Πώς οι γάτες μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση των παιδιών στο σχολείο;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
girl playing with kitten_0Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Parasitology αποκαλύπτει ότι ένα παράσιτο που μεταδίδεται στους ανθρώπους από τις γάτες μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο. Πιο συγκεκριμένα, η μόλυνση από το παράσιτο Toxoplasma Gondii που αναπτύσσεται στα σπλάχνα των γατών και μολύνει τον εγκέφαλο άλλων θηλαστικών, σχετίζεται με την κακή μνήμη και τις μειωμένες δεξιότητες ανάγνωσης σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το 30% των ανθρώπων παγκοσμίως φέρουν αυτό το παράσιτο, ενώ σε ορισμένες χώρες τα ποσοστά μολύνσεων φτάνουν μέχρι και το 70%. Το Toxoplasma Gondii μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω κρέατος που έχει μολυνθεί και δεν έχει μαγειρευτεί καλά, από φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί σχολαστικά ή από την επαφή με τα περιττώματα γατών, ενώ στους περισσότερους ανθρώπους προκαλεί λίγα ή και καθόλου συμπτώματα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο παράσιτο μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον εγκέφαλο απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα μάλιστα με τον επιδημιολόγο και επικεφαλής της έρευνας Angelico Mendy, η επίδραση του Toxoplasma Gondii φάνηκε να μειώνεται από τη βιταμίνη Ε:
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η οροθετικότητα στο Toxoplasma gondii σχετίζεται με τις χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση και τη μειωμένη λεκτική μνήμη. Τα σέρουμ βιταμίνης Ε φαίνεται να τροποποιούν τη σχέση ανάμεσα στο παράσιτο και τη λεκτική μνήμη, με τη μεγαλύτερη εξασθένηση που οφείλεται στο τοξόπλασμα να εντοπίζεται στους συμμετέχοντες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε. Απαιτείται να γίνουν επιπλέον μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Οι έρευνες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η πιθανή αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε στη βελτίωση της γνωστικής εξασθένησης που υποθετικά σχετίζεται με τη μόλυνση».

Περισσότερα θέματα για τα σχολεία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)