Σαντορίνη - Τουριστικός οδηγός

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
1
 
Η Σαντορίνη ή αλλιώς Θήρα αποτελεί μαζί με την Ανάφη το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Η χαρακτηριστική καλντέρα της Σαντορίνης σχηματίστηκε μετά την καταβύθιση από τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 16ου αιώνα π.Χ.. Τα Φηρά και η Οία αποτελούν τους δύο σημαντικότερους οικισμούς της Σαντορίνης και βρίσκονται στο χείλος της Καλντέρας. 

 Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.


Χάτης Σαντορίνης 
 

Πώς θα πάτε και θα μετακινηθείτε στη Σαντορίνη

Πώς θα μεταβείτε στη Σαντορίνη

Μπορείτε νε φτάσετε στο νησί της Σαντορίνης πολύ εύκολα, αφού συνδέεται με διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τόσο αεροπορικά, όσο και ακτοπλοϊκά.

Αν θέλετε να πάτε ακτοπλοϊκώς, αναχωρούν καθημερινά ferries και high-speed catamaran από το λιμάνι του Πειραιά. Υπάρχουν επίσης δρομολόγια από άλλα λιμάνια στα νησιά των Κυκλάδων, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την εποχή που θα επιλέξετε και από την τουριστική κίνηση που υπάρχει. Ειδικά, το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά (σίγουρα περισσότερα από ένα την ημέρα), γιατί πολλοί τουρίστες πάνε ή φεύγουν από το νησί. Οι τιμές των εισιτηρίων ποικίλουν και εξαρτώνται από τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε (ferry-boat, high-speed, flying dolphin). Το ταξίδι με ferry-boat διαρκεί περίπου 9-10 ώρες, ενώ με high-speed περίπου 4-5 ώρες. Στη Σαντορίνη υπάρχουν 2 λιμάνια, ένα στην πρωτεύουσα, τη Θήρα και ένα το λιμάνι του Αθηνιού. Το κύριο λιμάνι είναι ο Αθηνιός, που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών που φτάνουν ή αναχωρούν. Το λιμάνι της Θήρας, προσφέρει κυρίως δρομολόγια για κοντινές κρουαζιέρες και εκδρομές στο ηφαίστειο και στη Θηρασία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε στη Σαντορίνη αεροπορικώς. Το αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων από τη Θήρα, στο Μονόλιθο και μπορείτε να πάτε εκεί, είτε με λεωφορείο, είτε με ταξί. Από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από και προς το νησί της Σαντορίνης. Η πτήση από την Αθήνα διαρκεί 45 λεπτά. Υπάρχει, επίσης αεροπορική σύνδεση με άλλα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κρήτη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και με πολλά αεροδρόμια ευρωπαϊκών χωρών. Τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν ανάλογα με την εποχή που θέλετε να πάτε στο νησί, την αεροπορική εταιρεία και την πληρότητα. Επιλέξτε να κάνετε κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων νωρίς για να εξασφαλίστε τις καλύτερες τιμές.

Πώς να μετακινηθείτε ενώ βρίσκεστε στη Σαντορίνη

Με Ταξί στη Σαντορίνη

Τα ταξί στη Σαντορίνη είναι ευρέως διαθέσιμα για όσους δεν έχουν αυτοκίνητο και μπορείτε να βρείτε να σας περιμένουν στο λιμάνι με την άφιξη σας στο νησί. Υπάρχει πιάτσα ταξί στην κεντρική πλατεία της Θήρας και η χρέωση προκαθορίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με τον προορισμό και την εποχή (low - high season).

Με Λεωφορείο στη Σαντορίνη

Τα αστικά λεωφορεία στο νησί της Σαντορίνης είναι διαθέσιμα να εξυπηρετήσουν το κοινό με άψογο τρόπο. Τα δρομολόγια διαφέρουν από τη χειμερινή στην καλοκαιρινή περίοδο, αλλά είναι πάντα επαρκή για να καλύψουν την τουριστική κίνηση που υπάρχει. Οι ώρες των δρομολογίων είναι αναρτημένες στην κεντρική στάση στην πλατεία της Θήρας, ώστε να μπορείτε να ενημερωθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι πιο συχνά και εκτός από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, επισκέπτονται και τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα. Τα εισιτήρια είναι πολύ φτηνά, σαφώς πιο φτηνά από τα ταξί και δεν ξεπερνούν τα 3 ευρώ για τις πολύ μακρινές διαδρομές.

