Κρήτη - Τουριστικός οδηγός

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

 

Η Κρήτη, διαμάντι που λαμπυρίζει στη Μεσόγειο, είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της και συνάμα το νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης. Συνδυάζει την αρχαία με τη σύγχρονη ιστορία. Γεμάτη συγκλονιστικά τοπία και συνεχείς εναλλαγές του φυσικού μοτίβου, η ανακάλυψη της Κρήτης των τεσσάρων εποχών ποτέ δεν γίνεται βαρετή. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη φύση, την ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού, ενώ παράλληλα μπορούν να απολαύσουν τις τουριστικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. 

Περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί εδώ.


Χάρτης της Κρήτης


Χάρτης Χανίων
 

Χάρτης Ρεθύμνου
 


Χάρτης Ηρακλείου

 Χάρτης Αγίου Νικολάου


Πώς θα πάτε και θα μετακινηθείτε στην Κρήτη

Χανιά

Πώς να φτάσετε στα Χανιά


Ακτοπλοϊκώς

Στο νησί της Κρήτης υπάρχουν 2 πολύ σημαντικά λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, στο Ηράκλειο και στα Χανιά, που καθιστούν την Κρήτη μείζον εμπορικό κέντρο στη λεκάνη της Μεσογείου. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει καθημερινή σύνδεση του λιμανιού των Χανιών, στη Σούδα, με το λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, λιγότερα συχνά είναι τα δρομολόγια που συνδέουν τα Χανιά με κάποια νησιά του Αιγαίου ή με κάποια μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια. Οι τιμές των εισιτηρίων εξαρτώνται από την τουριστική ζήτηση και το τύπο του ferry boat, που θα επιλέξετε

Αεροπορικώς

Εναλλακτικά, επειδή το θαλάσσιο ταξίδι προς τα Χανιά διαρκεί αρκετές ώρες, μπορείτε να μεταβείτε εκεί αεροπορικώς. Το Διεθνές Αεροδρόμιο των Χανίων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης, μετά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Η αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα είναι ιδιαίτερα συχνή και η πτήση διαρκεί 40 λεπτά. Υπάρχουν επίσης λιγότερο συχνές πτήσεις προς Θεσσαλονίκη, κάποια νησιά του Αιγαίου και προς την Κύπρο. Το καλοκαίρι υπάρχουν διεθνείς πτήσεις charter προς το αεροδρόμιο των Χανιών, από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν ανάλογα με την εποχή και την εταιρία που επιλέγετε. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε φτηνά ή ακριβά εισιτήρια, ανάλογα και με το αν επιλέγετε, οικονομική ή business θέση.

Πώς να περιηγηθείτε στα Χανιά


Λεωφορείο

Ο νομός Χανίων διαθέτει μια άρτια οργανωμένη υπηρεσία λεωφορείων ΚΤΕΛ, chania mapπου ο κεντρικός σταθμός της βρίσκεται στα Χανιά. Τα δρομολόγια που συνδέουν τα Χανιά με άλλες πόλεις της Κρήτης, όπως το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, είναι πολύ συχνά. Υπάρχουν, επίσης, και διαδρομές για να περιηγηθείτε εντός του νομού Χανίων.

Ταξί

Μπορείτε να βρείτε εύκολα ταξί στην πρωτεύουσα και στα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα του νομού Χανίων. Υπάρχουν πολλές πιάτσες ταξί, καθώς και υπηρεσίες ράδιο ταξί. Οι χρεώσεις είναι προκαθορισμένες για τις περισσότερο δημοφιλείς διαδρομές.

Αυτοκίνητο

Το αυτοκίνητο είναι το ιδανικότερο μέσο για να περιηγηθείτε και να δείτε από κοντά όχι μόνο τις ομορφιές των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες στο νησί της Κρήτης και το αυτοκίνητο θα σας διευκολύνει να εξερευνήσετε κάθε γωνιά του νησιού. Αν δεν επιθυμείτε να μεταφέρετε το αυτοκίνητο σας με το ferry boat, μπορείτε απλά να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται πάντα να έχετε μαζί την άδεια οδήγησης και να μην οδηγείτε αν έχετε πιει αλκοόλ και να φοράτε ζώνη αρχικά για δική σας ασφάλεια και γιατί τα πρόστιμα είναι πολύ ακριβά.

Ρέθυμνο

Πώς να φτάσετε στο Ρέθυμνο

Στην Κρήτη υπάρχουν 6 λιμάνια τα οποία συνδέουν το νησί με διάφορες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στον 'Αγιο Νικόλαο, στη Σητεία και στο Καστέλι. Υπάρχουν καθημερινά ferry boats που συνδέουν το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο με το λιμάνι του Πειραιά. Τα δρομολόγια για να φτάσετε στο Ρέθυμνο είναι πολύ συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Οι τιμές των εισιτηρίων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, αλλά ποικίλουν ανάλογα με τη ζήτηση και τον τύπο του ferry boat. Το λιμάνι του Ηρακλείου, που είναι και το μεγαλύτερο, συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Σαντορίνη, τη Μήλο, την Πάρο, την Τήνο, τη Σκιάθο, τη Νάξο, τη Σύρο, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και το Γύθειο. Τα δρομολόγια αυτά δεν είναι καθημερινά, αλλά γίνονται 1-3 φορές την εβδομάδα.

Το Ρέθυμνο δεν έχει αεροδρόμιο και εξυπηρετείται από τα 2 Διεθνή Αεροδρόμια που υπάρχουν στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και στα Χανιά και το εγχώριο αεροδρόμιο στη Σητεία. Η πτήση από την Αθήνα-Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»- προς Χανιά-Ηράκλειο διαρκεί περίπου 45 λεπτά, ενώ προς Σητεία διαρκεί 75 λεπτά. Υπάρχει αεροπορική σύνδεση Χανιών-Ηρακλείου με Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Η Σητεία, εκτός από την Αθήνα, προσφέρει και πτήσεις προς την Κάρπαθο. Τέλος, το καλοκαίρι υπάρχουν πτήσεις charter που συνδέουν την Κρήτη με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Φτάνοντας αεροπορικώς στο Ηράκλειο, στη Σητεία ή στα Χανιά μπορείτε στη συνέχεια να μεταβείτε στο Ρέθυμνο με ταξί (77 ευρώ από το Ηράκλειο, 73 ευρώ από τα Χανιά), με αυτοκίνητο ή με λεωφορεία του ΚΤΕΛ , που είναι πολύ συχνά (σχεδόν ανά μία ώρα).

Πώς να περιηγηθείτε στο Ρέθυμνο


Με Λεωφορείο

Το ΚΤΕΛ στο νησί της Κρήτης είναι άψογα οργανωμένο, δεδομένου ότι είναι πολύ μεγάλο νησί και πρέπει να συνδέονται αρκετές περιοχές. Το ΚΤΕΛ του Νομού Ρεθύμνου, βρίσκεται στην πρωτεύουσα στο Ρέθυμνο και εξυπηρετεί με πολλά δρομολόγια τους ταξιδιώτες, σε πολύ καλές τιμές. Τα λεωφορεία που συνδέουν Ρέθυμνο – Ηράκλειο και το αντίστροφο είναι καθημερινά, ανά μία ώρα περίπου, από τις 6.30πμ. μέχρι τις 10.30 μμ.

Με αυτοκίνητο

Το αυτοκίνητο είναι το ιδανικότερο μέσο για να περιηγηθείτε και να δείτε από κοντά όχι μόνο τις ομορφιές του Ρεθύμνου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες στο νησί της Κρήτης και το αυτοκίνητο θα σας διευκολύνει να εξερευνήσετε κάθε γωνιά του νησιού. Αν δεν επιθυμείτε να μεταφέρετε το αυτοκίνητο σας με το ferry boat, μπορείτε απλά να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται πάντα να έχετε μαζί την άδεια οδήγησης και να μην οδηγείτε αν έχετε πιει αλκοόλ και να φοράτε ζώνη αρχικά για δική σας ασφάλεια και γιατί τα πρόστιμα είναι πολύ ακριβά.

Με ταξί

Στο νομό Ρεθύμνου υπάρχουν πολλές πιάτσες ταξί στην πρωτεύουσα και στα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, αλλά είναι εξίσου εύκολο να σταματήσετε και ένα ταξί στους πιο κεντρικούς δρόμους. Σαφώς, είναι διαθέσιμη και η υπηρεσία ράδιο-ταξί. Η χρέωση για τις περισσότερες διαδρομές και για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς είναι προκαθορισμένη.

Ηράκλειο

Μετάβαση στο Ηράκλειο


Αεροπορικώς

Το διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Κρήτη και από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, εξαιτίας της έντονης τουριστικής κίνησης. Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις Αθήνα-Ηράκλειο (50 λεπτά), Θεσσαλονίκη -Ηράκλειο (75 λεπτά) και Ρόδος-Ηράκλειο, όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι υπάρχουν αεροπορική σύνδεση Ηρακλείου- Σαντορίνης, Ηρακλείου-Μυκόνου, Ηρακλείου-Πάρου. Οι περισσότερες πτήσεις προσφέρονται από την Ολυμπιακή Αεροπορία και την Aegean Airlines. Επίσης, πτήσεις charter από πολλές ευρωπαϊκές χώρες καταφτάνουν στο Ηράκλειο το καλοκαίρι, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τη Ρουμανία. Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων ανατολικά από την πόλη του Ηρακλείου. Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο, να πάρετε το λεωφορείο (2€) ή ένα ταξί (10€) για να φτάσετε στην πόλη του Ηρακλείου.

Ακτοπλοϊκώς

Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι εμπορικό κέντρο μέγιστης σημασίας για τη Νότια Ελλάδα και τη λεκάνη της Μεσογείου. Υπάρχει καθημερινά τουλάχιστον ένα δρομολόγιο από τον Πειραιά στο Ηράκλειο και το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 ώρες. Το Ηράκλειο συνδέεται επίσης με τη Σαντορίνη και τη Ρόδο με λιγότερα συχνά δρομολόγια. Όταν η ζήτηση είναι έντονη υπάρχει περίπτωση να υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση με Κύπρο, Ισραήλ και Ιταλία. Για να φτάσετε από το λιμάνι στην πόλη μπορείτε πάρετε ταξί (10€) ή λεωφορείο.

Κάνοντας μια βόλτα στο νομό Ηρακλείου


Με λεωφορείο

Τα λεωφορεία προσφέρουν διαδρομές στα πιο δημοφιλή μέρη της Κρήτης, αλλά όχι και στα πιο απομακρυσμένα. 
Τα λεοφορεία του ΚΤΕΛ είναι πολύ φτηνά και οι διαδρομές πολύ συχνές. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο είτε στη στάση, είτε πάνω στο λεωφορείο.

Με αυτοκίνητο ή μηχανάκι

Το αυτοκίνητο είναι το ιδανικότερο μέσο για να περιηγηθείτε και να δείτε από κοντά όχι μόνο τις ομορφιές του Ηρακλείου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες στο νησί της Κρήτης και το αυτοκίνητο θα σας διευκολύνει να εξερευνήσετε κάθε γωνιά του νησιού. Αν δεν επιθυμείτε να μεταφέρετε το αυτοκίνητο σας με το ferry boat, μπορείτε απλά να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται πάντα να έχετε μαζί την άδεια οδήγησης και να μην οδηγείτε αν έχετε πιει αλκοόλ και να φοράτε ζώνη αρχικά για δική σας ασφάλεια και γιατί τα πρόστιμα είναι πολύ ακριβά. Αν χρησιμοποιήσετε μηχανάκι να είστε πολύ προσεκτικοί, γιατί κάποιοι δρόμοι δεν είναι σε άριστη κατάσταση και μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι.

Με ταξί

Μπορείτε να βρείτε ταξί σχεδόν σε κάθε σημείο στο νομό Ηρακλείου και το κόστος είναι σχετικά χαμηλό αν δεν είστε ο μοναδικός επιβάτης και το μοιράζεστε με τη παρέα σας. Μπορείτε να ζητήσετε από τον οδηγό να σας πει τη χρέωση της διαδρομής, πριν επιβιβαστείτε, αφού τις περισσότερες φορές η χρέωση ανά προορισμό είναι προκαθορισμένη.

Με καΐκι

Υπάρχουν πολλά καΐκια, που λειτουργούν ως ταξί στο Ηράκλειο και προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές σε μικρά νησάκια της περιοχής ή σε δημοφιλείς παραλίες.

Άγιος Νικόλαος

Πώς να φτάσετε στον Άγιο Νικόλαο

Αεροπορικώς

Υπάρχουν δύο εβδομαδιαίες πτήσεις από την Αθήνα στη Σητεία, διάρκειας 85 λεπτών, που εκτελούνται από την Ολυμπιακή Αεροπορία. Το αεροδρόμιο της Σητείας βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πόλη της Σητείας. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου οι πτήσεις είναι πιο συχνές και να μεταβείτε στη συνέχεια στον 'Αγιο Νικόλαο, Σητεία, Ελούντα ή Ιεράπετρα. Από το αεροδρόμιο Ηρακλείου μπορείτε να πάρετε και το τοπικό λεωφορείο, που ακολουθεί τη διαδρομή, Ηράκλειο - Λασίθι, περνώντας από τον 'Αγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, τη Σητεία και το Οροπέδιο Λασιθίου. Το εισιτήρια στοιχίζουν από 4.5 ευρώ έως 12 ευρώ και η διαδρομή διαρκεί από 1,5 έως και 4,5 ώρες, ανάλογα με τον προορισμό σας. Εάν θέλετε να πάτε με λεωφορείο στην Ελούντα, πρέπει πρώτα να μεταβείτε στη Σητεία ή στον 'Αγιο Νικόλαο και στη συνέχεια από εκεί να πάρετε άλλο λεωφορείο.

Ακτοπλοϊκώς

Το καλοκαίρι υπάρχουν 3 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς τα λιμάνια του Αγίου Νικολάου και της Σητείας την εβδομάδα. Το ταξίδι διαρκεί 12 ώρες μέχρι τον 'Αγιο Νικόλαο και 14 ώρες μέχρι τη Σητεία. Τα παραπάνω λιμάνια συνδέονται επίσης, με τη Μήλο και τη Σαντορίνη. Η μεταφορά από και προς το αντίστοιχο λιμάνι είναι εφικτή με ταξί ή με τα αστικά λεωφορεία.

Περιήγηση στον Άγιο Νικόλαο

Λεωφορεία

Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ είναι φτηνά και παρέχουν συχνά δρομολόγια σε όλη την Κρήτη, στις πιο δημοφιλείς περιοχές και σε πολλά χωριά.

Αυτοκίνητα

Το αυτοκίνητο είναι το ιδανικότερο μέσο για να περιηγηθείτε και να δείτε από κοντά όχι μόνο τις ομορφιές του Λασιθίου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες στο νησί της Κρήτης και το αυτοκίνητο θα σας διευκολύνει να εξερευνήσετε κάθε γωνιά του νησιού. Αν δεν επιθυμείτε να μεταφέρετε το αυτοκίνητο σας με το ferry boat, μπορείτε απλά να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται πάντα να έχετε μαζί την άδεια οδήγησης και να μην οδηγείτε αν έχετε πιει αλκοόλ και να φοράτε ζώνη αρχικά για δική σας ασφάλεια και γιατί τα πρόστιμα είναι πολύ ακριβά.

Καΐκια

Στην Ελούντα, στη Σητεία, στην Ιεράπετρα και στον 'Αγιο Νικόλαο υπάρχουν καραβάκια και καΐκια, που σας μεταφέρουν σε κοντινά νησάκια της Κρήτης, σε απομονωμένες παραλίες ή σε πιο μεγάλα νησιά, όπως η Σαντορίνη.

