Μήλος - Τουριστικός οδηγός

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Η Μήλος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων. Το νησί είναι κυρίως ορεινό, ιδίως στα δυτικά, όπου βρίσκεται και η ψηλότερη κορυφή του, ο Προφήτης Ηλίας. Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται ο Αδάμαντας, ένα ασφαλές και απάνεμο λιμάνι. Η Μήλος έγινε γνωστή, γιατί εδώ βρέθηκε το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, που κοσμεί σήμερα το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. 

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.


Χάρτης της Μήλου




Πώς θα πάτε και θα μετακινηθείτε στη Μήλο


Μετάβαση στη Μήλο

Μπορείτε να φτάσετε στη Μήλο εύκολα και γρήγορα, όλο το χρόνο, είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς.


Με πλοίο

Ferries και high-speed catamarans αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά σε συνεχή βάση. Υπάρχουν επίσης και πλοία από άλλα λιμάνια στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την εποχή. Το καλοκαίρι είναι πολύ συχνά τα δρομολόγια από και προς τη Μήλο (σίγουρα πάνω από ένα την ημέρα), γιατί η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα υψηλή. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στοιχίζουν ανάλογα με τον τύπο του πλοίου (ferry-boat, high-speed, flying dolphin). Το ταξίδι διαρκεί 6,5-7 ώρες με απλό ferry και 3,5-4 ώρες με high-speed. Στη Μήλο υπάρχουν δύο λιμάνια, ένα στον Αδάμα, που είναι και το κεντρικό και ένα στην Απολλώνια, που εξυπηρετεί δρομολόγια προς την Κίμωλο και τα Γλαρονήσια.


Με αεροπλάνο

Το αεροδρόμιο της Μήλου βρίσκεται σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από τον Αδάμα και η πρόσβαση εκεί γίνεται με ταξί ή λεωφορείο. Από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών στα Σπάτα υπάρχουν πτήσεις από και προς τη Μήλο, όλο το χρόνο. Η πτήση διαρκεί 30 λεπτά. Υπάρχει και αεροπορική σύνδεση με άλλες ελληνικές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Κρήτη, καθώς και πτήσεις charter από ευρωπαϊκές πόλεις. Τα εισιτήρια κοστίζουν ανάλογα με την εποχή, την αεροπορική εταιρία και την πληρότητα του αεροπλάνου. 


Περιήγηση στη Μήλο

Με ταξί

Τα ταξί είναι ευρέως διαθέσιμα στη Μήλο, στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο, στους κεντρικούς δρόμους και στην κεντρική στάση στον Τριοβάσαλο. Οι χρεώσεις είναι προκαθορισμένες ανάλογα με τον προορισμό και την εποχή.


Με λεωφορείο

Τα αστικά λεωφορεία στη Μήλο εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους επισκέπτες. Αν και η συχνότητα των δρομολογίων διαφέρει από το χειμώνα στο καλοκαίρι, όταν η κίνηση είναι μεγάλη τα δρομολόγια είναι πιο συχνά και αναρτώνται στη στάση για την καλύτερη ενημέρωση των τουριστών. Ιδιαίτερα συχνά είναι τα λεωφορεία από τον Αδάμα για Τριοβάσαλο, Πλάκα, Τρυπητή, Πολλώνια, Ζεφίρια, Παλαιοχώρι, Αχιβαδολίμνη και Προβατά. Τα εισιτήρια είναι γενικά φτηνά (δεν ξεπερνούν τα 3 ευρώ) και η τιμή τους συνδέεται με τον προορισμό.


Με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα

Το οδικό δίκτυο στη Μήλο περιλαμβάνει ασφαλτοστρωμένους και ιδιαίτερα πλατύς δρόμους, κάνοντας άνετη και ασφαλή τη μετακίνησή σας. 


