λεωφορείο

Το ΚΤΕΛ στο νησί της Ζακύνθου βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και είναι πολύ καλά οργανωμένο. Στο εξωτερικό υπάρχουν τοιχοκολλημένες οι ώρες αναχώρησης και οι τιμές των εισιτηρίων. Τα εισιτήρια είναι πολύ φτηνά και μπορείτε να βγάλετε είτε στα γραφεία του σταθμού είτε μέσα στο λεωφορείο. Οι περιοχές στις οποίες μπορείτε να πάτε με λεωφορείο από την πρωτεύουσα του νησιού είναι: Αργάσι, Βασιλικός, Πόρτο-Ρόμα, Λίμνη Κερί, Αλυκές, Βολίμες, 'Αγιος Νικόλαος, Λαγανάς, Τσιλιβί, Αλικανάς, Κυψέλη και πολλές άλλες.


Με αυτοκίνητο

transportationΤο οδικό δίκτυο της Ζακύνθου είναι πολύ καλά κατασκευασμένο και γι αυτό είναι απόλυτα ασφαλής η μετακίνηση με ιδιωτικό όχημα. Είναι πολύ πρακτικός και ξεκούραστος τρόπος για να περιηγηθείτε και να θαυμάσετε τις όμορφες τοποθεσίες του νησιού.


Με ταξί

Ωστόσο, αν δεν θέλετε να οδηγήσετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ταξί. Είναι εύκολο να βρείτε ταξί στη Ζάκυνθο γιατί υπάρχουν αρκετοί σταθμοί αλλά και υπηρεσία ράδιο ταξί που σας εξυπηρετεί άμεσα. Για τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η χρέωση είναι προκαθορισμένη. Για οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία υπάρχει ταξίμετρο που ξεκινά από μια ελάχιστη χρέωση.


Με βάρκα

Τέλος, όπως σε όλα τα νησιά τη Ελλάδας , έτσι και στη Ζάκυνθο υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης με βάρκα. Μπορείτε είτε να νοικιάστε μία είτε να χρησιμοποιήσετε τις βάρκες ταξί, για να επισκεφτείτε όμορφες απόκρημνες περιοχές του νησιού, όπως η παραλία στο Ναυάγιο, οι Σπηλιές ή το Μαραθονήσι. Είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος για να επισκεφτείτε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση με άλλο μεταφορικό μέσο. Από το κεντρικό λιμάνι του νησιού είναι πολύ να βρείτε taxi-boat ή να νοικιάσετε από κάποια εταιρεία.


Παραλίες στη Ζάκυνθο που αξίζει να επισκεφθείτε

Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι επισκέπτονται τη Ζάκυνθο είναι οι μοναδικές παραλίες. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι το γεγονός ότι συνδυάζει με μοναδικό τρόπο θάλασσα και βουνό. Θα κολυμπάτε σε αμμώδεις παραλίες με θέα τους λόφους και τα απότομα βράχια και σίγουρα όλα τα τοπία θα σας μείνουν αξέχαστα.

Ναυάγιο

Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού και είναι σίγουρα η πιο γνωστή παραλία. Εκατοντάδες τουρίστες τη φωτογραφίζουν από τα βράχια ή την επισκέπτονται με βάρκα. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα αφού είναι απόκρημνη παραλία. Είναι το σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου με τη λεπτή άσπρη άμμο, τα τυρκουάζ νερά και το ναυαγισμένο καράβι που βρίσκεται εδώ και χρόνια στην ακτή. Είτε πάτε για κολύμπι, είτε πάτε να τη θαυμάσετε από ψηλά το θέαμα είναι μοναδικό.

Λαγανάς

Η παραλία του Λαγανά είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο αφού έχει μήκος 9 χιλιόμετρα. Είναι αμμώδης παραλία και υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε sailing, diving και windsurfing. Είναι η πιο κοσμοπολίτικη παραλία στη Ζάκυνθο και βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού στο ομώνυμο χωριό. Μπορείτε κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά της και να κάνετε ηλιοθεραπεία στη χρυσαφένια άμμο. Η παραλία του Λαγανά προστατεύεται από το κράτος και είναι τμήμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου αφού είναι ό τόπος γέννησης για τις υπό εξαφάνιση χελώνες καρέτα- καρέτα.

