Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Πάτρα - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΠΑΤΡΑ

Στα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών εκπαιδεύονται επιστήμονες Μηχανικοί που θα ασχοληθούν με τη μελέτη, παραγωγή, εγκατάσταση και επίβλεψη μηχανολογικού εξοπλισμού, τόσο σε κτίρια όσο και σε παραγωγικές και εμπορικές μονάδες (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εταιρείες).
Το Τμήμα του Παν. Θεσσαλίας ειδικότερα καταρτίζει Μηχανολόγους Μηχανικούς εξειδικευμένους στον τομέα της Βιομηχανίας (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας). Το τμήμα της Πάτρας καταρτίζει και Αεροναυπηγούς Μηχανικούς προσφέροντας διπλό πτυχίο.

Προγράμματα Σπουδών
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: 10 ΕΞΑΜΗΝΑ
Το 10ο εξάμηνο αφιερώνεται στην εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Το τμήμα περιλαμβάνει 4 τομείς:
1. Εφαρμοσμένης Μηχανικής
2. Κατασκευαστικός
3. Ενεργειακός
4. Διοίκησης
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Ε.Μ.Π.
1. Συστημάτων Αυτοματισμού
2. Διοίκησης Επιχειρήσεων
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
1. Διοίκηση Παραγωγικών Συστημάτων
ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
1. Σύγχρονες μέθοδοι συστημάτων Ενέργειας, Διεργασιών και Αντιρύπανσης
2. Σύγχρονες μέθοδοι Μηχανικής, Υλικών και Κατεργασιών στη Βιομηχανία
3. Σύγχρονες μέθοδοι Παραγωγής και Βιομηχανικής Διοίκησης

Αγορά Εργασίας
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να απορροφηθούν στη Βιομηχανία , στην Εκπαίδευση , στο Δημόσιο Τομέα ή και να ασχοληθούν με την έρευνα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Τ.Ε.Ε. δίνοντας εξετάσεις.
Οι Μηχανικοί που ανήκουν στο Τ.Ε.Ε. και έχουν ειδικότητα:
α) του Μηχανολόγου Μηχανικού και
β) του Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ανέρχονται σε 10.357 (στοιχεία Τ.Ε.Ε., Ιανουάριος 2000). Έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν χωρίς περιορισμούς Μηχανολογικές και Ηλεκτρολογικές Μελέτες Βιομηχανικών και Ενεργειακών Έργων, Μελέτες Υδραυλικών Έργων υπό πίεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Διορίζονται σε Υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, Βιομηχανίας και Ενέργειας κ.ά.), σε Οργανισμούς (Δ.Ε.Η, Ο.Τ.Ε, κ.ά.), σε Νομαρχίες, Δήμους Κοινότητες κ.ά.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Μπορεί να εργαστεί ως εξειδικευμένος επιστήμονας:
α) Σε ιδιωτικές εταιρείες και επιχειρήσεις μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και υλικού.
β) Σε Τεχνικά γραφεία μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών μελετών.
γ) Σε εταιρείες και καταστήματα εμπορίας μηχανολογικού εξοπλισμού και υλικού. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ: Μπορεί να ιδρύσει δικό του Τεχνικό Γραφείο, αφού λάβει από τη Γραμματεία Δημοσίων Έργων Μελετητικό Πτυχίο τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Επίσης, μπορεί να ιδρύσει δική του Εργοληπτική Εταιρεία μηχανολογικών εγκαταστάσεων, αφού γίνει κάτοχος του Εργοληπτικού Πτυχίου, τρία χρόνια αφότου πάρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μηχανολόγου είναι νομικά κατοχυρωμένα. Η απασχόληση των μηχανολόγων Μηχανικών παρουσιάζει προβλήματα, γιατί επηρεάζεται αρνητικά από την κρίση στον τομέα των βιομηχανιών και των οικοδομικών κατασκευών. Παρατηρείται σχετικά υψηλή ανεργία (13%) και ετεροαπασχόληση. Οι προοπτικές του κλάδου των Μηχανολόγων εξαρτώνται από τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας στη χώρα μας και την ανάκαμψη των κτιριακών κατασκευών.
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Μηχανικός Βιοϊατρικής Διαχειριστής συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου




Περισσότερα θέματα για τα Πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)