Με βάρκα

Για να επισκεφτείτε την υπέροχη παραλία στο Κλέφτικο και να απολαύσετε τα πεντακάθαρα νερά της, μπορείτε να κάνετε μια εκδρομή ξεκινώντας από το λιμάνι του Αδάμα. Το καλοκαίρι υπάρχουν καθημερινά εκδρομές για το Κλέφτικο, το Γέροντα, το Γέρακα και το Παλιόρεμα. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την κοντινή Κίμωλο με καράβια που αναχωρούν από λιμάνι της Πολλώνιας.


Αποστάσεις από τον Αδάμαντα (χιλιόμετρα)

  • Αχιβαδολίμνη 6
  • Αεροδρόμιο 4.5
  • Κλίμα 5
  • Πλάκα 3
  • Πολλώνια 10
  • Λιμάνι 0
  • Προβατάς 8
  • Σαρακίνικο-Παπάφραγκας 4


Παραλίες στη Μήλο που αξίζει να επισκεφθείτε

Το νησί της Μήλου φημίζεται για τις μοναδικές παραλίες του! Το έδαφος της Μήλου εξαιτίας του ηφαιστείου, έχει εντυπωσιακή μορφολογία και περίεργους σχηματισμούς, κάτι που οδηγεί σε μια μεγάλη ποικιλία παραλιών. Θα συναντήσετε αμμουδιές που θα σας θυμίζουν την εξωτική Καραϊβική, αλλά και κόλπους με βότσαλα που περικυκλώνονται από βράχια και πέτρες. Οι περισσότερες παραλίες είναι απόλυτα οργανωμένες για την διευκόλυνση των τουριστών, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και αθλητικές δραστηριότητες, που θα σας προσφέρουν μια εμπειρία άνευ προηγουμένου!

Σαρακίνικο

Η άσπρη αμμουδιά, που αγκαλιάζεται από βράχια είναι ένα σκηνικό που θα σας θυμίσει το φεγγάρι! Η παραλία στο Σαρακίνικο οφείλει το όνομα της στους Σαρακηνούς πειρατές. Θεωρείται μία από τις ομορφότερες παραλίες στη Μήλο και φωτογραφίζεται συχνά χάρη στην τοποθεσία της, που την καθιστά μοναδική στο Αιγαίο. Οι οριζόντιοι βράχοι διεισδύουν στη θάλασσα δημιουργώντας μικρές κα μεγάλες σπηλιές! Ένα τοπίο που πραγματικά δεν πρέπει να χάσετε!


Παπάφραγκας

Βρίσκεται δίπλα στο Σαρακίνικο. Μια μικρή αμμουδιά, ανάμεσα σε δύο πελώριους βράχους, είναι το σκηνικό της παραλίας που θα σας προκαλέσει δέος! Πήρε το όνομα της χάρη σε ένα μοναχό που κατοικούσε εκεί για πολλά χρόνια.


Πολλώνια

Η μικρή αμμουδιά της Πολλώνιας βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό. Τα ρηχά και πεντακάθαρα νερά της την κάνουν να είναι η νούμερο ένα επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά. Δίπλα στην παραλία υπάρχουν ψαροταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία.


Παλαιοχώρι

Τα υποθαλάσσια θερμά ρεύματα καθιστούν την παραλία μοναδική στο είδος της. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων νότια του Αδάμα. Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες, καθώς και ταβέρνες και καφετέριες.


Παπικίνου

Μια υπέροχη παραλία με κρυστάλλινα νερά, που είναι η μοναδική στο νησί που έχει βραβευτεί από τον ευρωπαϊκό φορέα. Επισκεφτείτε τη και δε θα τη ξεχάσετε ποτέ!


Τσιγκράδο

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στη Μήλο. Είναι κατάμεστη από κόσμο, παρόλο που δεν είναι οργανωμένη και δεν υπάρχουν ταβέρνες ή καφετέριες. Για να φτάσετε στην παραλία πρέπει να κατηφορίσετε μια μικρή πλαγιά, διασχίζοντας μικρούς χωματόδρομους, γι αυτό μην κουβαλάτε πολλά πράγματα μαζί σας. Τα κρυστάλλινα νερά και η ολόλευκη άμμος θα σας ανταμείψουν για τη μικρή ταλαιπωρία. Το πέρασμα για την παραλία βρίσκεται ανάμεσα στα βράχια, αριστερά από την αμμουδιά.