Λίμνη Κερί

Στο νοτιότερο τμήμα της Ζακύνθου βρίσκεται η πιο γραφική ακτή. Η Λίμνη Κερί είναι μια μικρή ήσυχη ακτή με μοναδική θέα προς το Μαραθονήσι. Το τοπίο είναι πανέμορφο και καθημερινά οργανώνονται εκδρομές προς τις φανταστικές Μπλε Σπηλιές. Μην ξεχάσετε να την επισκεφτείτε, θα σας μείνει αξέχαστη!

Αλυκές

Βρίσκεται 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το κέντρο του νησιού, κοντά στα χωριά Αλυκές και Αλικανάς. Είναι οργανωμένη παραλία και στη γύρω περιοχή θα βρείτε πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία και τουριστικά μαγαζιά. Είναι ιδανική για κολύμπι και ηλιοθεραπεία.

Αργάσι

Η παραλία στο Αργάσι είναι από τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού. Εκτός από ξαπλώστρες και ομπρέλες έχετε τη δυνατότητα να κάνετε και αθλητικές δραστηριότητες.

Τσιβιλί

Το Τσιλιβί είναι πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο και αναπτύσσεται ραγδαία. Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ ή να κολυμπήσετε στα γαλανά νερά της. Είναι απόλυτα ασφαλής παραλία για μικρά παιδιά.

Βanana

beachΗ παραλία Banana βρίσκεται κοντά στο χωριό Βασιλικός. Είναι πολύ καλά οργανωμένη με beach-bar , ξαπλώστρες και ομπρέλες. Δεν προσφέρεται για water sport , παρά μόνο για κολύμπι και ηλιοθεραπεία.

Καλαμάκι

Σε απόσταση 7 χιλιόμετρων νότια της πρωτεύουσας θα συναντήσετε την παραλία του ομώνυμου χωριού, το Καλαμάκι. Είναι μια μικρή τουριστική παραλία, με θέα προς την παραλία του Λαγανά, οι βράχοι τριγύρω θα σας εντυπωσιάσουν και μην ξαφνιαστείτε αν συναντήσετε την ώρα που κολυμπάτε κάποια χελώνα! Είναι η κατάλληλη παραλία για οικογενειακές εκδρομές.


Αξιοθέατα στη Ζάκυνθο που αξίζει να επισκεφθείτε

Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου

Ο 'Αγιος Διονύσιος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1546 , αρνήθηκε την υψηλή κοινωνική θέση του και αφιέρωσε τη ζωή του σε φιλανθρωπίες. Είναι ο προστάτης του νησιού και για αυτό το 1708 χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου που είναι αφιερωμένη στο 'Αγιο. Τα κόκαλα του Αγίου βρίσκονται στο ναό και πλήθος προσκυνητών έρχονται κάθε χρόνο στη Ζάκυνθο, στις 24 Αυγούστου που γιορτάζει για να τον προσκυνήσουν. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι βυζαντινή, χωρίς τρούλο και μπορείτε να θαυμάσετε τις μοναδικέ εικόνες και τοιχογραφίες. Η εκκλησία βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, στο νότιο τμήμα της πόλης.

Εκκλησία της Αγίας Μαύρας

Η εκκλησία της Αγίας Μαύρας βρίσκεται στο χωριό Μαχεράντο και γιορτάζει στις 3 Μαΐου. Η εκκλησία είναι βασιλική χωρίς τρούλο με μοναδικές εικόνες, και είναι μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες του νησιού. πλήθος κόσμου πηγαίνει κοσμήματα και κάνει τάματα στην εικόνα της Αγίας Μαύρας που θεωρείται θαυματουργή.

Βενετικό Κάστρο

Το Βενετικό Κάστρο βρίσκεται στο λόφο του Μπόχαλη, πίσω από την πόλη της Ζακύνθου. Το κάστρο καταστράφηκε από τους διαδοχικούς σεισμούς που έπληξαν το νησί και σήμερα μπορείτε να δείτε μόνο κάποια χαλάσματα. Στην περιοχή αυτή ήταν χτισμένη η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, επηρεασμένη από τη βενετική αρχιτεκτονική. Αξίζει να πάτε για να μεταφερθείτε λίγο στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχή αλλά και για να απολαύσετε την πανοραμική θέα.

