Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας είναι χαρισματικό

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Μήπως το παιδί σας διασκεδάζει τους φίλους και τους συγγενείς που σας επισκέπτονται λέγοντας απίθανες ιστορίες που βγάζει απ' το μυαλό του; Μήπως σας έχει ζητήσει να το φωνάζετε με διαφορετικό όνομα; Αφαιρείται συχνά και χρειάζεται να το αγγίξετε ελαφρά στον ώμο για να επανέλθει στην πραγματικότητα; Τότε, ίσως έχετε τη τύχη να μεγαλώνετε ένα παιδί με σπάνια χαρίσματα και ταλέντα. Δείτε μερικά σημάδια που δηλώνουν ότι το παιδί σας είναι μια φύση προικισμένη.

Έχει ένα φανταστικό φίλο

Αν το παιδί σας επιμένει να βάλετε ένα ακόμη σερβίτσιο στο τραπέζι ενώ δεν υπάρχει κανείς ή αν σας ζητάει να κάνετε λίγο χώρο στον καναπέ για το φίλο του, που είναι αόρατος, αυτό ίσως είναι σημάδι δημιουργικότητας και πνευματικών ταλέντων. Η συνήθεια αυτή, που έχουν αρκετά παιδιά, είναι δείγμα ιδιαίτερα ανεπτυγμένης φαντασίας. Ίσως το παιδί σας μια μέρα γράψει απίθανες, φανταστικές ιστορίες!

Τρελαίνεται για τη ζωγραφική

Τα δημιουργικά παιδιά προτιμούν συχνά ως τρόπο έκφρασης τη ζωγραφική. Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάθε επιφάνεια ως καμβά -όπως τοίχους, τραπέζια και πατώματα- τότε ίσως έχει ένα έμφυτο ταλέντο. Εκεί που εσείς -και τα υπόλοιπα παιδάκια- βλέπετε μια άσπρη επιφάνεια, αυτό βλέπει μια ευκαιρία για δημιουργία. Επικροτήστε την καλλιτεχνική τάση του εκκολαπτόμενου μικρού Πικάσο, αγοράζοντάς του μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής ή έναν μικρό πίνακα για ζωγραφική. Έτσι, το παιδί θα εκφράζεται ελεύθερα, αφήνοντας τους τοίχους του σπιτιού στην ησυχία τους.

Έχει το ρυθμό μέσα του

Μήπως το παιδί σας δεν χάνει ποτέ το κέφι του για τραγούδι; Ή, μήπως, μετατρέπει κάθε μαγειρικό σκεύος σε τουμπελέκι; Το μουσικό ταλέντο σίγουρα μπορεί να χτιστεί, αρά μερικές προικισμένες φύσεις το έχουν μέσα τους. Η αίσθηση του ρυθμού είναι, για παράδειγμα, μια ικανότητα που δεν έχουν όλοι στον ίδιο βαθμό. Ανεχτείτε τη φασαρία και γράψτε το παιδί σε κάποιο τμήμα για επίδοξους μουσικούς. Ίσως ο δρόμος του είναι αυτός της μουσικής. 

Είναι «παραμυθάς»

Σας έχει τύχει να μην μπορείτε να ξεχωρίσετε το «ψέμα» απ' την αλήθεια, όταν το παιδί σάς διηγείται μια ιστορία; Μήπως, καμιά φορά, το παιδί ξεκινάει να αφηγηθεί πώς πέρασε τη μέρα του με τον παππού και τη γιαγιά και καταλήγει να περιλάβει στην εξιστόρησή του δράκους, νεράιδες ή ήρωες απ' τα παραμύθια που διαβάζετε; Αυτή η συνήθεια μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί είναι προικισμένο με δημιουργικότητα. Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πως η ιστορία του είναι φανταστική, χωρίς να του κόψετε τα φτερά ή να το αποθαρρύνετε. Μεγαλώνοντας θα μάθει να διοχετεύει τη φαντασία του στα εικαστικά ή στη συγγραφή. Και -ποιος ξέρει;- ίσως κάποτε γίνει ένας κατ' επάγγελμα παραμυθάς.

Είναι αφηρημένο

Τα ιδιαίτερα δημιουργικά παιδιά έχουν την τάση να αφαιρούνται και να «χάνουν» για λίγο την αίσθηση της πραγματικότητας. Αν το παιδί σας ξεφεύγει απ' τον πραγματικό χωροχρόνο και για να το επαναφέρετε χρειάζεται να το φωνάξετε αρκετές φορές ή να το αγγίξετε ελαφρά, τότε ίσως στο μυαλό του κατασκευάζει μια ιστορία ή έναν κόσμο πιο ενδιαφέρον (γι' αυτό) από τον πραγματικό. Οι καλλιτεχνικές φύσεις είναι, ως γνωστόν, κάπως αφηρημένες...
Περισσότερα θέματα για παιδιά εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)