Φηρίπλακα

Μια υπέροχη αμμουδιά με πολύχρωμα βράχια, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Αδάμα. Δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά παρέχει ομπρέλες και ξαπλώστρες στους επισκέπτες. Η θέα προς το ηλιοβασίλεμα είναι εντυπωσιακή!


Προβατάς

Υπέροχη παραλία, που ξεχωρίζει για την άμμο στις αποχρώσεις του κόκκινου! Θα βρείτε ταβέρνες για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι μετά το μπάνιο σας, χωρίς πολύ κόσμο. Είναι ιδανική για μικρά παιδάκια, αφού τα νερά είναι εξαιρετικά ρηχά.


Γέροντας

Η παραλία του Γέροντα δεν είναι από τις καλύτερα οργανωμένες στο νησί, αλλά είναι πανέμορφη. Η σκουρόχρωμη άμμος και οι σπηλιές δημιουργούν ένα εξωτικό τοπίο, πόλο έλξης για πολύ κόσμο. Οι πανύψηλοι φοίνικες δημιουργούν σκιά, αν δεν αντέχετε τις καυτές θερμοκρασίες.


Αχιβαδολίμνη

Είναι γνωστή ως η ομορφότερη παραλία στη Μήλο! Λευκή άμμος, γαλάζια νερά και ένας υπέροχος βυθός γεμάτος αχιβάδες!


Εμπόριος

Σε απόσταση μόλις 30 λεπτών από τον Αδάμα, η παραλία αυτή είναι η ιδανική για αυτούς που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε ένα όμορφο τοπίο, μακριά από την πολυκοσμία και τα αδιάκριτα βλέμματα των άλλων. Υπάρχει και μια παραδοσιακή ταβέρνα για τη διευκόλυνση σας.


Κλέφτικο

Η άλλη ονομασία του Κλέφτικου είναι Θαλασσινά Μετέωρα. Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό μέρος και φημίζεται για τη φυσική ομορφιά του, που είναι μοναδική σε ολόκληρη τη Μήλο. Τα άσπρα βράχια στη μέση της θάλασσας, οι σπηλιές και τα βαθιά μπλε νερά συνθέτουν το σκηνικό σε αυτή την ακρογιαλιά. Πήρε το όνομα της από τους πειρατές-κλέφτες που χρησιμοποιούσαν την περιοχή ως καταφύγιο και κρυψώνα. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, με καΐκια. Καθημερινά οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές, από το λιμάνι του Αδάμα.


Αξιοθέατα στη Μήλο που αξίζει να επισκεφθείτε

Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου: Αδάμας, (+30)2287022481

Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά 09:15-13:45, 18:15-20:45 Εισιτήρια: Ελεύθερη είσοδος - Ξενάγηση εάν επιθυμείτε. Παρατήρηση: Υπάρχει βοηθητικός εξοπλισμός για τα άτομα με κινητικά προβλήματα στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο.

Το Μεταλλευτικό Μουσείο βρίσκεται στην περιοχή του Αδάμαντα και στόχος του είναι να παρουσιάσει τη μεταλλευτική παράδοση του νησιού. Στις εκθέσεις του περιλαμβάνονται διάφορα αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό, που παρουσιάζει τους μοναδικούς μορφολογικούς σχηματισμούς στο νησί και την ιστορία τους, με αναφορές σε αυτούς που δούλεψαν για να γίνουν όλα αυτά. Στο ισόγειο μπορείτε να ενημερωθείτε για τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού, ενώ στον επάνω όροφο μπορείτε να θαυμάσετε τον γεωλογικό πλούτο, βλέποντας δείγματα ορυκτών. Υπάρχει και αίθουσα χωρητικότητας 40 ατόμων, πλήρως εξοπλισμένη με οπτικό-ακουστικά μέσα για ολοζώντανες παρουσιάσεις με θέμα τη μεταλλευτική ιστορία.


Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μήλου, Πλάκα, (+30)2287021292

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00 - 14:00, 18:30-21:30, Κυριακή: 10:00 - 14:00 Εισιτήρια: Κανονικό: 3 Ευρώ, μειωμένο (μαθητές και παιδιά): 1,5 Ευρώ.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1967 από την Ένωση Μηλιών Αθήνας. Η παλιά έκθεση περιελάμβανε ένα τυπικό σπίτι της Μήλου του 19ου αιώνα με πολλά οικογενειακά κειμήλια.

Ωστόσο η έλλειψη χώρου αποτελούσε εμπόδιο για τη δημιουργία μια ολοκληρωμένης έκθεσης. Έτσι, λοιπόν, μια ομάδα εργαζομένων σε μουσεία, ένας αρχιτέκτονας και συντηρητές έργων τέχνης, ανέλαβαν την αναδιοργάνωση της έκθεσης. Σε απόλυτη αρμονία με την παλιά έκθεση, διάφορα αντικείμενα παρουσιάστηκαν στα δωμάτια του σπιτιού που αντιστοιχούσαν σύμφωνα με τη χρήση τους.

Ο κύριος σκοπός του μουσείο είναι να διαφωτίσει όλες τις πλευρές της καθημερινής ζωής των κατοίκων, περιλαμβάνοντας κάθε είδους καθημερινές δραστηριότητες, ενδυμασίες, διατροφικές συνήθειες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Η έκθεση χωρίζεται σε διάφορες αίθουσες. Στο ισόγειο υπάρχει η κεντρική αίθουσα του σπιτιού, που καθρεφτίζει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της οικογένειας. Το δωμάτιο με τον αργαλειό ήταν αυτό στο οποίο κατασκευάζονταν τα ρούχα της οικογένειας. Η κουζίνα και το κελάρι χρησίμευαν επίσης και σαν αποθήκες. Το τζάκι κατείχε την κεντρική θέση στο σπίτι και δεν υπήρχαν υπνοδωμάτια ξεχωριστά, παρά μόνο ένα, η κάμαρα για να κοιμάται το αντρόγυνο.


Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου, Πλάκα, (+30) 2287021620

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8:00-15:00, εκτός από Δευτέρες Εισιτήρια: Κανονικό 3 Ευρώ, ενήλικες άνω των 65: 2 Ευρώ, δωρεάν για φοιτητές και παιδιά μέχρι 10 χρονών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, στην Πλάκα και η διακόσμηση του ήταν δουλειά του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Στις εκθέσεις του φιλοξενούνται ευρήματα από τις δύο βασικές περιόδους ακμής της Μήλου. Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια της προϊστορικής περιόδου (3ος και 2ος αιώνας προ Χριστού) και η Μήλος είχε ως κέντρο της την πόλη της Φυλακόπης. Η δεύτερη περίοδος ακμής ήταν κατά τη διάρκεια της πρώτης χιλιετίας προ Χριστού και των πρώτων αιώνων μετά Χριστού και το κέντρο της Μήλου ήταν το Κλίμα.

Στο μουσείο εκτίθενται μοναδικά έργα τέχνης, ικανά να δώσουν στους επισκέπτες το στίγμα των διαφόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων κατά τις δύο αυτές περιόδους και να τους ενημερώσουν για την καθημερινότητα των κατοίκων και τις δραστηριότητες τους, τις νεκρώσιμες ακολουθίες, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει 4 αίθουσες. Στην αίθουσα Α μπορείτε να δείτε ένα τοπογραφικό σχέδιο της Φυλακόπης, μια σύντομη ιστορική αναδρομή, καθώς και μια πλούσια συλλογή ευρημάτων και λειψάνων της πρώτης περιόδου. Ένα αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, που το αυθεντικό του βρίσκεται στο μουσείου του Λούβρου, στη Γαλλία, φιλοξενείται επίσης στην αίθουσα αυτή. Στην αίθουσα B υπάρχουν διάφορα έργα τέχνης της προϊστορικής περιόδου από την 5η μέχρι τη 2η χιλιετία π.Χ. Στην αίθουσα C θα δείτε προϊόντα από τη γεωμετρική, την αρχαϊκή, την κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή. Τέλος, στην αίθουσα D φιλοξενούνται διάφορα έργα τέχνης που περιλαμβάνουν χειρόγραφα, μάρμαρα και αντικείμενα από νεκρώσιμες τελετές της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου από την παλιά πόλη του Κλίματος.