Δημαρχείο - Βιβλιοθήκη

Το κτίριο βρίσκεται στην πλατεία Σολομού και πριν το σεισμό του 1953 διέθετε πλούσια συλλογή από βιβλία και έγγραφα. Ωστόσο χάρη στις δωρεές πολλών Ζακυνθινών η βιβλιοθήκη ξαναχτίσθηκε από την αρχή σήμερα περιλαμβάνει βιβλία, φωτογραφίες, παλιές εφημερίδες από το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και οτιδήποτε γραπτό έχει σχέση με την ιστορία και την παράδοση της Ζακύνθου.

Βυζαντινό Μουσείο(26950 42714)

Το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Σολομού, στο κέντρο της πόλης και χτίστηκε μετά το σεισμό του 1953. το μουσείο είναι χωρισμένο σε 3 επίπεδα στα οποία μπορείτε να δείτε διαφορετικές εκθέσεις. Υπάρχουν βυζαντινές εικόνες, γλυπτά, αγάλματα, τοιχογραφίες, πίνακες από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες από τη βυζαντινή εποχή μέχρι το 19ο αιώνα. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά 8.30 με 15.00 εκτός από τη Δευτέρα.

Μουσείο Διονυσίου Σολωμού, Αντρέα Κάλβου και άλλων Ζακυνθινών (2695 0 28982)

Το μουσείο αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και είναι αφιερωμένο στους διάσημους Ζακυνθινούς καλλιτέχνες, που αποτελούν εθνικά σύμβολα. Μπορείτε να δείτε χειρόγραφα, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, πορτραίτα, ρούχα, μουσικά όργανα , είδη κεραμικής, αγάλματα. Στην είσοδο του μουσείου υπάρχει η προτομή και η ταφόπλακα του Διονυσίου Σολομού καθώς και ένα κομμάτι από το λόφο στον οποίο εμπνεύστηκε και έγραψε τον Ύμνο στην Ελευθερία, που αποτελεί τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9.00 μέχρι τις 14.00.

Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου (2695 0 23870)

Βρίσκεται στο λιμάνι, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου και είναι ανοιχτό καθημερινά. Ο Γρηγόρης Ξενόπουλος ήταν ένας διάσημος Ζακυνθινός συγγραφέας και το μουσείο είναι αφιερωμένο στη ζωή, στο έργο του και στην οικογένεια του. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν χειρόγραφα, δημοσιεύσεις και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Στο δεύτερο όροφο υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα της οικογένειας με μεγάλη συναισθηματική αξία.

Ναυάγιο

Το Ναυάγιο είναι μια μικρή παραλία στην ανατολικά πλευρά του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο με βάρκα. Είναι η πιο γραφική παραλία του νησιού και πήρε το όνομα της επειδή υπάρχει ένα ναυαγισμένο καράβι. Το καράβι αυτό μετάφερε παράνομα τσιγάρα και ναυάγησε σε αυτή την παραλία. Ακόμα και αν δε θέλετε να πάτε για μπάνιο με βάρκα, μπορείτε να πάτε από το δρόμο στον λόφο πάνω από την παραλία και να θαυμάσετε το θέαμα από ψηλά.

Μαραθονήσι

Το Μαραθονήσι είναι ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται στην περιοχή Λίμνη Κερί. Από τη Λίμνη Κερί διοργανώνονται καθημερινά εκδρομές προς το Μαραθονήσι, που απέχει μόνο λίγα λεπτά. Έχει πλούσια βλάστηση, καθαρά νερά και λεπτή χρυσαφένια άμμο. Μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε, είναι ένα τοπίο πραγματικά μοναδικό.

Θαλάσσιο Πάρκο

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή, στην παραλία του Λαγανά. Σκοπός του είναι να προστατέψει την υπό εξαφάνιση θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα. Τις πρώτες μέρες του Ιουνίου κάθε μία θηλυκή χελώνα αφήνει γύρω στα 100-120 αβγά στην άμμο για 55 ημέρες. Υπολογίζεται ότι μόνο από 10 αυγά από κάθε φωλιά θα γεννηθούν μικρές χελώνες. Τα αυγά κινδυνεύουν από τη ρύπανση, το θόρυβο, τα φώτα, τις ομπρέλες, τις βάρκες.. για το λόγο αυτό αν επισκεφτείτε παραλίες που αναπαράγονται οι χελώνες να είστε προσεκτικοί.


