Βαρουφάκης: Είχαμε plan B που αφορούσε στην τύπωση ενός δεύτερου, προσωρινού νομίσματος, αλλά δεν πήρα ποτέ το «πράσινο φως»

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Greece's energy minister and head of the far-left flank of ruling Syriza party Panagiotis Lafazanis (R) points while talking with former Greek Finance Minister Yanis Varoufakis during a parliamentary session in Athens, Greece July 15, 2015. Prime Minister Alexis Tsipras battled to win lawmakers' approval on Wednesday for a bailout deal to keep Greece in the euro and avoid bankruptcy, as the IMF pressured Greece's creditors to provide massive debt relief for its crippled economy.    REUTERS/Christian Hartmann

Στα λάθη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και στην σκληρή στάση της τρόικας που «ήθελε να ταπεινώσει και να ρίξει την κυβέρνηση» αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνnης Βαρουφάκης, μιλώντας αυτή τη φορά στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ.

«Κάναμε λάθη, αυτό δεν χρήζει καμίας αμφιβολίας» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «φέρω την ευθύνη για μία σειρά λαθεμένων επιλογών», παραδέχτηκε ο πρώην ΥΠΟΙΚ αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως η αλήθεια είναι ότι «η πανίσχυρη τρόικα δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την επίτευξη μία έντιμης και αμοιβαίας επωφελούς συμφωνία».

Όσον αφορά το περίφημο δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι το «όχι» του ελληνικού λαού εγκαταλείφτηκε γρήγορα από την ελληνική κυβέρνηση και μετετράπη σε «ναι». «Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα, ή να αυτοκτονήσει ή να εκτελεστεί» τόνισε εν συνεχεία, εξηγώντας ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να παραμείνει όρθιος και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο διαφωνεί.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο ουδέποτε ενεργοποιήθηκε.

«Ποτέ δεν έλαβα το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουμε στο Plan B» ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ότι το εναλλακτικό σχέδιο δεν αφορούσε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά στην τύπωση ενός δεύτερου, προσωρινού νομίσματος για τη δημιουργία ρευστότητας που θα έδινε περισσότερη δυναμική διαπραγμάτευσης, ακόμα και με κλειστές τις τράπεζες. «Το πρόβλημα ήταν ότι όταν έκλεισαν τις τράπεζές μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο», εξήγησε ο πρώην επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ ενώ συμπλήρωσε πως το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό δεν εγκρίθηκε τελικά ήταν και ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε.

Ερωτηθείς τέλος, δικαιολόγησε την καταψήφιση του πακέτου των προαπαιτούμενων στη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως «ήταν πολύ δύσκολο για μένα, όσο και αν θα το ήθελα, να αναλάβω την ευθύνη για μία πολιτική, εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκα, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είχε εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο αναπτύχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)