Εκκλησιαστικό Μουσείο Μήλου, Αδάμας, (+30)2287023956

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 9:15-13:15, 18:15-22:15 Εισιτήρια: δωρεάν είσοδος

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο βρίσκεται κοντά στην ακτή του Αδάμαντα και στεγάζεται στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας που μετρά χίλια χρόνια ζωής. Το μουσείο φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα από την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Υπάρχουν εικόνες, ξύλινα γλυπτά και τάματα από την εποχή της Βενετικής κυριαρχίας στο νησί. Η εκκλησία χτίστηκε αμέσως μετά την εποχή της Εικονομαχίας, αλλά με το πέρασμα των χρόνων υπέστη διάφορες ανακαινίσεις, κυρίως την εποχή των Φράγκων, οπότε και κράτησε την τελική της αρχιτεκτονική μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου υπάρχουν εικόνες του 14ου αιώνα, ανάμεσά τους και μια της Κρητικής Σχολής, που απεικονίζει το Σώμα του Χριστού, όταν το κατεβάζουν από τον Τίμιο Σταυρό, καθώς και διάφορες αγιογραφίες του Εμμανουήλ και του Αντώνη Σκορδίλη, δύο περίφημων κρητικών ζωγράφων, που συνέχισαν την καριέρα τους στη Μήλο, δημιουργώντας ένα νέο στυλ μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Επίσης, υπάρχουν ξύλινα αναλόγια, ένας επισκοπικός θρόνος, εικονοστάσια του 17ου αιώνα, δισκοπότηρα και θυμιατήρια του 18ου αιώνα και χρυσά τάματα.


Κατακόμβες, Τρυπητή, (+30)2287021625

Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά 08:30 - 15:00, εκτός από Δευτέρες 

Οι κατακόμβες βρίσκονται κοντά στο χωριό της Τρυπητής, σε σπηλιές 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ο πρώτος τόπος συνάντησης της Χριστιανικής κοινότητας και το πρώτο νεκροταφείο στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα, που χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τα τέλη του 5ου αιώνα. Είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και από τα πιο γνωστά στον κόσμο, μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων. Οι κατακόμβες σχηματίστηκαν από ηφαιστειακά υλικά, δημιουργώντας ένα σημαντικό χριστιανικό μουσείο, που υποδεικνύει τη γρήγορη καθιέρωση του χριστιανισμού στο νησί της Μήλου.

Οι κατακόμβες ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά τη λεηλασία τους το 1840. Το συγκρότημα περιλαμβάνει τρεις κατακόμβες, που συνδέονται με πολλά μικρά και μεγάλα περάσματα, καθώς και μια αίθουσα νεκρών. Στους τοίχους υπάρχουν σκαλισμένες ταφόπλακες διακοσμημένες με διάφορα συμβολικά μοτίβα. Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε μόνο ένα τμήμα από τις κατακόμβες.


Πού να μείνετε στη Μήλο


Ξενοδοχεία στη Μήλο

Η Μήλος είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στις Κυκλάδες και για το λόγο αυτό είναι άρτια οργανωμένη, προσφέροντας ποιοτικά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, πολυτελείς σουίτες και οργανωμένα κάμπινγκ. Τα καταλύματα κάθε είδους στη Μήλο σας εγγυώνται μια ασφαλή και αξέχαστη διαμονή. Στα περισσότερα χωριά ο καθένας θα μπορέσει να βρει το κατάλυμα που προτιμά σύμφωνα με το γούστο του, αλλά και την τσέπη του! Υπάρχουν σε κάθε γωνιά του νησιού ξενοδοχεία και διαμερίσματα, αλλά αυτά που είναι στον Αδάμα είναι κοντά στο λιμάνι, στη νυχτερινή ζωή και στο εμπορικό κέντρο του νησιού.