Πού να μείνετε στη Ζάκυνθο

Πόλη

Η πρωτεύουσα της Ζακύνθου και το κεντρικό λιμάνι βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων είναι ένας μοναδικός συνδυασμός βενετικής, γαλλικής και αγγλικής αρχιτεκτονικής. Η πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου Μπόχαλη, πάνω στα συντρίμμια της παλιάς πόλης που καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 1953. Είναι μια μοντέρνα πόλη και μπορεί να προσφέρει τα πάντα στους επισκέπτες. Στη Ζάκυνθο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία και εστιατόρια που καλύπτουν όλα τα γούστα. Οι κεντρικές πλατείες του νησιού είναι η πλατεία Σολωμού και η πλατεία του Αγίου Μάρκου. Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα πολλά εμπορικά καταστήματα, τουριστικά μαγαζιά, καφετέριες, τράπεζες και όλο το καλοκαίρι είναι γεμάτες κόσμο. Στην πλατεία Σολωμού βρίσκεται επίσης το Δημαρχείο και το Βυζαντινό μουσείο. Η πλατεία Σολωμού πήρε το όνομά της, από τον ποιητή Διονύσιο Σολωμό , ο οποίος έγραψε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Στο λιμάνι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου , που είναι και ο προστάτης του νησιού. Η εκκλησία είναι μοναδική και μπορείτε να θαυμάσετε την πλούσια συλλογή από εικόνες αλλά και τις αγιογραφίες. Ανηφορίζοντας προς το λόφο του Μπόχαλη θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάστε το Βενετικό Κάστρο και να απολαύσετε την πανοραμική θέα στη μοντέρνα πόλη και στο Ιόνιο πέλαγος. Η περιοχή αυτή είναι πολύ γραφική και ρομαντική, με παραδοσιακά σπίτια και ταβέρνες, που θυμίζουν την παλιά πόλη . Στο κέντρο δεν υπάρχει κάποια όμορφη παραλία για να κολυμπήσετε και γι αυτό πρέπει να μεταφερθείτε στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Η πρόσβαση στις υπόλοιπες περιοχές γίνεται με λεωφορεία που αναχωρούν συνέχεια από τον κεντρικό σταθμό ή με ταξί.

Αλυκές

Είναι μια μεγάλη τουριστική πόλη σε απόσταση 18 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας. Έχει πάρει το όνομά της από τις αλυκές που υπάρχουν στην πόλη και προμηθεύουν με αλάτι το υπόλοιπο νησί. Από τις Αλυκές μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε το Ναυάγιο και τις Μπλε Σπηλιές. Είναι χτισμένη στην πεδιάδα πριν τα βουνά και γι αυτό εκτός από τα θαλάσσια σπορ στην παραλία της ,μπορείτε να επιλέξετε και το mountain biking ή jogging. Θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, παραδοσιακές ταβέρνες και μέρη για νυχτερινή διασκέδαση. Υπάρχουν συχνά λεωφορεία από και προς το κέντρο.

Αργάσι

Το Αργάσι βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας της Ζακύνθου. Είναι μια μικρή μοντέρνα πόλη χτισμένη στον παραλιακό δρόμο, με μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία στο Αργάσι, καταστήματα με είδη πολυτελείας, σούπερ μάρκετ, δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτων. Όσον αφορά τη νυχτερινή ζωή υπάρχει μεγάλη ποικιλία μπαρ και club για όσους λατρεύουν τη διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε κάποιες από τις πολλές εκκλησίες της περιοχής. Μπορείτε να πάτε στο Αργάσι πολύ γρήγορα, με ταξί ή λεωφορείο.

Τσιλιβί

Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, πολύ κοντά στο κέντρο. Είναι το χωριό το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια και μπορεί να σας προσφέρει πολλές ανέσεις. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ξενοδοχείων και εστιατορίων εκ των οποίων μπορείτε να επιλέξετε αυτά που καλύπτουν τις ανάγκες σας. Η νυχτερινή ζωή είναι ιδιαίτερα έντονη και πολλά clubs σας περιμένουν ν για διασκέδαση χωρίς όρια. Η παραλία στο Τσιλιβί σας δίνει τη δυνατότητα για πολλές αθλητικές δραστηριότητες.