Ταξί

Μπορείτε να πάρετε ταξί από τη Σητεία, την Ιεράπετρα, τον 'Αγιο Νικόλαο ή την Ελούντα για να πάτε σε οποιαδήποτε περιοχή του νομού. Το κόστος είναι λογικό και μειώνεται αν μοιράζεστε το ταξί με άλλα άτομα.
Παρακάτω παρουσιάζουμε ενδεικτικά το κόστος του ταξί για να πάτε από/προς το λιμάνι/αεροδρόμιο του Ηρακλείου σε κάποιες περιοχές στο νομό Λασιθίου.


  • Σίσι: 45,00 Ευρώ
  • 'Αγιος Νικόλαος: 60,00 Ευρώ
  • Ελούντα: 75,00 Ευρώ
  • Ίστρον: 75,00 Ευρώ
  • Ιεράπετρα: 90,00 Ευρώ
  • Σητεία: 125,00 Ευρώ


Παραλίες στην Κρήτη που αξίζει να επισκεφθείτε

Χανιά

Χρυσή Ακτή

Η παραλία της Χρυσής Ακτής βρίσκεται στην πόλη των Χανίων και μπορείτε να πάτε με τα πόδια. Οφείλει το όνομα της στην πραγματικά χρυσαφένια της άμμο και προσφέρει πολλές δραστηριότητες. Είναι πολύ καλά οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και είναι ιδανική παραλία για οικογένειες, αφού διαθέτει παιδική χαρά. Αν δε θέλετε να απομακρυνθείτε από την πρωτεύουσα του νομού, επισκεφτείτε, είναι η καλύτερη λύση!

Καλύβες

Η παραλία Καλύβες βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, 20 χιλιόμετρα ανατολικά των Χανίων. Είναι πολύ δημοφιλής, γεμάτη κόσμο που κολυμπά στα πεντακάθαρα νερά της. Στο χωριό υπάρχουν πλήθος ξενοδοχείων και εστιατορίων για την εξυπηρέτησή σας.

Παλαιοχώρα

Η παραλία της Παλαιοχώρας είναι κατάλληλη τόσο για κολύμπι, όσο και για αθλητικές δραστηριότητες. Χάρη στην τοποθεσία της οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για windsurfing και kite surfing. Μια πραγματικά όμορφη παραλία, άψογα οργανωμένη , που μπορεί να προσφέρει τα πάντα στους επισκέπτες της.

Γεωργιούπολη

Θα τη βρείτε στην πόλη της Γεωργιούπολης, σε απόσταση 38 χιλιομέτρων ανατολικά από τα Χανιά. Αμμώδης παραλία, μήκους 7 χιλιομέτρων, κατάλληλη τόσο για κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά της, όσο και για ηλιοθεραπεία στην ψιλή της άμμο.

Ελαφονήσι

Το Ελαφονήσι είναι ίσως η πιο δημοφιλής παραλία όλης της Κρήτης και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της. Μπορείτε να την επισκεφτείτε είτε με βάρκα από την Παλαιοχώρα, είτε με αυτοκίνητο οδηγώντας από τα Χανιά προς το νότο. Είναι ένα επίγειος παράδεισος, με άμμο στις αποχρώσεις του άσπρου και του ροζ και τυρκουάζ νερά. Είναι η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νομού και είναι γεμάτη κόσμο κάθε ηλικίας τους καλοκαιρινούς μήνες. greek beach

Φαλάσαιρνα

Η παραλία της Φαλάσαρνας βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και είναι προσβάσιμη μόνο με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Έχει γίνει διάσημη για τα πεντακάθαρα νερά της και την αναλλοίωτη ομορφιά της. Δεν είναι ιδιαίτερα τουριστική , είναι ήσυχη και πολύ ειδυλλιακή. Αξίζει να την επισκεφτείτε για να χαλαρώσετε σε ένα όμορφο τοπίο και να απολαύσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της Κρήτης!

Γαύδος

Η Γαύδος είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Οι ακτές στη Γαύδο είναι απομονωμένες και όχι κοσμοπολίτικες, και μπορείτε να χαλαρώσετε κάνοντας ηλιοθεραπεία ή κολυμπώντας στα καθαρά νερά της.

Σούγια

Βρίσκεται σε απόσταση 67 χιλιομέτρων από τα Χανιά, ανάμεσα στα χωριά Παλαιοχώρα και Αγία Ρούμελη. Το τοπίο είναι καταπράσινο και υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια που διευκολύνουν την διαμονή σας. Η παραλία της Σούγιας είναι με μικρά βοτσαλάκια και είναι στη λίστα με τις πιο καθαρές παραλίες της Ελλάδας. Υπάρχουν μικρότερες παραλίες για γυμνισμό, ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντουζιέρες.

Αγία Μαρίνα

Η παραλία της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων δυτικά από τα Χανιά. Αποτελεί πολύ δημοφιλές τουριστικό θέρετρο και είναι γεμάτη κόσμο κάθε ηλικίας.

Γραμβούσα ή Μπάλος

Θα τη βρείτε στο πιο δυτικό άκρο του νησιού και είναι μια άκρως ειδυλλιακή παραλία. Είναι αρκετά δημοφιλής και εύκολα προσβάσιμη είτε με αυτοκίνητο, είτε με βάρκα. Μπορεί να έχει αρκετό κόσμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο αξίζει να πάτε για μια βουτιά στο μαγευτικό βυθό της! 

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο

Η παραλία στην πόλη του Ρεθύμνου έχει μήκος 20 περίπου χιλιόμετρα. Ξεκινά μέσα από την πόλη και καταλήγει έξω από αυτή. Είναι συνήθως γεμάτη κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού είναι η πιο δημοφιλής παραλία της πόλης. Είναι πολύ καλά οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και ναυαγοσώστες για την ασφάλεια του κοινού. Υπάρχουν στη διάθεσή σας πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και τουριστικά καταστήματα.

Γεροπόταμος

Βρίσκεται ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων, κάτω από τη γέφυρα του Γεροποτάμου, στον εθνικό δρόμο που οδηγεί στο Ηράκλειο. Είναι μια μικρή γραφική παραλία με άμμο και βότσαλο. Είναι αρκετά βαθιά και είναι κατάλληλη γι αυτούς που ξέρουν κολύμπι. Η παραλία είναι εντυπωσιακή με πεντακάθαρα νερά, ομπρέλες και ένα εστιατόριο που σερβίρει μοναδικά πιάτα της κρητικής κουζίνας.

Μπαλί

Το χωριό Μπαλί βρίσκεται σε απόσταση 34 χιλιομέτρων ανατολικά του Ρεθύμνου, στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Μπορείτε να μεταβείτε εκεί από τον εθνικό δρόμο Ρέθυμνου-Ηρακλείου. Το χωριό έχει γίνει ιδιαίτερα τουριστικό τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλές, μικρές όμορφες ακτές με πεντακάθαρα, γαλάζια νερά και πολλά γραφικά λιμανάκια.

Πρέβελη

Η παραλία Πρέβελη, βρίσκεται κοντά στην πασίγνωστη Μονή Πρέβελη και απέχει 40 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα του Ρεθύμνου. Είναι η πιο ειδυλλιακή παραλία του νομού και σίγουρα θα μαγευτείτε από την εξωτική ομορφιά της! Διάφανα κρυστάλλινα νερά, το Δέλτα του ποταμού Κουρταλιώτη, άγρια βλάστηση, φοίνικες, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό στην παραλία Πρέβελη. Το καλοκαίρι είναι κατάμεστη από κόσμο που έρχεται να θαυμάσει το πανέμορφο αυτό τοπίο. Υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες καθώς και εστιατόρια για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

'Αγιος Παύλος

Βρίσκεται σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο και 50 χιλιομέτρων από την Αγία Γαλήνη. Επισκεφτείτε την αν θέλετε να αποδράσετε σε μια ήρεμη παραλία μακριά από τον κόσμο και τη φασαρία. Μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία στα μικρά βοτσαλάκια της και να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά της. Στο χωριό του Αγίου Παύλου υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και ταβέρνες για τη εξυπηρέτηση σας.

Τριόπετρα

Η παραλία της Τριόπετρας βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νότια του Ρεθύμνου, κοντά στο χωριό 'Αγιος Παύλος. Πήρε το όνομά της εξαιτίας των τριών μεγάλων βράχων που υπάρχουν στην ακτή. Είναι περισσότερο δημοφιλής στους ντόπιους και όχι στους τουρίστες, συνδυάζει την ησυχία για όσους θέλουν να χαλαρώσουν σε μια απομονωμένη παραλία, αλλά και την άνεση αφού υπάρχουν εστιατόρια και ξενοδοχεία στην ανατολική ακτή. Αξίζει να την επισκεφτείτε για να θαυμάσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Αγία Γαλήνη

Το ψαροχώρι της Αγίας Γαλήνης απέχει 58 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και διαθέτει 2 από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Είναι πλήρως οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες και είναι πολύ δημοφιλείς. Το καλοκαίρι είναι γεμάτες από κόσμο που κολυμπά στα ρηχά νερά τους. Προσφέρουν δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες και μπαράκια, στα οποία μπορείτε να διασκεδάσετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πάνορμος

Η παραλία του Πανόρμου βρίσκεται 20 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου, στο ομώνυμο χωριό. Έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και για αυτό είναι άψογα οργανωμένη. Θα ενθουσιαστείτε από τη μοναδική τοποθεσία και τα γραφικά λιμανάκια.

Αδέλε

Βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη του Ρεθύμνου και γι αυτό είναι πολύ δημοφιλής. Είναι αμμώδης ακτή, με χρυσαφένια άμμο και τιρκουάζ νερά, στα οποία θα θέλετε να κολυμπάτε με τις ώρες! Στο κοντινό χωρίο Αδελε μπορείτε να βρείτε ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και κάποια ξενοδοχεία για τη διαμονή σας. 

Ηράκλειο

Ακτή - Καρτερός

Βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων ανατολικά από την πόλη του Ηρακλείου. Η Ακτή είναι πολύ μεγάλη σε μήκος και άρτια οργανωμένη. Ξαπλώστρες, beach bars, cafes και ταβέρνες είναι ευρέως διαθέσιμα στην περιοχή. Για να πάτε στην Ακτή μπορείτε να πάρετε λεωφορείο ή ταξί από το Ηράκλειο.

Αγία Πελαγία

Σε απόσταση 16 χιλιομέτρων δυτικά από το Ηράκλειο θα συναντήσετε την όμορφη αμμουδιά της Αγίας Πελαγίας. Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία στην περιοχή, αλλά ο δρόμος προς εκεί είναι λίγο δύσβατος.

Παλαιόκαστρο

Η ιδανική παραλία για καλούς κολυμβητές. Αντί για άμμο έχει μικρά βοτσαλάκια και τα νερά είναι ιδιαίτερα βαθιά.

Αμμουδαρά

Μια μακριά, αμμώδης παραλία, 5 χιλιόμετρα δυτικά από το Ηράκλειο. Τα νερά είναι πραγματικά καυτά και υπάρχουν πολλές ανέσεις διαθέσιμες στην παραλία. Υπάρχει και σχολή windsurfing. Μπορείτε να πάτε είτε με ταξί, είτε με λεωφορείο από το Ηράκλειο.

Κόκκινη Χάνι

Είναι μια από τις πιο κοσμικές παραλίες, 12 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο. Το καλοκαίρι ασφυκτιά από ζωή και είναι πολύ δημοφιλής στη νεολαία. Η δυνατή μουσική από το beach bar ξεσηκώνει τα πλήθη!

Κομμός

Το σκηνικό του Κομμού, με τους βραχώδεις σχηματισμούς και τα μεγάλα δέντρα, είναι κάτι που αξίζει να δείτε. Η παραλία λειτουργεί ως καταφύγιο για τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος Κομμού.

Μάταλα

Μια πολύ διάσημη ακτή, που ήταν στις προτιμήσεις των hippies τις δεκαετίες του '60 και του ΄70. Υπάρχουν πολλές φυσικές σπηλιές γύρω από την παραλία, καθιστώντας το τοπίο πανέμορφο και μοναδικό. Παρόλο που έχει πολύ κόσμο, αξίζει να την επισκεφτείτε.

Κόκκινη 'Αμμος

Μία ακόμα παραλία, συνώνυμη της φυσική ομορφιάς...Θα τη βρείτε νότια από τα Μάταλα. Είναι σχετικά απομονωμένη, με λιγότερους επισκέπτες και είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή με βάρκα από τα Μάταλα.

Κερατόκαμπος

Αν θέλετε να κολυμπήσετε στο Λιβυκό Πέλαγος, χωρίς πολύ κόσμο και φασαρία, Ο Κερατόκαμπος είναι η καταλληλότερη επιλογή. Ηρεμία, καθαρά νερά, άμμος και βότσαλα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το τοπίο...

Κουδούμας

Μια ακόμα ήσυχη αμμουδιά, χωρίς δραστηριότητες και πολυκοσμία Είναι πεντακάθαρη και ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους. σε κοντινή απόσταση υπάρχει και το ομώνυμο Μοναστήρι, ακριβώς πίσω από την παραλία. 

Άγιος Νικόλαος

Πλάκα

Παραλία με βοτσαλάκια, στο ομώνυμο χωριό. Τα πελώρια δέντρα στην ακτή δημιουργούν σκιερά μέρη για να ξαπλώσετε και να απολαύσετε τη θέα στο νησάκι της Σπιναλόγκας. Η βορειότερη παραλία στο χωριό της Πλάκας είναι η πιο κοσμική, ενώ η αντίστοιχη στο νότιο τμήμα είναι σχετικά απομονωμένη.

Δριρός

Βρίσκεται ανάμεσα στην Πλάκα και στην Ελούντα. άμμος, βότσαλα, δέντρα συνθέτουν το τοπίο και μαζί με τις απαραίτητες ανέσεις κάνουν το μπάνιο σας ξεχωριστή εμπειρία.

Ελούντα

Βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων βόρεια από τον άγιο Νικόλαο και περιλαμβάνει μικρές αμμουδιές περιτριγυρισμένες από βράχους. Στην περιοχή της Ελούντας θα βρείτε τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία του νομού. Οι παραλίες βόρεια από το λιμάνι είναι ρηχές, πιο δημοφιλείς και απόλυτα οργανωμένες, ενώ αυτές στο νότιο είναι μικρότερες και λιγότερο κοσμικές. Τέλος, κοντά στο δρόμο από την Ελούντα προς τη Χερσόνησσο υπάρχει και μια παραλία γυμνιστών.

Κιτροπλατεία και άμμος

Δυο μικρές δημοφιλείς αμμουδιές κοντά στο κέντρο του Αγίου Νικολάου, που προσφέρουν πολλές ανέσεις στο κοινό.

Αμμουδαρά

Βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων νότια του Αγίου Νικολάου. Είναι η καλύτερη παραλία της περιοχής με μια τέλεια αμμουδιά και πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Από τον κεντρικό δρόμο μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο εύκολα, αλλά μην εκπλαγείτε αν δε βρείτε να παρκάρετε από τους εκατοντάδες θαμώνες!

Γουρνιά Camping Beach

Μια μικρή γραφική παραλία κρυμμένη ανάμεσα σε λόφους, που προστατεύεται από τους δυνατούς καλοκαιρινούς ανέμους.

Θόλος

Βρίσκεται στο χωριό Καβούσι, βορειανατολικά της Ιεράπετρας. Είναι ιδανική τοποθεσία για να χαλαρώσετε ξαπλώνοντας στα μικρά βότσαλα, κάτω από τη σκιά που δημιουργούν τα αρμυρίκια.