Αδάμας (ή Αδάμαντας)

Ο Αδάμας είναι το κεντρικό λιμάνι του νησιού και το εμπορικό, κοινωνικό και τουριστικό κέντρο του. Χτίστηκε στα 1800 από τους πρόσφυγες της Κρήτης. Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στη λεκάνη της Μεσογείου και γι αυτό έχει αποκτήσει ισχυρή στρατηγική σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Στον Αδάμα μπορείτε να βρείτε πλήθος ξενοδοχείων, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και ότι άλλο χρειάζεστε για μια ευχάριστη και άνετη διαμονή.

Πολλώνια (ή Απολλώνια)

Η Πολλώνια είναι ένα μικρό ψαροχώρι στο βορειοανατολικό τμήμα της Μήλου, από όπου αναχωρούν πλοία για την Κίμωλο και τα Γλαρονήσια, ακριβώς απέναντι της. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στέκεται σε μια μικρή χερσόνησο πάνω από το χωριό και είναι ορατή από κάθε σημείο. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ξενοδοχεία, παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες να σερβίρουν φρέσκα ψάρια και άλλα θαλασσινά. Η παραλία της Πολλώνιας είναι μια θαυμάσια αμμουδιά για να απολαύσετε τον ήλιο και το μπάνιο.

Πλάκα

Η Πλάκα είναι η πρωτεύουσα του νησιού και χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Βρίσκεται πάνω στο λόφο, δίνοντας σας την ευκαιρία να απολαύσετε την πανοραμική θέα. Στην Πλάκα αξίζει να επισκεφτείτε το Μεσαιωνικό Κάστρο και την εκκλησία της Παναγίας της Θαλασσίτρας, από όπου θα θαυμάσετε το πιο ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα στο νησί. Η ανάπτυξη της περιοχής ξεκίνησε μετά την καταστροφή της Αρχαίας Χώρας, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων δεν μπορούσε να χωρέσει στα τείχη του κάστρου. Στην Πλάκα υπάρχει το Αρχαιολογικό μουσείο και το Λαογραφικό μουσείου της Μήλου.

Κλίμα

Το Κλίμα θεωρείται το πιο γραφικό ψαροχώρι στη Μήλο. Αξίζει να δείτε τα «σύρματα», τις μικρές καλύβες των ψαράδων χτισμένες στα βράχια και βαμμένες μα φωτεινά χρώματα που τις ξεχωρίζουν. Το ηλιοβασίλεμα είναι μαγευτικό. Το χωριό κατοικείται μόνο από ντόπιους και γι αυτό δεν υπάρχουν ξενοδοχεία.

Αχιβαδολίμνη

Βρίσκεται δίπλα στον κόλπο στη δυτική πλευρά της Μήλου. Η αμμουδιά της με τα γκριζογάλανα νερά είναι ιδανική για κολύμπι. Στην Αχιβαδολίμνη υπάρχει το μοναδικό camping site του νησιού, καθώς και δωμάτια και bungalows.


Τι να φάτε στη Μήλο

Η κουζίνα της Μήλου

Η κουζίνα στη Μήλο βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την ελληνική μεσογειακή διατροφή. Πρέπει να δοκιμάσετε τα πιταράκια, που είναι μικρές τυρόπιτες, ζυμαρικά με ντοματοπολτό και το τοπικό ξινό τυρί, που λέγεται ξινομυζήθρα και συνοδεύει τις σαλάτες. Όσον αφορά τα γλυκά, συνιστούμε να δοκιμάσετε το κουφέτο, που είναι γλυκό του κουταλιού με μέλι, κολοκύθι και ολόκληρα αμύγδαλα και δίνεται στα νιόπαντρα ζευγάρια, καθώς και πίτα από καρπούζι, που είναι νοστιμότατη. Το κουφέτο μπορείτε να το βρείτε σε πλήθος καταστημάτων που πουλούν σουβενίρ και τοπικά προϊόντα της Μήλου και την καρπουζόπιτα μπορείτε να βρείτε μόνο σε φούρνους.

