Τι να διαβάσει το παιδί το καλοκαίρι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη ευκαιρία για να διαβάσουν τα παιδιά εξωσχολικά βιβλία και να αναπτύξουν τον λόγο τους! Τι όμως να δώσουμε στο παιδί να διαβάσει; Σημαντικό είναι να μεταδώσετε στο παιδί το μήνυμα «διάβασμα = ευχαρίστηση-άραγμα-ευκαιρία και όχι αγγαρεία»!  Διαλέξετε ποικιλία βιβλίων, γιατί έτσι θα εκθέσετε το παιδί σε ποικιλία λέξεων, εικόνων, δομής σκέψης πληροφοριών, και θα του ανοίξετε μπροστά του νέους ορίζοντες.
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Πάντα συγκινούσαν και συγκινούν τα παιδιά! Βρείτε εδώ πολλά παραμύθια!
ΦΑΝΤΑΣΙΑ/ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Φανταστικοί κόσμοι, παράξενοι χαρακτήρες, πράγματα που δε συμβαίνουν στην αληθινή ζωή κρύβονται στις σελίδες των βιβλίων φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας.  Αυτά τα βιβλία καλλιεργούν τη φαντασία και τη σκέψη των παιδιών, τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν νέες εικόνες στο νου τους και να ακονίσουν τη σκέψη τους με διαφορετικό τρόπο.  Μου αρέσουν η JK Rowling, ο Ιούλιος Βερν, αλλά εδώ εμπίπτουν και βιβλία όπως η Πίπη Φακιδομύτη και οι Μυστικοί Εφτά…
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ
Τα καλογραμμένα ιστορικά και μυθολογικά βιβλία για παιδιά εκτός που ζωντανεύουν την ιστορία και τη μυθολογία στα μάτια των παιδιών, προσφέρουν πληθώρα πληροφοριών και γνώσεων, με εύληπτο και ευχάριστο τρόπο.  Να αναφέρω ενδεικτικά ότι ο Φίλιππος Μανδηλαράς, η Σοφία Ζαραμπούκα έχουν γράψει όμορφες ιστορίες. Αλλά σε αυτή την κατηγορία θα έβαζα και τα κλασικά βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα Μάγκας, Τρελαντώνης. 
 ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Οι βιογραφίες, είδος όχι και τόσο συνηθισμένο στο παιδικό ελληνικό κοινό, προσφέρουν πρότυπα και έχουν τον τρόπο τους να εμπνεύσουν το παιδί.   Οι βιογραφίες της Μαντάμ Κιουρί, του Δαρβίνου, αλλά και το Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ είναι από τα σχετικά βιβλία που κυκλοφορούν για παιδιά.
ΒΙΒΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Γιατί γίνονται σεισμοί;  Τι συμβαίνει και εκρήγνυνται τα ηφαίστεια;  Ποιο είναι το βαθύτερο σημείο του ωκεανού;  Από τι αποτελείται το φεγγάρι;  Τα παιδιά έχουν μυριάδες ερωτήσεις και λατρεύουν τις πληροφορίες για τον κόσμο γύρω τους.  Τα βιβλία με πληροφορίες και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις προσφέρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών.  Ενδεικτικά αναφέρω βιβλία όπως το «Μέσα στο ηφαίστειο», «Πώς να κάνεις τα πάντα», «Δεν είναι μαγεία, είναι επιστήμη», αλλά και τη σειρά των 6 βιβλίων «Η τέχνη σαν παραμύθι» της Φίλιας Δενδρινού.
ΠΟΙΗΣΗ
Αν και η ανάγνωσή της στο παιδικό κοινό δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο θα έπρεπε, η μαγεία της ποίησης συνεπαίρνει και τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα παιδιά.  Υπάρχουν συλλογές ποιημάτων με χιούμορ, με ομοιοκαταληξία και ρυθμό που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών.  Τα ποιήματα συνήθως είναι σύντομα, οπότε το παιδί διατηρεί την προσοχή του αμείωτη και μπορεί να τα διαβάσει και μόνο του.   Μερικά βιβλία ποίησης για παιδιά είναι «Τα χελιδόνια» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, αλλά και τα ποιήματα και οι ποιητικές συλλογές από τις αγαπημένες ποιήτριες Θέτη Χορτιάτη και Μαριανίνα Κριεζή.
E-BOOKS
Μας αρέσει δε μας αρέσει τα παιδιά ζούνε μέσα στην ψηφιακή εποχή. Ας την εκμεταλλευτούμε και ας την χρησιμοποιήσουμε προς όφελός τους! Δείτε εδώ μία μεγάλη λίστα από ηλεκτρονική βιβλία που μπορούν τα παιδιά να τα διαβάσουν από την ψηφιακή τους οθόνη!
Ό,τι και αν διαβάσετε με το παιδί σας, συζητήστε το, καθίστε δίπλα-δίπλα, αν μπορείτε και αγκαλίτσα, με δυο λόγια δημιουργήστε μια ωραία εμπειρία και για τους δυο σας! 

Περισσότερα θέματα για βιβλία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)