Τα σχολεία έκλεισαν, οι διακοπές ξεκίνησαν. Ώρα για ξεκούραση, παιχνίδι και χαρά! Μήπως όμως σκέφτεστε πως πρέπει να βρείτε ένα τρόπο για να μην χάσουν τα παιδιά σας την επαφή με το διάβασμα; Μην προσπαθείτε πολύ! Μην μπαίνετε σε καλούπια! Μην πιέζετε καταστάσεις! Είναι πράγματι αναγκαίο τα παιδιά να έχουν μία επαφή με το γραπτό λόγο, όχι όμως με τρόπο αυστηρά προγραμματισμένο, όπως το χειμώνα. Είναι ανάγκη, αυτούς τους τρεις μήνες τουλάχιστο, να έρχονται με φυσικό τρόπο σε επαφή με το διάβασμα τονίζει η Έφη Φύσσα, Ψυχολόγος για το παιδί και το γονέα. Πώς όμως;
Κάντε μαζί λίστες για τα ψώνια της εβδομάδας. Ζητήστε από το παιδί σας να γράψει εκείνο τη λίστα με τα ψώνια. Εξασκείται έτσι στη φωνολογικά σωστή γραφή αλλά και στην ορθογραφία. Προσέξτε! Μην είστε «πάνω από το κεφάλι του» για πιθανά ορθογραφικά λάθη. Στόχος σας δεν είναι να το διορθώνετε, αλλά να μην χάσει την επαφή του με το γράψιμο.
Ζητήστε από το παιδί να διαβάζει φωναχτά τη λίστα. Με πρόσχημα μήπως έχετε ξεχάσει να βάλετε κάτι που χρειάζεστε στη λίστα με τα ψώνια, ζητήστε από το παιδί να διαβάσει αυτά που έγραψε.
Μαγειρέψτε μαζί. Διακοπές σημαίνει ελεύθερος χρόνος, αλλά και να κάνει κανείς πράγματα, που δεν έκανε την υπόλοιπη χρονιά. Γι’αυτό, βρείτε χρόνο (εσείς κυρίως, γιατί το παιδί σας έχει άπλετο) και μπείτε μαζί στην κουζίνα για μαγειρικούς μαραθώνιους. Τι σχέση έχει αυτό με το διάβασμα; Προσποιηθείτε πως δεν ξέρετε τις συνταγές και ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει με το διάβασμά τους, αλλά και την εκτέλεση της συνταγής. Θυμηθείτε! Άλλο διαβάζω, άλλο κατανοώ! Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί εκείνο να διαβάσει τη συνταγή, αλλά να μην έχει καταλάβει τίποτα. Για να μπορέσει να εκτελέσει όμως τη συνταγή, πρέπει απαραίτητα να την κατανοήσει. Ενθαρρύνετέ το λοιπόν να τη διαβάζει τμηματικά και να εκτελεί ανάλογα. Αν δυσκολεύεται με το διάβασμα, γιατί είναι ακόμα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, φροντίστε τουλάχιστο το αποτέλεσμα της συνταγής να είναι κάτι που λαχταράει να γευτεί!
Σχεδιάστε και προετοιμάστε μαζί το καλοκαιρινό σας ταξίδι. Είτε είναι κοντινό είτε μακρινό, είτε είναι η πρώτη σας φορά είτε η χιλιοστή σε αυτό το μέρος, καθίστε σε ένα τραπέζι και σχεδιάστε το ταξίδι σας. Ζητήστε από το παιδί σας να κρατάει σημειώσεις. Πάρτε ένα ταξιδιωτικό οδηγό για το μέρος που θα επισκεφτείτε και μελετήστε τον μαζί. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να διαβάσει πληροφορίες για τη διαμονή, τις προτάσεις για το φαγητό, τη διασκέδαση, με στόχο να φτιάξετε το πρόγραμμά σας. Ψάχνοντας για σπίτι, αφήστε το παιδί σας να διαβάζει την περιγραφή κάθε καταλύματος. Διαβάστε μαζί το χάρτη της διαδρομής και της περιοχής που θα επισκεφτείτε και σημειώστε στο χαρτί τα χωριά, τις πόλεις ή τις παραλίες που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Προμηθευτείτε βιβλία με CD. Ψάξτε για βιβλία με CDκατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Πρόκειται για βιβλία που μπορείς να ακούς παράλληλα με το διάβασμά τους. Θα είναι ένας καλός σύντροφος του παιδιού σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα θα μπορεί να διαβάζει κι εκείνο αλλά και να βλέπει τις εικόνες.
Αφήστε το να διαλέξει ένα βιβλίο. Πηγαίνετε μαζί στο βιβλιοπωλείο και δώστε του την ευκαιρία να επιλέξει μόνο του ένα βιβλίο, ότι κι αν είναι αυτό. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να διαβάσει, αν το διαλέξει εκείνο. Κατεβάστε από το ράφι όσα βιβλία χρειάζεται και αφήστε το να χαθεί μέσα στην ποικιλία χρωμάτων, εξώφυλλων, σχημάτων, μεγεθών. Ενθαρρύνετέ το να τα πιάσει στα χέρια του, να τα ξεφυλλίσει, να τα μυρίσει. Σεβαστείτε τη γνώμη του, όποια κι αν είναι αυτή.
Ξεχάστε για λίγο καιρό το διάβασμα των βιβλίων του σχολείου! Ξεχάστε τις επαναλήψεις! Αυτή είναι δουλειά της δασκάλας του, όταν επιστρέψει στο σχολείο το Σεπτέμβρη, όχι δική σας. Το διάβασμα δεν έχει να κάνει μόνο με τα βιβλία του σχολείου. Είναι παντού γύρω μας στην καθημερινότητά μας. Τα παιδιά μπορούν να εξασκούνται σε αυτό, ακόμα και καθημερινά, χωρίς να το καταλάβουν, χωρίς να πρέπει να το κάνουν. Απλά, φυσικά.
Bonus: Δώστε στο παιδί να διαβάσει e-books! Εδώ μπορείτε να βρείτε μια τεράστια λίστα με online e-books στα ελληνικά!