Λαγανάς

Ο Λαγανάς βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ζακύνθου και είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός κυρίως το καλοκαίρι από ξένους και ντόπιους. ο Λαγανάς φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή και στον κεντρικό δρόμο είναι συγκεντρωμένα υπεράριθμα bar, clubs, discos, ταβέρνες, fast foods. Η πόλη είναι κυρίως πόλος έλξης για τους νέους που λατρεύουν την αδιάκοπη διασκέδαση. Η παραλία του Λαγανά είναι από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου και είναι ο βασικός τόπος αναπαραγωγής για τις χελώνες καρέτα- καρέτα. Στο Λαγανά θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία κάθε είδους.

Βασιλικός

Το χωριό Βασιλικός βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και έχει πάρει το όνομά του εξαιτίας της πλούσιας βλάστησης. Υπάρχουν πολλά μικρά παραδοσιακά σπίτια και εκκλησίες . είναι τουριστικό μέρος και για αυτό θα βρείτε καταλύματα κάθε κατηγορίας (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, βίλες), εστιατόρια και μπαρ. Η πρόσβαση στο Βασιλικό γίνεται με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Οι πιο κοντινές παραλίες είναι : Καμίνια, Πόρτο-Ζορό, Πόρτο-Ρόμα, 'Αγιος Νικόλαος, Μπανάνα. Το χωριό είναι καλά οργανωμένο και μπορείτε να βρείτε τουριστικά καταστήματα, mini market άλλες υπηρεσίες.

Βολίμες

Οι Βολίμες είναι ένα μικρό ορεινό χωριό, στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και η μόνη κοντινή παραλία είναι το Ναυάγιο. Για το λόγο αυτό δεν είναι πολύ τουριστικό μέρος και δεν υπάρχουν καταλύματα και νυχτερινή ζωή. Ωστόσο μπορείτε να οργανώσετε μα ημερήσια εκδρομή με αυτοκίνητο ή λεωφορείο για χαλαρώσετε σε ένα γραφικό μέρος. Μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακά πιάτα στις ταβέρνες του χωριού και να αγοράσετε διάφορα είδη χειροτεχνίας, λάδι ή μέλι, που είναι τα τοπικά προϊόντα. Είναι ένα χωριό που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και πρέπει να το επισκεφτείτε για να ηρεμήσετε μακριά από την πολυκοσμία.


Τι να φάτε στη Ζάκυνθο

Η κουζίνα της Ζακύνθου

Η κουζίνα της Ζακύνθου είναι πολύ γευστική και καλύπτει κάθε είδους προτίμηση. Ξεκινώντας το γεύμα σας , υπάρχει πλούσια ποικιλία εδεσμάτων που μπορείτε να δοκιμάσετε. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα πιάτα είναι το τζατζίκι (γιαούρτι, σκόρδο, αγγούρι), η μελιτζανοσαλάτα (μελιτζάνες), τα ντολμαδάκια (φύλλα κληματαριάς γεμισμένα με ρύζι), που συνοδεύονται πάντα με ψωμί. Όσον αφορά τα τυριά, στην Ζάκυνθο μπορείτε να δοκιμάσετε μεγάλη ποικιλία, ξένων αλλά και ελληνικών τυριών. Στη Ζάκυνθο μπορείτε να δοκιμάσετε και 2 τοπικά είδη τυριού, την τυροκαυτερή (τυρί σε μορφή κρέμας μα καυτή γεύση) και το λαδοτύρι ( πικάντικο γευστικό τυρί). Τέλος υπέροχη είναι και η τοπική παραδοσιακή τυρόπιτα, που σερβίρεται καυτή αλλά εκτός από τυρί μπορεί να έχει γέμιση με κρέας, πατάτες, σπανάκι και πολλά άλλα υλικά.

Περνώντας στο κύριο πιάτο, στη Ζάκυνθο τα λαχανικά υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό και γι αυτό χρησιμοποιούνται και σαν κύρια πιάτα και σαν ορεκτικά. Οι γεμιστές ντομάτες με ρύζι ψημένες στο φούρνο και οι μελιτζάνες ιμάμ στο φούρνο είναι άλλα 2 μοναδικά πιάτα. Τέλος αν σας αρέσουν τα ψάρια θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε μπαρμπούνια, ξιφία, μαρίδα και πολλά άλλα είτε τηγανητά είτε ψητά.

Για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας πρέπει να φάτε και επιδόρπιο, είτε φρούτο είτε κάτι γλυκό. Στη Ζάκυνθο ο μπακλαβάς και το κανταΐφι (γλυκά με κανέλα, καρύδι και σιρόπι) είναι μοναδικά αλλά και η μπουγάτσα που είναι ζύμη γεμισμένη με κρέμα και καλύπτεται αφού ψηθεί με ζάχαρη και κανέλα. Μαζί με το γλυκό αξίζει να δοκιμάσετε και τον ελληνικό καφέ, χωρίς ζάχαρη, με λίγη ζάχαρη ή γλυκό.


