Πώς να αποφεύγετε τα νεύρα και τις φωνές

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Υπάρχουν τρόποι για να καταλαγιάζετε τα νεύρα και τον θυμό σας όταν τα παιδιά σας βγάζουν έξω από τα ρούχα σας. Το να μετράτε αργά μέχρι το 30 είναι ένας από αυτούς. Παρακάτω θα δείτε ορισμένους ακόμα πιο αποτελεσματικούς:
Πιέστε δυνατά ένα μαλακό παιχνίδι: Τη στιγμή που το 2χρονο παιδί σας ουρλιάζει ότι δεν θα φορέσει τα ρούχα που του έχετε βγάλει και σας τα πετάει πάνω σας, πριν ουρλιάξετε και εσείς, πάρτε ένα αρκουδάκι του και σφίξτε το με δύναμη για να «βγάλετε» εκεί τον εκνευρισμό σας.
Επικοινωνήστε με έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε: Αυτός μπορεί να είναι ο άντρας σας, η μητέρα σας ή η αδερφή σας, οι οποίοι ξέρουν και εσάς και τα παιδιά και θα καταλάβουν απόλυτα τι σας εξόργισε.
Βρείτε ένα ήρεμο μέρος για να διαβάσετε ένα βιβλίο: Αυτή η συμβουλή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν έχει περάσει το πρώτο «κύμα» οργής και απλά χρειάζεστε χρόνο για να ηρεμήσετε και να απομακρύνετε το μυαλό σας από το συμβάν που σας ερέθισε. Ζητήστε από τον άντρα σας για 1 ώρα να αναλάβει τα παιδιά, προκειμένου να «ταξιδέψετε» αλλού.
Δημιουργήστε κάτι: Μερικές φορές τα νεύρα αποδεικνύονται ιδανικό ερέθισμα δημιουργικότητας! Κάποιες γυναίκες όταν έχουν νεύρα μαγειρεύουν, άλλες ασχολούνται με τον κήπο και κάποιες καθαρίζουν και σιδερώνουν (μια μορφή δημιουργίας είναι και αυτό!). Αν έχετε ταλέντο στο πλέξιμο... τόσο το καλύτερο!
Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική: Η μουσική μπορεί να έχει μαγικές ιδιότητες και αναμφισβήτητα μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσύνθεσή μας, καλμάροντας ακόμα και τα νεύρα μας. Πριν απαντήσετε στα παιδιά που σας σύγχυσαν, λοιπόν, δοκιμάστε να δυναμώσετε το ραδιόφωνο!
Φτιάξτε έναν πύργο και γκρεμίστε τον: Πάρτε τα τουβλάκια των παιδιών, φτιάξτε με αυτά έναν ψηλό πύργο και... δεν φαντάζεστε τι ψυχοθεραπεία θα αποτελέσει αυτή η διαδικασία! Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι να τελειώσετε θα σας έχουν φύγει τα νεύρα –αν όχι, ρίξτε μία στον πύργο και γκρεμίστε τον! Ουφ! Τώρα νιώθετε καλύτερα, ε;
Πηγαίνετε και τρέξιμο: Αναμφίβολα το τρέξιμο ή έστω το γρήγορο περπάτημα μπορούν να σας χαλαρώσουν σε σημαντικό βαθμό, ενώ συνιστώνται για να απομακρυνθείτε από τον «τόπο του εγκλήματος» και να μπορέσετε να σκεφτείτε πιο καθαρά και από απόσταση.
Πείτε μία προσευχή: Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ηρεμούν με την προσευχή. Δεν είναι απαραίτητο να πάτε στην εκκλησία –εκτός κι αν αυτό θα σας βοηθήσει περισσότερο. Είναι απαραίτητο, όμως, να μείνετε μόνοι σας για λίγη ώρα.
Ασχοληθείτε με το κατοικίδιό σας: Χαϊδέψτε το, παίξτε μαζί του, βγάλτε το βόλτα... Είναι ένας από τους καλύτερούς σας φίλους και είναι εκεί για εσάς –μην το ξεχνάτε!
Μυρίστε λεβάντα ή ένα πράσινο μήλο: Οι ειδικοί λένε ότι οι δύο αυτές μυρωδιές έχουν... θεραπευτικές ιδιότητες ως προς τα νεύρα! Δεν χάνετε κάτι, λοιπόν.
Πιείτε νερό: Θα σβήσει το... φούντωμα που νιώθετε, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το νερό είναι φάρμακο.
Πάρτε μία βαθιά ανάσα και εκπνεύστε πλήρως μέσα από ένα καλαμάκι: Δεν είναι αστείο. Δοκιμάστε το –πιάνει! Για την ακρίβεια, πάρτε περισσότερες από μία ανάσες.
Να θυμάστε πάντα ΠΟΣΟ ΣΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ! Όσο κι αν σας τρελαίνουν, όσο κι αν συχνά δείχνουν να το κάνουν επίτηδες για να ελέγξουν τα όριά σας, τα παιδιά σας σάς λατρεύουν και οι κακότροπες αντιδράσεις τους σχεδόν ποτέ δεν αποτελούν προσωπική επίθεση σε εσάς, παρά δικές τους αναπτυξιακές δυσκολίες. Μην τα τρομοκρατείτε, λοιπόν, με αντιδράσεις ακόμα χειρότερες από τις δικές τους, παρά ηρεμήστε όσο γίνεται πιο γρήγορα για να βρείτε με καθαρό μυαλό αποτελεσματικές λύσεις σε όσα σας απασχολούν.
Περισσότερα θέματα ψυχολογίας εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)