Τα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Parents-PiggybackΑν τα μικρά παιδιά ήταν σε θέση να αντιλαμβάνονται όσα συμβαίνουν τριγύρω τους αλλά και με ποιον τρόπο πολλές φορές ανατρέφονται, πολλά απ’ αυτά θα «τα έβαζαν» με τους γονείς τους. Είναι περίεργη αλλά οξύμωρη και αντιφατική η παιδαγωγική που εφαρμόζουν πολλοί γονείς για την ανατροφή των παιδιών τους.
Από τη μία τους παρέχουν και «του πουλιού το γάλα» και τα έχουν «μη στάξει και μη βρέξει» και από την άλλη, καπνίζουν δίπλα τους ή μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ ακόμη τα παίρνουν μαζί τους σε κάποια νυχτερινή εξόρμηση και κυριολεκτικά τα ταλαιπωρούν υποχρεώνοντάς τα σε αϋπνία και ξενύχτι.
Πόσο πρότυπο μπορεί να είναι ένας γονιός για το παιδί του, όταν η γενειάδα του κάνει ακόμη και ένα μοναχό να μειονεκτεί ή όταν καλύψει το σώμα του με έγχρωμο τατουάζ;
Μήπως το κλασικό «φάε το φαγητό σου» ή «κάθισε φρόνιμα» της μητέρας προς τον κανακάρη της «γιατί θα φωνάξω τον αστυφύλακα» είναι τρόπος ή μορφή παιδαγωγικής, όταν το παιδί από τα γεννοφάσκια του θεωρεί τον αστυνομικό «μπαμπούλα» και όχι προστάτη και φίλο;
Στην εποχή μας, αν το παιδί δεν έχει τη σωστή ανατροφή και την κατάλληλη αγωγή από το σπίτι και την οικογένεια, είναι απίθανο να τα πάρει από κάπου αλλού και κυρίως από την εκπαίδευση και το σχολείο, με εξαίρεση τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που παράλληλα με την ικανοποιητική μόρφωση φροντίζουν και για την αγωγή των μαθητών τους.
Ο αθλητισμός κυρίως ο ερασιτεχνικός είναι ένας χώρος που διαμορφώνει και διαπαιδαγωγεί χαρακτήρες, ενώ ο επαγγελματικός χώρος δε χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά. Βλέπουμε τι συμβαίνει στους κόλπους και τους χώρους του.
Ακόμη η Εκκλησία, ο προσκοπισμός και ορισμένοι σύλλογοι που ενδιαφέρονται και φροντίζουν για την αγωγή του παιδιού είναι μία όαση στο ζήτημα αυτό.
Κάποτε που ο δάσκαλος ήταν και παιδαγωγός, το σχολείο είχε το προβάδισμα στην αγωγή του παιδιού, ανταγωνιζόμενος ακόμη και την οικογένεια. Σήμερα αυτό το είδος, αν δεν έχει εκλείψει, σίγουρα σπανίζει.
Κοντολογίς το τελευταίο οχυρό για την αγωγή και τη σωστή ανατροφή του παιδιού είναι το σπίτι. Αρκεί οι γονείς να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και πρότυπα και να εφαρμόζεται η σωστή παιδαγωγική. Οχι φιλέτο και μπανάνες και από την άλλη έκθεση σε ταλαιπωρία και κίνδυνο του παιδιού.

Στράτος Σιμιτζής

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)