Εστιατόρια που προτείνουμε στη Μήλο

Εστιατόριο Αλισάχνη, Πλάκα, (+30)2287023485

Η Αλισάχνη είναι μια υπέροχη οικογενειακή ταβέρνα στο κέντρο της γραφικής Πλάκας. Η διακόσμηση συνδυάζει αρμονικά το παραδοσιακό με το μοντέρνο και το κλασικό στοιχείο, δημιουργώντας μοναδική ατμόσφαιρα. Η φιλοξενία και η ποιότητα του φαγητού κάνουν την Αλισάχνη την ιδανική επιλογή για το δείπνο ή το γεύμα σας.


Εστιατόριο Αραγκόστα, Αδάμας, +(30)2287022292

Βρίσκεται στην περιοχή του Αδάμα, σε ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτίρια. Το μενού περιλαμβάνει μια εξαιρετική ποικιλία μεσογειακών εδεσμάτων. Το μοντέρνο περιβάλλον, με πινελιές από την παραδοσιακή διακόσμηση, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.


Ψαροταβέρνα Αρμενάκι, Πολλώνια, +(30)22287041061

Θα το βρείτε δίπλα στο μικρό γραφικό κολπίσκο στην Πολλώνια. Λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, όλη την ημέρα και σας περιμένει να σας προσφέρει τα καλύτερα θαλασσινά εδέσματα. Εκτός από τα ψάρια, μπορείτε να βρείτε πολλά πιάτα μα λαχανικά ή άλλα τοπικά πιάτα του νησιού. Μεγάλη ποικιλία λευκών και κόκκινων κρασιών θα συνοδεύσουν το γεύμα σας.


Το Σπιτικό, Αδάμας, (+30)2287022160

Η κυρία Ηρώ, η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού φτιάχνει για εσάς τα καλύτερα σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά χρησιμοποιώντας αγνά και φρέσκα υλικά. Το εστιατόριο βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το λιμάνι του Αδάμα, μακριά από την κίνηση και τη φασαρία, σε ένα φιλικό και ήρεμο χώρο με ένα υπέροχο κήπο. Οι τιμές είναι πολύ λογικές και θεωρούνται χαμηλές για την υψηλή ποιότητα του φαγητού, που προσφέρει.


Ταβέρνα Γλαρονήσια, Τρυπητή, (+30)2287023480

Η περιοχή της Τρυπητής είναι η πιο όμορφη τοποθεσία της Πλάκας, στην πλαγιά του λόφου. Εκεί θα συναντήσετε και την ταβέρνα Γλαρονήσια που σερβίρει φρέσκα ψάρια, μαγειρεμένα φαγητά, ψητά της ώρας, πίτες και σαλάτες, που θα σας οδηγήσουν σε μια μοναδική γευστική εμπειρία.


Sirocco, Παλαιοχώρι, (+30)2287031201

Βρίσκεται στη μαγευτική παραλία στο Παλαιοχώρι, δίπλα στη θάλασσα. Τα φρέσκα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά, καθώς και τα πιο γνωστά πιάτα της ελληνικής κουζίνας μαγειρεμένα με μοναδικές συνταγές, θα σας ενθουσιάσουν. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα ξεχωριστά πιάτα του μαγαζιού: πατάτες με βούτυρο και πατάτες με κρεμμύδι και καυτό τυρί, αρνάκι και φιλετάκια κοτόπουλου.

