Ικάρων (ΣΙ) Ελεγκτών Αεράμυνας (ΕΑ) (ΕΚ) Αθήνα - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΑΘΗΝΑ

Σκοπός της σχολής Ικάρων είναι να παρέχει ακαδημαϊκή, στρατιωτική, αθλητική και πτητική εκπαίδευση, μονίμων Αξιωματικών Ιπταμένων, Μηχανικών και Ελεγκτών Αεράμυνας, ώστε οι απόφοιτοί της να είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης αεροδυναμικής εποχής ως Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εκπαίδευση στη Σχολή Ικάρων συνίσταται στην παροχή γνώσεων πανεπιστημιακού επιπέδου, καθώς και στην κατάλληλη Στρατιωτική Διαπαιδαγώγηση έτσι ώστε οι Ίκαροι, μετά την αποφοίτησή τους, να αντεπεξέρχονται με επιτυχία στο δύσκολο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η εκπαίδευση διακρίνεται σε :
- Στρατιωτική - Ακαδημαϊκή
- Πτητική
Η Σχολή έχει έδρα το αεροδρόμιο Δεκέλειας (Τατόι).

Η διάρκεια σπουδών είναι 4 έτη και η παρεχόμενη εκπαίδευση διακρίνεται σε ακαδημαϊκή, ακαδημαϊκή στρατιωτική, στρατιωτική και πτητική. Ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής στο Στράτευμα μετά την αποφοίτηση είναι (8) χρόνια.Οι Ίκαροι επίσης παρακολουθούν μαθήματα Φυσικής Αγωγής και Ξένων Γλωσσών, εκπονούν Διπλωματική εργασία κατά το τελευταίο έτος της φοίτησής τους στη σχολή. Η σχολή διαθέτει ακόμη βιβλιοθήκη και κέντρα ανάπτυξης ειδικών ικανοτήτων και ψυχαγωγίας. Δεν επιτρέπεται σε Ίκαρο για οποιοδήποτε λόγο να χάσει περισσότερο από 1 χρόνο στη διάρκεια της φοίτησης.
ΤΟΜΕΙΣ *******************
-Ιπτάμενοι -Μηχανικοι
-Ελεγκτές Αεραμύνης
-Μετεωρολόγοι
-Διοικητικοί
-Εφοδιαστές
Στη Σχολή Ικάρων λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα(ειδικότητες):
Α. Ιπταμένων
Β. Μηχανικών
Β1. Μηχανικών Αεροσκαφών
Β2. Τηλεπικοινωνιών- Ηλεκτρονικών
Β3. Μηχανικών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων.
Γ. Ελεγκτών Αεράμυνας Γενικά Θέματα παρεχόμενης Εκπαιδεύσεως και Ευκολιών στη Σχολή
(1) Η εκπαίδευση που παρέχεται στη Σχολή διακρίνεται σε Ακαδημαϊκή- Στρατιωτική (επιπλέον δε για τους Ίκαρους του Τμήματος Ιπταμένων και σε Πτητική).
(2) Οι σπουδαστές-τριες του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων που διαγράφονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών από το Τμήμα αυτό για λόγους πτητικής ανεπάρκειας, εισάγονται καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησης του μηχανογραφικού τους δελτίου, για το οποίο είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου εισαχθέντα το ακαδημαϊκό έτος, κατά το οποίο εισήχθη στο Τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων ο διαγραφόμενος. Η εισαγωγή των σπουδαστών-τριών αυτών στην επόμενη Σχολή η Τμήμα προτίμησής τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους από αυτό της διαγραφής του από το Τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων και συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής.
(3) Ειδικότερα, οι υποψήφιοι της Σχολής Ικάρων του Τμήματος Ιπταμένων κρίνονται ακατάλληλοι, εφόσον έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά (1,90μ). Επίσης, ακατάλληλοι κρίνονται όσοι ανεξαρτήτως ύψους (μέχρι 1,90μ) έχουν καθήμενοι ύψος κορμού μεγαλύτερο των ενενήντα επτά (97) εκατοστών του μέτρου. Το σωματικό βάρος του Ιπταμένου προσωπικού Α΄ και Β΄κατηγορίας πρέπει να είναι σύμφωνο με τα όρια που καθορίζουν οι κατασκευαστές για το εκτινασσόμενο κάθισμα, σε κάθε τύπο αεροσκάφους, με ελάχιστο βάρος τα 63,5 και μέγιστο τα 93 κιλά (ΠΔ 53/03, Αρ. 10).
(4) Οι Ίκαροι του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, που στο 2ο,3ο ή 4ο έτος σπουδών αποτυγχάνουν στην Πτητική εκπαίδευση ή κρίνονται υγειονομικά ακατάλληλοι για το Ιπτάμενο προσωπικό, κατάλληλοι όμως για προσωπικό εδάφους, δύναται να εντάσσονται κατόπιν αιτήσεώς τους, σε Τμήματα Ελεγκτών Αεράμυνας που συγκροτούνται ανάλογα με τις εκάστοτε υφιστάμενες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
(5) Οι Ίκαροι του Τμήματος Μηχανικών, με το πέρας του 1ου έτους σπουδών, εντάσσονται σε μία από τις ειδικότητες (Μηχανικών Αεροσκαφών, Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών - Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων), σύμφωνα με τις εκάστοτε υφιστάμενες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. ./. Δ-4 (6) Οι σπουδαστές-τριες των παραπάνω Τμημάτων κατά τη διάρκεια της φοίτησης διαμένουν υποχρεωτικά εντός της Σχολής, εξέρχονται δε μόνο με την άδεια του Διοικητού αυτής τις ημέρες και περιόδους που προβλέπονται στον Κανονισμό της Σχολής.
F
(7) Όλα τα έξοδα φοίτησης και διαμονής βαρύνουν το Δημόσιο και επιπλέον, λαμβάνουν μηνιαίο χρηματικό βοήθημα.

Αγορά Εργασίας
Με την αποφοίτηση από τη σχολή ο Ίκαρος ονομάζεται Μόνιμος Ανθυποσμηναγός και εισέρχεται στις τάξεις των Αξιωματικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Σε όλη τη σταδιοδρομία του συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να εκπαιδεύει. Στο πρώτο στάδιο, παρέχει τις υπηρεσίες του στις μονάδες που έχουν ενεργά αναλάβει να προασπίσουν και να διασφαλίσουν την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Στο δεύτερο στάδιο, παρέχει τις υπηρεσίες του κυρίως από θέσεις διοίκησης και επιτελείου, με προοπτική εξέλιξης στα ανώτατα αξιώματα της Πολεμικής Αεροπορίας.


Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)