Ενοικίαση Αυτοκινήτου στη Σαντορίνη

Αν δεν επιθυμείτε να μεταφέρετε το αυτοκίνητο σας στη Σαντορίνη για να αποφύγετε την ταλαιπωρία, μπορείτε απλά να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να το παραλάβετε στο λιμάνι ή το αεροδρόμιο. Το ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο είναι σαφώς το ιδανικό για να περιηγηθείτε στο νησί με την άνεση σας και να επισκεφτείτε μέρη που πιθανόν είναι δυσπρόσιτα με ταξί ή με λεωφορείο.

Με Καΐκι στη Σαντορίνη

Μπορείτε να οργανώσετε μια ημερήσια εκδρομή με βάρκα από το λιμάνι της Θήρας και να επισκεφτείτε το ηφαίστειο και τη Θηρασία. Το καλοκαίρι είναι πολύ συχνά τα δρομολόγια και μπορείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές στο λιμάνι της Θήρας.

Αποστάσεις από τη Θήρα (χμ)

  • Φηροστεφάνι 0,5
  • Ημεροβίγλι 1
  • Οία 12
  • Αεροδρόμιο-Μονόλιθος 5
  • Λιμάνι Αθηνιός 8
  • Καμάρι 8
  • Μεσσαριά 4
  • Καρτεράδος 3
  • Ακρωτήρι 12
  • Πύργος 6
  • Βόθωνας 5
  • Περίσσα 15
Παραλίες στη Σαντορίνη που αξίζει να επισκεφθείτε

Η Σαντορίνη φημίζεται για τις ξεχωριστές παραλίες της, που συνήθως δεν έχουν άμμο, αλλά μαύρα βοτσαλάκια, ως αποτέλεσμα των ηφαιστειακών εκρήξεων. Η πιο διάσημη παραλία είναι η Κόκκινη Παραλία, κοντά στο Ακρωτήρι, με την ιδιαίτερη άμμο της. Οι πιο πολλές ακτές έχουν βαθιά και κρυστάλλινα, και κρύα νερά, εξαιτίας του βάθους. Τα νερά παρόλα αυτά είναι πεντακάθαρα και θα σας ενθουσιάσουν. Οι περισσότερες παραλίες είναι απόλυτα οργανωμένες, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και αθλητικές δραστηριότητες. Στις ακτές της Σαντορίνης, θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία, που δεν πρέπει να χάσετε!

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ (ΑΚΡΩΤΗΡΙ)

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο στον οικισμό του Ακρωτηρίου βρίσκεται η πιο διάσημη παραλία του νησιού. Το τοπίο είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Τεράστιοι λόφοι κόκκινοι από τη λάβα περικυκλώνουν τη μαύρη άμμο και το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας. Για όσους λατρεύουν τις εκδρομές και τις εξερευνήσεις, υπάρχουν βαρκούλες, που αναχωρούν από το Ακρωτήρι και μπορούν να σας μεταφέρουν σε άλλες κοντινές παραλίες της νοτιοδυτικής ακτής.

ΚΑΜΑΡΙ

Η παραλία στο Καμάρι θεωρείται από τις μεγαλύτερες στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, αφού εκτείνεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού. Στον παραλιακό δρόμο υπάρχουν διαθέσιμα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας. Για τους οπαδούς των σπορ, υπάρχει μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων όπως windsurfing, water skiing ή paddleboats. Μπορείτε να φτάσετε στο Καμάρι πολύ εύκολα με λεωφορείο από τη Θήρα, αφού υπάρχουν συχνά δρομολόγια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ

Βρίσκεται βόρεια από το Καμάρι, στην ανατολική ακτή της Σαντορίνης. Είναι μια σχετικά ήσυχη παραλία και λιγότερο κοσμική από άλλες, αλλά πολύ καλά οργανωμένη για να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη σας.

ΟΙΑ

Στην περιοχή της Οίας, το Αμμούδι και το Αρμένι είναι δύο πολύ όμορφες παραλίες. Το Αμμούδι βρίσκεται κάτω από την Οία, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, ενώ το Αρμένι βρίσκεται λίγο πιο μακριά, προς το νότο.

ΠΕΡΙΣΣΑ

Η παραλία της Περίσσας είναι από τις πιο κοσμοπολίτικες στη Σαντορίνη, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Η μαύρη άμμος και τα βαθιά , καταγάλανα νερά είναι τα δύο στοιχεία που ολοκληρώνουν το σκηνικό στην παραλία αυτή. Οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να βρουν κατά μήκος της ακτής ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια. Στην Περίσσα βρίσκεται επίσης και το ένα από τα δύο άρτια οργανωμένα camping της Σαντορίνης. Και εδώ υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσια δραστηριότητες.

ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ

'Αλλη μια ήσυχη και απομονωμένη παραλία, στο πιο νότιο τμήμα του νησιού. Μικρές παραδοσιακές ταβέρνες και ξενοδοχεία στη γύρω περιοχή υπάρχουν για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες. Θα βρείτε επίσης διαθέσιμες σπορ δραστηριότητες.

ΒΛΥΧΑΔΑ

Στην περιοχή του Περίβολου, η παραλία αυτή είναι η ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ήρεμο μπάνιο, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των άλλων. 


Αξιοθέατα στη Σαντορίνη που αξίζει να επισκεφθείτε 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Το νησί της Σαντορίνης, θεωρείται από τους ομορφότερους προορισμούς στην Ελλάδα και είναι ανάμεσα στους 3 πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης. Το νησί πήρε την μορφή που έχει σήμερα, μετά από μια σειρά, ηφαιστειακών εκρήξεων, που επηρέασαν, όλο το Αιγαίο, μέχρι και την Κρήτη. Το πραγματικό όνομα της Σαντορίνης ήταν Κάλλιστη και Στρογγυλή. Η αποίκιση του νησιού ξεκίνησε πριν το 16ο π Χ αιώνα, στην Μινωική εποχή. Από τότε η Σαντορίνη ήταν ένα πολύ σημαντικό εμπορικό κέντρο της εποχής. Γύρω στα 1550-1500 π. Χ. μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, προκάλεσε τη διάσπαση του κεντρικού τμήματος του νησιού και τη δημιουργία δύο μικρότερων νησιών της Θηρασιάς και Νέας Καμένης. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Σαντορίνη πέρασε στη Βενετική κυριαρχία και τότε απέκτησε και το σημερινό της όνομα, που προέρχεται από την Αγία Ειρήνη (Santa Irini). Για τους επόμενου 6 αιώνες το νησί ήταν αρχικά υπό τη διοίκηση του Δούκα της Νάξου και στην συνέχεια υπό την κυριαρχία των Τούρκων, μέχρι να καταλήξει να προσαρτηθεί στο ελληνικό κράτος. Το 1956 μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη και μια επακόλουθη ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξαν το νησί και το κατέστρεψαν ολοσχερώς. Ωστόσο, οι κάτοικοι κατάφεραν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και να ξαναδημιουργήσουν τις περιουσίες τους, δίνοντας ώθηση στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε, κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί της Σαντορίνης.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διοργανώνονται καθημερινά εκδρομές προς το ηφαίστειο και τα ιαματικά λουτρά της περιοχής. Από το λιμάνι του Αθηνιού και από το παλιό λιμάνι της Θήρας, αναχωρούν διαρκώς βάρκες, προς την περιοχή του ηφαιστείου. Η εκδρομή συνήθως περιλαμβάνει αναρρίχηση στο λόφο του ηφαιστείου, μπάνιο στα ιαματικά λουτρά, στάση στη Θηρασία για μπάνιο και φαγητό και επιστροφή. Η διαδρομή στοιχίζει συνήθως 20 με 25€, ανάλογα με τους προορισμούς που έχετε επιλέξει, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών, πληρώνουν το μισό εισιτήριο. Αν αποφασίσετε να φύγετε από το παλιό λιμάνι της Θήρας μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε μετά από 45 λεπτά περπάτημα, είτε με το τελεφερίκ που περνά κάθε 15 λεπτά από τις 7.30-21.00 και στοιχίζει 3,5€.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Τηλέφωνο: +302286081366
Εισιτήρια: ειδικά εισιτήρια για το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Προϊστορικό Μουσείο, τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ακρωτηρίου και την Αρχαία Θήρα. Στοιχίζουν € 8 το κανονικό και € 4 το μειωμένο.

Το Ακρωτήρι βρίσκεται στη νότια ακτή της Θήρας και είναι από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς στο Αιγαίο. Η αποίκιση του χρονολογείται γύρω στη Νεολιθική εποχή. Η μεγάλη έκταση του οικισμού, το περίτεχνα κατασκευασμένο αποχετευτικό σύστημα, τα πολυώροφα κτίρια με τις υπέροχες τοιχογραφίες και τα έπιπλα, μαρτυρούν την μεγάλη ανάπτυξη του οικισμού. Το Ακρωτήρι επικοινωνούσε συχνά με άλλες σημαντικές περιοχές όπως η Κρήτη, η Ηπειρωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, η Κύπρος, η Συρία και η Αίγυπτος. Οι σεισμοί και οι εκρήξεις που ακολούθησαν τα μετέπειτα χρόνια σήμαναν και το τέλος του οικισμού, στο τέλος του 17ου π.Χ. αιώνα. Η λάβα από την έκρηξη, κάλυψε όλο το νησί, όπως ακριβώς συνέβη με την Πομπηία.

