Παιδική παχυσαρκία: Οχτώ τρόποι να την αποφύγετε

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Η παιδική ηλικία είναι εκείνη η περίοδος της ζωής μας όπου υιοθετούνται πολύ πιο εύκολα οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά λειτουργούν σαν «σφουγγαράκια» και απορροφούν όλες εκείνες τις εικόνες και τις πληροφορίες που παίρνουν από τους γονείς. Το οικογενειακό περιβάλλον λοιπόν είναι εκείνο που θα δώσει τις πρώτες βάσεις που χρειάζεται το παιδί ώστε να μεγαλώσει σωστά.
 Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr
Πόσοι γονείς είναι εκείνοι που πιέζουν τα παιδιά τους να καταναλώσουν όλη την ποσότητα του φαγητού τους παρά την θέληση τους και μάλιστα με λανθασμένες επιλογές τροφίμων, με τον φόβο μην οδηγηθούν σε ανορεξία; Πόσοι είναι εκείνοι που επιβραβεύουν τα παιδία μέσω του φαγητού: «άμα φας όλο το φαγητό σου θα σε πάω βόλτα», «άμα είσαι καλό παιδί θα σου πάρω σοκολάτα», «άμα διαβάσεις τα μαθήματά σου θα σου φτιάξω το αγαπημένο σου φαγητό». Το παιδί καταλαβαίνει, με αυτόν τον τρόπο ότι η πρωταρχική οδηγία των μεγάλων προς το ίδιο είναι να τρώει κι ότι όλα επιτυγχάνονται μέσω του φαγητού.
Πως πρέπει λοιπόν να διαχειριστούμε όλο αυτό το φόβο γύρω από την διατροφή του παιδιού; Καταρχάς με ψυχραιμία! Χαλαρώστε και προσπαθήστε να μάθετε στο παιδί σας να κάνει σωστές επιλογές.
Πάρτε το μαζί σας στα ψώνια. Φτιάξτε μαζί μία λίστα με τα υγιεινά τρόφιμα που χρειάζεστε και αφήστε το παιδί σας να τα βρει και να τα βάλει αυτό στο καλάθι. Επιτρέψτε του να διαλέξει εκείνο τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά που θέλει να καταναλώσει καθώς και τις χαρτοπετσέτες που θέλει να στολίζουν το τραπέζι.
Αφήστε το να συμμετάσχει στο μαγείρεμα και δώστε σε εκείνο τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα από δύο υγιεινά γεύματα για το ποιο θέλει να μαγειρέψετε. Θα φάει πολύ πιο ευχάριστα ένα φαγητό που επέλεξε το ίδιο και γνωρίζει από τι υλικά είναι φτιαγμένο. Στη διάρκεια του μαγειρέματος μπορείτε να του εξηγείται με απλά λόγια που βοηθάει η κάθε τροφή τον οργανισμό μας και γιατί επιλέξατε να πάρετε τα τρόφιμα της λίστας και όχι κάτι διαφορετικό.
Μην πιέσετε το παιδί σας να φάει. Ο ρόλος σας είναι να προσφέρετε τα σωστά τρόφιμα με το σωστό τρόπο, ωστόσο το πόσο θα φάει το παιδί θα πρέπει να ρυθμίζεται από το ίδιο, καθοδηγούμενο από την όρεξη του. Πολλές φορές τα παιδιά επιθυμώντας να τραβήξουν την προσοχή του γονιού, αντιστέκονται στο να καταναλώσουν το φαγητό τους. Ωστόσο όσο περισσότερο ο γονιός δείχνει στο παιδί πως αυτό είναι κάτι που τον απασχολεί, τόσο περισσότερο το παιδί θα αντιστέκεται. Αντί για να πέφτετε στην παγίδα του λοιπόν, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και το ουδέτερο ύφος σας.
Μην φτιάχνετε διαφορετικά φαγητά για το παιδί σας. Τα παιδιά, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένα φαγητό στο τραπέζι για όλους και πως αν δε φάνε αυτό που τρώνε και οι υπόλοιποι, δε θα φάνε κάτι άλλο.
Να επαινείτε το παιδί σας για το πόσο σωστά και υγιεινά τρώει και να αποφεύγεται να το κατακρίνεται με χαρακτηρισμούς όπως «πόσο περίεργος είσαι στο φαγητό σου» ή να το συγκρίνεται με άλλους. Όλα τα παιδιά είναι ξεχωριστά και το καθένα αναπτύσσει τις δικές του προτιμήσεις.
Να θέτετε όρια σχετικά με το πότε επιτρέπεται το παιδί να καταναλώσει κάποια τροφή φτωχότερη ποιοτικά. Π.χ. «Στο πάρτι μπορείς να καταναλώσεις τσιπς» ή «1 φορά την εβδομάδα θα τρως όποιο γλυκό επιλέξεις». Ωστόσο μην καταναλώνετε οι ίδιοι το τρόφιμο το οποίο απαγορεύετε να καταναλώσει το παιδί σας. Θυμηθείτε πως στα παιδιά αρέσει να μιμούνται και πως εσείς είστε τα πρότυπα τους. Μην απαιτείτε από τα παιδιά σας κάτι που δεν τηρείται οι ίδιοι.
Μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε ένα υγιεινό πρωινό. Είναι η σημαντικότερη συνήθεια που θα πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί και να την υιοθετήσει για όλη την διάρκεια της ζωής του. Μάθετε τα παιδιά σας να ξυπνάνε νωρίτερα, να τρώνε με ηρεμία το πρωινό τους και στη συνέχεια να φεύγουν για το σχολείο. Το πρωινό είναι εκείνο το γεύμα που θα τους δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται για να ξεκινήσουν την ημέρα τους . Πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι το πρωινό βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και του σωματικού βάρους, ενισχύει τη συγκέντρωση, την μνήμη, την καλή συμπεριφορά και την απόδοση στο σχολείο, ενώ βοηθά τα παιδιά να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες καθ' όλη της διάρκεια της ημέρας.
Δώστε στο παιδί υγιεινά σνακ για το σχολείο όπως τοστ με τυρί και γαλοπούλα, σπιτικό κέικ, φρούτα, γιαούρτι, κράκερς ολικής αλέσεως κ.α. Το σχολείο είναι το μέρος που το παιδί περνάει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας του και το ενδιάμεσο σνακ είναι εκείνο που θα αναπληρώσει την χαμένη του ενέργεια.
Γίνετε εσείς λοιπόν το πρότυπο για τα παιδιά σας! Αποβάλλετε το άγχος, αποδεχτείτε και διορθώστε τα λάθη και προσπαθήστε να προσφέρετε στα παιδιά σας σωστές επιλογές που θα τα συντροφεύουν για μια ζωή.

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)