Σητεία

Σε απόσταση 70 χιλιομέτρων ανατολικά από τον άγιο Νικόλαο, στο δρόμο από τη Σητεία στο Βάι, θα συναντήσετε την κεντρική παραλία της Σητείας, που εκτείνεται σε μεγάλος μήκος, ικανή να δεχτεί πολλούς επισκέπτες!

Ερμούπολις ή Ίτανος

Μια μικρή αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά, χωρίς ομπρέλες και άλλες ανέσεις, που βρίσκεται εκεί που ήταν η αρχαία πόλη Ίτανος.

Βάι

Μια μαγευτική παραλία, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων ανατολικά από τη Σητεία. Βρίσκεται δίπλα στο περίφημο Φοινικόδασος του Βάι, ανάμεσα στην κοιλάδα που σχηματίζεται από δύο πελώριους βράχους. Η φυσική ομορφιά του τοπίου θα σας αφήσει άφωνους! Εκατοντάδες τουρίστες την επισκέπτονται το καλοκαίρι γιατί είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Θαλάσσια σπορ, ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι διαθέσιμα.

Ξερόκαμπος

Αμμώδης παραλία, που διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσική της ομορφιά, σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Σητείας ( 9 χιλιόμετρα από τον Κάτω Ζάκρο). Εδώ θα έχετε τη δυνατότητα να κολυμπήσετε στα τιρκουάζ νερά της και να απολαύσετε τον ήλιο, πάνω στη χρυσαφένια άμμο.

Ιεράπετρα

Αν θέλετε να κολυμπήσετε στο Λιβυκό Πέλαγος, επισκεφτείτε την παραλία της Ιεράπετρας, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης.

Αγία Φωτιά

13.5 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας θα βρείτε την όμορφη και απομονωμένη παραλία της Αγίας Φωτιάς. Οι ελιές και τα πεύκα συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.swimming

Παλιόκαστρο και Κάτω Ζάκρος

Δυο φανταστικές παραλίες σε απόσταση 35 και 46,5 χιλιομέτρων ανατολικά της Σητείας, αντίστοιχα. Θα συνδυάσετε το κολύμπι και την ηλιοθεραπεία με μια βόλτα στα αξιοθέατα της περιοχής.

Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι

Το Γαϊδουρονήσι είναι ένα μικρό έρημο νησάκι, λίγα μίλια νότια της Ιεράπετρας. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά μέρη , που μπορείτε να επισκεφτείτε στο νομό Λασιθίου. Εκτός από το κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά, την ηλιοθεραπεία στη χρυσαφένια της άμμο, τον περίπατο στο δάσος με τους κέδρους, μπορείτε επίσης να κάνετε καταδύσεις για να θαυμάσετε το μαγευτικό βυθό της. Υπάρχει και μια μικρή ταβέρνα για ένα γεύμα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά! Για να πάτε στη Χρυσή, πρέπει να πάρετε καραβάκι από την Ιεράπετρα στις 10 το πρωί, το οποίο επιστρέφει στις 5 το απόγευμα. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε αυτή την εξωτική τοποθεσία!


Αξιοθέατα στην Κρήτη που αξίζει να επισκεφθείτε

Αξιοθέατα στα Χανιά

Τι αξίζει να δείτε στα Χανιά

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, στεγάζεται στον Καθολικό της Ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου και συγκεντρώνει αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες εποχές και από διάφορες περιοχές του νομού. Το μουσείο χωρίζεται σε δύο βασικές εκθέσεις. Στην πρώτη μπορείτε να δείτε ευρήματα από τη Νεολιθική μέχρι την Υστερομινωική περίοδο και στη δεύτερη ευρήματα από τη Γεωμετρική μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά 8.30-15.00, εκτός από Δευτέρα.

Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στα Χανιά και μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά 9.00-15.00 και 18.00-21.00. Περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή από αντικείμενα αγροτικής και οικιακής χρήσης, έπιπλα, εργαλεία, μουσικά όργανα, διακοσμητικά αντικείμενα, υφαντά και κεντήματα. Είναι πραγματικά ένας πολιτιστικός θησαυρός για το νομό των Χανίων.

Ναυτικό Μουσείο

Το Ναυτικό Μουσείο της Κρήτης βρίσκεται στα Χανιά, στο βορειοανατολικό τμήμα, στην είσοδο του ενετικού φρουρίου Φιρκά. Εγκαινιάστηκε το 1973 και περιλαμβάνει στη συλλογή του διάφορα αντικείμενα από τη ναυτική παράδοση της Ελλάδας , μέχρι τη Μάχη της Κρήτης. Μπορείτε να δείτε κοχύλια, χάρτες, γκραβούρες και μακέτες πλοίων. Ξεχωρίζουν οι μακέτες του καταδρομικού «Έλλη» και του υποβρυχίου «Παπανικολής». Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά 9.00-15.00.

Μοναστήρι Χρυσοπηγής

Το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά των Χανίων, στο δρόμο που συνδέει τα Χανιά με τη Σούδα. Ιδρύθηκε γύρω στο 17ο αιώνα από μια οικογένεια της περιοχής και είναι τόσο μεγάλο που μοιάζει πραγματικά με κάστρο. Το μοναστήρι διαθέτει βιβλιοθήκη στην οποία φυλάσσονται πολύτιμα θρησκευτικά έγγραφα. Υπάρχει επίσης εργαστήριο αγιογραφίας, στο οποίο φτιάχνονται μοναδικές εικόνες.

Μοναστήρι Χρυσοσκαλίτισσας

Το Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται σε απόσταση 72 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά των Χανίων, χτισμένο πάνω σε ένα βράχο. Η εκκλησιά της Μονής είναι πολύ γραφική και είναι αφιερωμένη στην Παναγία και στην Αγία Τριάδα. Η θέα είναι πανοραμική και θα σας κόψει την ανάσα!

Φραγκοκάστελο

Το Φραγκοκάστελο βρίσκεται ανατολικά από τη χώρα των Σφακιών. Είναι ένα ενετικό κάστρο του 1370 και είναι γνωστό για τη μάχη που έγινε το 1828 ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους. Είναι ένα μεγάλο φρούριο που ήταν απόλυτα οργανωμένο για να προστατεύει την πόλη από τις επιθέσεις των εχθρών.

Τζαμί των Γενίτσαρων

Στην πόλη των Χανίων, περπατώντας ανατολικά προς την προκυμαία θα συναντήσετε το πιο γνωστό τουρκικό μνημείο, το Τζαμί των Γενιτσάρων, που είναι το πιο παλιό σε όλο το νησί της Κρήτης. Η αρχιτεκτονική του είναι ιδιαίτερα απλή και περιλαμβάνει ένα ορθογώνιο κτίσμα με 4 τόξα, που στηρίζονται από ένα μεγάλο ημισφαιρικό τρούλο.

Φαράγγι της Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι αναμφισβήτητα ένας τόπος μεγάλης οικολογικής σημασίας τόσο στην Κρήτη, όσο και σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων, ανάμεσα στον Ομαλό και στην Αγία Ρούμελη. Το Φαράγγι εκτείνεται σε 48.500 στρέμματα και περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας μεταξύ των οποίων, ο κρητικός αίγαγρος, ασβοί και κουνάβια. Για να διασχίσετε όλη την έκταση χρειάζεται περίπου 3 με 4 ώρες περπάτημα. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και περιλαμβάνει καταρράκτες, λίμνες και χαράδρες, που θα σας ενθουσιάσουν!

Αξιοθέατα στο Ρέθυμνο

Τι αξίζει να δείτε στο Ρέθυμνο

Φορτέτζα

Η Φορτέτζα είναι το οχυρό στο Ρέθυμνο και έχει μήκος 1.307 μέτρα. Είναι το πιο εντυπωσιακό κτίσμα στην πόλη του Ρεθύμνου, πάνω στο λόφο με εντυπωσιακή θέα στο λιμάνι και στον κάμπο. Η Φορτέτζα ήταν ένα κλασικό φρούριο απόλυτα οργανωμένο με κατοικίες, στρατώνες, αποθήκες και καταφύγια. Κατασκευάστηκε για να προφυλάσσει το Ρέθυμνο από τυχόν επιθέσεις.

Αρχαιολογικό Μουσείο (2831 0 29975)

Το Αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στην περιοχή που είναι το Κάστρο της Φορτέτζας, στο Ρέθυμνο. Μπορείτε να δείτε διάφορα ευρήματα που προέρχονται από τη Νεολιθική και Ρωμαϊκή εποχή, μεταξύ των οποίων μια εξαιρετική συλλογή νομισμάτων, κοσμήματα και διάφορα εργαλεία. Υπάρχει επίσης και μια συλλογή με κεραμικά είδη, από τη Μινωική εποχή. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, 8.30πμ-3πμ, εκτός από Δευτέρα.

Εκκλησαστικό Μουσείο

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο, βρίσκεται στην Πλατεία Μητροπόλεως, στο Ρέθυμνο. Ιδρύθηκε το 1994 και διαθέτει πολλά εκκλησιαστικά σκεύη των τελευταίων 150 χρόνων, άμφια και ιερά κειμήλια.

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο (2831 0 23667)

Μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά, εκτός από Κυριακές, στο κτίριο όπου στεγάζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Υπάρχουν διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων όπως κεραμικά, κεντήματα, χειροποίητα υφαντά, δαντέλες και παραδοσιακές ενδυμασίες.

Μονή Αρκαδίου (2831 0 83116)

Η Μονή Αρκαδίου είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία στη Κρήτη και στην Ελλάδα. Η ιστορική της σημασία χρονολογείται στα 1866, που το νησί βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή. Οι Τούρκοι έστειλαν στρατιώτες στην περιοχή και οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στη Μονή για να προστατευτούν από τη λεηλασία. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους Τούρκους να επιτεθούν στο μοναστήρι. Οι κάτοικοι αποδεικνύοντας τον πατριωτισμό και τον ηρωισμό τους πυρπόλησαν μόνοι τους το μοναστήρι, σκοτώνοντας Τούρκους και Έλληνες. Είναι ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα αυτοθυσίας στην Ελληνική ιστορία. Μπορείτε να την επισκεφτείτε καθημερινά 8πμ-8μμ το καλοκαίρι και 9πμ-6μμ το χειμώνα.

Μονή Πρέβελη (2832 0 31246)

Θα τη συναντήσετε στο νότιο τμήμα του νομού, μετά τον ποταμό Κουρταλιώτη, στο χωριό Ασώματος. Εκτείνεται σε μήκος 3 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει 2 μοναστήρια. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα εκκλησάκια του Αγίου Ιωάννη και να θαυμάστε τις μοναδικές εικόνες. Η μονή Πρέβελη έχει μεγάλη ιστορική σημασία γιατί αποτελούσε καταφύγιο τις εποχές που το νησί ήταν υπό κατοχή. Από την αυλή θα έχετε μια εξαιρετική πανοραμική θέας προς το Λιβυκό Πέλαγος. Μπορείτε να πάτε καθημερινά 9.00πμ μέχρι τη Δύση του ηλίου, με εξαίρεση τις ώρες 1.30-3.30 πμ, που η Μονή κλίνει.

Φαιστός

Η Φαιστός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και όλης της Ελλάδας. Τα μνημεία χρονολογούνται στη Μινωική εποχή. Θα τη βρείτε στον κάμπο της Μεσαράς και μπορείτε να πάτε καθημερινά από τις 8.30πμ μέχρι τις 3.00πμ.

Αξιοθέατα στο Ηράκλειο 

Τι αξίζει να δείτε στο Ηράκλειο


Κνωσσός

Το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό μνημείο Μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Η Κνωσός ήταν το ανάκτορο το βασιλιά Μίνωα και ήρθε στην επιφάνεια μετά από ανασκαφές που έγιναν από τον αρχαιολόγο Arthur Evans, ο οποίος και το αναπαλαίωσε. Το παλάτι καταλάμβανε έκταση 20.000 τμ. και είχε πολλούς ορόφους. Θαυμάστε το συγκρότημα και την υπέροχη αρχιτεκτονική του, την ποιότητα των δομικών υλικών, τις πανέμορφες τοιχογραφίες που κοσμούν κάθε τμήμα του κτιρίου, τα πολυτελή δωμάτια και τις αίθουσες. Ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά 8.00-19.00.

Γόρτυνα

Αρχαία Ρωμαϊκή πόλη με πολλά ευρήματα που χρονολογούνται στο 15ο π.Χ. αιώνα. Τα κτίρια περιλαμβάνουν ένα αμφιθέατρο, ένα μουσικό θέατρο, ένα στάδιο, δημόσια λουτρά και διάφορους ναούς. Μπορείτε επίσης, να δείτε και πολλές επιγραφές.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου(+302810224630)

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο μπορείτε να θαυμάστε μια εξαιρετική συλλογή ευρημάτων από τη Μινωική εποχή, καθώς και αντικείμενα από την Νεολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή. Τα πιο σημαντικά αντικείμενα από τα Μινωικά ανάκτορα όλης της Κρήτης έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το μουσείο. Υπάρχουν αγαλματίδια, επιγραφές, σαρκοφάγοι, κεραμικά είδη, τοιχογραφίες, κοσμήματα και αντικείμενα καθημερινής οικιακής χρήσης. Αριστουργήματα της Μινωικής τέχνης, όπως η Θεά με τα φίδια, τοιχογραφίες, ο Δίσκος της Φαιστού και δαχτυλίδια αμύθητης αξίας βρίσκονται στο χώρο αυτό.

Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου στεγάζεται σε ένα κτίριο, που είναι πραγματικό ιστορικό μνημείο και έργο τέχνης. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε αντικείμενα από τη Βυζαντινή και τη Μεσαιωνική εποχή όπως, τοιχογραφίες, εικόνες, νομίσματα και κοσμήματα. Μπορείτε επίσης να δείτε τη συλλογή αντικειμένων από την Κρητική επανάσταση καθώς και αντικείμενα λαογραφίας (παραδοσιακές ενδυμασίες, κεντήματα, μουσικά όργανα). Το σήμα κατατεθέν του μουσείου είναι ο μοναδικός αυθεντικός πινάκας του El Greco στην Ελλάδα.

Λότζια

Η Λότζια είναι το πιο κομψό βενετικό κτίριο στην πόλη του Ηρακλείου και φιλοξενεί σήμερα διάφορες δημοτικές υπηρεσίες. Τα διακοσμητικά μοτίβα της κατασκευής είναι πραγματικά υπέροχα. Το 1987 βραβεύτηκε ως το καλύτερο αναστηλωμένο μνημείο στην Ευρώπη.

Κούλες

Ρωμαϊκό κάστρο, που στέκεται επιβλητικό στο λιμάνι του Ηρακλείου. Το κάστρο χρησίμευε όχι μόνο για να προστατεύει την πόλη, αλλά και ως φυλακή.

Η Κρήνη των Λιονταριών

Η περίτεχνη αυτή κρήνη, βρίσκεται κοντά στην εκκλησία και είναι κάτι που αξίζει να επισκεφτείτε. Στην επιφάνεια της είναι χαραγμένες σκηνές από τη φύση. Η κρήνη χτίστηκε όχι μόνο για να διακοσμεί την πόλη, αλλά και για να την προμηθεύει με νερό.