Εστιατόρια που προτείνουμε στη Ζάκυνθο

Patari

Βρίσκεται στη Λίμνη Κερί και είναι από τις πιο αγαπημένες ταβέρνες τόσο για τους κατοίκους του νησιού ,όσο και για τους επισκέπτες. Οι ιδιοκτήτες είναι πολύ φιλικοί και το περιβάλλον πολύ φιλόξενο. Θα έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε την παραδοσιακά πιάτα της Ζακύνθου, μαγειρεμένα με εξαιρετικές συνταγές. Κρέας, φρέσκα ψάρια, πολλά λαχανικά και υπέροχο κρασί είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το γεύμα σε αυτό το μαγαζί.


Akrotiri

Στο χωριό Ακροτήρι, θα βρείτε και το ομώνυμο εστιατόριο, που μετρά 25 χρόνια ζωής. Είναι από τα πιο παλιά εστιατόρια στο νησί και έχει πολύ καλή κουζίνα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο σε ορεκτικά και μεζέδες όσο και σε κυρίως πιάτα. Σπεσιαλιτέ του καταστήματος είναι ο περιβόητος «Μεζές του Μπεκρή». Το εστιατόριο ανοίγει μετά τις 5 το απόγευμα και η εξυπηρέτηση είναι ταχύτατη.


Andreas

Βρίσκεται στην περιοχή Κυψέλη, κοντά στο χωριό Τσιλιβί, δίπλα στη θάλασσα. Είναι αποκλειστικά ψαροταβέρνα και σερβίρει κάθε είδους ψάρια και θαλασσινά. Όλα τα προϊόντα είναι φρέσκα και έχετε τη δυνατότητα να πάτε στην κουζίνα και να επιλέξετε τι θα φάτε ή να προτείνετε στο σεφ να το μαγειρέψει με κάποιον τρόπο που προτιμάτε. Μπορείτε να καθίσετε είτε στο εσωτερικό του καταστήματος είτε στον κήπο όπου υπάρχουν φοίνικες και άλλα δέντρα συνθέτοντας ένα μαγευτικό περιβάλλον.


Porto Limnionas

Η περιοχή Πόρτο Λιμνιόνας, βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού, στην οποί υπάρχει μια όμορφη αμμώδης παραλία και το ομώνυμο εστιατόριο. Το μέρος είναι ειδυλλιακό και προσφέρει πανοραμική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και γι αυτό είναι το ιδανικό αν θέλετε να περάσετε μια ξεχωριστή βραδιά, με ένα ρομαντικό δείπνο. το εστιατόριο προσφέρει πιάτα με κρέας ή ψάρι, σπιτικά μαγειρεμένα, τα οποία συνοδεύονται από εξαιρετική ποιότητας κρασί. Η εξυπηρέτηση είναι γρήγορη και οι τιμές απόλυτα λογικές.


Paporom

Είναι η πιο παλιά ταβέρνα στο νησί της Ζακύνθου και βρίσκεται στην περιοχή Αλυκές. Λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια και έχει παράδοση στη παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Μπορείτε να επιλέξετε από ένα ευρύ μενού και οι ιδιοκτήτες θα σας εξυπηρετήσουν γρήγορα. Είναι από τα πιο αγαπητά εστιατόρια στο νησί.


Mama's Place

Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο στο χωριό Λαγανάς και είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε το πασίγνωστο ελληνικό σουβλάκι και την πίτα με γύρο. Είναι ανοιχτό όλη την ημέρα και μπορείτε είτε να πάτε εκεί είτε να παραγγείλετε. Αν θέλετε κάτι φάτε κάτι γρήγορο, γευστικό και σε πολύ καλή τιμή, μην ξεχάσετε να το επισκεφτείτε.


Gaidouro

Βρίσκεται πάνω στο λόφο, πίσω από την πόλη της Ζακύνθου και γι αυτό έχει υπέροχη θέα σε μεγάλο τμήμα του νησιού. Προσφέρει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας αλλά και της τοπικής. το μενού περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία , το περιβάλλον είναι εξαιρετικό και οι τιμές πολύ λογικές.


