Αυτό ήταν το σχέδιο Λαφαζάνη για επιστροφή στη δραχμή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Το πλάνο της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στη δραχμή παρουσίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε εκδήλωση της Πλατφόρμας σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με την πρόταση η κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε εθνικό νόμισμα «παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα οποία θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό είναι το εναλλακτικό σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. Το σχέδιο προβλέπει να πάρει η κυβέρνηση τον άμεσο έλεγχο στο Νομισματοκοπείο Χολαργού, όπου φυλάσσεται το χρηματικό απόθεμα της Τράπεζας της Ελλάδος,να το χρησιμοποιήσει για τους μισθούς και συντάξεις χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, δηλαδή να κυκλοφορήσει χρήμα και ταυτόχρονα να ξεκινήσει να τυπώνει εθνικό νόμισμα.

Μάλιστα απαντώντας στο ερώτημα αν είναι ρεαλιστικό να μπει η κυβέρνηση στο Νομισματοκοπείο και πάρει τα αποθέματα χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, ο Στάθης Λεουτσάκος, στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «υπάρχουν εναλλακτικές και έχουν κατατεθεί. Μας έχουν κηρύξει έναν ασύμμετρο πόλεμο δεν υπάρχει συμμετρία. Περί πολέμου πρόκειται. Σήμερα απέναντι στην Ελλάδα κήρυξαν πόλεμο».

Είπε ακόμη ότι: «Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά νομίσματα. Το νόμισμα είναι για να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Το να αποκτήσει η χώρα τη νομισματική της αυτοτέλεια από ότι φαίνεται είναι μονόδρομος».

Πηγή

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)