Λίστα εστιατορίων

  • Αλισάχνη (Πλάκα) (+30)2287023485
  • Αραγκόστα (Αδάμας) (+30)2287022292
  • Αρμενάκι (Πολλώνια) (+30)2287041061
  • Το Σπιτικό (Αδάμας) (+30)2287022160
  • Ταβέρνα Γλαρονήσια (Τρυπητή) (+30)2287023480
  • Sirocco (Παλαιοχώρι) (+30)2287031201
  • Ταραντέλα (Παραλία Αγίου Σώστη- Προβατάς) (+30)2287031346
  • Μαϊστράλι (Προβατάς) (+30)2287031420, fax: (+30)22870311164
  • Κυνηγός (Αδάμας) (+30)2287022349
  • Κήπος (Κήπος) (+30)2287031347, (+30)2287031421
  • Λιόφυτο (Πολλώνια) (+30)2287041063
  • Μεθυσμένη Πολιτεία (Τρυπητή) (+30)2287023100, (+30)6974048583


Πού να διασκεδάσετε στη Μήλο

Διασκέδαση και νυχτερινή ζωή στη Μήλο

Η νυχτερινή ζωή της Μήλου δεν είναι ιδιαίτερα έντονη και είναι συγκεντρωμένη στην περιοχή του Αδάμα. Δεν υπάρχουν πολλά clubs, αφού οι επισκέπτες και οι ντόπιοι προτιμούν κυρίως τα μικρότερα μπαράκια. Οι επιλογές συγκριτικά με άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Πάρος, είναι περιορισμένες. Ωστόσο, η Μήλος θα μπορέσει να ικανοποιήσει αυτούς που θέλουν να απολαύσουν ένα ποτό κοιτάζοντας το υπέροχο ηλιοβασίλεμα δίπλα στη θάλασσα.

Μερικές επιλογές για τη διασκέδαση σας στη Μήλο

ΌνομαΔιεύθυνσηΤηλέφωνοΚατηγορία
CenterΑδάμας(+30)6942775277Club
ΦάροςΑδάμας(+30)2287031403, (+30)6974108938Bar
'ΑκρηΑδάμας(+30)2287022604Bar
ΑπρόοπτοΑδάμας(+30)6944181782Club
ΟυτοπίαΠλάκα(+30)2287023678Café
'ΑρτεμιςΠαλαιοχώρι(+30)2287031222Beach Bar
8 ΜποφόρΠολλώνιαCafé-Bar


Χρήσιμα τηλέφωνα στη Μήλο


  • Αστυνομικό Τμήμα Πλάκας, (+30) 2287021204
  • Τουριστική Αστυνομία Πλάκας, (+30) 2287021378
  • Λιμεναρχείο, (+30) 2287023360
  • Λιμεναρχείο (Λιμάνι Αθήνιος), (+30) 2287022000
  • Λιμεναρχείο Πειραιά, (+30) 2104226000-4
  • Κέντρο Υγείας, (+30) 2287022701
  • Νομαρχεία, (+30) 2287021100
  • Δημαρχείο Πλάκας, (+30) 2287021249
  • ΟΤΕ (Πλάκα), (+30) 2287021599
  • Ταχυδρομείο Πλάκας, (+30) 2287021214
  • Ταχυδρομείο Αδάμας, (+30 2287022288
  • Ταξί Αδάμας, (+30) 2287022219
  • Ταξί Τριοβάσαλος, (+30) 2287021306
  • Ολυμπιακές Αερογραμμές Μήλου, (+30) 2287022380
  • Ολυμπιακές Αερογραμμές Αθήνας, (+30)2109666666, 210936363-5
  • Αρχαιολογικό Μουσείο, (+30) 2287021620
  • Εκκλησιαστικό Μουσείο, (+30) 2287023956
  • Κατακόμβες, (+30) 2287021625
  • Μουσείο Μετάλλων, (+30) 2287022481
  • Λαογραφικό Μουσείο, (+30) 2287021292
  • Πρακτορείο Τύπου, (+30) 2287022060


Τράπεζες

  • Εθνική, (+30) 2287022077
  • Εμπορική, (+30) 2287022263
  • Αγροτική, (+30) 2287022330

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)