Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη διανύοντας τις πρώτες ημέρες της αυτόνομης πολιτικής της ζωής και ενώ οι πληγές από το σχίσμα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα νωπές, παρουσιάζει μία δυναμική και πολιορκεί την καθημερινότητα. Αυτό οφείλεται και στην επικοινωνιακή τακτική του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος επέλεξε να εξαντλήσει την διερευνητική εντολή για επαφές με πολιτικούς αρχηγούς και κοινωνικούς εταίρους ενώ η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού ήταν δεδομένη. Το σκηνικό στα αριστερά του πολιτικού φάσματος δεν έχει ακόμα ξεθολώσει, καθώς οι αποχωρήσεις από την Κουμουνδούρου και οι προσχωρήσεις στη Λαϊκή Ενότητα δεν έχουν κλείσει τον κύκλο τους.
Ωστόσο οι προσχωρήσεις, τόσο αυτές που έχουν ολοκληρωθεί όσο και οι προαναγγελθείσες δεν συνοδεύονται από την ομοψυχία και τη συμπαγή δυναμική που επιδιώκουν να εκπέμψουν στη Λαϊκή Ενότητα προς τα έξω.
Η διαρροή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Εφημερίδα των Συντακτών για την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, σύμφωνα με πληροφορίες κρύβει μία σκληρή κόντρα της Προέδρου της Βουλής με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για την πρωτοκαθεδρία στο νεοσύστατο κόμμα. Η κα Κωνσταντοπούλου προϊδέασε για τις προθέσεις της να συμβαδίσει με το νέο της πολιτικό φορέα με τη Λαϊκή Ενότητα στη βάση ενός ευρύτερου κομματικού σχηματισμού δομημένου όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αποτελούμενου από συνιστώστες και τάσεις. Κύκλοι της Προέδρου της Βουλής σημειώνουν ότι άποψή της είναι ότι το νέο κόμμα, που θα έχει σαφές αντιευρωπαϊκό πρόσημο, θα πρέπει να έχει συλλογική και όχι αρχηγική εκπροσώπηση.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχοντας δει την Ζωή Κωνσταντοπούλου εν δράσει σε σχέση με τον μέχρι και σήμερα αρχηγό του κόμματός της, θέλει να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς εκτιμά ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για τις δεδομένες αρχηγικές βλέψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ως εκ τούτου, ο κ. Λαφαζάνης επιδιώκει να συνεργαστεί με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον νέο πολιτικό φορέα της αλλά υπό τη σκέπη της Λαϊκής Ενότητας και την αρχηγία του και όχι σε ένα νέο ευρύτερο κόμμα συνιστωσών, όπως αυτό για το οποίο προϊδέασε η Πρόεδρος της Βουλής αλλά και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση εάν θα συστρατευθεί με το κόμμα Λαφαζάνη ή με το ΣΥΡΙΖΑ ότι «ίσως να δημιουργηθεί και κάτι άλλο». Η ρήση αυτή του Μανώλη Γλέζου μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς έχοντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου ασκεί πιέσεις στον Παναγιώτη Λαφαζάνη να συναινέσει στη σύσταση νέου πολιτικού φορέα.
Σημαίνοντα ρόλο στο πλάνο της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναμένεται να διαδραματίσουν οι βουλευτές που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον της, δηλαδή ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, η Ραχήλ Μακρή, Γιάννης Σταθάς, Αγλαΐα Κυρίτση αλλά και πολλά κομματικά στελέχη που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στη Λαϊκή Ενότητα και αναμένεται να πιέσουν εκ των έσω προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και με σαφείς αιχμές προς την ηγεσία της Λαϊκής Ενότητας κινήθηκε και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Η κα Βαλαβάνη με άρθρο της επίσης στην Εφημερίδα των Συντακτών καταγγέλλει την δημιουργία «τετελεσμένων» και «σπουδή» για την συγκρότηση ψηφοδελτίων: «είναι ακατανόητη η σπουδή που καταγράφεται σε βασικές επαρχιακές πόλεις για ζυμώσεις συγκρότησης ψηφοδελτίων - που είναι ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, καθώς υπάρχει λίστα κι όχι σταυρός -, όταν ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες για το ποιο θα είναι το εκλογικό σχήμα. Όταν ο μνημονιακός πλέον ΣΥΡΙΖΑ κάνει εκλογές-express, η δική μας δύναμη είναι ν’ αξιοποιήσουμε τα λίγα 24ωρα που έχουμε ακόμα την πολυτέλεια μιας συζήτησης για το τι ακριβώς, πώς και με ποιους πάμε να το κάνουμε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα και σε κάθε γωνιά της χώρας, αντί να δημιουργούνται τετελεσμένα».
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.