Mandarin

Εάν είστε λάτρεις της κινέζικης κουζίνας το Mandarin είναι το πιο γνωστό κινέζικο εστιατόριο στο χωριό Τσιλιβί. Σε ένα περιβάλλον με ανατολίτικη διακόσμηση και ανατολίτικο άρωμα, απολαύσετε μοναδικά πιάτα από την κινέζικη κουζίνα. 


Casa Grecque

Με εμπειρία 27 χρόνων στη διεθνή κουζίνα και τον καλύτερο σεφ του νησιού, σας περιμένει για ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι. Είναι οικογενειακή ταβέρνα και θα τη βρείτε στο Λαγανά . μπορείτε να δοκιμάσετε πιάτα τόσο της ελληνικής κουζίνας, όσο και της Αγγλικής, της Γαλλικής και της Ιταλικής κουζίνας. Επιλέξτε το εάν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τις ελληνικές γεύσεις.


Le Machere

Βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλία του Αμπουλά και σερβίρει αυθεντικό ιταλικό φαγητό. Οι ιδιοκτήτες είναι Ιταλοί και για αυτό όλα τα πιάτα είναι μαγειρεμένα με παραδοσιακές ιταλικές συνταγές. Θα εκπλαγείτε από την πανοραμική θέα και το μοναδικό περιβάλλον. Αν θέλετε να απολαύσετε ένα οικογενειακό γεύμα το εστιατόριο αυτό είναι το κατάλληλο τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά που θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.


Πού να διασκεδάσετε στη Ζάκυνθο

Διασκέδαση και νυχτερινή ζωή στη Ζάκυνθο

Η νυχτερινή ζωή στη Ζάκυνθο είναι μοιρασμένη σε δύο τμήματα, ανάλογα με το τι προτιμά ο κάθε ένας. Για αυτούς που επιθυμούν να περάσουν ένα ήσυχο βράδυ η χώρα της Ζακύνθου και το χωριό Βασιλικός είναι οι ιδανικές τοποθεσίες. Μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας υπό τους ήχους μιας καντάδας σε κάποιο από τα εστιατόρια που υπάρχουν. Οι περιοχές αυτές είναι γεμάτες εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες για αυτούς που προτιμούν να διασκεδάσουν ήρεμα.

Για την άλλη κατηγορία επισκεπτών, που επιθυμούν πιο τρελούς ρυθμούς διασκέδασης οι κατάλληλες περιοχές είναι στο νότιο τμήμα του νησιού το Αργάσι, το Τσιλιβί, ο Λαγανάς, οι Αλυκές και το Καλαμάκι. Οι περιοχές αυτές είναι οι πιο τουριστικές, είναι γεμάτες κόσμο το καλοκαίρι και γι αυτό θα βρείτε συγκεντρωμένα πολλά bars, clubs, discos. Η διασκέδαση είναι συνεχής, το party ξεκινά νωρίς το βράδυ και συνεχίζεται μέχρι την ανατολή του ηλίου, τις πρώτες πρωινές ώρες. Η μουσική παίζει δυνατά, το αλκοόλ ρέει και ο χορός δεν σταματά ποτέ! Η νυχτερινή ζωή στην Ζάκυνθο είναι crazy and exciting!!!!

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πιο δημοφιλή μπαρ που μπορείτε να επισκεφτείτε.

Catakomves

Οι κατακόμβες βρίσκονται στην ανατολική ακτή του νησιού και είναι ένα από τα πιο παλιά μπαρ. Σερβίρει μοναδικά κοκτέιλ και είναι ανοιχτό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Το τοπίο είναι εξαιρετικό, αφού υπάρχει χτισμένο ένα παλιό κτίριο ανάμεσα σε πολλά τούνελ. Μπορείτε να χαλαρώσετε ακούγοντας μουσική σε ένα μυστηριώδες περιβάλλον.

Rescue club

Ο Λαγανάς είναι η πιο τουριστική περιοχή του νησιού και φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή που έχει. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση της ελληνικής διασκέδασης επισκεφτείτε το Rescue club. Special κοκτέιλ, μοναδικά σόου με φωτιές, χορεύτριες πάνω στο μπαρ είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν μια αξέχαστη νύχτα ξέφρενης διασκέδασης!!!

