"Το χέρι του Θεού": Τι κρύβει το ψηφιδωτό της Αμφίπολης;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Κρύβεται το… χέρι του θεού στην Αμφίπολη

Αναμένονται οι αποκαλύψεις από το ψηφιδωτό – Τι αναφέρει ο καθηγητής Μ. Παπανικολάου

Η αποκατάσταση του ψηφιδωτού συνεχίζεται στην Αμφίπολη με τους ειδικούς να μιλάνε πλέον για… το χέρι του θεού. Αυτό θεωρούν ότι κρύβεται στο τελευταίο εύρημα στο λόφο Καστά, με τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Μιλτιάδη Παπανικολάου να εξυμνεί το έργο.

Την ώρα που αναμένεται η αποκάλυψη της μορφής που συμπληρώνει την εικόνα δίπλα στον γενειοφόρο άνδρα –ίσως να γίνει και την Πέμπτη- ο Μ. Παπανικολάου αναφέρει ότι πρόκειται για κάτι «εντυπωσιακό, μοναδικό, ανεπανάληπτο, με εκπληκτική προοπτική και καλοδουλεμένο βάθος». Αυτή είναι η περιγραφή του για το ψηφιδωτό του δαπέδου στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες. «Είναι ένα πραγματικό αριστούργημα. Έργο ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Διαθέτει μια ευφάνταστη πολυχρωμία και μας παραπέμπει στην Αναγέννηση», τονίζει. 

Εξηγεί ότι το έργο είναι «σχεδιαστικά άψογο» και πως είναι χαρακτηριστική η απεικόνιση των αλόγων. «Το ένα από τα δύο λευκά άλογα είναι πιο μπροστά, το άλλο στέκει ελαφρά πιο πίσω, ο καλλιτέχνης δηλαδή μελέτησε και απέδωσε με σχολαστικότητα το βάθος» και συμπλήρωσε ότι «η απεικόνιση δεν είναι στατική. Έχει γίνει με τέτοιο τρόπο που μπορούμε να αισθανθούμε την κίνηση τους. Είναι σε μια αρένα και τρέχουν. Είναι εντυπωσιακό και απερίγραπτης ομορφιάς» . 

Πέραν αυτών, εστιάζει και στη μορφή του Ερμή, για την οποία αναφέρει ότι είναι «πολύ ζωντανή, λες και θα μιλήσει». Μάλιστα, εξηγεί ότι ο τρόπος που έχει αποδοθεί το βλέμμα του «είναι ξεχωριστός και απόλυτα φυσικός». 

Δείτε το βίντεο του Alpha: 


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)