Έρευνα: Αυτές τις επιπτώσεις έχουν οι φωνές των γονιών στα παιδιά!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Έρευνα: Αυτές τις επιπτώσεις έχουν οι φωνές των γονιών στα παιδιά!

Δε νιώθετε άδικα ενοχές μετά από έναν έντονο καβγά που μπορεί να έχετε με το μικρό σας. Μάλλον θα πρέπει την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε για κάποιο λόγο να φέρετε στο μυαλό σας τα αποτελέσματα της παρακάτω έρευνας.
Το περιοδικό Child Development, δημοσίευσε πριν μερικές μέρες μια νέα έρευνα ότι η λεκτική βία και οι φωνές των γονιών προς τα παιδιά τους, αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, επιθετικότητα και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μπορεί οι σημερινοί γονείς να μην χτυπάνε πια τα παιδιά τους (τουλάχιστον οι περισσότεροι) καθώς πιστεύουν ότι μπορούν να καταφέρουν αυτό που θέλουν με τη φωνή τους.
Αυτό όμως είναι λάθος, γιατί σύμφωνα με τη νέα έρευνα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Πίτσμπουργκ και του Μίσιγκαν, για δύο χρόνια μελέτησαν τις επιπτώσεις που είχαν οι φωνές σε παιδιά 1.000 οικογενειών, ηλικίας 13 έως 14 ετών με σχεδόν τις μισές να παραδέχονται ότι κατέφευγαν στη λεκτική βία για λόγους πειθαρχίας.
Ο επικεφαλής της έρευνας, ΜινγκΤε Γουάνγκ, δήλωσε, «Τα ευρήματά μας εξηγούν γιατί μερικοί γονείς αισθάνονται πως όσο δυνατά κι αν φωνάξουν, τα παιδιά τους στην εφηβεία δεν τους ακούν. Τα σκληρά λόγια φαίνονται αναποτελεσματικά στο να διορθώσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς των νέων, στην πραγματικότητα όμως ενισχύουν αυτές τις συμπεριφορές. Οι γονείς που θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί τους σε ισότιμο επίπεδο και να εξηγήσουν το σκεπτικό τους και τις ανησυχίες τους, χωρίς φωνές!»
Ποιες επιπτώσεις όμως έχουν οι φωνές σε ένα παιδί; Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η λεκτική βία έχει επιπτώσεις στα παιδιά, ακόμα κι όταν οι γονείς εκδηλώνουν παράλληλα την αγάπη και τη φροντίδα τους. Όπως είπε και ο Γουάνγκ, είναι λάθος να πιστεύουν οι γονείς ότι το έφηβο παιδί τους θα καταλάβει ότι το φωνάζουν επειδή τον αγαπούν. Η εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος, καθώς τα παιδιά προσπαθούν να αναπτύξουν την ταυτότητα του εαυτού τους. Όταν τους φωνάζετε, αυτό πλήττει την εικόνα τους και τα κάνει να νιώθουν πως δεν είναι ικανά, ότι είναι άχρηστα και ανάξια!
Πριν φωνάξετε, λοιπόν ξανά στο παιδί σας σκεφθείτε τα παραπάνω και αναρωτηθείτε. Αξίζει να το φωνάξετε; Ακόμη και χωρίς φωνές, σίγουρα μπορείτε να του εξηγήσετε και αυτό που θέλετε και να καταλάβει πραγματικά ότι το αγαπάτε και το νοιάζεστε!


Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)