Factory club

Βρίσκεται στο χωριό Αργάσι και είναι το κατάλληλο μέρος για να περάσετε μια τρελή βραδιά. Ανοίγει το απόγευμα και μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο εξωτερικού του μαγαζιού και τα μεσάνυχτα μπορείτε να μεταφερθείτε στον εσωτερικό χώρο του κλαμπ για να διασκεδάσετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Kaliva

Βρίσκεται στην περιοχή Τσιλιβί, δίπλα στη θάλασσα και είναι περιτριγυρισμένο από έναν όμορφο κήπο. Είναι ένα μέρος που συχνάζουν τόσο οι νέοι, όσο και οικογένειες αφού υπάρχει οργανωμένη παιδική χαρά για τα παιδιά. Είναι από τα πιο δημοφιλή μέρη στη Ζάκυνθο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνει special events όπως καραόκε και ορχήστρα με ζωντανή μουσική.

Jungle bar

Είναι από τα πιο δημοφιλή μέρη στην περιοχή Αλυκές και σερβίρει τα καλύτερα ποτά και κοκτέιλ. Το περιβάλλον είναι μαγευτικό και το προσωπικό πολύ φιλικό. η μουσική καλύπτει όλα τα γούστα από τα τελευταία hits μέχρι μουσική all time classic.

Paraporo

Είναι το μοναδικό μπαρ που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία, στην τοποθεσία Αλυκές. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα το ηλιοβασίλεμα και το βράδυ μπορείτε να διασκεδάσετε σε έντονους ρυθμούς. Το προσωπικό είναι πολύ φιλικό και διασκεδάζει μαζί σας μέχρι το πρωί.

Level bar

Βρίσκεται στο Τσιλιβί και είναι ανοιχτό όλη την ημέρα σερβίροντας, καφέδες με αλκοόλ, εξωτικά κοκτέιλ και μεγάλη ποικιλία από μπύρες. Σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας ενθουσιάσει. Κάθε βδομάδα οργανώνεται διαγωνισμός καραόκε με πολλά πλούσια δώρα.

Barrage

Το Barrage club θα το συναντήσετε στον παραλιακό δρόμο από το Αργάσι στο Βασιλικό. Χωρίζεται σε δύο τμήματα, το εσωτερικό και το εξωτερικό. Έξω υπάρχει ένας υπέροχος κήπος που μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας και μέσα είναι το club που μπορείτε να χορεύετε μέχρι το πρωί. Κάθε βδομάδα διοργανώνονται party, βραδιές με μουσική R&B ή techno με τους πιο διάσημους DJ's να παίζουν μουσική.


Χρήσιμα τηλέφωνα στη Ζάκυνθο

Αστυνομία

  • Χώρα 2695 0 22649
  • Αλικανάς 2695 0 83217
  • Λαγανάς 2695 0 51251
  • Τουριστική Αστυνομία Χώρα 2695 0 22550
  • Τουριστική Αστυνομία Αλικανάς 2695 0 27367


Λιμενικές Αρχές

  • Λιμεναρχείο Ζακύνθου 2695 0 28117
  • Λιμεναρχείο Κυλλήνης 2623 0 92211


Άλλες χρήσιμες υπηρεσίες

  • Ταχυδρομείο 2695 0 44875
  • ΟΤΕ 2695 0 59300-42499
  • Πυροσβεστική 2695 0 22199
  • Τουριστικές Πληροφορίες 2695 0 22518
  • ΕΟΤ 2695 0 23361
  • Εξυπηρέτηση Πολιτών 2695 0 26119
  • Αεροδρόμιο 2695 0 28322
  • Ολυμπιακές Αερογραμμές 2695 0 28611-42617
  • ΚΤΕΛ Ζακύνθου 2695 0 42656
  • ΚΤΕΛ Αθήνας 210 5129432
  • ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης 231 550628
  • Στάσεις Ταξί 2695 0 22280-48104
  • Ράδιο Ταξί 2695 0 48400


Νοσοκομεία-Πρώτες Βοήθειες

  • Νοσοκομείο Ζακύνθου 2695 0 42514-42515
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Ζακύνθου 2695 0 23166
  • Κέντρο Υγείας Βολίμες 2695 0 31201
  • Κέντρο Υγείας Καλιπάντο 2695 0 61301
  • Κέντρο Υγείας Αλυκές 2695 0 83208
  • Κέντρο Υγείας Μαχαιράντο 2695 0 92217
  • Κέντρο Υγείας Λαγανάς 2695 0 51210


Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)