4 ερωτήσεις που θα σας φέρουν πιο κοντά με το παιδί σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Είναι σπουδαίο να μπορείτε καθημερινά να ανοίγετε την κουβέντα στο παιδί σας, δείχνοντάς του ότι είστε εκεί ψυχή τε και σώματι για να σας πει όλα όσα σκέφτεται και νιώθει. Μπορεί αυτά που έχει να σας πει να μην σας αρέσουν πάντα. Μπορεί, πάλι, να μην σας πει και τίποτα –να λάβετε μονολεκτικές απαντήσεις. Και δεν πειράζει γιατί άλλες φορές θα σας πει σημαντικά πράγματα. Σημασία έχει να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις και να μένετε εκεί για να ακούσετε. Γιατί στα παιδιά αρέσει πολύ να τα ακούνε! Ποιες είναι, λοιπόν, οι ερωτήσεις που έχει νόημα να κάνετε στο παιδί σας κάθε μέρα;

Πώς είναι η ζωή σου;

Είναι μία ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας, όσο χρονών κι αν είναι. Όταν είναι μικρό, το παιδί μπορεί να σας δώσει αστείες απαντήσεις, όπως «μωβ». Αργότερα μπορεί να σας λέει απλά «καλά», όμως μεγαλώνοντας θα σας πει περισσότερα ή θα σας προκαλέσει με τις απαντήσεις του να ρωτήσετε περισσότερα, αν π.χ. σας πει «έτσι κι έτσι». Και κάπως έτσι μπορεί να ξεκινήσει μία πολύ ουσιαστική συζήτηση μεταξύ σας. Αν, πάλι, δεν έχει να σας πει κάτι, δεν χρειάζεται να το πιέσετε. Εκείνο θα ξέρει ότι είστε εκεί για να ακούσετε.

Τι κάνουν οι φίλοι σου;

Ενίοτε, μπορείτε να ρωτήσετε για συγκεκριμένους φίλους, αν ξέρετε π.χ. ότι ένας από αυτούς έχει κάποιο πρόβλημα ή ότι το παιδί έχει έρθει σε ρήξη με κάποιον. Θα εκπλαγείτε, πάντως, από το πόσο πιο πρόθυμο είναι μερικές φορές το παιδί να μιλήσει για τους φίλους του, αντί για τον εαυτό του. Εξάλλου, μέσα από μία τέτοια συζήτηση μπορεί να μάθετε σημαντικά πράγματα, π.χ. ότι κάποιο παιδί πέφτει θύμα bullying στο σχολείο, τα οποία να μοιραστείτε αργότερα με τους γονείς του παιδιού για να το βοηθήσουν. Θα θέλατε, σίγουρα, να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι γονείς για το δικό σας παιδί.

Για πες... τι συναρπαστικό συμβαίνει αυτές τις μέρες;

Με την ερώτηση αυτή έχετε διπλό όφελος: Το ένα είναι να καταλάβετε τι είναι πραγματικά σημαντικό για το παιδί σας, τι το ενδιαφέρει, τι το ενθουσιάζει και να μοιραστείτε μαζί του αυτόν τον ενθουσιασμό. Το δεύτερο είναι ότι εξασφαλίζετε πως δεν θα σας «ξεφύγουν» διάφορα events που τυχόν διοργανώνει το σχολείο ή οι φίλοι του παιδιού, στα οποία ενδεχομένως να πρέπει να συμμετέχετε και εσείς. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά λατρεύουν να ξέρουν ότι οι γονείς τους ενδιαφέρονται για όσα εκείνα θεωρούν σημαντικά.

Θέλεις να σε βοηθήσω με κάτι;

Αυτή είναι, μάλλον, η σημαντικότερη ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας, γιατί του δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι είστε εκεί για ό,τι χρειάζεται. Μερικές φορές τα παιδιά, ειδικά τα μεγαλύτερα, δυσκολεύονται τρομερά να ζητήσουν βοήθεια από τους γονείς –όχι για τα μικρά, αλλά για τα μεγάλα και σημαντικά που συμβαίνουν στην ζωή τους. Θα υπάρξουν φορές που το παιδί θα σας πει «όχι», ότι δεν χρειάζεται βοήθεια σε κάτι. Άλλες φορές μπορεί να σας πει ότι χρειάζεται βοήθεια με τα μαθήματά του (και εσείς αν μπορείτε θα το βοηθήσετε, αν όχι, θα του εξηγήσετε τον λόγο). Ωστόσο, το παιδί θα μάθει σιγά-σιγά να σας μιλά για άλλα, λιγότερο πρακτικά ζητήματα, στα οποία πιθανώς να χρειάζεται κάποια συμβουλή, π.χ. αν τσακώθηκε με κάποιον φίλο στο σχολείο.
Σταδιακά, με τις παραπάνω ερωτήσεις, το παιδί θα συνηθίσει να σας ανοίγεται όλο και περισσότερο και να σας νιώθει καθημερινά δίπλα του. Και αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίζετε -όσο γίνεται- την εμπιστοσύνη του και, κατ'επέκταση, την ασφάλειά του.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)