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΡΑΣ

Τηλέφωνο: +302286023217
Φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι, στον Ποταμό και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους στο νησί. Είναι μια υπέροχη έκθεση που σας ταξιδεύει στην ιστορία του νησιού.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΡΑΣ

Τηλέφωνο: +302286022217
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας, χτίστηκε το 1960, για να αντικαταστήσει το παλιό μουσείο που καταστράφηκε εξαιτίας του σεισμού. Περιλαμβάνει διάφορες εκθέσεις όπως : αγάλματα και γλυπτά από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή, επιγραφές από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή, βάζα και πήλινα αγγεία από τη Γεωμετρική μέχρι τη Ελληνιστική εποχή.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ

Βυζαντινή εκκλησία του 11ου π.Χ αιώνα με υπέροχες τοιχογραφίες. Κατάφερε να επιβιώσει μετά από πολλές λεηλασίες και φυσικές καταστροφές, κυρίως σεισμούς. Στις 15 Αυγούστου γίνεται διοργανώνεται μεγάλη γιορτή για τον εορτασμό της Παναγίας.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡΓΥΡΟΥ

Τηλέφωνο: +302103223100, +302103216855 (Αθήνα) και +30286031669, +302286033064 (Σαντορίνη)
Ώρες- Ημέρες λειτουργίας: υπάρχουν καθημερινά προγράμματα λειτουργίας από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Εισιτήρια: 3€ με ξενάγηση.

Το Αρχοντικό αυτό είναι ένα από τα πιο αξιόλογα νεώτερα μνημεία της Σαντορίνης, στη Μεσσαριά. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης με πολλά εκλεπτυσμένα, μοντέρνα στοιχεία διακόσμησης. Το ταβάνι με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, τα έπιπλα και τα εργαλεία του επάνω ορόφου, συντηρούνται με πολύ μεγάλη προσοχή. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν το κλίμα της εποχής και τη ζωή του μεγάλου γαιοκτήμονα του 19ου αιώνα. Στο ισόγειο στεγάζεται ένας ξενώνας 5 αστέρων και προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις και οδηγούς για τον επάνω όροφο. Από το υπουργικό διάταγμα του 1985, το κτίριο αναγνωρίστηκε ως έργο τέχνης και περικυκλώνεται από μια προστατευτική ζώνη 50 μέτρων.

ΑΡΧΑΙΑ ΘΗΡΑ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστό, Τρίτη-Κυριακή 08.30-15.00 Εισιτήρια: 2€ το κανονικό και 1€ το μειωμένο

Ο οικισμός της Αρχαίας Θήρας δημιουργήθηκε το 19ο π.Χ. αιώνα από τους Δωριείς, των οποίων ο ηγέτης ονομαζόταν Θήρας. Βρίσκεται στο βουνό ανάμεσα στο Καμάρι και στη Περίσσα. Ο οικισμός συνεχίστηκε να αποικείται για πολλά χρόνια, μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο. Τα σωζόμενα ευρήματα, χρονολογούνται στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

Τηλέφωνο: +30286022244 Fax: +30286022428
Ημέρες-Ώρες λειτουργίας: Μάιο-Σεπτέμβριο, καθημερινά 10:30 - 13:30 και 17:00 - 20:00, Κυριακές, 10:30 - 16:30. Οκτώβριο, καθημερινά 10:00 - 16:00, Κυριακές 10:00 - 16:00

Το Μέγαρο Γκύζη, στεγάζεται σε ένα φοβερό παλιό αρχοντικό στη Θήρα. Φιλοξένει πολλές εκθέσεις με παραδοσιακές στολές, χάρτες και φωτογραφίες της Σαντορίνης, από το 16ο μέχρι το 19ο αιώνα, καθώς και χειρόγραφα από την καθολική εκκλησία.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Τηλέφωνο: +302286081011 Fax: +0302286081606
Ο πασίγνωστος Έλληνας οινοπαραγωγός Μπουτάρης, ίδρυσε στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, μια οινοπαραγωγό μονάδα, στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης του κρασιού, καθώς επίσης και να δοκιμάσουν και να αγοράσουν εξαιρετικές ποικιλίες.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΑΣ

Τηλέφωνο: +302286071156 fax: +302286071271
Βρίσκεται στο γραφικό οικισμό της Οίας, στα συντρίμμια του Βενετικού κάστρου. Το μουσείο διαθέτει διάφορα αντικείμενα από τη ναυτική ιστορία του νησιού και μια σπουδαία συλλογή από βιβλία.

