Στην «καθαρή» πλέον Πολιτική Γραμματεία, μετά την παραίτηση και των τεσσάρων εκπροσώπων της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές, τις οποίες από το πρωθυπουργικό επιτελείο ορίζουν βάσει των πολιτικών εξελίξεων στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιχειρήσει να αφήσει πίσω το σοκ της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ που επέφερε η ουσιαστική άρση της ψήφου εμπιστοσύνης των διαφωνούντων και ο σχηματισμός της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Λαϊκής Ενότητας υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και να ανασυντάξει τις δυνάμεις της Κουμουνδούρου για τις επικείμενες κάλπες.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας πρότεινε και έγινε δεκτό να συγκροτηθούν τρείς επιτροπές εκλογικού προγράμματος, κατάρτισης ψηφοδελτίων και επικοινωνίας. Τα μέλη των τριών επιτροπών αναμένεται να οριστούν στην σημερινή συνεδρίαση, ενώ κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αναμένεται να τοποθετηθούν στις θέσεις όσων αποχώρησαν, προκειμένου η Πολιτική Γραμματεία να έχει πλήρη σύνθεση για να ανταποκριθεί στις αυξημένες προεκλογικές υποχρεώσεις του κόμματος.
Μιλώντας στα μέλη της ΠΓ την περασμένη Παρασκευή ο κ. Τσίπρας είχε τονίζει ότι ο ΣYPIZA «έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα σχέση με την κοινωνία που τον στηρίζει, καθώς και τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, απαλλαγμένης από συντηρητικά κατάλοιπα ή αυταπάτες», προαναγγέλλοντας την συμπόρευση του κοινωνικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και καιρό έχει τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει και που θα αποτυπωθεί στα υπό κατάρτιση ψηφοδέλτια.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει ως πρώτο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τις επικείμενες εκλογές την αυτοδυναμία, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί μία σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να χαράξει κοινωνική πολιτική εντός των δεδομένων πλαισίων που απορρέουν από τη συμφωνία που διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή και να θέσει τις βάσεις για την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Τούτων δοθέντων και με την αυτοδυναμία το πρώτο ζητούμενο, από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προχωρούν στον αποκλεισμό ενός ενός των ενδεχόμενων συνεργασιών, με στόχο την πόλωση όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες. Έτσι, ο υπουργός Επικρατείας και στενότατος συνεργάτης του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, απέκλεισε την Κυριακή το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι εάν υπήρχαν τέτοια περιθώρια δεν θα χρειαζόταν η κυβέρνηση να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας εκ νέου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επιχειρούν να φέρουν τους ψηφοφόρους που θέλουν μία σταθερή κυβέρνηση προ της «αναγκαστικής» επιλογής ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτρέψουν τυχόν διαρροές προς τον υπό διαμόρφωση «τρίτο πόλο» υπό την αιγίδα του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο σύμφωνα με πληροφορίες απορρίπτουν και το ενδεχόμενο - διατυπωμένο και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - για μετεκλογική συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αποδίδοντάς τους τη διάσπαση του κόμματος. Την ίδια ώρα η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον επικεφαλής του νέου κοινοβουλευτικού σχηματισμού που λαμβάνει σήμερα τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι η ίδια με αυτήν του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, καθώς από το Μαξίμου θεωρείται άνευ ουσίας η διαδικασία των διερευνητικών στις παρούσες συγκυρίες και πολιτικούς συσχετισμούς, καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και αποφυγή των εκλογών.
Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι απομακρύνσεις από το κόμμα, καθώς και να χαραχτούν τα επόμενα βήματα προς τις εκλογές μέσα από τη συγκρότηση επιτροπών για το πρόγραμμα και τα ψηφοδέλτια.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.