Ξεκίνησε η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
EUROGROUP

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Eurogroup οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκόπησαν με επεισοδιακό τρόπο λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα. Στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος των ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ανέφερε πως το πακέτο μέτρων που παρουσίασε η ελληνική πλευρά το Σάββατο δεν είναι αρκετό, καθώς χρειάζονται σαφείς δεσμεύσεις ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν. Είμαι αισιόδοξος, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από συμφωνία, ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αν η συμφωνία έχει δέκα βαθμίδες, εμείς είμαστε ακόμα στο επίπεδο 3.
Την έλλειψη εμπιστοσύνης ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα για την επίτευξη συμφωνίας και οΙταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να περνάει μέτρα ήδη από αύριο, ανέφερε.
Είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα σήμερα, δήλωσε ο Σλοβάκος, Πήτερ Κάζιμιρ, γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Το πολύ να καταλήξουμε σε κάποιες συστάσεις προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, πρόσθεσε.
Ζήτημα Grexit δεν τέθηκε στο χθεσινό Eurogroup, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών τηςΑυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας. «Έχουμε κάνει πρόοδο στις βελτιώσεις, αλλά δεν υπήρχε τίποτα για τις εγγυήσεις. Οι συνομιλίες με την Ελλάδα γίνονται πιο δύσκολες», ανέφερε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, είπε πως ενδεχόμενο Grexit έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί πραγματικά, και όχι να λάβει άλλο ένα μεγάλο πακέτο μέτρων που θα είναι δύσκολο να εφαρμόσε, ανέφερε ο υπουργός της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα.
«Δεν πρέπει να αγνοήσουμε καμιά εναλλακτική λύση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών τουΛουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, προετοιμάζοντας τουλάχιστον μια δέσμη προτάσεων προς τους ηγέτες της ευρωζώνης», πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα.
Χωρίς δηλώσεις προσήλθε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πως είναι απίθανο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει εξουσιοδότηση σήμερα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για ένα 3ο πακέτο.
Χωρίς δηλώσεις προσήλθαν στη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)