Δείτε το επίμαχο κείμενο με την πρόταση των Γερμανών που προτείνει Grexit για πέντε χρόνια!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είτε τριετές πακέτο έναντι ενεχύρου κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ φέρεται να πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα. Το κείμενο με τα σχόλια του κ. Σόιμπλε, οι εναλλακτικές προτάσεις και τα σχέδια του Βερολίνου βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα – βόμβα της FAZ, από τον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Sven Giegold.
Την πρόταση του Σόιμπλε ανέβασε ο Giegold στο Twitter. Παρότι η ελληνική πλευρά διέψευσε ότι κάτι τέτοιο τέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup, το σχέδιο για πενταετές Grexit υπάρχει και μάλιστα έχει τεθεί υπόψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, που κυκλοφόρησε νωρίτερα, ο Σόιμπλε φέρεται να προτείνει πενταετές «Grexit» και «ανθρωπιστική βοήθεια» για την Ελλάδα «αν δεν βελτιωθούν οι προτάσεις». Έκανε επίσης λόγο για κείμενο θέσεων του Σόιμπλε στο οποίο προτείνεται ως «βελτίωση» στις ελληνικές προτάσεις να προστεθεί η πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ για να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρει το έγγραφο:
Στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για ένα «time out» της Ελλάδας από την ευρωζώνη για μια περίοδο τουλάχιστον 5 ετών στην οποία θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνική συνδρομή.
Η γερμανική πλευρά διαπιστώνει ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν επαρκούν», τονίζεται, μεταξύ άλλων στο κείμενο.

ΣΟΙΜΠΛΕ

«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δηλώνει Γερμανός διπλωμάτης. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)