Ο Βαρουφάκης ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για όλους και για όλα - Τι λέει για τη συμφωνία, τον Τσίπρα, την Κωνσταντοπούλου και τι απαντά στις φήμες περί ίδρυσης νέου κόμματος

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Αν η χώρα δεν βρει τρόπο να αντισταθεί στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, οδηγείται ολοταχώς στην ολοκλήρωση της «κοσοβοποίησης», προειδοποιεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews. Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε μάλιστα ότι η συμφωνία δεν βγαίνει «σε καμία των περιπτώσεων και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι δανειστές».

Ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδει τα όσα έχουν ακουστεί για τη σχέση του με τον Σόρος.

«Πρόκειται για καθαρά γκεμπελική πρακτική: Λέμε ένα μεγάλο ψέμα, του προσθέτουμε μια μικρή αλήθεια και το επαναλαμβάνουμε έως ότου γίνει πιστευτό. Με τον κ. Σόρος έχουμε συμπέσει μία φορά: τη 13η Απριλίου 2013 στο Βερολίνο, σε πάνελ συζήτησης με θέμα την κρίση του ευρώ. Μετά τη λήξη του πάνελ οι συμμετέχοντες συμφάγαμε. Με τον κ. Σόρος ανταλλάξαμε απόψεις για πέντε λεπτά. Αυτή είναι η σχέση μου μαζί του» λέει.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο» λέει για το θέμα του Grexit «πέραν της πεποίθησης του κ. Σόιμπλε πως ένα Grexit είναι ιδανική λύση για την Ευρώπη». «… Το κόστος μιας εξόδου είναι δυσβάστακτο για την Ευρώπη ολόκληρη. Η υποταγή των ελληνικών κυβερνήσεων σε μακροοικονομικά ασυνάρτητες και κοινωνικά επαίσχυντες συμφωνίες με τους δανειστές, αν και λύνει βραχυπρόθεσμα τα προβλήματα χρηματοδότησης, τελικά υπονομεύει αντί να διασφαλίζει, τη μακροπρόθεσμη θέση μας στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη» προσθέτει.

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε, μεταξύ άλλων: «Είναι μεν ο κύριος του Eurogroup, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ελέγχει πλήρως το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Για το Σαββατοκύριακο της συμφωνίας που το πέρασε στην Αίγινα ο κ. Βαρουφάκης λέει: «Το μήνυμα απόλυτης συμπαράστασης που έστειλα το έλαβαν αυτοπροσώπως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία μου στην ΚΟ εκείνο το πρωί […] Ρώτησα τον Ευκλείδη αν θα υπήρξε πρόβλημα να μην παραστώ στην Ολομέλεια και καθώς γνωρίζει τι σημαίνει για μένα ο ετήσιος αποχωρισμός με την κόρη μου, μου είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν μετάνιωσα για κάτι είναι που υποτίμησα την κακεντρέχεια των ΜΜΕ ακόμα και όταν πρόκειται για μια ευαίσθητη προσωπική στιγμή. Δεν πειράζει, μαθαίνω…».

Επισημαίνει ότι δεν θα στήριζε μια πρόταση μομφής στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Όχι βέβαια! Η Αριστερά έχει υποφέρει πολύ, όπως και ο ελληνικός λαός, από διχόνοιες και εκατέρωθεν μομφές» τονίζει.

Όσο για το υπό ποιες προϋποθέσεις θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ιδρύσει κόμμα απαντά λακωνικά: «Υπό καμία». Δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί απόλυτα με τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι «ο καλός οικονομολόγος δεν μπορεί να είναι καλός πολιτικός».

Για το πώς θα γίνει βιώσιμο το χρέος ο κ. Βαρουφάκης βάζει 3 προϋποθέσεις: 1)Νέο δάνειο 27 δισ. ευρώ από τον ESM για να επαναγοραστούν τα ομόλογα SMP ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ, 2) Τοποθέτηση των 9 δισ. κερδών της ΕΚΤ από αυτά τα ομόλογα σε ειδικό λογαριασμό, από τον οποίο να πληρώνεται αυτομάτως το ΔΝΤ, 3) αναδιάρθρωση των αποπληρωμών του χρέους μας GLF και EFSF ώστε το 2012 να μην τριπλασιαστούν οι πληρωμές μας.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)