Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας είναι μια χαρούμενη παιδική ηλικία!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Το μεγαλύτερο δώρο στα παιδιά μας: Μια χαρούμενη παιδική ηλικία!

Σύμφωνα με μια νέα φινλανδική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation, η χαρούμενη παιδική ηλικία αποτελεί το καλύτερο «φάρμακο» για τα παιδιά μας, μια που μπορεί να οδηγήσει σε μια υγιή καρδιά και ένα καλό κυκλοφορικό σύστημα στην ενήλικη ζωή τους. 


Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι υποστηρίζει ότι τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με αγάπη, καλή διατροφή, φίλους και έχουν μάθει να ελέγχουν τον θυμό και την παρορμητικότητά τους, έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία μετέπειτα στη ζωή τους.

Επίσης, τα παιδιά με θετικές ψυχολογικές εμπειρίες είχαν κερδίσει επιπλέον «όπλα» υγείας για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ενήλικης ζωής τους. Δηλαδή, είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να έχουν φυσιολογικό βάρος, 12% να μην είναι καπνιστές και 11% να έχουν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 3.577 παιδιά, 3-18 ετών, για τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στοιχεία που αφορούσαν την κοινωνικοοικονομική κατάστασή τους, τη συναισθηματική σταθερότητα, τις γονεϊκές συμπεριφορές υγείας, στρεσογόνα γεγονότα και την κοινωνικότητά τους. Τα άτομα που είχαν τα περισσότερα ψυχολογικά πλεονεκτήματα ως παιδιά, είχαν και το υψηλότερο σκορ στον δείκτη καρδιαγγειακής υγείας ως ενήλικες.

«Οι επιλογές των γονιών έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγείας των παιδιών τους. Η βελτίωση μιας παραμέτρου μπορεί να έχει μετρήσιμα οφέλη σε μια άλλη παράμετρο της ζωής του ατόμου. Για παράδειγμα, αν ένας άνεργος πατέρας βρει σταθερή δουλειά, αυτό έχει διαρκή θετική επίδραση στην ψυχολογία των παιδιών. Αν ο γονιός σταματήσει να καπνίζει, τα οφέλη είναι ακόμη σημαντικότερα. Συνεπώς, κάθε προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης της οικογένειας, έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η Δρ Λάουρα Πούλκι-Ραμπάκ, επικεφαλής ερευνήτρια.

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)