Πού να μείνετε στη Σαντορίνη

Ξενοδοχεία στην Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός των Κυκλάδων, αλλά και ολόκληρης της χώρας με πολλά και εντυπωσιακά ξενοδοχεία. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων, από πολυτελή ξενοδοχεία, μέχρι ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και camping, που μπορούν να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν άψογα τους επισκέπτες. Σίγουρα θα βρείτε το ξενοδοχείο που να ταιριάζει απόλυτα στα γούστα σας και στην τσέπη σας!
Στα πιο κεντρικά χωριά του νησιού, που έχουν θέα προς το ηφαίστειο, όπως η Θήρα, το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι και η Οία, τα ξενοδοχεία είναι πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, στις περιοχές, Καμάρι, Περίσσα, Περίβολος. Αυτό δεν έχει σχέση τόσο με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά κυρίως με το γεγονός της απόστασης από το κέντρο. Τα ξενοδοχεία της Σαντορίνης που βρίσκονται στα κεντρικά χωριά είναι πιο ακριβά, επειδή είναι πιο κοντά στο εμπορικό κέντρο του νησιού και στη νυχτερινή ζωή. Ωστόσο, απέχουν αρκετά από τις υπέροχες παραλίες στην ανατολική ακτή. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες οικογένειες επιλέγουν για τη διαμονή τους τη νοτιοανατολική ακτή, για να είναι κοντά στις παραλίες, ενώ η νεολαία προτιμά το κέντρο του νησιού. Τέλος, για αυτούς που είναι λάτρεις της φύσης, υπάρχουν 2 απόλυτα οργανωμένα camping, ένα στη Θήρα και ένα στην Περίσσα.

ΦΗΡΑ

Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης και το πιο δημοφιλές χωριό με το μεγαλύτερο αριθμό από τα ξενοδοχεία της Σαντορίνης, που είναι πάντα κατάμεστα από τουρίστες. Μετά τον ισχυρό σεισμό του 1956 , ένα μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε και πολλά κτίρια κατεδαφίστηκαν. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων η πόλη ξαναχτίστηκε στο χείλος ενός εντυπωσιακού λόφου 260 μέτρων, και στέκεται πανέμορφη, προσφέροντας πανοραμική θέα προς το ηφαίστειο. Τα σπίτια και οι εκκλησίες ακολουθούν το κυκλαδίτικο στυλ, στις αποχρώσεις του μπλε και του άσπρου. Τα γραφικά σοκάκια ασφυκτιούν από κόσμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που κάνει βόλτες στα μαγαζιά, απολαμβάνει τον καφέ του ή τρώει σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια που είναι διαθέσιμα. Η στάση των λεωφορείων και των ταξί βρίσκεται στην αρχή του κεντρικού δρόμου της πόλης, στην οδό της 25ης Μαρτίου.

ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ

Βρίσκεται ανάμεσα στα Φηρά και στο Ημεροβίγλι, σε μια πανέμορφη τοποθεσία με υπέροχη θέα. Είναι από τις πιο γραφικές περιοχές στη Σαντορίνη και στην πραγματικότητα είναι προέκταση της Θήρας. Έχει μεγάλη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι και γι αυτό είναι απόλυτα οργανωμένο με πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ, για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή.

ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ

Απόλυτα παραδοσιακό χωριό, χτισμένο πάνω στο λόφο. Μπροστά από το Ημεροβίγλι, στέκεται ο περίφημος βράχος Σκάρος, ο οποίος μέχρι το 1800 ήταν μέρος της ξηράς και φιλοξενούσε όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του νησιού. Μετά το σεισμό του 1956, οι κάτοικοι από φόβο, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους που βρίσκονταν στην άκρη του λόφου. Σήμερα το Ημεροβίγλι είναι ένα όμορφο και ήσυχο χωριό και χάρη στην ειδυλλιακή του τοποθεσία και στη θέα προς το ηφαίστειο, θεωρείται από του καλύτερους τόπους διαμονής στην Ελλάδα. Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποια από το πιο όμορφα ξενοδοχεία της Σαντορίνης εδώ.

ΟΙΑ

Η Οία είναι ίσως το πιο διάσημο χωριό στη Σαντορίνη, μετά τη χώρα, και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ισοπεδώθηκε το 1956 εξαιτίας του σεισμού και δεν αποκαταστάθηκε πλήρως από τότε. Παρόλο που είναι γεμάτη εμπορικά καταστήματα, κοσμηματοπωλεία, καφετέριες και εστιατόρια, είναι πολύ διαφορετική από τη Θήρα. Η Οία είναι ξακουστή για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, που θεωρείται το καλύτερο στην Ελλάδα. Πλήθος κόσμου κατακλύζει τα σοκάκια της το απόγευμα, προκειμένου να θαυμάσει το ειδυλλιακό αυτό θέαμα. Το πιο περιζήτητο σημείο για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα είναι τα Τείχη, στο Κάστρο. Τα λευκά σπίτια της και τα εκκλησάκια με του γαλάζιους τρούλους, που έρχονται σε αντίθεση με το βαθύ μπλε της θάλασσας, συμπληρώνουν το ρομαντικό σκηνικό στην Οία. Πολλά από τα ξενοδοχεία στην Οία έχουν εντυπωσιακή θέα και γι αυτό τα προτιμάει μεγάλος αριθμός επισκεπτών κάθε χρόνο.