Μινωικοί Χώροι να επισκεφθείτε:


  • Τη Μινωική πόλη της Φαιστού
  • Το Μινωικό Ανάκτορο στα Μάλια
  • Το Μινωικό Ανάκτορο στις Αρχάνες
  • Το Μινωικό Νεκροταφείο στις Αρχάνες
  • Τη Μινωική πόλη Ραύκου (νότια της Κνωσού)
  • 'Αλλα ενδιαφέροντα μέρη να επισκεφθείτε στο νομό Ηρακλείου:


  • Τα Μεσαιωνικά Τείχη
  • Τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου (που φιλοξενεί και τη Δημοτική Πινακοθήκη)
  • Το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης (φιλοξενεί και μια πλούσια συλλογή από θρησκευτικές εικόνες και αγιογραφίες)
  • Το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά
  • Την Προτομή του Νίκου Καζαντζάκη στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο
  • Διάφορες εκκλησίες, προμαχώνες, κρήνες και μεσαιωνικού δρόμους
  • Την Παλιά Πύλη της πόλης (Χανιοπόρτα) που συνδέει το Ηράκλειο με τη δυτική πλευρά της Κρήτης 

Αξιοθέατα στον Άγιο Νικόλαο

Τι αξίζει να δείτε στον Άγιο Νικόλαο

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου | Τηλ. +302841024943

Το μεγαλύτερο Αρχαιολογικό Μουσείο στο ανατολικό μέρος της Κρήτης που περιλαμβάνει εκθέματα από τη Μινωική, Γεωμετρική και Αρχαϊκή εποχή, καθώς επίσης και από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή.

Ζάκρος

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα μινωικά ανάκτορα. Κατασκευάστηκε γύρω στα 1.600 π.Χ. και καλύπτει μια έκταση 800τ.μ., έχοντας διαμερίσματα, αίθουσες συμποσίων, λουτρά, θησαυρούς κ.α.

Αρχαία Πόλη Ίτανου | Στη Σητεία, μετά το φοινικόδασος Βάι

Η αρχαία πόλη της Ίτανου, θεωρείται ότι χτίστηκε από τους αρχαίους Φοίνικες εμπόρους, πάνω στα ερείπια μιας Μινωικής πόλης. Οι Φοίνικες έμποροι εισήγαγαν προϊόντα από τη χώρα τους, τα οποία πωλούσαν σε όλη την Κρήτη. Λίγο καιρό αργότερα, άρχισαν να πωλούν μία χρωστική ουσία, στην απόχρωση του σκούρου κόκκινου, την οποία προμηθεύονταν από τα κοχύλια που ψάρευαν στο βυθό της Κρητικής θάλασσας. Αργότερα, εμφανίστηκαν στην ίδια πόλη και Αιγύπτιοι, οι οποίοι φημίζονταν για τα υαλικά τους.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Αγίου Νικολάου | Τηλ. +302841025093

Μια επίσκεψη στο μουσείο αυτό θα σας δώσει μια καλή εικόνα για τις εργασίες και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της ανατολικής Κρήτης τις παλιές εποχές. Θα δείτε εκατοντάδες αντικείμενα της λαϊκής κρητικής τέχνης, όπως πλεκτά υφάσματα, κεντήματα, οικιακά σκεύη και παλιά χειρόγραφα.

Σπιναλόγκα

Η Σπιναλόγκα είναι μια μικρή βραχονησίδα βόρεια της Ελούντας, στη βορειοδυτική είσοδο της λίμνης. Μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε για το Βενετικό της κάστρο, το οποίο αποτελούσε φρούριο παλαιότερα και παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση σήμερα.

Λάτο

Μια αρχαία δωρική πόλη στην περιοχή της Σητείας.

Αρχαία Ολούς

Βρίσκεται κοντά στην Ελούντα και ήταν η πιο σημαντική μινωική πόλη, σημαντικό εμπορικό κέντρο της εποχής, με 30.000 κατοίκους. Οι κάτοικοι ήταν υψηλού κοινωνικού και επαγγελματικού επιπέδου. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα απομεινάρια της Ελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής, Βενετικής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Βρόκαστρο

Ορεινό μινωικό αξιοθέατο με αρχαίους τάφους, νεκροταφεία και κεραμικά αντικείμενα.

Παναγιά Κερά

Βυζαντινή εκκλησία με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, περίτεχνα δουλεμένες. Φημίζονται για τη σπάνια σύνθεση τους, τη ζωντάνια, την εκφραστικότητα και την τελειότητα στις λεπτομέρειές τους.

Εκκλησία Αγίου Νικολάου

Στο βόρειο τμήμα της πόλης του Αγίου Νικολάου, η μικρή ομώνυμη εκκλησία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι

Το Γαϊδουρονήσι είναι ένα μικρό έρημο νησάκι, λίγα μίλια νότια της Ιεράπετρας. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά μέρη, που μπορείτε να επισκεφθείτε στο νομό Λασιθίου. Εκτός από το κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά, την ηλιοθεραπεία στη χρυσαφένια της άμμο, τον περίπατο στο δάσος με τους κέδρους, μπορείτε επίσης να κάνετε καταδύσεις για να θαυμάσετε το μαγευτικό βυθό της. Υπάρχει και μια μικρή ταβέρνα για ένα γεύμα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά! Για να πάτε στη Χρυσή, πρέπει να πάρετε καραβάκι από την Ιεράπετρα στις 10 το πρωί, το οποίο επιστρέφει πίσω στις 5 το απόγευμα. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε αυτή την εξωτική τοποθεσία!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράπετρας | Τηλ. +302842028721

Στεγάζεται στο παλιό κτίριο της Εμπορικής Οθωμανικής Σχολής. Φιλοξενεί συλλογές από τη Μινωική, Αρχαϊκή και Γεωμετρική εποχή, που περιλαμβάνουν βάζα, φωτιστικά σκεύη και οικιακά αντικείμενα, καθώς και αγάλματα από τη Ρωμαϊκή εποχή.

Μονή Τοπλού

Ένα από τα πιο σημαντικότερα μοναστήρια στην Κρήτη, διάσημο για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του. Φιλοξενεί επίσης, ένα μικρό μουσείο με βυζαντινές εικόνες και γκραβούρες.

Μουσείο/ Έκθεση τοπικών προϊόντων Σητείας

Στην έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε όλα τα παραδοσιακά εδέσματα της Σητείας, μεταξύ των οποίων ελαιόλαδο, κρασιά, ρακή, νόστιμο μέλι και αρωματικά βότανα. Όλα τα προϊόντα πιστοποιούνται από την Αγροτική Ένωση Σητείας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας | Τηλ. +302843023917

Φιλοξενεί στις εκθέσεις του τα πιο σημαντικά ευρήματα της ανατολικής Κρήτης. Εκτός από τις αίθουσες, υπάρχουν επίσης και αποθήκες και εργαστήρια. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν ένα μινωικό αγγείο σε σχήμα ταύρου, ένας αμφορέας της γεωμετρικής εποχής, ένα γυναικείο αγαλματίδιο από τερακότα και μια επιγραφή Γραμμικής Α από το Ζάκρο. Οι επεξηγηματικές επιγραφές είναι μεταφρασμένες σε 5 γλώσσες.

Βάι

Μια τοποθεσία απίστευτης φυσικής ομορφιάς, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων ανατολικά της Σητείας. Είναι το μοναδικό φοινικόδασος σε όλη την Ευρώπη περιλαμβάνοντας 5000 φοίνικες, που αναπτύσσονται στη μικρή κοιλάδα ανάμεσα στους λόφους. Η κοιλάδα καταλήγει σε μια μικρή γραφική αμμουδιά ιδανική για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Είναι ένα οικολογικός τόπος μεγίστης σημασίας.

Φαράγγι του Κάτω Ζάκρου

Ονομάζεται και Φαράγγι του Θανάτου επειδή στις σπηλιές του βρίσκονται πολλές ταφόπλακες. Είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι, περιτριγυρισμένο από βράχια και σπηλιές, σε ένα καταπράσινο τοπίο με άγρια βλάστηση και πολλά σπάνια είδη ζώων, όπως κριάρια, αετούς και γεράκια. Αν αποφασίσετε να διασχίσετε το φαράγγι θα χρειαστείτε περίπου 3 ώρες, ίσως και παραπάνω.

Δικταίον άντρο ή Σπήλαιο του Δία

Βρίσκεται στη βόρεια βουνοπλαγιά του όρους Δίκτυ. Θα φτάσετε εκεί διασχίζοντας ένα λιθόστρωτο μονοπάτι με πλούσια βλάστηση. Οι σπηλιές με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, χρησίμευαν κάποτε σαν εργαστήρια για τους αρχαίους πολιτισμούς της περιοχής. Το Δικταίον είναι βαθιά συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία, αφού θεωρείται ο τόπος γέννησης του Δία.
Πού να μείνετε στην Κρήτη

Ξενοδοχεία στα Χανιά

Χανιά

Η πόλη των Χανίων είναι η πιο γραφική και ποιητική πόλη όλης της Κρήτης! Βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης και έχει 60.000 κατοίκους. chania map Είναι χτισμένη πάνω στα χαλάσματα της Αρχαίας Κυδωνίας, που καταστράφηκε από τους πειρατές. Η πόλη διαθέτει δύο βασικές εισόδους, το αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι και το λιμάνι της Σούδας, που είναι από τα μεγαλύτερα στη λεκάνη της Μεσογείου. Περπατώντας στα Χανιά θα διαπιστώσετε την πολλαπλή επιρροή από τη Βενετική και την Τουρκική κατοχή, που φαίνεται στην αρχιτεκτονική των κτιρίων. Μια περιήγηση στην πόλη μπορεί να ξεκινήσει από το Βενετικό Λιμάνι, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μπορείτε να συνεχίσετε στην πλατεία Σιντριβάνι, στο ενετικό φρούριο Φίρκα, στο Τζαμί των Γενιτσάρων, στο αρχαιολογικό μουσείο και στο ναυτικό μουσείο. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη σκεπαστή Δημοτική Αγορά , που είναι από τις καλύτερες των Βαλκανίων και το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Η πόλη των Χανίων μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της μια άνετη και ευχάριστη διαμονή μέσα από τα πολλά ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας, τα εστιατόρια ελληνικής και διεθνούς κουζίνας, τα αμέτρητα bar και club που κάνουν αξέχαστη τη νυχτερινή ζωή , και τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους. Τα Χανιά είναι το στολίδι της Κρήτης, που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα μέσα σε μια μοντέρνα και άκρως τουριστική πόλη.pool

Κίσσαμος

Βρίσκεται σε απόσταση 42 χιλιομέτρων δυτικά από την πόλη των Χανίων και είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις του νομού. Δεν είναι ιδιαίτερα τουριστική περιοχή, αλλά φημίζεται για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί που παράγει. Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων μπορείτε να επισκεφτείτε την παλιά δωρική πόλη που ήταν πολύ σημαντικό εμπορικό κέντρο και το πολύ δημοφιλές χωριό Καστέλι, στο οποίο υπήρχε το επιβλητικό βενετικό κάστρο της περιοχής. Αν θέλετε να περιηγηθείτε στις γύρω περιοχές, επισκεφτείτε τη Φαλάσαρνα, το νησάκι Γραμβούσα, τη λίμνη Μπαλός, καθώς και πολλές μικρές ειδυλλιακές παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Στην περιοχή του Κισσάμου υπάρχουν διαθέσιμα πολλά καταλύματα, μεγάλη ποικιλία με ταβέρνες για να γευτείτε τις κρητικές νοστιμιές, καθώς και κάποιες καφετέριες. Από την πόλη των Χανίων υπάρχουν συχνά δρομολόγια προς την επαρχία του Κισσάμου. Από το λιμάνι στον Κίσσαμο αναχωρούν ferries για το Γύθειο και τα Κύθηρα.

Πλατανιάς

Βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων δυτικά των Χανίων και είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός του νομού, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Το χωριό βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Πλατανιά και το τοπίο είναι πραγματικά πανέμορφο. Υπάρχουν πολλές παραλίες με κρυστάλλινα νερά οι οποίες εκτός από κολύμπι, είναι κατάλληλες και για θαλάσσια σπορ. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας για να καλύψουν τις απαιτήσεις όλων των επισκεπτών, εστιατόρια και πολλά μπαρ για όσους επιθυμούν αξέχαστες νύχτες διασκέδασης.

Παλαιοχώρα

Η Παλαιοχώρα είναι ένα χωριό 2000 κατοίκων και απέχει 75 περίπου χιλιόμετρα από τα Χανιά. Υπάρχουν συχνά δρομολόγια λεωφορείων που συνδέουν την Παλαιοχώρα με τα Χανιά. Από το λιμάνι της Παλαιοχώρας μπορείτε να επισκεφτείτε την Αγία Ρούμελη, τα Σφακιά και το νησί της Γαύδου. Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια ελληνικής και διεθνούς κουζίνας. Η παραλία του χωριού χωρίζεται σε δύο μικτότερες, μία με άμμο και μία με βότσαλο, αλλά και οι δυο είναι εξίσου όμορφες και καθαρές. Αξίζει να επισκεφτείτε το βενετικό κάστρο Σέληνο. Η Παλαιοχώρα είναι ένα χωριό με έντονη ζωή, κατάλληλο για τους νέους, αλλά υπάρχουν και μέρη για αυτούς που επιθυμούν να χαλαρώσουν σε ένα όμορφο τοπίο.

Σούδα

Η Σούδα είναι από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Κρήτης και όλης της Μεσογείου και συνδέεται καθημερινά με το λιμάνι του Πειραιά. Βρίσκεται ανατολικά από τα Χανιά, σε μια πολύ στρατηγική θέση και γι αυτό έχει τοποθετηθεί στην ακτή της αμερικανική βάση του ΝΑΤΟ. Αξίζει να επισκεφτείτε το βυζαντινό αρχαιολογικό χώρο στην Απτέρα καθώς και το νησάκι της Σούδας. Υπάρχουν ξενοδοχεία για να διανυκτερεύσετε και κάθε είδους ανέσεις όπως ταβέρνες, αθλητικές δραστηριότητες, μπαρ και εμπορικά καταστήματα.

Σφακιά

Τα Σφακιά βρίσκονται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τα Χανιά, στη νοτιοδυτική ακτή της Κρήτης. Είναι ένα ορεινό χωριό κοντά στα Λευκά Όρη και είναι το κατάλληλο χωριό για να αρχίσετε τις εξορμήσεις στην ορεινή Κρήτη, με πρώτο προορισμό το Φαράγγι της Σαμαριάς. Τα Σφακιά είναι ένα παραδοσιακό χωριό, που διατηρεί την αυθεντικότητα του, παρόλη την τουριστική κίνηση. Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων, αλλά υπάρχουν πολλά εστιατόρια για να δοκιμάστε όλα τα κρητικά παραδοσιακά πιάτα. Τα Σφακιά φημίζονται για τη γενναιότητα των κατοίκων του και την πίστη στη παράδοση. Οι κάτοικοι τηρούν πιστά τα ήθη και τα έθιμα, χρησιμοποιούν το κρητικό ιδίωμα και φορούν την κρητική ενδυμασία. Είναι το στολίδι του νομού Χανίων και πρέπει οπωσδήποτε να πάτε, για να νιώσετε την κρητική παράδοση!

Θερισσός

Εκτός από τα Σφακιά, ένα άλλο ορεινό χωριό σε υψόμετρο 580 μέτρων είναι η Θερισσός. Βρίσκεται στους πρόποδες του Λευκού Όρους, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νότια από τα Χανιά. Έχει μεγάλη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά έγινε γνωστό κυρίως χάρη στην ιστορική του σημασία και τη σχέση του με το μεγάλο Έλληνα πολίτικό Ελευθέριο Βενιζέλο. Είναι ιδανικό για οικογενειακές διακοπές, μακριά από την πολυκοσμία και τη φασαρία και υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία για τη διαμονή σας. 

Ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο είναι η πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο λιμάνι του νομού. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Κρήτης, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο και 60 χιλιομέτρων από τα Χανιά. Είναι μια πόλη που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το παραδοσιακό, αριστοκρατικό και το μοντέρνο στοιχείο. Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι πολύ γραφική, με το πανέμορφο βενετικό λιμάνι, το κάστρο και τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια. Η μοντέρνα πόλη του Ρεθύμνου είναι μια σύγχρονη πόλη που μπορεί να προσφέρει στου επισκέπτες κάθε είδους ανέσεις. Υπάρχουν πολλές τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, bars και clubs. Η νυχτερινή ζωή του Ρεθύμνου είναι πολύ έντονη και οι κάτοικοι πολύ φιλόξενοι. Στην πόλη του Ρεθύμνου μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, καθώς επίσης και να συμμετέχετε στα φεστιβάλ που διοργανώνει όπως το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, το Φεστιβάλ του κρασιού και το καρναβάλι. Η πιο κοντινή παραλία είναι η κεντρική παραλία της πόλης και η παραλία Αδελέ. Στο Ρέθυμνο υπάρχει η κεντρική στάση λεωφορείων που σας μεταφέρουν σε άλλες περιοχές του νομού και σε άλλες περιοχές του νησιού, αλλά και το λιμάνι το οποίο συνδέει την πόλη με τον Πειραιά και άλλα λιμάνια.

Αγία Γαλήνη

Η Αγία Γαλήνη βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο. Είναι μια γραφική τοποθεσία, ένα πολύ δημοφιλές θέρετρο στο νομό του Ρεθύμνου με πολλά ξενοδοχεία. Είναι πολύ ανεπτυγμένη και μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας, εστιατόρια, μπαρ και εμπορικά καταστήματα. Η παραλία της Αγίας Γαλήνης είναι πολύ δημοφιλής και χωρίζεται σε αρκετές μικρότερες. Είναι περιτριγυρισμένη από εντυπωσιακούς βράχους, ενώ στην ανατολική πλευρά της ακτής υπάρχουν πολλές σπηλιές. Μπορείτε να επισκεφτείτε την Αγία Γαλήνη είτε για να διανυκτερεύσετε, είτε για μια ημερήσια απόδραση με το αυτοκίνητο σας ή με λεωφορείο του ΚΤΕΛ από το Ρέθυμνο.

Ανώγεια

Τα Ανώγεια βρίσκονται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων ανατολικά από το Ρέθυμνο, στην πλαγιά του όρους Ψηλορείτη. Είναι ένα ορεινό, αυθεντικό χωριό που διατηρεί την παραδοσιακή του φυσιογνωμία εδώ και πολλά χρόνια. Τα σπίτια είναι παραδοσιακά, οι κάτοικοι μιλούν την κρητική διάλεκτο και φορούν ακόμα παραδοσιακές στολές. Το χωριό είναι διάσημο για τα προϊόντα χειροτεχνίας που παράγει και είναι τα καλύτερα όλου του νησιού.

Πλακιάς

Ο Πλακιάς βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού. Είναι ένα ψαροχώρι που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε πολύ δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια για μια άνετη και ευχάριστη παραμονή. Η παραλία του χωριού είναι μία από τις ομορφότερες, με χρυσαφένια άμμο και κρυστάλλινα νερά. Από το λιμάνι του Πλακιά, αναχωρούν βάρκες, που μπορούν να σας μεταφέρουν στη Μονή Πρέβελη, στο Φραγκοκάστελο και στην Αγία Γαλήνη.

Σπηλί

Θα συναντήσετε το χωριό Σπηλί σε απόσταση 28 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, σε υψόμετρο 430 μέτρων. Είναι ένα πολύ γραφικό χωριό, και μπορείτε να θαυμάστε την πανοραμική θέα στη θάλασσα και σε όλο το νομό. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν διαθέσιμα κάποια ξενοδοχεία και ταβέρνες. Αξίζει να επισκεφτείτε το Βενετικό Πύργο, τις βυζαντινές εκκλησίες και τη μικρή παραλία. 

Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο Κρήτης

Ηράκλειο

Η πόλη του Ηρακλείου δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις άλλες ελληνικές πρωτεύουσες. Είναι το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νομού, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, κυρίως χάρη στο μεγάλο λιμάνι της. Αν και το Ηράκλειο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να χαλαρώσετε στις διακοπές σας, μπορεί να προσφέρει πολλές επιλογές στους επισκέπτες του. Καταρχήν, μπορείτε να βρείτε πολλά εναλλακτικά καταλύματα, που κυμαίνονται σε μεγάλο εύρος τιμών. Επίσης, υπάρχουν πολλά εστιατόρια, clubs και αμέτρητες καφετέριες, όπου μπορείτε να ζήσετε την απόλυτη ελληνική διασκέδαση και να γευτείτε την υπέροχη κρητική κουζίνα. Στο Ηράκλειο μπορείτε να επισκεφτείτε ενδιαφέροντα μέρη, από μουσεία και μνημεία του Μινωικού πολιτισμού, μέχρι Βενετικά κάστρα και παραδοσιακές αγορές. Το Ηράκλειο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και η πιο κοντινή παραλία είναι του Αμμουδαρά. Τέλος, είναι το ιδανικό μέρος, αφού είναι το κέντρο του νομού, για να το επιλέξετε για τη διαμονή σας και να γίνει το ορμητήριο σας, για να εξερευνήσετε τις ομορφιές του τόπου και όλα τα παραδοσιακά χωριά.

Χωριά

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε για τη διαμονή σας κάποιο από τα δεκάδες χωριά του νομού. Τα περισσότερα είναι μικρά, πολύ γραφικά και αναλλοίωτα από τον τουρισμό, διατηρώντας στο έπακρο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, με εξαίρεση ίσως τη Χερσόνησο, που είναι πολύ κοσμοπολίτικος προορισμός. Κάθε χωριό αποπνέει τη δική του μοναδική ατμόσφαιρα και είναι ξεχωριστός πόλος έλξης. Τα καταλύματα στα χωριά, είναι συνήθως μικρότερα και λιγότερο πολυτελή, ιδανικά για οικογενειακές διακοπές. Μερικά από τα χωριά στο νομό Ηρακλείου παρουσιάζονται παρακάτω:

  • Αρχάνες
  • Μοίρες
  • 'Ανω Βιανός
  • Αγία Πελαγία
  • Κουτουλουφάρι
  • Σταλίδα (Σταλίς)
  • Αυδού
  • Αμμουδαρά
  • Καστέλι
  • Επισκοπή
  • Φοντέλε
  • Κρούσσωνας
  • Αμνισσός
  • Μάλια
  • Μάταλα
  • Ζαρός
Οι Αρχάνες είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά στο νομό. Μια μικρή, ορεινή, παραδοσιακή κωμόπολη, χτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων, σε απόσταση 15 μόλις χιλιομέτρων από το Ηράκλειο. Η περιοχή φιλοξενεί πολλά σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία και περιοχές απείρου φυσικού κάλλους. Η τοποθεσία είναι ορεινή κατά βάση, περιτριγυρισμένη από λόφους και φαράγγια, έχοντας άγρια βλάστηση. Είναι το κατάλληλο μέρος εναλλακτικού τουρισμού στο νομό Ηρακλείου.

Ξενοδοχεία στον Άγιο Νικόλαο


Ο 'Αγιος Νικόλαος βρίσκεται στο νομό Λασιθίου, έναν από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά καλύπτοντας μια έκταση 1818 τετρ. χλμ. Εξερευνώντας τον 'Αγιο Νικόλαο, θα ανακαλύψετε πολλές αμμουδιές, μικρά νησάκια, καταπράσινες κοιλάδες και γραφικά χωριουδάκια. Χάρη στο ήπιο κλίμα του νησιού και στις εξαιρετικές παραλίες, ο νομός φιλοξενεί κάποια από τα καλύτερα και πολυτελέστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του νησιού. Παρακάτω αναφέρουμε τις εναλλακτικές περιοχές που μπορείτε να επιλέξετε για τη διαμονή σας, ή για τις εξορμήσεις σας.

'Αγιος Νικόλαος

Η πόλη του Αγίου Νικολάου είναι η πρωτεύουσα, καθώς και το διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται μια γραφική λίμνη, που συνδέεται με τη θάλασσα με ένα μικρό κανάλι, της οποίας το βάθος είναι πραγματικά αμέτρητο! Η πόλη του Αγίου Νικολάου είναι άκρως ενδιαφέρουσα, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες clubs, bars και ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας. Παλαιότερα φημιζόταν για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή, αλλά σήμερα αυτό έχει πάψει να ισχύει και ο 'Αγιος Νικόλαος είναι ιδανικό θέρετρο για ζευγάρια κάθε ηλικίας, καθώς και οικογένεις με μικρά παιδιά. Το καλοκαίρι εκατοντάδες τουρίστες κατακλύζουν την πόλη και κυρίως την περιοχή της Ελούντας, αλλά πάντα είναι εφικτό να βρείτε μια απομονωμένη παραλία για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Η διαμονή στην πόλη του Αγίου Νικολάου θα σας μείνει αξέχαστη χάρη στις ανέσεις, στα μοντέρνα ξενοδοχεία και στην κρητική φιλοξενία!

Σητεία

Η Σητεία είναι μια όμορφη μικρή πόλη στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Το λιμάνι της Σητείας είναι το καλύτερο στην ανατολική Κρήτη και το μικρό της αεροδρόμιο εξυπηρετεί εγχώριες πτήσεις για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη παρουσιάζει υψηλό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού είναι χτισμένη στα απομεινάρια της αρχαίας πόλης, με αμφιθεατρικό τρόπο. Προστατεύεται ανατολικά από ένα πελώριο λόφο και δυτικά από μια μεγάλη ακτή. Γύρω από το λιμάνι θα βρείτε ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ. Γραφικές αμμουδιές θα συναντήσετε παντού, είτε κοσμικές, είτε απόκρημνες. Η Σητεία είναι μια ευχάριστη πόλη με πολλές ελιές και πολλά ξενοδοχεία για όλα τα γούστα. Δεν είναι τόσο τουριστικός προορισμός, όπως ο 'Αγιος Νικόλαος, αλλά είναι δημοφιλής για τις παραλίες της και τα μοναδικά χρώματα του ουρανού στη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

Ιεράπετρα

Η Ιεράπετρα είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, το πιο ηλιόλουστο και απολαμβάνει ένα ήπιο μεσογειακό κλίμα, χωρίς πολλές βροχοπτώσεις. Θα ζήσετε μια εμπειρία της απόλυτης κρητικής ζωής και φιλοξενίας! Το κέντρο της Ιεράπετρας σφύζει από ζωή και είναι ιδανικό για να κάνετε ένα περίπατο στα γραφικά σοκάκια και να καταλήξετε στην Κάτω Μέρα, την παλιά πόλη. Η πόλη διατηρεί στο ακέραιο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, με τις παλιές γραφικές γειτονιές, αλλά μπορεί να σας προσφέρει ό,τι χρειαστείτε, από εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, ταβέρνες και μπαρ. Η διαμονή στην Ιεράπετρα περιλαμβάνει πολλές επιλογές, πολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Η παραλία της πόλης είναι από τις μεγαλύτερες στο νησί, απόλυτα οργανωμένη για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των τουριστών. Η Ιεράπετρα είναι ιδανικό μέρος για ξεκούραστες διακοπές, εξορμήσεις στη φύση και δοκιμές της υπέροχης κρητικής κουζίνας!

Ελούντα

Ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός του νησιού, παγκοσμίως γνωστός, βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τον 'Αγιο Νικόλαο. Αποτελείται από 7 χωριά που είναι διασκορπισμένα στη βόρεια ακτή της Κρήτης, ανάμεσα τους και τον κόλπο του Μιραμπέλο. Θα απολαύσετε το μπάνιο σας στα κρυστάλλινα νερά της περιοχής και τον ήλιο ξαπλώνοντας στις πεντακάθαρες ακρογιαλιές. Η παραδεισένια φυσική ομορφιά θα σας συναρπάσει! Στην περιοχή της Ελούντας βρίσκονται κάποια από τα πιο πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ελλάδας, που μπορούν φυσικά να ικανοποιήσουν ακόμα και τις πιο δύσκολες απατήσεις των πελατών! Εναλλακτικά, υπάρχουν μικρότερα ξενοδοχεία, αλλά και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

'Αλλα χωριά

Κοντά στον Αγιο Νικόλαο, στην περιοχή του νομού Λασιθίου, υπάρχουν πολλά μικρά παραδοσιακά χωριά, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στις κοιλάδες του νομού και έχουν πλούσια βλάστηση. Σε όλα σχεδόν υπάρχουν καταλύματα για να φιλοξενήσουν και παραδοσιακές ταβέρνες για να δοκιμάσετε τις κρητικές νοστιμιές. Αρχαιολογικοί χώροι της μινωικής και βενετικής εποχής υπάρχουν σχεδόν παντού για να επισκεφθείτε. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα πιο δημοφιλή χωριά του νομού:
  • Αγκαθιάς Παλαιόκαστρου: Aν και έχει μόνο 2200 μόνιμους κατοίκους, η γραφική τοποθεσία του προσελκύει πολλούς επισκέπτες.
  • Ανατολή: Ημιορεινό χωριό, με πολλά πεύκα, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την Ιεράπετρα.
  • Μακρύς Γιαλός: Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού, ανατολικά της Ιεράπετρας.
  • Νεάπολη: Απέχει 12 χιλιόμετρα από τον 'Αγιο Νικόλαο. Γραφικό, ορεινό χωριό με πολλές ελιές και δροσερή θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Παχιά 'Αμμος: Βόρεια της Ιεράπετρας. Σήμα κατατεθέν του χωριού το εντυπωσιακό φαράγγι με πολλά είδη από τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού, κατάλληλο για παραπέντε.
  • Μόχλος: Ένα μικρό νησάκι ανατολικά από τον κόλπο του Μιραμπέλο, το οποίο είναι προσβάσιμο με καραβάκι από τη Σητεία.
  • 'Αγιος Γεώργιος: 14 χιλιόμετρα από τη Σητεία, πάνω στο δρόμο για Ιεράπετρα. Είναι χωριό με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και σπάνια φυσική ομορφιά. Πλαγιές, φαράγγια και σπηλιές δημιουργούν ένα υπέροχο τοπίο.
  • Αγία Φωτιά: 4 χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας, στον παραλιακό δρόμο προς το Βάι. Έχει μια υπέροχη παραλία.
  • Παλιόκαστρο: 19 χιλιόμετρα από τη Σητεία, το ανατολικότερο τμήμα της Κρήτης. Το υπέροχο ημιτροπικό κλίμα και οι ακρογιαλιές το καθιστούν σημαντικό πόλο έλξης.
  • Καλό Χωριό: Μοναδικός συνδυασμός λόφων, ακτών, στενών περασμάτων και φιλόξενων κατοίκων! 

