ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

17/7/15

To σκάλισμα της μύτης: Πώς να κόψετε κακές συνήθειες στο παιδί

Ένα δάχτυλο στο στόμα για πιπίλα, άλλο ένα να σκαλίζει τη μύτη, ένα φαγωμένο νύχι - μεγάλος μπελάς να μεγαλώνεις παιδιά. Αποκτούν κακές συνήθειες που δύσκολα κόβονται.
Από τον συγγραφέα και θεραπευτή ειδικό σε ζητήματα αγωγής παιδιών, Στάνλει Σαπίρο. 
 Αρχίζουν την κακή συνήθεια, επειδή τους αρέσει. Πιπιλάνε το δάχτυλο και ηρεμούν, τρώνε τα νύχια τους και εκτονώνονται, κι αυτό το κακάδι στη μύτη πρέπει να βγει οπωσδήποτε. Βέβαια, πολλές τέτοιες κακές συνήθειες δεν εκδηλώνονται για να σας βγάλουν από τα ρούχα σας, εκτός αν αποδυθείτε σε ανένδοτο αγώνα να τις κόψετε, οπότε θα οδηγήσουν σε αντιπαράθεση δυνάμεων. Ακόμα κι όταν το παιδί κάνει κάτι με συγκεκριμένο σκοπό, συνήθως αυτός ο σκοπός δεν είναι συνειδητός.
Εσείς σα γονείς αναρωτιέστε τι αντίκτυπο έχει στην κοινωνία ένα δάχτυλο στο στόμα του παιδιού, πόσο μάλλον στα δόντια του. Και τα παιδιά που τρώνε τα νύχια τους μοιάζουν τόσο νευρικά και νευρωσικά - δικό τους το φταίξιμο, άραγε; Κάποιες παρεκτροπές συμπεριφοράς προκαλούν την οργή σας, βλέποντας όμως το καμάρι σας με όλο το δάχτυλο χωμένο στη μύτη, μπορεί να πάθετε και ναυτία. Πώς θα βάλετε φρένο;
Όσο χονδροειδής και αν είναι η συμπεριφορά κρατήστε την ψυχραιμία σας. 
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην το προσβάλλετε λέγοντας «κάνεις σαν μωρό». Και μην το παρακάνετε με τις επιπλήξεις γιατί θα συναντήσετε μεγάλη αντίσταση από το παιδί. Πολλές φορές τα παιδιά κάνουν επίδειξη δύναμης μέσα από αυτές τις συμπεριφορές ή θέλουν να τραβήξουν την προσοχή οπότε είναι σχεδόν αδύνατον να σταματήσουν με την απαγόρευση το αντίθετο μάλιστα. 
Πείτε του καλύτερα ότι είναι καλό να σταματήσει γιατί π
Δίνει άσχημη εντύπωση 
Μπορεί να το κοροϊδέψουν
Θα χαλάσουν τα δόντια του- τα νύχια του θα έχει πρόβλημα στη μύτη 
Μη μιλάτε στο παιδί και μην του δίνετε σημασία, όταν πιπιλάει το δάχτυλο ή τρώει τα νύχια του. Αρχίστε να μιλάτε, μόλις αναδυθεί από το στόμα το δάχτυλο.
Αν ενοχλείστε πάρα πολύ, πείτε στο παιδί να φύγει. Δώστε του να καταλάβει πως οι κακές συνήθειες είναι αγένεια (μην πείτε ποτέ στο παιδί ότι εκείνο είναι αγενές) και προσβολή για τους άλλους. Επιτρέψτε του να ξανάρθει κοντά σας, μόνο όταν σταματήσει να κάνει αυτό που σας ενοχλεί.
Σε παιδιά τεσσάρων ή πέντε χρονών, μπορείτε να πείτε πώς να κόψουν την κακή συνήθεια. Πείτε κάτι τέτοιο: «Ξέρω πως είναι δύσκολο να το κόψεις. Για να δούμε, μήπως μπορώ να σε βοηθήσω λιγάκι». Αν το παιδί δυσκολεύεται, καταφύγετε σε τεχνάσματα, αλείψτε για παράδειγμα το δάχτυλο με κάτι που έχει δυσάρεστη γεύση (με συμβουλή γιατρού). Πολλά κοριτσάκια σταματούν να τρώνε τα νύχια τους, αν τ’ αφήσετε να τα βάψουν.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2020 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger