Με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο οι δανειστές ξεκαθάρισαν -μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής- πως η Ελλάδα κινδυνεύει με Grexit σε περίπτωση που μέχρι την Παρασκευή το πρωί δεν βρεθούν σημεία σύγκλισης που να οδηγούν σε μία συμφωνία την ερχόμενη Κυριακή, η οποία είναι βέβαιο ότι θα συνοδεύεται από σκληρά μέτρα.
Οι δανειστές απείλησαν -για πρώτη φορά- ανοιχτά την Ελλάδα με Grexit, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία την ΚυριακήΜε την οικονομική ασφυξία να πνίγει καθημερινά την κοινωνία, οι Μέρκελ, Τούσκ και Γιούνκερ έδωσαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, ώστε να καταθέσει την πρότασή της για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, που αυτομάτως θα εξασφαλίσει ρευστότητα, αλλά θα επιφέρει οικονομική υποταγή στους πιστωτές.
Γι΄αυτό τον λόγο, την Κυριακή θα συνεδριάσουν οι 28 αρχηγοί κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν οι πιο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της χώρας μας.
Οι σκληρές δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ αναδεικνύουν τις προθέσεις τους εν όψει της συνέχειας. Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι η ελληνική πρόταση πρέπει να έχει κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, ενώ ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας εκπνέει την Κυριακή.
Μάλιστα, η κα Μέρκελ σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα, σε περίπτωση συμφωνίας, θα είναι πολύ μεγαλύτερο και σκληρότερο από αυτό που συζητείτο μέχρι πρότινος.
Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος προεξόφλησε ότι το αίτημα της Ελλάδας για χρηματοδότηση μέσω ESM είναι καταδικασμένη να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων προτού υπάρξει συμφωνία.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε το ευρώ» είπε, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι ακριβής και συγκεκριμένη.
«Σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, υπάρχουν όμως άλλα 18 κράτη. Η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση των 19 χωρών-μελών», πρόσθεσε η κα Μέρκελ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντόνταλν Τουσκ σημείωσε ότι «οι Αρχές της ευρωζώνης μας επιβάλλουν να κάνουμε ότι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ενότητά της. Περιμένουμε η ελληνική κυβέρνηση να προτάξει με λεπτομέρεια τις προτάσεις της. Οι αρχηγοί των κρατών της Ε.Ε. θα αποφασίσουν την Κυριακή. Αν επιτευχθεί συναίνεση θα είναι επιτυχία για όλους».
Προειδοποίησε ωστόσο, ότι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, «μπορεί να δούμε το χειρότερο σενάριο και την χρεοκοπία των τραπεζών της Ελλάδας. Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι είναι απλό να βρεθεί λύση. Η τελική προθεσμία τελειώνει αυτή τη βδομάδα. Η τελική προθεσμία τελειώνει αυτή την εβδομάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους αναφέρθηκε ανοιχτά στο ενδεχόμενο Grexit, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
«Θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά τις προτάσεις της» είπε μεταξύ άλλων ενώ πρόσθεσε πως «τις απαντήσεις για τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα τις έχουμε το πρωί της Παρασκευής».
Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ έκανε λόγο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις ενός... «μαύρου σεναρίου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Αναφορικά με τη σύνοδο των 28 τόνισε πως «θα ήταν άδικο να αποκλειστούν τα κράτη-μέλη που δεν είναι μέρος της Ευρωζώνης».
«Ποιοι είναι αυτοί που με λένε τρομοκράτη; Είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά πρέπει να μας πει η Ελλάδα που το πάει», τόνισε ο κ. Γιουνκερ.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Κομισιόν υπενθύμισε στον ελληνικό λαό ότι είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες ενός «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής:
«Η Ελλάδα κατέθεσε προτάσεις με στόχο συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη» είπε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει «δέσμευση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και αναπτυξιακών πακέτων για τη λύση των προβλημάτων, καθώς και για την αναδιάρθρωση του χρέους».
»Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία στα τέλη της εβδομάδας, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με βάση την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θέλουμε συμφωνία με προοπτική εξόδου από την κρίση. Όλοι κατανοούμε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω non-paper, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.
Της Συνόδου Κορυφής προηγήθηκε τετραμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, όπου, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.