Τι να φάτε στην Κρήτη

Η κουζίνα των Χανίων

Το νησί της Κρήτης φημίζεται για τη γευστική και απόλυτα υγιεινή κουζίνα του. Η κρητική διατροφή είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσογειακής διατροφής και έχει παράδοση πολλών ετών. Οι κρητικοί συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους προϊόντα από τη γη, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, χόρτα, όσπρια, κηπευτικά, ψωμί. Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό της υγείας τους και του χαμηλού ποσοστού θνησιμότητας. Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της κρητικής κουζίνας, που προστατεύει την καρδιά, αλλά και την καλή λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων. Το ντόπιο κρασί, από τους τεράστιους κρητικούς αμπελώνες, αλλά και η τοπική ρακή και η τσικουδιά συνοδεύουν πάντα τα κρητικά γεύματα. Επίσης, τα πικάντικα τυριά, αλλά και το κρητικό παξιμάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας, γευστικά ανώτερα και μεγάλης διαιτητική αξίας. Το κρέας είναι κομμάτι της διατροφής τους, αλλά σε μικρότερη ποσότητα, ενώ τα ψάρια και οι περίφημες ψαρόσουπες, πλαισιώνουν αρκετά συχνά το κρητικό τραπέζι. Τέλος, από την κρητική δίαιτα δεν απουσιάζουν τα γλυκά, με κύριες γλυκαντικές ύλες τις σταφίδες και το μέλι, που παράγονται με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Ενδεικτικά στο νομό των Χανίων, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω:

  • Χοχλιοί : πρόκειται για σαλιγκάρια που μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, είτε βρασμένα στο αλατόνερο μαζί με κρεμμύδια και σάλτσα ντομάτας και είναι ένα εξαίσιος μεζές για τη ρακή, είτε τηγανιτοί στο ελαιόλαδο, με ξύδι και δεντρολίβανο.
  • Κακκαβιά: είναι η πιο νόστιμη ψαρόσουπα που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Περιλαμβάνει κάθε είδους ψάρι που μπορείτε να φανταστείτε, πολύ λεμόνι, λάδι, πατάτες και κρεμμύδια για μοναδικό άρωμα.
  • Αχινοσαλάτα: αν και είναι ένας ακριβός μεζές για να συνοδεύσετε ένα ποτήρι ρακή, αξίζει να τη δοκιμάστε.
  • Ντάκος : πρόκειται για ένα σνακ που αποτελείται από κριθαρένιο ψωμί, μαλακωμένο σε νερό και ξύδι, το οποίο συνοδεύεται με κομματάκια ντομάτας, σκόρδου, κρεμμυδιού και φέτας.
  • Απάκι : καπνιστό κρέας, συνήθως αρνί.
  • Οφτο: κρέας μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος και πατάτες τηγανιτές, όχι ξεφλουδισμένες.
  • Στάκα: γαλακτοκομικό προϊόν, το ανθοβούτυρο, κρέμα από φρέσκο γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολλών φαγητών.
  • Γαμοπίλαφο: είναι το πιο διάσημο χανιώτικο πιάτο, πιλάφι (είδος ρυζιού), μαγειρεμένο με σάλτσα από διάφορα είδη κρέατος και στάκα.
  • Τυριά : μυζήθρα, ανθότυρο, κρητική γραβιέρα.
  • Καλτσούνια : γλυκό σνακ με κρητικό μέλι εξαιρετικής ποιότητας.
  • Μπουγάτσα: η σπεσιαλιτέ στα γλυκά του νομού. Πρόκειται για ένα είδος πίτας, σαν την τυρόπιτα, που περιλαμβάνει τυρί σε μορφή κρέμας και γαρνίρεται με ζάχαρη. 

Εστιατόρια που προτείνουμε στα Χανιά

Summertime Sanck Bar (2825 0 61606)

Στη δημοφιλή τοποθεσία της Γεωργιούπολης βρίσκεται ένα από τα πιο δημοφιλή snack bars. Είναι ανοιχτό όλη την ημέρα και έτοιμο να σερβίρει καφέ και πρωινό, μέχρι πλούσια γεύματα. Η θέα προς τη θάλασσα είναι μοναδική και το περιβάλλον πολύ ευχάριστο και φιλικό. Το προσωπικό είναι πρόθυμο να σας εξυπηρετήσει οποιαδήποτε στιγμή! Σίγουρα θα σας ενθουσιαστείτε και θα θέλετε να το επισκεφτείτε ξανά και ξανά!

Galaxy Ψαροταβέρνα (2823 0 41059)

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Παλαιοχώρας, σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Φημίζεται για την ποιότητα και την φρεσκάδα των προϊόντων του. Σερβίρει μεγάλη ποικιλία από ψάρια και θαλασσινά, νόστιμους μεζέδες και άλλα πιάτα από τη κρητική κουζίνα. Οι τιμές του είναι πολύ ανταγωνιστικές και η εξυπηρέτηση άψογη!

Νεώριο (2825 0 61498)

Θα το βρείτε σε απόσταση 70 μέτρων από την παραλία της Γεωργιούπολης, στο παλιό λιμάνι. Το μενού περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων και κρασιών, σε πολύ καλές τιμές. Είναι ιδανική για οικογενειακά γεύματα και διαθέτει παιδική χαρά και βιβλιοθήκη.

Κονάκι (2821 0 97130)

Σε ένα από το πιο γραφικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης των Χανίων, θα συναντήσετε το Κονάκι. Είναι ανοιχτό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και σας περιμένει για να χαλαρώσετε στο παραδοσιακό του περιβάλλον. Θα γευτείτε μοναδικά πιάτα από την κρητική και την ελληνική κουζίνα, υπό τους ήχους ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Cosmos Restaurant (2821 0 68558)

Στον Πλατανιά των Χανίων, το εστιατόριο Cosmos βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο προσφέροντας πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Επιλέξτε το αν θέλετε να περάσετε ένα ξεχωριστό βράδυ, σε ένα πολυτελές περιβάλλον, που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα κα τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Σερβίρει μεγάλη ποικιλία πιάτων από την κρητική και τη διεθνή κουζίνα, καθώς και μεγάλη ποικιλία κρασιών ελληνικών και ισπανικών.

Symposium Restaurant (2821 0 60545)

Είναι από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια στον Πλατανιά, λίγο έξω από τα Χανιά. Λειτουργεί από το 1998 και είναι πάντα δίπλα στους πελάτες του. Εκτός από τα γευστικά πιάτα και τα υπέροχα κρασιά, θα ενθουσιαστείτε από τη φιλική ατμόσφαιρα και το εξυπηρετικό προσωπικό!

Ταβέρνα Πέρασμα (2821 0 62145)

Στην όμορφη πόλη των Χανίων θα συναντήσετε την ταβέρνα Πέρασμα στην ιστορική τοποθεσία Μαλέμε. Με μεράκι και πίστη στην κρητική διατροφή είναι έτοιμο να σας προσφέρει το ωραιότερο αρνάκι στο φούρνο, αλλά και ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας! Είναι ανοιχτό όλη την ημέρα, έχει πολύ λογικές τιμές και είναι ιδανικό για οικογενειακές εξόδους, αφού διαθέτει και παιδική χαρά. salad

Ζέπος και Μουρέλο (2821 0 94100)

Είναι μία από τις πιο παλιές ταβέρνες στα Χανιά και γι αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, τόσο στους ντόπιους, όσο και στους ξένους. Θα τη βρείτε στην Ακτή Κουντουριώτη στο παλιό βενετικό λιμάνι. Το μενού περιλαμβάνει πιάτα από την ελληνική και την κρητική κουζίνα, μαγειρεμένα με μοναδικές τοπικές συνταγές. Επισκεφτείτε το για να νιώστε την απόλυτη κρητική φιλοξενία και δοκιμάστε την υπέροχη κρητική κουζίνα.

Θόλος (2821 0 51415)

Βρίσκεται στην Παλαιά Πόλη των Χανίων, σε ένα διώροφο κτίριο βενετικής αρχιτεκτονικής. Το μενού είναι εξαιρετικά πλούσιο και περιλαμβάνει όλες τις κρητικές νοστιμιές. Σπεσιαλιτέ του εστιατορίου είναι η περίφημη κρητική σαλάτα, που περιέχει δέκα διαφορετικά είδη λαχανικών, καθώς και η μυζηθρόπιτα με μέλι. Απολαύστε ένα γνήσιο κρητικό γεύμα, υπό τους ήχους παραδοσιακής κρητική μουσικής!

La Grande Trattoria (2821 0 41252)

Αν θέλετε να ζήσετε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, που παντρεύει την ιταλική και την ελληνική κουζίνα, επισκεφτείτε το εστιατόριο La Grande Trattoria. Βρίσκεται στην πόλη των Χανίων και με παράδοση πολλών χρόνων στην ελληνική και ιταλική κουζίνα είναι έτοιμο να σας οδηγήσει σε ένα υπέροχο ταξίδι γεύσεων, σε έναν παραδοσιακό χώρο με πολύ καλές τιμές. 

Η κουζίνα του Ρεθύμνου

Η Κρήτη είναι ίσως το πιο διάσημο μέρος στην Ελλάδα που φημίζεται για την ξεχωριστή κουζίνα του. Οι Κρητικοί με το πέρασμα των χρόνων ανέπτυξαν μια μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων, που αποτέλεσαν και βασικά συστατικά της διατροφής τους. Η ισορροπημένη διατροφή των Κρητικών έχει γίνει επανειλημμένως αντικείμενο ερευνών, με βασικό συμπέρασμα την καλή τους υγεία και τη χαμηλή θνησιμότητα. Στα γεύματα τους δεν απουσιάζουν ποτέ, τα λαχανικά, οι πίτες, τα φρούτα, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, οι ελιές. Βέβαια υπάρχει και το κρέας σε μικρή ποσότητα, αλλά και τα φρέσκα θαλασσινά. Βασικό στοιχείο της Κρητικής κουζίνας, είναι επίσης και το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο της Κρήτης είναι εξαιρετικής ποιότητας, κάνει καλό στην υγεία και εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Από το κρητικό τραπέζι δεν πρόκειται να απουσιάζει ποτέ το κρασί ή η ρακή, τοπικό δυνατό αλκοολούχο ποτό. Μερικές από τις νοστιμιές που μπορείτε να δοκιμάστε στο Ρέθυμνο είναι οι εξής:

  • Χοχλιοί : πρόκειται για σαλιγκάρια μαγειρεμένα με χόρτα ή τηγανιτά στο ελαιόλαδο. Είναι ένα πολύ νόστιμο παραδοσιακό πιάτο.
  • Δάκος : πρόκειται για ένα σνακ που αποτελείται από κριθαρένιο ψωμί, μαλακωμένο σε νερό και ξύδι, το οποίο συνοδεύεται με κομματάκια ντομάτας, σκόρδου, κρεμμυδιού και φέτας.
  • Απάκι : καπνιστό κρέας, συνήθως αρνί.
  • Όφτο: κρέας μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος και πατάτες τηγανιτές, όχι ξεφλουδισμένες.
  • Τυριά : μυζήθρα και ανθότυρο.
  • Καλτσούνια : γλυκό σνακ με κρητικό μέλι εξαιρετικής ποιότητας.

Εστιατόρια που προτείνουμε στο Ρέθυμνο

Πηγάδι(2831 0 27522)

Βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νομού, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Σερβίρει μεγάλη ποικιλία πιάτων από την ελληνική και την κρητική κουζίνα, καθώς επίσης και μεγάλη ποικιλία κρασιών. Οι τιμές είναι απόλυτα λογικές και το περιβάλλον πολύ όμορφο.

Ταβέρνα ο Κώστας (2832 0 91323)

Στο χωριό της Αγίας Γαλήνης, η ταβέρνα του Κώστα με πολλά χρόνια παράδοσης, σας περιμένει για να σας προσφέρει νόστιμα πιάτα από την ελληνική και την ευρωπαϊκή κουζίνα. Θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα νόστιμο δείπνο με μοναδική θέα προς τη θάλασσα.

Συμπόσιο

Με εμπειρία 16 χρόνων στην κρητική κουζίνα, το Συμπόσιο βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου έτοιμο να σας προσφέρει ένα υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι. Φημίζεται για την ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών του, καθώς επίσης και για το γευστικό κρητικό ελαιόλαδο που συνοδεύει όλα τα πιάτα.

Exantas Restaurant

Αν θέλετε να αποδράσετε από την πρωτεύουσα του Ρεθύμνου, επισκεφτείτε το Exantas restaurant στον εθνικό δρόμο Ρεθύμνου-Ηρακλείου, ανάμεσα στα χωριά Μπαλί και Πανόρμο. Γευτείτε τις νοστιμιές της κρητικής κουζίνας, σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον, με θέα προς την κοιλάδα του Μυλοποτάμου.

Αυλή

Η Αυλή βρίσκεται στην παλιά πόλη στο Ρέθυμνο και σερβίρει πιάτα της μεσογειακής κουζίνας. Στον πανέμορφο κήπο, με τις καμάρες και τη μεσαιωνική διακόσμηση θα νιώσετε ότι μεταφέρεστε στη μεσαιωνική εποχή. Το μενού περιλαμβάνει πάνω από 200 επιλογές, αλλά το προσωπικό είναι πρόθυμο να σας βοηθήσει. Επιλέξτε το για ένα ξεχωριστό δείπνο, σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον.

Όθωνας

Το εστιατόριο του Όθωνα βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, κοντά στον Μιναρέ. Θα εκπλαγείτε κοιτάζοντας το μενού και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θέλετε να τα δοκιμάστε όλα! Με φαντασία και πίστη στην ποιότητα, σερβίρει ότι θελήσετε να φάτε, κρέας, θαλασσινά, ζυμαρικά αλλά και υπέροχα γλυκά!

Pagliacco

Αν θέλετε να αποδράσετε για λίγο από την ελληνική και κρητική κουζίνα προτείνουμε να επισκεφτείτε το ιταλικό εστιατόριο Pagliacco, στο Ρέθυμνο. Είναι από τα πιο διάσημα εστιατόρια, που σερβίρουν αυθεντικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας.

Φανάρι

Το Φανάρι, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μεζεδοπωλεία, στην πόλη του Ρεθύμνου, στον περιφερειακό δρόμο. Μπορείτε να δοκιμάσετε μεγάλη ποικιλία από μεζέδες και να πιείτε την τοπική ρακή, που είναι εξαιρετική. Όλα αυτά κάτω από το κάστρο της πόλης, με θέα τη θάλασσα.

Κληματαριά

Βρίσκεται στην παλιά εθνική οδό, κοντά στην παραλία του Ρεθύμνου. Μια ταβέρνα διακοσμημένη με παραδοσιακό τρόπο, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, στις αποχρώσεις του μπλε και του λευκού, που αξίζει να επισκεφτείτε για ένα καθαρά ελληνικό δείπνο.

Γούλες (2831 0 41001)

Θα το βρείτε στην περιοχή Αρμένοι, σε ένα πολύ παραδοσιακό περιβάλλον. Εδώ και χρόνια σερβίρουν τους πελάτες πίστη στην κρητική και ελληνική διατροφή, προσφέροντας τα νοστιμότερα παραδοσιακά φαγητά. Το περιβάλλον είναι πολύ φιλόξενο, μια πραγματικά οικογενειακή ταβέρνα, με πολύ καλές τιμές.

Γλάρος (2832 0 31746)

Στην περιοχή Πλακιάς, συνδυάστε το μπάνιο στη γραφική παραλία με ένα γεύμα στην ταβέρνα Γλάρος. Προσφέρει μεγάλη ποικιλία πιάτων της ελληνικής κουζίνας, μαγειρεμένα με παραδοσιακές κρητικές συνταγές, σε πολύ καλές τιμές.

Κνωσσός(2831 0 32301)

Είναι μια παραδοσιακή ψαροταβέρνα στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, στο παλιό λιμάνι. Η εμπειρία τόσων χρόνων την έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή, τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες. Επισκεφτείτε τη για να δοκιμάσετε κάθε είδους θαλασσινά πιάτα με θέα το παλιό λιμάνι.

Η κουζίνα του Ηρακλείου

Η περίφημη κρητική κουζίνα στηρίζεται, ως γνήσιος εκπρόσωπος της μεσογειακής, στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα. Στις πιο γνωστές κρητικές νοστιμιές περιλαμβάνεται ο ντάκος (κριθαρένιο παξιμάδι με ελαιόλαδο, ρίγανη, τοπικό τυρί-μυζήθρα και κομματάκια φρέσκιας ντομάτας), διάφορες σούπες με όσπρια (φακές, φασολάδα), ελιές, λιόψωμο, λαχανικά γεμιστά με ρύζι, σαλιγκάρια (χοχλιοί), λαγός, πολλά είδη πίτας (κρεατόπιτα, τυρόπιτα, πίτα με γιαούρτι, μαραθόπιτα, πρασόπιτα και πολλές άλλες) και τέλος, πολλές σαλάτες. Το κρέας σε κάθε περίπτωση συνοδεύεται από λαχανικά, όπως αγκινάρες, μελιτζάνες, σπανάκι ή μάραθο. Στο Ηράκλειο θα βρείτε πολλά εστιατόρια και αμέτρητες ταβέρνες για να δοκιμάσετε την υπέροχη παραδοσιακή κουζίνα και να πιείτε ένα ποτήρι ντόπιο κρασί ή ένα ποτήρι ρακή, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!

