Το παρασκήνιο από το διαπραγματευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο της ενδιάμεσης συμφωνίας. Εγγυήσεις ζητούν από την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι. Ποια μέτρα ζητούν να νομοθετηθούν άμεσα στη Βουλή. Τα αγκάθια για το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα τριετούς διάρκειας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διαπραγματευτικό θρίλερ για την Ελλάδα στο Eurogroup, καθώς η πλειοψηφία των Ευρωπαίων έχει απορρίψει ως ανεπαρκείς τις ελληνικές προτάσεις.
Όσο περνούν οι ώρες επανέρχεται στο τραπέζι το σενάριο της ενδιάμεσης συμφωνίας, μιας συμφωνίας - γέφυρα, με στόχο την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.
Η λύση της ενδιάμεσης συμφωνίας επανέρχεται στο προσκήνιο, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν συναινούν τόσο εύκολα στις πτυχές και τους όρους που θα πρέπει να συνοδεύουν ένα πλήρες τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Αγκάθι αποτελεί και το ίδιο το ύψος ενός πλήρους τριετούς προγράμματος χρηματοδότησης για την Ελλάδα, με τα τελευταία σενάρια να ανεβάζουν τον πήχη πάρα πολύ ψηλά και συγκεκριμένα στα 70 ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ.
Ο λογαριασμός ανεβαίνει τόσο πολύ γιατί σε αυτόν προστίθεται και ένα ποσό της τάξης των 20 με 25 δισ. ευρώ για έναν νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κρίνεται υπερβολικά υψηλό, ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως είναι ένα από τα σενάρια που συζητώνται στις Βρυξέλλες.
Επόμενο αγκάθι στη συμφωνία για ένα πλήρες πρόγραμμα χρηματοδότησης τριετούς διάρκειας είναι και το χρέος, με την κόντρα ΔΝΤ - Γερμανίας να έχει έρθει σε πρώτο πλάνο.
Το ΔΝΤ φέρεται να εισηγείται την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω της παράτασης στα 60 έτη, έναντι 30 έτη που είναι σήμερα, του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.
Η πρόταση του ΔΝΤ φέρεται ωστόσο να προσκρούει στις συνήθεις γερμανικές αντιρρήσεις για τον τρόπο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Για όλους αυτούς τους λόγους - και τα αγκάθια - επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο μιας συμφωνίας - γέφυρα προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της Ελλάδας.
Όμως και αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί.
Οι Ευρωπαίοι στο αποψινό Eurogroup έχουν θεωρήσει καλές ως βάση συζήτησης, αλλά όχι επαρκείς ως βάση συμφωνίας, τις ελληνικές προτάσεις.
Στο σύνολό τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη θέσει θέμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ ζητούν εγγυήσεις για την εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν.
Κατά τις πληροφορίες, το Eurogroup ζητά άμεσα να νομοθετηθούν στη Βουλή μέτρα που περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις σε:
- ΦΠΑ
- Ασφαλιστικό
- Αποκρατικοποιήσεις
- Αγορά αγαθών και υπηρεσιών
Υπενθυμίζεται πως στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται ήδη δέσμευση της κυβέρνησης για νομοθετήσεις των πρώτων μέτρων από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές από τις Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται να μην υπάρξει οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο σημερινό - θυελλώδες Eurogroup.
Oι πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως σήμερα υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία, με στόχο αυτό να οριστικοποιηθεί στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας 13 Ιουλίου και αφού θα έχει προηγηθεί αύριο η πολιτική παρέμβαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και Συνόδου Κορυφής.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)