Ο κρυφός πόθος και το εξελισσόμενο πλάνο του Αλέξη Τσίπρα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Το μεγάλο στοίχημα της κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερή Πλατφόρμα στις επικείμενες εκλογές

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Ηρεμία πριν τη θεομηνία θυμίζει η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά και την προσωρινή κατάπαυση πυρός με τα ανοιχτά μέτωπα των διαφωνούντων της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για τα εσωκομματικά πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας από τον ESM που θα κλείσει οριστικά την πόρτα του Grexit σε όσους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους Ελλάδας και Ευρώπης επιδιώκουν να την συντηρούν ανοιχτή, επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους, αποκλιμακώνοντας το πολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τις «ανταρσίες» στην ψήφιση των προαπαιτούμενων.
Σε αυτή τη λογική στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Πέμπτης, η οποία έγινε στη σκιά της παραίτησης του επικεφαλής της ΚΟΕ, Ρούντι Ρινάλντι, επιχειρήθηκε ένα διάλειμμα λίγων ημερών στο μεγάλο εσωκομματικό μέτωπο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέφερε κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως είχε προαναγγείλει, το οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών για το Σεπτέμβριο έχοντας για τις επόμενες εβδομάδες ως προτεραιότητα τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.

Το κρίσιμο ανοιχτό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Έχοντας απορρίψει το αίτημα της Αριστερής Πλατφόρμας για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τούτο το Σαββατοκύριακο, πιθανότερο σενάριο είναι το επόμενο να συνέλθει η ΚΕ για να συζητηθεί πώς θα προχωρήσει το κόμμα σε έκτακτο ανοιχτό Συνέδριο, το οποίο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει για τον Σεπτέμβριο.
Εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας έναν μήνα μετά τον σκόπελο των δανειστών στο εξωτερικό, θα βρεθεί μπροστά στον κάβο του κόμματός του, του οποίου την «ψήφο εμπιστοσύνης» θα κληθεί να επαναβεβαιώσει, εν μέσω πολλών αιτημάτων ακόμα και για αλλαγή ηγεσίας που έχουν εκφραστεί τόσο από την Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από μεμονωμένα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο.
Την ίδια ώρα πάντως, στο Μαξίμου είναι εκπεφρασμένη από τα πλέον επίσημα χείλη η άποψη ότι το ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος έχει παγιωθεί και ότι ένα διαζύγιο με τους διαφωνούντες είναι πλέον ορατό, παρά τις ύστατες προσπάθειες για άμβλυνση των συγκρούσεων των τελευταίων εβδομαδων. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, όσο και ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία» μετά την υπερψήφιση των μέτρων τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει μέλλον

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του κυβερνητικού επιτελείου σημειώνουν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει σε βάθος τετραετίας μία κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως έχει διαμορφωθεί, με το παράδοξο της στήριξής της από τους «αντάρτες», οι οποίοι διαφωνούν με τον ακρογωνιαίο λίθο της κεντρικής πολιτικής όπως διαμορφώθηκε για την επόμενη τριετία με το μνημόνιο από τον ESM.
Παράλληλα, σαφές ήταν και το μήνυμα εναρμόνισης του «κομματικού» ΣΥΡΙΖΑ με τον «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε όλους τους διαφωνούντες. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι το 36% του λαού που ανέδειξε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ και το 63% που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα δεν τάσσονται επ’ ουδενί υπέρ της ρήξης με την Ευρώπη και δεν ενστερνίζονται ιδεοληψίες που εκφράζονται από την εξ’ αριστερών εσωκομματική αντιπολίτευση. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο ίδιος τον έθεσε μέσα από αυτή τη ρήση του, είναι η δημιουργία μίας στιβαρής κοινωνικής βάσης, η οποία λείπει από το κόμμα της Κουμουνδούρου που με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα μοιάζει «γίγαντας» με πήλινα πόδια.
Τούτων δοθέντων, το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο, όπως το προανήγγειλε και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, είναι το επικρατέστερο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα γίνει Παπαδήμος», απορρίπτοντας έτσι τη διαφυγή μέσα από μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Πίσω από το σενάριο για έκτακτο Συνέδριο και εκλογές μέσα στον ίδιο μήνα, παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν μία προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αιφνιδιάσει τους διαφωνούντες που θα έχει θέσει εκτός εκλογικής λίστας, ώστε να αποτρέψει την κάθοδό τους στις εκλογές μέσα από έναν νέο πολιτικό φορέα με σαφή προσανατολισμό ρήξης και επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ώστε να ελαχιστοποιήσει τυχόν διαρροές προς τα αριστερά του.
Προς επίρρωση του πλάνου αυτού φαίνεται να λειτουργούν και οι πληροφορίες για εντεινόμενες κινήσεις προσέγγισης και διαύλους επικοινωνίας από την πλευρά της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου με στελέχη της πατριωτικής Κεντροαριστεράς που παραμένουν πολιτικά «άστεγοι» επί σειρά ετών, καθώς και τα τηλεφωνήματα σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να μετέχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία καταρτίζονται με λίστα που δεν θα περιλαμβάνει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας και τους λοιπούς διαφωνούντες.

Η στρατηγική Τσίπρα για τις εκλογές

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξουν την προσφυγή στις κάλπες στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφενός για να «ρευστοποιηθεί» το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτό διαφαίνεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Αφετέρου, εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να προσφύγει στις κάλπες πριν την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τους πιστωτές, προβάλλοντάς ως προσωπική του επιτυχία τη δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους που μένει να ολοκληρωθεί με τον ίδιο στο τιμόνι της χώρας.
Παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζεται να πάνε σε εκλογές με κεντρικό σύνθημα την διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση και τη συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου για το νέο δάνειο από τον ESM. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει τους ψηφοφόρους προ του διλήμματος να εφαρμόσει ο ίδιος το σκληρό μνημόνιο, τονίζοντας ότι θα έχει τη δυνατότητα να το βελτιώσει μέσα από ισοδύναμους πόρους τους οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα εξασφαλίσει από τη μετωπική σύγκρουση με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα, προβάλλοντας ως αιχμή του δόρατος τις υποθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας και τους καναλάρχες που καλούνται να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές άδειες.
Τέλος, στην προεκλογική ρητορική που θα υιοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας, εξέχουσα θέση θα έχει η αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων στον ευρωπαϊκό χάρτη, η συμμαχία με Γαλλία και Ιταλία που απέτρεψε το Grexit που δρομολογούσαν κύκλοι του Βερολίνου και δορυφόροι τους και η διεθνής απομόνωση της Γερμανίας μέσα από την «πύρρειο νίκη» του Βερολίνου. Παράλληλα, προς επίρρωση αυτού του επιχειρήματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία των εκλογών που ακολουθούν σε Ισπανία και Πορτογαλία και που έχουν λάβει τη μορφή μάχης κατά της λιτότητας που εκπορεύεται από τη Γερμανία.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)