Εστιατόρια που προτείνουμε στο Ηράκλειο

Θαλασσινά (Ηράκλειο)

Μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες στο Ηράκλειο, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, όπως, σουπιές, χταπόδι, αχιβάδες. Μέριμνα του καταστήματος τόσα χρόνια είναι η πίστη στην ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών, ενώ οι συνταγές είναι ιδιαίτερα απλές. Οι τιμές δεν είναι πολύ χαμηλές, αλλά ποικίλουν ανάλογα με το ψάρι που θα επιλέξετε.

Ιστιοπλοϊκός (Λιμάνι Ηρακλείου)

'Αλλο ένα εστιατόριο για να γευτείτε υπέροχα ψάρια και θαλασσινά, σε μια υπέροχη τοποθεσία, απέναντι από το Ενετικό Κάστρο (Κούλα). Σε έναν απλό και ζεστό χώρο θα δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια, σε λογικές τιμές. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπητό μέρος για τους ντόπιους.

Ερωτόκριτος (Αμμουδαρά)

Μια παραδοσιακή ταβέρνα, γνήσιος εκπρόσωπος της κρητικής φιλοξενίας, με εξυπηρετικό και φιλικό προσωπικό. Σερβίρει μεγάλη ποικιλία μεζέδων, όλα τα πιάτα της κρητικής κουζίνας και μοντέρνα ελληνικά πιάτα, που συνοδεύονται από εξαιρετικό σπιτικό κρασί.

Παγοποιείο (Ηράκλειο)

Στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο πάγου-παγοποιείο και είναι από τα πιο πρωτότυπα μαγαζιά της πόλης! Παντρεύει με εξαιρετικό τρόπο τις κρητικές, ελληνικές, και ευρωπαϊκές γεύσεις σε συνδυασμό με τα καλύτερα κρασιά. Ένα εστιατόριο που πραγματικά αξίζει να επισκεφτείτε.

Λούκουλλος (Ηράκλειο)

Βρίσκεται στην Οδό Κοραή στο Ηράκλειο και θεωρείται ένα από τα πιο φανταστικά εστιατόρια στην πόλη! Ο σεφ αφήνει τη φαντασία του να δημιουργήσει για εσάς μοναδικές και πρωτότυπες συνταγές, που συνδυάζουν παραδοσιακά υλικά με μοντέρνους τρόπους μαγειρικής. Μη ξεχάσετε να δοκιμάστε κάποιο πιάτο με ζυμαρικά, είναι υπέροχα!

Παρδαλός Πετεινός (Ηράκλειο)

Ταβέρνα ιδανική για να περάσετε μια όμορφη βραδιά με τους φίλους σας, πίνοντας ρακή και τρώγοντας κρητικούς μεζέδες. Οι τιμές είναι απόλυτα λογικές και το προσωπικό πρόθυμο να σας εξυπηρετήσει.

Λύκαστος (Αρχάνες)

Βρίσκεται στις Αρχάνες και είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της κρητικής γαστρονομίας! Το μενού, η διακόσμηση, οι τιμές και το προσωπικό θα σας ενθουσιάσουν!

Οδός Αιγαίου (Αλικαρνασσός)

Μια απλή και ήσυχη ψαροταβέρνα, μακριά από την πολυκοσμία, ιδανική για να απολαύσετε ένα ήρεμο δείπνο με κάθε είδους θαλασσινά. 

Η κουζίνα του Αγίου Νικολάου

Όπως σε κάθε γωνιά της Κρήτης, έτσι και στον 'Αγιο Νικόλαο έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τη γευστική και απόλυτα υγιεινή κουζίνα της Κρήτης. Τα περισσότερα κρητικά πιάτα περιλαμβάνουν λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και εξαιρετικό ελαιόλαδο, που παράγονται όλα στην Κρήτη. Υπάρχουν πολλοί μεζέδες για να επιλέξετε σαν αρχικά πιάτα, όπως σαλάτες, φανταστικές πίτες, ψητά λαχανικά, λιαστές ντομάτες και φυσικά τον πασίγνωστο ντάκο. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε κρέας μαγειρεμένο με πολλά λαχανικά, όπως μελιτζάνες, σπανάκι ή αγκινάρες, καθώς και παραδοσιακά μαγειρεμένα όσπρια. Τα ψαριά και τα άλλα θαλασσινά είναι πάντα ολόφρεσκα, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή σας. Δοκιμάστε επίσης, τα τοπικά τυριά μυζήθρα, ανθότυρο και γραβιέρα, που βρίσκονται πάντα στο κρητικό τραπέζι, με ένα ποτήρι ρακή ή κρητικό κρασί εξαιρετικής ποιότητας. Νόστιμο γλυκό αποτελεί το ελληνικό γιαούρτι με μέλι ή σιρόπι βύσσινο. Στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου θα βρείτε κάθε είδους εστιατόρια, από παραδοσιακές ταβέρνες στη Σητεία, μέχρι πανάκριβα πολυτελή εστιατόρια στην Ελούντα.

Εστιατόρια που προτείνουμε στον Άγιο Νικόλαο

Migomis ('Αγιος Νικόλαος)

Τα πιο δημοφιλή μεσογειακά πιάτα σερβίρονται σε ένα φιλικό περιβάλλον, με εντυπωσιακή θέα στη γραφική λίμνη Βουλισμένη.

Νέον ('Αγιος Νικόλαος)

Στο μενού περιλαμβάνονται ψητά κρέατα, φρέσκα ψάρια και κάθε είδους θαλασσινά. Και από το Νέον θα έχετε μια πανοραμική θέα στη λίμνη.

Συνάντηση ('Αγιος Νικόλαος)

Στη Συνάντηση θα δοκιμάσετε τους παραδοσιακούς κρητικούς μεζέδες σε ποικιλίες που συνοδεύουν ένα ποτήρι ούζο, κρασί ή ρακή. Από τα πιο όμορφα μεζεδοπωλεία στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

Κρητικά Αστέρια ('Αγιος Νικόλαος)

Ένα κλασσικό εστιατόριο που προσφέρει όλα τα παραδοσιακά ελληνικά και κρητικά πιάτα..

Σοφία (Μόχλος)

Στην ταβέρνα της Σοφίας θα δοκιμάσετε θαλασσινά, μαγειρεμένα με απλές συνταγές που αναδεικνύουν τη φυσική τους γεύση.

Μπαλκόνι (Σητεία)

Το πιο δημιουργικό εστιατόριο στην Κρήτη! Με φαντασία και μεράκι, σας προσφέρει παραδοσιακά κρητικά προϊόντα μαγειρεμένα με μοντέρνες τρόπους.salad

Κεφαλόβρυση (Σητεία/ Μουλιανά)

Μια πολύ δημοφιλής ταβέρνα στο γραφικό χωριό της Σητείας. Πολύ αγαπημένο στέκι για τους ντόπιους, που γεύονται συνέχεια τα νοστιμότατα κρητικά εδέσματα!

Ωδείο (Ιεράπετρα)

Κλασική κρητική κουζίνα, φιλόξενο περιβάλλον και λογικές τιμές, είναι τα τρία στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό στο Ωδείο.

Κακαβιά (Ιεράπετρα/ Χιόνα)

Η καλύτερη επιλογή αν θέλετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στην περιοχή της Ιεράπετρας!

Διόνυσος (Ελούντα/ Elounda Beach Hotel)

Από τα πιο αγαπημένα και εκλεπτυσμένα εστιατόρια για να δοκιμάσετε πιάτα από την κρητική και τη διεθνή κουζίνα, που προετοιμάζονται από τους καλύτερους σεφ του κόσμου! Αν και οι τιμές είναι λίγο υψηλές το γαστρονομικό ταξίδι που σας περιμένει αξίζει τα λεφτά του! 


Πού να διασκεδάσετε στην Κρήτη

Διασκέδαση και νυχτερινή ζωή στα Χανιά

Η νυχτερινή ζωή στο νομό των Χανίων είναι πραγματικά συναρπαστική! Υπάρχουν πολλά νυχτερινά μαγαζιά κάθε είδους, που μπορούν να καλύψουν όλες τις προτιμήσεις. Η νυχτερινή ζωή είναι κυρίως συγκεντρωμένη στα Χανιά, στην Αγία Μαρίνα, στο Καστέλι και στη Σούγια. Ετοιμαστείτε να ζήσετε μια αξέχαστη βραδιά!

Jimmy's Bar

Το μπαρ του Jimmy βρίσκεται στην περιοχή Κίσσαμος, στη Φαλάσαρνα. Είναι από τα πιο δημοφιλή μπαρ γιατί έχει υπέροχη διακόσμηση και πολύ εξωτικό περιβάλλον. Είναι κατασκευασμένο με μάρμαρο, μπαμπού, ξύλο και πέτρες και σίγουρα θα σας ενθουσιάσει! Δοκιμάστε ένα μοναδικό κοκτέιλ, σε ένα μοναδικό περιβάλλον!

Nota Bene

Είναι ένα από τα πιο παλιά μπαρ στα Χανιά και θα το βρείτε στο παλιό λιμάνι. Θα διασκεδάσετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με πολύ χορό και αλκοόλ, υπό τους ήχους των τελευταίων μουσικών hit!

Elmondo Bar

Αν είστε λάτρης της ροκ μουσικής το Elmondo είναι το bar που σας ταιριάζει! Θα το βρείτε στην ακτή, στο λιμάνι των Χανίων, όπου στεγάζεται εδώ και 25 χρόνια που λειτουργεί. Η διακόσμηση είναι πολύ πρωτότυπη και εντυπωσιακή και το προσωπικό πρόθυμο να σας εξυπηρετήσει. Η μουσική που θα ακούσετε είναι κυρίως ροκ και κάποια χορευτικά κομμάτια ανάλογα με τη διάθεση του κοινού!

Splendid Dancing Bar

Είναι το must στην περιοχή του Πλατανιά! Είναι ανοιχτό όλη την ημέρα, σερβίροντας καφέδες και χυμούς μέχρι αργά τη νύχτα που σας προσφέρει τα καλύτερα ποτά και σφηνάκια! Η καλύτερη μουσική, το καλύτερο προσωπικό, το καλύτερο περιβάλλον! Κάτι που δεν πρέπει να χάσετε!

Venue Club

Είναι από τα πιο κοσμοπολίτικα νυχτερινά μαγαζιά της Κρήτης, στην περιοχή του Πλατανιά. Είναι στέκι όλων όσων είναι party lovers και αγαπούν την ξέφρενη διασκέδαση! Επαγγελματίες χορευτές και άφθονο αλκοόλ θα σας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρουν μέχρι το πρωί.

Tropicano Club

Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από τα Χανιά, στην περιοχή Πλατανιάς μπορείτε να επισκεφτείτε το Tropicano club. Δυνατή μουσική, άφθονο αλκοόλ και χορός μέχρι το ξημέρωμα, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό στο Tropicano. Μην το χάσετε!

Mylos Club

Στην περιοχή Πλατανιάς βρίσκεται επίσης το καλύτερο club του νομού! Ανοιχτό από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σας περιμένει για να σας χαρίσει μια extreme νύχτα. Συχνά διοργανώνει διάφορα events και προσκαλεί τους μεγαλύτερους DJs από το εξωτερικό. Είναι γεμάτο κόσμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και δε θα το βαρεθείτε ποτέ!

Privilege Club

Το party στο club Privilege ξεκινά στις 11 το βράδυ, γι αυτό φροντίστε να είστε όλοι εκεί! Το περιβάλλον, η μουσική και το προσωπικό είναι ικανά να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Για να ζήσετε ένα non stop party, επισκεφτείτε το στην περιοχή Πλατανιάς, στα Χανιά.

Seven Club

Στις Καλύβες, δίπλα στο Μαϊστράλι το Seven club σας περιμένει σε έναν ολοκαίνουριο και μοντέρνο χώρο για να σας κρατήσει συντροφιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Η διακόσμηση είναι μοναδική, τα κοκτέιλ υπέροχα και η δυνατή μουσική σίγουρα θα σας κάνει να χορέψετε!

Stathmos

Ο Σταθμός, βρίσκεται στην πόλη των Χανίων , απέναντι από τη στάση λεωφορείων του ΚΤΕΛ. Είναι συνώνυμο της ελληνικής διασκέδασης στα Χανιά! Απολαύστε ζωντανή ελληνική και παραδοσιακή κρητική μουσική και ζήστε μια νύχτα απόλυτης ελληνικής διασκέδασης, σε έναν όμορφο χώρο με πολύ λογικές τιμές. 

Διασκέδαση και νυχτερινή ζωή στο Ρέθυμνο

Όλο το νησί της Κρήτης φημίζεται για τη ζωντάνια του και τη μοναδική νυχτερινή ζωή που προσφέρει στους επισκέπτες. Στο νομό Ρεθύμνου, μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, beach bars, clubs που μπορούν να καλύψουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Η νυχτερινή ζωή είναι συγκεντρωμένη στην πρωτεύουσα, στο Ρέθυμνο, αλλά και στα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, Αγία Γαλήνη και Πλακιά. Μερικά από τα πιο δημοφιλή μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε στις νυχτερινές σας εξόδους είναι :

Rock Cafe

Βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, στο βενετικό λιμάνι. Είναι ένας μεγάλος και όμορφος χώρος διακοσμημένος με πέτρα και ξύλο. Το περιβάλλον είναι πολύ φιλόξενο και το προσωπικό πολύ φιλικό. Οι καλύτεροι DJs έρχονται για να παίξουν για εσάς την καλύτερη μουσική, R&B, hip-hop, rock, pop.

Juke Box Club

Βρίσκεται στην Αγία Γαλήνη και φημίζεται για τις βραδιές ξέφρενης διασκέδασης που προσφέρει στους θαμώνες! Είναι το πιο ζωντανό club στη νότια ακτή της Κρήτης και κάθε χρόνο γίνεται τόπος συνάντησης για ανθρώπους από όλο το νησί, από όλο τον κόσμο! Αν είστε party-fun σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με τη μουσική, το ποτό και το χορό, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Blue Bar

Όσοι είστε λάτρεις της καλής ροκ μουσικής πρέπει να επισκεφτείτε το Blue Bar στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται εκεί για να σας διασκεδάζει με μοναδική μουσική και υπέροχα ποτά. Το περιβάλλον είναι πολύ όμορφο και οι ιδιοκτήτες πολύ φιλικοί.

Campai Music Bar

Αν θέλετε να περάσετε μια ξεχωριστή βραδιά σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον, το Campai είναι το κατάλληλο μέρος, στην πόλη του Ρεθύμνου. Ένα πολυτελές περιβάλλον για χαλάρωση και κουβέντα υπό τους ήχους απαλή μουσικής.

Cactus Beach Bar

Το καλύτερο και πιο ζωντανό beach bar στο νησί της Κρήτης, σας περιμένει στην κεντρική παραλία του Ρεθύμνου. Κέφι, δυνατή μουσική, ευχάριστη παρέα, χορός είναι τα στοιχεία που έλκουν τόσο κόσμο στο γραφικό αυτό μπαράκι από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Καλή διασκέδαση!

Astro

Θα το συναντήσετε στο 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ρεθύμνου- Χανίων. Είναι ένα κέντρο διασκέδασης με ζωντανή ελληνική και παραδοσιακή μουσική. Είναι από τα πιο δημοφιλή κέντρα και λειτουργεί όλο το χρόνο. Αν θέλετε να ζήσετε μια απόλυτα ελληνική βραδιά, επισκεφτείτε το και θα σας μείνει αξέχαστο.

