Πάνε πίσω οι εκλογές - Προς συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Στα τέλη του Φθινοπώρου και όπως όλα δείχνουν το Νοέμβριο, το νωρίτερο, τοποθετούνται πλέον οι εκλογές από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που θέλει να ξεκαθαρίσει το κόμμα του από όσους επιθυμούν άλλες λύσεις μακρυά από την Ευρωζώνη.

Το σχίσμα είναι ξεκάθαρο με τουλάχιστον 32 βουλευτές και θα επιβεβαιωθεί απόψε το βράδυ στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή που ανοίγει το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο.

Η αποτίμηση των εξελίξεων αναμένεται να γίνει από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες, ενώ όπως όλα δείχνουν ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει σε ανακωχή με το εσωτερικό μέτωπο για τον Αύγουστο και θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο.

Χθες, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών δεν είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή άμεσα. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ως μοναδική εκκρεμότητα από τα προαπαιτούμενα που ορίσθηκαν στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου το συνταξιοδοτικό, για το οποίο, όπως πρόσθεσε, έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους η μετάθεσή του.

Έτσι όλα δείχνουν ότι παίρνουν μικρή παράταση λίγων μηνών και οι εκλογές. Μπορεί χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία να ακούγοντας πληροφορίες για εκλογές ακόμη και στις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο αυτό το σενάριο απομακρύνεται, καθώς ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε συνέδριο του κόμματος. «Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας. Ο 'κομματικός' ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον 'κοινωνικό'. Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας χθες ανέφερε ότι: «Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλλημα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα».

Συμπλήρωσε πως αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι «το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια 'IOU' αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής».

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού έχει «στόχο» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως έχει πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβε την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού, που κρατά τη χώρα ζωντανή, να συνεχίσει να παλεύει.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη πως μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, δεν υπάρχει άλλη νομοθετική υποχρέωση και το βάρος πέφτει στη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)