Η μεγάλη μέρα πλησιάζει: Το μικρό σας θα αποχωριστεί για πρώτη φορά την φωλίτσα του και θα βρεθεί στο πρώτο του σχολείο! Τα συναισθήματά σας είναι ανάμεικτα: Ενθουσιασμός και αγωνία, συγκίνηση και ανησυχία. Το παιδί σας, από την άλλη, καθώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τι... έρχεται, παραμένει μάλλον ανυποψίαστο και ανέμελο. Τα πράγματα, όμως, μπορεί να μην είναι έτσι όταν ο παιδικός σταθμός ξεκινήσει. Το μικρό σας, αν δεν το έχετε προετοιμάσει σωστά, ενδέχεται να πανικοβληθεί, να νιώσει έντονο άγχος αποχωρισμού και τελικά η διαδικασία προσαρμογής του να γίνει ιδιαίτερα επίπονη για όλους. Για να αποφύγετε τα πολλά δράματα και να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί πιο εύκολα στο πρώτο του σχολικό περιβάλλον, υπάρχουν ορισμένα έξυπνα βήματα που μπορείτε να κάνετε μερικές ημέρες νωρίτερα.
Πηγαίνετε μια βόλτα στο σχολείο
Ένας καλός τρόπος για να εξοικειωθεί το παιδί πιο εύκολα με το νέο σχολικό του περιβάλλον είναι να βρεθεί εκεί μία-δύο φορές προτού ξεκινήσει η χρονιά. Μπορείτε, λοιπόν, κατά τις πρώτες σας συναντήσεις με τους υπεύθυνους του παιδικού σταθμού ή τις παιδαγωγούς, να πάρετε και το παιδί σας μαζί και να του επιτρέψετε να περιηγηθεί στους χώρους του σχολείου και να παίξει με τα παιχνίδια, όση ώρα εσείς θα κουβεντιάζετε. Τα παιδιά νιώθουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια όταν επιστρέφουν σε οικείους χώρους και συναντούν πρόσωπα που έχουν ξαναδεί και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- έχουν συμπαθήσει.
Ενισχύστε την κοινωνικότητά του
Η περίοδος των θερινών διακοπών αποτελεί ιδανική εποχή για να έρθει το παιδί σας σε επαφή με άλλη παιδιά, να γνωριστεί και να παίξει μαζί τους. Ενθαρρύνετέ το, λοιπόν, να δημιουργήσει φιλίες, είτε στην παραλία είτε στην παιδική χαρά, να μοιράζεται τα παιχνίδια του, να βοηθά και να κουβεντιάζει με άλλα παιδιά. Παρακολουθήστε τον τρόπο με τον οποίον συναναστρέφεται το παιδί σας μαζί τους και ενισχύστε το στα σημεία που πιθανώς δυσκολεύεται, όπως π.χ. στον να μοιράζεται ή να περιμένει τη σειρά του. Σε περιπτώσεις καβγά φροντίστε να επέμβετε μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο και πείτε στο παιδί πως σε αντίστοιχες στιγμές, στο σχολείο, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να απευθύνεται στη δασκάλα του και όχι να λύνει τις διαφορές του με ξύλο. Εξηγείτε του κάθε φορά τη σημασία του να σέβεται την ομάδα, αν θέλει να είναι μέρος αυτής, και θυμίστε του ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να λειτουργεί και στο σχολείο που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, στο οποίο φυσικά θα αποκτήσει πολλούς νέους και καλούς φίλους!
Ενισχύστε την αυτογνωσία του
Αυτό σημαίνει αφενός να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βοηθήσετε το παιδί να απομνημονεύσει ορισμένα προσωπικά του στοιχεία που θα το βοηθήσουν στις συναναστροφές του και στην αυτοπεποίθησή του (π.χ. το επώνυμό του, την ηλικία του, το όνομα των γονιών του), αλλά και να του εμφυσήσετε κάποιους βασικούς καλούς τρόπους, όπως το να λέει «καλημέρα!» το πρωί και «παρακαλώ» και «ευχαριστώ». Θυμίστε στο παιδί σας, όσο μικρό κι αν είναι, ότι πρέπει να περιμένουμε τη σειρά μας για να μιλήσουμε και πείτε του ότι μπορεί να σηκώνει το χέρι του κάθε φορά που θέλει να πει κάτι στην δασκάλα του, ενώ εκείνη μιλάει. Με τον τρόπο αυτόν όχι μόνο θα ενισχύσετε την εύρυθμη λειτουργία της τάξης, αλλά θα κάνετε το παιδί σας πιο ευγενικό και συμπαθές –αξίες που θα του φανούν πολύτιμες σε όλη την ακαδημαϊκή του πορεία.
Μιλήστε του για το σχολείο με ενθουσιασμό!
Όσο νωρίτερα αρχίσετε να μιλάτε στο παιδί σας για την επικείμενη πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό αλλά και για τη γενικότερη νέα εμπειρία στη ζωή του, τόσο το καλύτερο. Στα παιδιά δεν αρέσουν οι μεγάλες αλλαγές. Χρειάζονται, λοιπόν, πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια εκ μέρους σας για να τις καλοδεχτούν. Έτσι, αρχίστε να του εξηγείτε, με απλά αλλά θερμά λόγια, ποιο θα είναι το καθημερινό του πρόγραμμα όταν θα ξεκινήσει το σχολείο, πώς θα πηγαίνει εκεί, πώς θα περνά τη μέρα του, π.χ. τι θα τρώει και τι θα μαθαίνει, και κυρίως πόσους φίλους θα κάνει και πόσο υπέροχα θα περνά! Μιλήστε του για δικές σας όμορφες αναμνήσεις από τα πρώτα σχολικά σας χρόνια (εν ανάγκη σκαρφιστείτε κάποιες!) και δείξτε του σχολικές σας φωτογραφίες, από γιορτές και παιχνίδια. Μπορείτε ακόμα να πάτε μαζί στα μαγαζιά για να αγοράσετε την πρώτη του τσάντα και ορισμένα ρουχαλάκια, επιτρέποντάς του να διαλέξει αυτά που του αρέσουν περισσότερο. Αυτό σίγουρα θα του φτιάξει τη διάθεση!
Βάλτε το παιδί σε «πρόγραμμα» μερικές ημέρες νωρίτερα
Καλό είναι να μην επιστρέψετε από τις διακοπές το αμέσως προηγούμενο βράδυ, πριν το παιδί ξεκινήσει το σχολείο γιατί πιθανώς η μετάβαση αυτή να του έρθει λίγο... απότομα! Είναι προτιμότερο να επιστρέψετε στο σπίτι σας μερικές ημέρες πριν, προκειμένου να βρεθεί ξανά στον αγαπημένο προσωπικό του χώρο -στο καταφύγιό του- και να μπείτε σιγά-σιγά στη συνηθισμένη σας ρουτίνα. Αρχίστε να βάζετε το παιδί νωρίτερα για ύπνο το βράδυ, πάρτε μερικά παραμύθια που να μιλούν για την πρώτη μέρα στο σχολείο, τα οποία θα του διαβάζετε λίγο-λίγο κάθε μέρα και μιλάτε του με χαρά για τη μεγάλη μέρα.
Ενδεικτικά, προτείνουμε τα: Αχ αυτή η πρώτη μέρα στο σχολείο!, Μαυρούλα, Πρώτη μέρα στο σχολείο, Ο Λύκος πάει σχολείο! και Πόσο μ'αρέσει το σχολείο.
Σε κάθε περίπτωση, ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ, γιατί μεταδίδετε το άγχος σας στο παιδί σας! Επουδενί μην αρχίσετε να λέτε στο παιδί πράγματα όπως «Πω πω, Γιαννάκη! Τι θα κάνεις τώρα που αρχίζει το σχολείο;» ή ακόμα χειρότερα «Τι θα κάνω εγώ, τώρα που θα λείπεις;», ή «Πω πω Γιαννάκη! Πώς θα ξυπνάς από το άγριο χάραμα;» και «Μάθε να λες το όνομά σου, γιατί αλλιώς δεν θα κάνεις φίλους!» ή «Αμάν! Αρχίζουν τα δύσκολα!» ή «Θα τρως τίποτα εκεί πέρα ή νηστικός θα μένεις;». Ακόμα κι αν αστειεύεστε όταν τα λέτε, ακόμα κι αν γελάτε, το παιδί σας παίρνει τοις μετρητοίς τέτοιες κουβέντες και μπορεί να στρεσαριστεί τρομερά, πριν ακόμα ξεκινήσει το σχολείο. Αλλά και αφού ξεκινήσει, δώστε του χρόνο! Έχει βρεθεί ότι χρειάζονται τουλάχιστον 6 εβδομάδες για να προσαρμοστούν τα παιδιά στους ρυθμούς του παιδικού σταθμού, οπότε μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από την πρώτη ημέρα. Εξάλλου, οι δασκάλες του σταθμού ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν το παιδί σας να πηγαίνει κάθε πρωί εκεί με χαρά. Εμπιστευτείτε τις, λοιπόν, και επιτρέψτε τους να κάνουν την δουλειά τους όπως ξέρουν καλύτερα!