ΚΑΜΑΡΙ

Το Καμάρι βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, έχει πολύ σπουδαία ιστορία και ήταν περιοχή μέγιστης στρατηγικής σημασίας κατά την αρχαιότητα. Καταστράφηκε ολοσχερώς από το σεισμό, αλλά ωστόσο αναδιοργανώθηκε και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο περιζήτητα τουριστικά θέρετρα στο νησί. Διαθέτει μια πανέμορφη παραλία, την παραλία του Μονόλιθου, με πεντακάθαρα νερά και υπέροχη αμμουδιά. Κοντά στην παραλία μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαράκια και πολλά εμπορικά καταστήματα. Το επίσημο όνομα του οικισμού είναι Επισκοπή Γκόνια, χάρη στην εκκλησία της Παναγίας Επισκοπής, που χτίστηκε το 1100. Στις 15 Αυγούστου, στη γιορτή της Παναγίας, υπάρχει θρησκευτική λειτουργία και ακολουθεί μεγαλοπρεπής παραδοσιακή γιορτή προς τιμή της και πραγματικά είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Καμάρι.

ΠΕΡΙΣΣΑ

Θα τη συναντήσετε δίπλα στο χωριό Εμπόριο. Είναι μια όμορφη παραλία, με μαύρα βότσαλα, βαθιά και κρύα νερά, πολύ δημοφιλής στο νησί της Σαντορίνης. Δίπλα στην παραλία υψώνεται το βουνό του Προφήτη Ηλία, που την προστατεύει από τους βόρειους ανέμους που πλήττουν το Αιγαίο, τα Μελτέμια. Στην περιοχή υπάρχουν διαθέσιμα πολλά εστιατόρια που μπορείτε να επισκεφτείτε για να δοκιμάστε τις τοπικές νοστιμιές.

ΑΚΡΩΤΗΡΙ

Ένα γραφικό χωριό, χτισμένο στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Οι ανασκαφές που έγιναν έφεραν στην επιφάνεια την Αρχαία Ακρόπολη. Εκτός από την Ακρόπολη αξίζει να επισκεφτείτε το Βενετικό Κάστρο , που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Μεσαιωνική εποχής, όταν το νησί ήταν υπό τη Βενετική κατοχή. Σε όλο το χωριό είναι δυνατό να βρείτε ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας και εστιατόρια κάθε τύπου, που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.

Τι να φάτε στη Σαντορίνη 

Η κουζίνα της Σαντορίνης

Το νησί της Σαντορίνης είναι ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής γαστρονομίας και έχει να προσφέρει εξαίσια πιάτα στους επισκέπτες της στα διάφορα εστιατόρια και ταβέρνες που μπορείτε να βρείτε σε όλο το νησί. Χάρη στο ηφαιστιογενές της έδαφος, που είναι πολύ εύφορο, παράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα όπως μελιτζάνες, μικρές ντομάτες, φάβα και πολλά άλλα. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τους νοστιμότατους τοματοκεφτέδες και το μουσακά της Σαντορίνης, με ντόπιες μελιτζάνες και λαχανικά. Η Σαντορίνη φημίζεται επίσης από την αρχαιότητα για την πλούσια ποικιλία κρασιών που παράγει, χάρη στο εύφορο έδαφος της και στους τεράστιους αμπελώνες που διαθέτει. Υπάρχουν πολλές οινοπαραγωγές μονάδες στο νησί όπως, Μπουτάρη, Ρούσσος και Santo. Δοκιμάστε και τα 3 είδη που είναι άκρως γευστικά και αρωματικά: Μπρούσκο (κόκκινο, ξηρό, δυνατό κρασί), Νυχτέρι (άσπρο, ξηρό, δυνατό κρασί) και Βισσάντο (κόκκινο, γλυκό, εξαιρετικά δυνατό, που θυμίζει λικέρ σε μεγάλο βαθμό). Είναι βέβαιο πως θα έχετε την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια της Σαντορίνης. Στον τομέα των γλυκών, προτείνουμε να δοκιμάστε υπέροχα γλυκά του κουταλιού, που φτιάχνονται από τα μικρά ντοματίνια, και γαρνίρονται με κανέλλα και ολόκληρα αμύγδαλα.

Εστιατόρια που προτείνουμε στη Σαντορίνη

1800: Οία, τηλ/fax: (+30)2286071485 ή (+30)2286071800/ (+30)228607231730

Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό αρχοντικό του 18ου αιώνα και σε αυτό οφείλει το πρωτότυπο όνομα του «1800». Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο, σε ένα υπέροχο περιβάλλον, την παραδοσιακή ατμόσφαιρα του παρελθόντος και την άνεση του παρόντος. Η εξαιρετική κουζίνα του θα ικανοποιήσει ακόμα και τις πιο δύσκολες γαστρονομικές απαιτήσεις. Το 2005 βραβεύτηκε ως το καλύτερο εστιατόριο, από ένα μεγάλο οδηγό γεύσης και διασκέδασης στην Ελλάδα.

Εστιατόριο Αμβροσία: Οία, τηλ: (+30)2286071413 ή (+30)697656099

Η Αμβροσία σας περιμένει στην περιοχή της Οίας, για να σας προσφέρει μια συνολική εμπειρία αισθήσεων, άνευ προηγουμένου, μέσα από το ειδυλλιακό περιβάλλον με θέα στο ηφαίστειο, με υπέροχο φαγητό, απαλή μουσική και άψογη εξυπηρέτηση.

Εστιατόριο Αρχιπέλαγος: Θήρα, τηλ/fax: 2286023673/2286024804

Δοκιμάστε όλα τα πιάτα από την παραδοσιακή ελληνική και τοπική κουζίνα, στη ρομαντική βεράντα του Αρχιπελάγους, με θέα το ηφαίστειο, στην περιοχή της Θήρας. Οι τιμές είναι απόλυτα λογικές και το περιβάλλον πολύ φιλικό.

Koukoumavlos: Θήρα, τηλ: (+30)2286023807

Ο Νίκος Πουλιάσης, ένας από τους πιο δημιουργικούς σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατόριου, αφήνει τη φαντασία του να δημιουργήσει για εσάς τα πιο γευστικά πιάτα Το υπέροχο φαγητό και η άριστη εξυπηρέτηση έχουν φέρει το εστιατόριο στη λίστα με τα καλύτερα της Ελλάδας.

Ταβέρνα Πύργος: Πύργος, τηλ/fax: (+30)2286031346 ή (+30)6972292587/(+30)2286032190

Αν θέλετε να περάστε μια ξεχωριστή βραδιά σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον, ο Πύργος είναι το ιδανικό μέρος. Πλούσιο μενού με πιάτα από την ελληνική και τη διεθνή κουζίνα, υπέροχη θέα, ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό στον «Πύργο».

Ταβέρνα Ακταίον: Φηροστεφάνι, τηλ: (+30)2286022336

Απολαύστε ένα ρομαντικό δείπνο, σε ένα φανταστικό περιβάλλον με παραδοσιακή διακόσμηση και εξαιρετικό φαγητό. Η ατμόσφαιρα του εστιατορίου είναι ιδιαίτερα ζεστή και οι τιμές πολύ καλές.

Παραδοσιακή ταβέρνα Ημεροβίγλι: Ημεροβίγλι, τηλ: (+30)2286024190

Μία από τις καλύτερες ταβέρνες στο χωριό Ημεροβίγλι, που λειτουργεί από το απόγευμα. Το καλό φαγητό, η ταχύτατη εξυπηρέτηση και οι τιμές του, το καθιστούν μια πού καλή επιλογή.

Δίχτυα: Περίβολος, τηλ: (+30)2286082818

Τα Δίχτυα, είναι μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες στον Περίβολο. Αν θέλετε να γευτείτε φρέσκα ψάρια και άλλα θαλασσινά, μαγειρεμένα με εξαιρετικές συνταγές, επισκεφτείτε τη!

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
1800: Οία 2286071485 ή 2286071800
fax: (228607231730
Αμβροσία: Οία 2286071413 ή 697656099
Αρχιπέλαγος: Θήρα 2286023673
fax:2286024804
Charlina: Περίβολος 2286082813
Δίχτυα: Περίβολος 286082818
Δίπορτο: Θήρα 2286024536
Καλημέρα: Περίσσα 2286082794
Koukoumavlos: Θήρα 2286023807
Περίβολος: Περίβολος 2286082007
Πύργος: Πύργος 2286031346 ή 6972292587
fax: 2286032190
Σκάλα: Οία 2286071562
Σελήνη: Θήρα 2286022249
Ακταίον: Φηροστέφανι 2286022336
Ημεροβίγλι: Ημεροβίγλι 2286024190

Πού να διασκεδάσετε στη Σαντορίνη 

Διασκέδαση και νυχτερινή ζωή στη Σαντορίνη

Η νυχτερινή ζωή της Σαντορίνης είναι πολύ έντονη και σας υπόσχεται μια συναρπαστική εμπειρία! Η πόλη της Θήρας είναι το πιο κομβικό σημείο, στο οποίο είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά του νησιού και οι πιο πολλοί επισκέπτες ξεκινούν και τερματίζουν τα βράδια τους εκεί. Μπορείτε να ξεκινήσετε το βράδυ σας πίνοντας ένα ποτό με θέα το ηφαίστειο και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και έπειτα να συνεχίσετε με πιο έντονους ρυθμούς, σε κάποιο από τα μεγάλα clubs της πόλης. Ωστόσο, η Θήρα δεν είναι το μοναδικό σημείο στο νησί με έντονη νυχτερινή ζωή. Μπορείτε να βρείτε μπαράκια και clubs, κυρίως δίπλα στη θάλασσα, στα πιο δημοφιλή χωριά, όπως το Καμάρι, ο Περίβολος και η Περίσσα. Μην εκπλαγείτε αν πρέπει να πληρώσετε €7 ή €10 για ένα ποτό, η νυχτερινή ζωή στη Σαντορίνη δεν είναι και πολύ φτηνή. Γι αυτό μη διστάσετε να αξιοποιήσετε τυχόν προσκλήσεις για parties και events, που διοργανώνονται από τα πιο μεγάλα clubs στο νησί, γιατί θα περάστε πραγματικά υπέροχα!

Παρακάτω σας προτείνουμε μια λίστα με τα πιο δημοφιλή νυχτερινά μαγαζιά στη Σαντορίνη. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα και να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο, ανάλογα με το γούστο σας.


Όνομα Περιοχή Τηλέφωνο Τύπος
Koo Club Θήρα (+30)2286022025 club
Αίνιγμα Θήρα (+30)2286022466 club
Doom Club Καμάρι (+30)2286033420 club
Franco's Bar Θήρα (+30)2286022881 bar
Casablanca Soul Θήρα (+30)6977575191 club
Club 33 Θήρα (+30)2286023065 club
Hook Bar Καμάρι (+30)2286033441 bar
Chilli Beach Bar Περίβολος (+30)2286082790 bar
Mojito Café Καρτελάδος (+30)2286023567 café-bar
Oia's Café Gallery Οία (+30)2286071504 café-bar
Yazz Beach Bar Περίσσα (+30)2286081235 beach-bar


Χρήσιμα τηλέφωνα στη Σαντορίνη

ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  • Αστυνομικό Τμήμα Θήρας 2286022649
  • Αστυνομικό Τμήμα Οίας 2286071954
  • Λιμεναρχείο Σαντορίνης 22860 22239
  • Λιμεναρχείο Πειραιά 21 0 4226000-4
  • Δήμος Σαντορίνης 2286022231
  • Περιφερειακό Συμβούλιο2286022996
  • Νοσοκομείο 2286023123-4 / 23333
  • Πυροσβεστική 2286033199
  • ΟΤΕ 2286022135 / 22121
  • Ταχυδρομείο 2286022238

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

  • Αεροδρόμιο 2286022218 / 31525 / 31538
  • Ολυμπιακές Αερογραμμές Σαντορίνης 2286022493/ 22793
  • Ολυμπιακές Αερογραμμές Αθήνας 21 0 9666666, 21 0 936363-5
  • Λεωφορεία 2286025404
  • Ταξί 2286022555

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

  • Θήρα 2286023444
  • Μεσσαριά 2286032566
  • Οία 2286071464

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑΤΡΩΝ

  • Οδοντίατρος 2286023685
  • Γυναικολόγος 2286025080
  • Φυσιοθεραπευτής 2286031517
  • Ειδικός στο θώρακα 2286032916

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Σαντορίνης 2286022217
  • Προϊστορικό Μουσείο Σαντορίνης 2286023217
  • Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης 2286022792
  • Ναυτικό Μουσείο Οίας 2286071156
  • Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου 2286081366
  • Πολιτιστικό Κέντρο Σαντορίνης 2286022244
  • Πολιτιστική Ένωση 2286081490

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

  • Eurobank (Θήρα) 2286025739
  • Εμπορική (Θήρα) 2286022534
  • Εθνική (Θήρα) 2286022662
  • Alpha Bank (Θήρα) 2286023801

 Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
  1. Σας ευχαριστώ για τον πιο πλήρη οδηγό για την πανέμορφη Σαντορίνη που έχω βρει στο διαδίκτυο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου