12 υπερ-τροφές για την καλύτερη υγεία των παιδιών!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ενώ είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν φυσική βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική για τον οργανισμό των παιδιών, καθώς τον βοηθά να απορροφά το ασβέστιο. Τρώγοντας πρωτεΐνη για πρωινό, τα παιδιά νιώθουν χορτάτα για περισσότερη ώρα, έτσι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν ένα μη-υγιεινό σνακ.

Βρώμη

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε βρώμη (π.χ. μέσω των δημητριακών τους), εμφανίζουν καλύτερη συγκέντρωση και προσέχουν περισσότερο στο σχολείο. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, χωνεύονται αργά, παρέχοντας στα παιδιά μία σταθερή ροή ενέργειας μέσα στη μέρα.

Φρούτα

Ποια φρούτα; Τα πιο φρέσκα! Και από αυτά; Αυτά με τις περισσότερες βιταμίνες, όπως οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και... το πεπόνι!

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι καλά λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και για την καλή υγεία της καρδιάς τους. Λίγα από αυτά τα «καλά λιπαρά» κάθε πρωί, δίνουν στο παιδί την ενέργεια που χρειάζεται για να... αδράξει τη μέρα!

Γάλα

...το θαυματουργό! Το γάλα περιέχει πρωτεΐνη και ασβέστιο, παρέχοντας ενέργεια στο μυαλό και το σώμα του παιδιού. Ακόμα, βοηθά στο «χτίσιμο» του εγκεφαλικού ιστού, ενώ το ασβέστιο είναι ό,τι καλύτερο για να διατηρούνται τα δόντια και τα κόκαλα των παιδιών υγιή.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια ουσία που προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου. Μαγειρεύοντας δε τις ντομάτες, απελευθερώνεται ακόμα περισσότερο λυκοπένιο, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Ακόμα καλύτερο είναι να συνδυάζετε τροφές με ντομάτες και καλά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο), γιατί έτσι ο οργανισμός απορροφά ακόμα καλύτερα το λυκοπένιο. Μπορείτε, λοιπόν, να ετοιμάζετε φρέσκια σάλτσα ντομάτας για τις πίτσες και τα ζυμαρικά σας ή να σερβίρετε με σάλτσα ντομάτας τα κεφτεδάκια.

Βασιλικός

Το βότανο αυτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικό -βιταμίνες Α, C και K- καθώς και σε σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο και βοηθά στην χώνεψη. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί ακόμα και να ανακουφίσει από πονοκεφάλους. Για να το εντάξετε στην διατροφή των παιδιών σας, μπορείτε να φτιάξετε σάλτσα πέστο για ζυμαρικά ή κοτόπουλο ή να το αναμείξετε σε σάλτσα ντομάτας. Μπορείτε, επίσης, να τον ψιλοκόψετε και να τον «κρύψετε» στον κιμά για τα κεφτεδάκια.

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Περιέχει «καλά» βακτήρια, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ -αυτό με τα χαμηλά λιπαρά- είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και δεν περιέχει ζάχαρη. Μπορείτε, αν θέλετε, να το σερβίρετε με λίγο μέλι ή και με σιρόπι αγαύης, το οποίο έχει γλυκιά γεύση αλλά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Θα βρείτε σιρόπι αγαύης σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Λάχανο

Δύσκολα τρώνε τα παιδιά πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Ωστόσο, το λάχανο έχει απαλή γεύση και είναι τραγανό, άρα τα παιδιά μπορεί να το προτιμήσουν στην ωμή μορφή του. Επιπλέον, όπως ισχύει για το μπρόκολο και το κάλε, το λάχανο περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ βοηθούν και στην χώνεψη. Μπορεί ακόμη να απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό. Μπορείτε, λοιπόν, είτε να το προσφέρετε ως σαλατικό, είτε να ετοιμάσετε νόστιμες συνταγές με λάχανο, όπως λαχανοντολμάδες!

Σολομός

Είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καταπολεμούν την κατάθλιψη και έχουν εξαιρετικές αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Προσοχή, όμως: Επιλέξτε ιδανικά σολομό από ελληνικά νερά, τα οποία έχουν χαμηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, και ακόμα καλύτερα «άγριο».

Κακάο

Προσοχή: Σκέτο κακάο, χωρίς ζάχαρη, όπως αυτό που μας έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας όταν ήμασταν παιδιά. Η σκόνη κακάο περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ένα μίγμα που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, τη λειτουργία της καρδιάς και την στοματική υγεία. Επίσης, μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Προσπαθήστε να προσφέρετε στα παιδιά τουλάχιστον 70% καθαρό κακάο και ελέγχετε ότι δεν είναι επεξεργασμένο με αλκάλια, τα οποία αφαιρούν σε μεγάλο βαθμό τα φλαβονοειδή. Μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά κακάο ως ρόφημα ή να πασπαλίζετε με κακάο τα κέικ σας.

Κανέλα

Δεν υπάρχει έρευνα που να μη μιλά για τα οφέλη της κανέλας στον οργανισμό, καθώς ρυθμίζει το ζάχαρο στο αίμα και μπορεί να μειώσει την λιγούρα του παιδιού για γλυκό. Πώς να την εντάξετε στην διατροφή των παιδιών: «Κρύψτε» την στα δημητριακά με το γάλα τους ή συμπεριλάβετέ την στα γλυκά, τα μπισκότα και τα κέικ σας. Μπορείτε, ακόμα, να ρίξετε λίγη κανέλα στο ρόφημα κακάου!
Περισσότερα θέματα για τη διατροφή εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)