Paralia Living Room

Για όσους επιθυμείτε να πιείτε έναν καφέ το απόγευμα ή ένα κοκτέιλ το βράδυ σε ένα χαλαρωτικό και ήρεμο περιβάλλον, είναι το ιδανικό μέρος. Με υπέροχους, άνετους καναπέδες σας περιμένει από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ για να σας εξυπηρετήσει. Θα ακούσετε απαλή μουσική και θα μπορείτε να συζητήσετε με τους φίλους σας σε ένα πολύ άνετο περιβάλλον, στην πόλη του Ρεθύμνου.

Cul de Sac

Σας περιμένει στην καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου για να σας μεταφέρει νοερά στη μεσαιωνική εποχή. Μοναδική ελληνική μουσική, όμορφη διακόσμηση, γευστικά κοκτέιλ, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό στο Cul de sac. 

Διασκέδαση και νυχτερινή ζωή στο Ηράκλειο

Όπως σε κάθε μεγάλη πόλη στην Ελλάδα, έτσι και στο Ηράκλειο, υπάρχουν πολλές επιλογές για τη νυχτερινή σας διασκέδαση. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε παραδοσιακές μορφές διασκέδασης και σε πιο μοντέρνες επιλογές. Στην πρώτη περίπτωση, επιλέξτε μια από τις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, που παραμένουν ανοιχτές μέχρι αργά το βράδυ. Θα περάσετε μια γνήσια ελληνική βραδιά, θα πιείτε τα τοπικά παραδοσιακά ποτά (κρασί, ρακή, μπύρα) και θα γευτείτε υπέροχες ποικιλίες, με τους νόστιμους κρητικούς μεζέδες. Σε πολλές ταβέρνες υπάρχουν κάποιες ημέρες της εβδομάδας ορχήστρες, που παίζουν παραδοσιακή μουσική και φυσικά μπορείτε να χορέψετε. Εάν όμως το παραδοσιακό στυλ διασκέδασης δεν ταιριάζει στις προτιμήσεις σας, μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα μοντέρνα bar ή club της πόλης. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από νυχτερινά μαγαζιά, τόσο στο Ηράκλειο όσο και στην περιοχή της Χερσονήσου, που φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της. Σας προτείνουμε μερικά από τα καλύτερα clubs και bars στο νομό του Ηρακλείου.

Ittar (Ηράκλειο)

Καφετέρια- μπαρ, που μπορείτε να πάτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Στεγάζεται σε ένα περιβάλλον με πολύ κομψή διακόσμηση και πολύ φιλική ατμόσφαιρα. Αποτελείται από τρία διαφορετικά μπαρ: wine lounge bar, jazz bar, bar με μουσική house.

Temple bar (Χερσόνησος)

Ένα από τα πιο δημοφιλή bar, που παίζουν κυρίως rock και house μουσική, και είναι αγαπημένο στέκι της νεολαίας. Το προσωπικό διασκεδάζει μαζί σας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Aria (Χερσόνησος)

Απογειωθείτε στους ήχους της ηλεκτρονικής μουσικής στο πιο in club! Διάσημοι DJs έρχονται για να παίξουν για εσάς τη καλύτερη μουσική! Η ακουστική του χώρου και ο φωτισμός είναι πραγματικά εντυπωσιακά!

Bio Bio (Χερσόνησος)

Ένα δημοφιλές bar στη Χερσόνησο, ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις τόσο για τους ξένους, όσο και για τους ντόπιους, για νύχτες ξέφρενης διασκέδασης!

Malibu (Μάλια)

Ένα μοντέρνο club στον παραλιακό δρόμο στα Μάλια. Παίζει κάθε είδους μουσική, που καλύπτει όλα τα γούστα, σε έναν εξωτικό χώρο, με τροπική διακόσμηση. Η ζωντανή ατμόσφαιρα θα διατηρήσει το κέφι σας παραμένει αμείωτο μέχρι το ξημέρωμα! Σερβίρει εξαιρετική ποικιλία ποτών και κοκτέιλ, που θα σας ενθουσιάσουν!

Apollo club (Μάλια)

Από τα πιο διάσημα clubs στην περιοχή των Μαλίων. Το κέφι διατηρείται στα ύψη όλο το βράδυ χάρη στους καλύτερους DJ's που παίζουν για εσάς την καλύτερη μουσική. Το Apollo ανακαινίζεται κάθε χειμώνα, έτσι ώστε να προσαρμόζεται στα γούστα του κοινού και να δημιουργεί κάθε φορά την κατάλληλη και πιο επιθυμητή ατμόσφαιρα. Συχνά οργανώνει διάφορα events.

Dwyer's Irish Club (Σταλίς)

Αυθεντικό Ιρλανδικό club, που βρίσκεται στην παραλία της Σταλίδας. Η διακόσμηση του χώρου είναι ιρλανδική και κάθε βραδύ υπάρχει ιρλανδική μπάντα που παίζει ζωντανή μουσική. Μετά την ορχήστρα, αναλαμβάνει ο DJ του μαγαζιού να συνεχίσει τη διασκέδαση σας με τα τελευταία χορευτικά hits. Συχνά διοργανώνονται parties και υπάρχει διαθέσιμο beach bar, για να απολαύσετε μια παγωμένη μπίρα, μπροστά στη θάλασσα.

Privilege Club (Ηράκλειο)

Το πιο δημοφιλές club στην πόλη του Ηρακλείου, όπου μπορείτε να ακούσετε τα τελευταία κομμάτια από ελληνική και ξένη μουσική. Θεωρείται από τα πιο καυτά μαγαζιά της πόλης και πολύ συχνά το καλοκαίρι φιλοξενεί διάσημους DJ's από όλο τον κόσμο. 

Διασκέδαση και νυχτερινή ζωή στον Άγιο Νικόλαο

Στον 'Αγιο Νικόλαο θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές εναλλακτικές μορφές διασκέδασης: καφετέριες, bars, discos, clubs, καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες με ζωντανή μουσική. Στην πόλη του Αγίου Νικολάου η ποικιλία είναι μεγαλύτερη, αλλά στα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα όπως η Ελούντα, η Σητεία και η Ιεράπετρα υπάρχουν τα πιο δημοφιλή clubs, που θα σας χαρίσουν αξέχαστες νύχτες διασκέδασης.

Αλέξανδρος Roof Garden ('Αγιος Νικόλαος)

Χορευτικό μπαράκι, δίπλα στη λίμνη, στον 'Aγιο Νικόλαο για να απολαύσετε τα καλύτερα κοκτέιλ, θαυμάζοντας την υπέροχη θέα σε ολόκληρη την πόλη.

Royale ('Αγιος Νικόλαος)

Λειτουργεί όλη την ημέρα, σαν καφετέρια για τον καφέ και το πρωινό σας, σαν μπαράκι το βράδυ για να απολαύσετε ένα ποτό και σαν club αργά τη νύχτα για να χορέψετε και να διασκεδάσετε μέχρι το πρωί, υπό τους ήχους των τελευταίων ελληνικών και ξένων hits!

Παραδοσιακό Καφέ Καρνάγιο ('Αγιος Νικόλαος)

Βρίσκεται δίπλα στη λίμνη, στο κέντρο του Αγίου Νικολάου και σας περιμένει για να σας δώσει ένα δείγμα της κρητικής διασκέδασης. Θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κρητικές νοστιμιές, να πιείτε κρασί ή ρακή, ακούγοντας παραδοσιακή κρητική μουσική και διασκεδάζοντας μαζί με τους ντόπιους! Κάποιες φορές φιλοξενεί ορχήστρες για να ακούσετε ζωντανά τα κρητικά όργανα να παίζουν παραδοσιακή μουσική.

Hellas Bar (Ελούντα)

Η φιλική και ζεστή του ατμόσφαιρα είναι βέβαιο ότι θα σας χαλαρώσει! Απολαύστε το ποτό σας, υπό τους ήχους της καλύτερης μουσικής σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.

Friends (Ελούντα)

Το πιο κοσμοπολίτικο και κομψό bar στη δημοφιλή παραλία της Ελούντας!

Αρμίδα ('Αγιος Νικόλαος)

Περάστε μια όμορφη βραδιά, με θέα το λιμάνι του Αγίου Νικολάου! Το κέφι διατηρείται στα ύψη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και ο κόσμος χορεύει στους ρυθμούς της καλύτερης ελληνικής και ξένης μουσικής, κάτω από τον υπέροχο κρητικό ουρανό!

Βυζάντιο (Σητεία)

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σητείας και είναι το κατάλληλο μέρος για μια νύχτα ξέφρενου party!
Κάθε μεγάλο ξενοδοχείο στο νομό Λασιθίου (κα ιδιαίτερα στην Ελούντα) προσφέρει επιλογές διασκέδασης στους φιλοξενούμενους του και αναλαμβάνει να τους οργανώσει τη νυχτερινή τους έξοδο!
Χρήσιμα τηλέφωνα

Λίστα χρήσιμων τηλεφώνων στα Χανιά



  • Αστυνομικό Τμήμα Χανίων 2821 0 28744-51111
  • Τουριστική Αστυνομία Χανίων 2821 0 73333
  • Τροχαία Χανίων 2821 0 41111
  • Λιμεναρχείο Χανίων 2821 0 28388-28888
  • Λιμεναρχείο Σούδας 2821 0 89240
  • Λιμεναρχείο Καστέλι 2822 0 22024
  • Ταχυδρομείο Χανίων 2821 0 28444
  • Δήμος Χανίων 2821 0 97777-22407
  • Νομαρχεία Χανίων 2821 0 28800
  • Νοσοκομείο Χανίων 2821 0 27231-26666
  • Κέντρο Υγείας Χανίων 2821 0 53888
  • Αεροδρόμιο Χανίων 2821 0 63264
  • Ταξί 2821 0 98700-98701
  • Αστικά Λεωφορεία 2821 0 93024
  • Υπεραστικά Λεωφορεία 2821 0 93306

  • Λίστα χρήσιμων τηλεφώνων στο Ρέθυμνο



    • Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου 2831 0 25247-22238
    • Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Γαλήνης 2832 0 91210
    • Τουριστική Αστυνομία Ρεθύμνου 2831 0 28156-28148
    • Τροχαία Ρεθύμνου 2831 0 28891-22589
    • Λιμεναρχείο Ρεθύμνου 2831 0 22276
    • Λιμεναρχείο Αγίας Γαλήνης 2832 0 91206
    • Δήμος Ρεθύμνου 2831 0 22245
    • Νοσοκομείο Ρεθύμνου 2831 0 28714-27926
    • Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού-Τουριστικές Πληροφορίες 2831 0 29148
    • Νομαρχεία Ρεθύμνου2831 0 52160
    • Ταχυδρομείο Ρεθύμνου 2831 0 22303
    • Ταχυδρομείο Ανωγείων2834 0 31400
    • Τηλεφωνικές Υπηρεσίες (ΟΤΕ) 2831 0 35000
    • Λεωφορεία ΚΤΕΛ 2831 0 22212
    • Ταξί 2831 0 24316-25000
    • Γραφείο Ολυμπιακής Αεροπορίας 2831 0 22257

    Λίστα χρήσιμων τηλεφώνων στο Ηράκλειο


    Υπηρεσία Τηλέφωνο
    Δήμος Ηρακλείου (+30) 2810399399
    Δημαρχείο Αρχάνες (+30) 2810751802
    Δημαρχείο Χερσονήσου (+30) 2897030000
    Περιφέρεια Κρήτης (+30) 2810336330
    Νομαρχεία Ηρακλείου (+30) 2810396200
    Πρωτοδικείο (+30) 2810288388
    Ειρηνοδικείο (+30) 2810282875
    Πταισματοδικείο (+30) 2810280886
    Εξυπηρέτηση Πολιτών (+30) 2810346200
    Πρώτες Βοήθειες 166
    (+30) 2810222222
    Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο (+30) 2810368000-29
    Περιφερειακό Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο (+30) 2810392111
    Ασκληπιείο Νοσοκομείο (+30) 2810-342617
    Κέντρο Υγείας Αρχάνες (+30) 2810751882
    'Αμεση Δράση 100
    Αστυνομικό Τμήμα (+30) 2810282243
    Αστυνομικό Τμήμα (+30) 2810284589
    Αστυνομικό Τμήμα Αρχάνες (+30) 2810751811
    Τουριστική Αστυνομία (+30) 2810283190
    Δημοτική Αστυνομία (+30) 2810289900
    Πυροσβεστική Υπηρεσία 199
    Λιμενική Αστυνομία (+30) 2810244912
    Ολυμπιακές Αερογραμμές (+30) 2810245644
    Αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης (+30) 2810228402
    Ταχυδρομείο (+30) 2810234468
    Διεύθυνση Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης (+30) 2810228203
    Τοπικά λεωφορεία Ηράκλειο- Λασίθι (+30) 2810245019
    Τοπικά λεωφορεία Χανιά- Ρέθυμνο (+30) 2810221765
    Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού (+30) 2810231940
    Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (+30) 2810226092
    Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου (+30) 2810283219
    Δημοτική Πινακοθήκη (+30) 2810399228 

     

     

     

    Λίστα χρήσιμων τηλεφώνων στον Άγιο Νικόλαο



    Αγιος Νικόλαος/ Ελούντα


    • Λιμεναρχείο ('Αγιος Νικόλαος): 2841022312
    • Δημαρχείο ('Αγιος Νικόλαος): 2841023639
    • Νοσοκομείο ('Αγιος Νικόλαος): 2841066000
    • Αστυνομικό Τμήμα ('Αγιος Νικόλαος): 2841091422
    • Ταχυδρομείο ('Αγιος Νικόλαος): 2841022062
    • Δήμος Αγίου Νικολάου/ Κέντρο Πληροφοριών: 2841022537
    • Πυροσβεστική: 199
    • Μαρίνα ('Αγιος Νικόλαος): 2841082384
    • Πρώτες Βοήθειες: 166
    • Τοπικ'Α λεωφορεία ('Αγιος Νικόλαος): 2841022234
    • Αρχαιολογικό Μουσείο ('Αγιος Νικόλαος): 2841024943
    • Κέντρο Υγείας Ελούντας: 2841041563
    • Κέντρο Υγείας Κρίτσας: 2841051216
    • Αστυνομικό Τμήμα Ελούντας: 2841041348
    • Αστυνομικό Τμήμα Κρίτσας: 2841051206
    • Αστυνομικό Τμήμα Καλού Χωριού: 2841061262
    • * Ταχυδρομείο Ελούντας: 2841041321

    Σητεία


    • Δήμος: 2843022271
    • Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών: 2843028300
    • Αστυνομικό Τμήμα: 2843024200
    • Λιμεναρχείο: 2843022310
    • Ταχυδρομείο: 2843022283
    • Νοσοκομείο: 2843022700
    • Ταξί: 2843022270
    • Olympic Air: 2843022272
    • Τοπικά Λεωφορεία: 2843023917
    • Αρχαιολογικό Μουσείο: 2843022861
    • Πυροσβεστική: 199
    • Πρώτες Βοήθειες: 166

    Ιεράπετρα


    • Δήμος: 2842090000
    • Αστυνομικό Τμήμα: 2842090160
    • Τουριστική Αστυνομία: 171
    • Λιμεναρχείο: 2842022294
    • Πυροσβεστική Υπηρεσία: 2842022199
    • Πρώτες Βοήθειες: 166
    • Νοσοκομείο: 2842090222
    • Τοπικά Λεωφορεία: 2842028237
    • Ταξί: 2842026600
    • Αρχαιολογικό Μουσείο: 2842028721
     Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.



































































    Δημοσίευση σχολίου

    0Σχόλια
    Δημοσίευση σχολίου (0)