7 διασκεδαστικές δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε τουλάχιστον μία φορά με το παιδί σας!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Τα νοστιμότερα φαγητά είναι τα πιο παχυντικά, τα ομορφότερα μέρη είναι τα πιο μακρινά και τα πιο διασκεδαστικά πράγματα είναι τα απαγορευμένα. Αυτός είναι ένας κανόνας που δεν γνωρίζει φυλές, φύλα και ηλικία. Όπως για όλους μας, έτσι και για τα παιδιά, αυτά που θέλουν πιο πολύ να κάνουν είναι όσα δια ροπάλου απαγορεύονται ή όσα είναι δύσκολο να επιτευχθούν: να φάνε όσο παγωτό θέλουν αντί για βραδινό, να κάνουν κοπάνα απ’ το σχολείο και να περάσουν τη μέρα τους στο Λούνα Παρκ, να παίξουν τουρτοπόλεμο στο πάρτι, να πάνε στη Disneyland.

Είναι τόσο πολλά αυτά που θα έκαναν το μέσο παιδί πραγματικά ευτυχισμένο. Τα περισσότερα δε απ’ αυτά δεν απαιτούν την μισή σας περιουσία  για να υλοποιηθούν. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια λίστα με τα δέκα ιδέες που επιχειρούν να φτιάξουν στο παιδί σας μερικές από τις ομορφότερες αναμνήσεις που θα έχει από τη ζωή με τους γονείς του.

1. Κάντε κοπάνα απ' το σχολείο και πηγαίνετε παρέα, όπου θέλει

Για μία -μία- φορά στη ζωή του, κάντε του τη χάρη και απαντήστε «ναι» στην εξωφρενική του παράκληση να μην πάει σήμερα σχολείο. Η συνηθισμένη απάντηση είναι: «Δεν γίνεται, αγάπη μου, να μην πας σχολείο. Το σχολείο είναι υποχρεωτικό.»  -ναι, πράγματι, είναι. Φανταστείτε όμως την τρελή χαρά ενός παιδιού που για πρώτη (και τελευταία -ας μην το κάνουμε σύστημα) φορά η μαμά του, πράγματι το αφήνει να κοιμηθεί όσο θέλει, να μην πάει σχολείο και να περάσουν όλη την ημέρα πηγαίνοντας στις κούνιες ή σινεμά, τρώγοντας έξω και κάνοντας τεμπέλικες βόλτες στην πόλη. 
Γιατί, ρε μαμά, δεν με άφησες ποτέ να κάνω κοπάνα;

2. Για μία φορά, φάτε όσο παγωτό θέλετε!

Κάντε το μεγαλύτερο, το καλύτερο, το πιο αξέχαστο δώρο στο παιδί σας: Αφήστε το να φάει όσο παγωτό θέλει! Την ημέρα των γενεθλίων του, τα Χριστούγεννα ή μια εντελώς άσχετη ημέρα σπάστε το κατεστημένο και χαρίστε του ένα απρόσμενο «ναι», όταν σας ρωτήσει πονηρά ποντάροντας τα όλα για όλα: «Μαμά, μπορώ να φάω παγωτό για βραδινό;».

3. Βγείτε οι δυο σας... ραντεβού και μιλήστε του για το παρελθόν σας

Εσείς πόσες λεπτομέρειες ξέρετε από την μακρινή εποχή που η μαμά σας ήταν νέα, ελεύθερη και... ορεξάτη; Για πολλούς γονείς η εξομολόγηση του παρελθόντος τους είναι ταμπού, όμως ποιο παιδί δεν έχει περιέργεια να μάθει ποια ήταν η μαμά του και πώς ήταν η ζωή του μπαμπά του, πριν αυτό προστεθεί στην ομάδα τους; Έστω για μία φορά, όταν το παιδί θα έχει πια μεγαλώσει, βγείτε οι δυο σας και φανερώστε του πτυχές σας άγνωστες και ξεχασμένες. Έχει πολύ πλάκα να μαθαίνεις ότι η μαμά σου, έμεινε κάποτε 3 μέρες σ' ένα αεροδρόμιο γιατί δεν είχε λεφτά να επιστρέψει ή ότι για μερικούς μήνες έπαιζε πλήκτρα σε ένα συγκρότημα ή ότι, πριν τον μπαμπά, είχε αγαπήσει έναν Βραζιλιάνο πιλότο...

4. Αφιερώστε μια ολόκληρη μέρα στο παιχνίδι -σε όποιο παιχνίδι θέλει!

Συνήθως το παιδί σάς βομβαρδίζει με προτάσεις: Να παίξουμε πόλεμο; Να φτιάξουμε κάστρο; Να ζωγραφίσουμε δράκους; Να πάμε στις κούνιες; Να παίξουμε σκοτεινό δωμάτιο; Να χοροπηδήσουμε στο κρεβάτι; Άλλες φορές απαντάτε θετικά κι άλλες όχι -και είναι απόλυτα λογικό. Φανταστείτε πόσο όμορφη ανάμνηση θα φτιάξετε στο μικρό σας, αν για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο (ή, εν πάση περιπτώσει, για μια ολόκληρη ημέρα) παίξετε ό,τι θέλει! Από το να πάτε στις κούνιες και να κάνετε αγώνες με τα αυτοκινητάκια του στο σαλόνι, μέχρι να βάλετε τις αποκριάτικες στολές σας, παίξτε σαν να μην υπάρχει αύριο! Σίγουρα θα το θυμάστε και οι δυο για χρόνια...

5. Παίξτε τουρτοπόλεμο στο πάρτι του!

Επιβάλλεται από τον Διεθνή Κώδικα Χαζομάρας κάθε άνθρωπος να παίξει τουρτοπόλεμο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του! Πάρτε απόφαση ότι θα καθαρίζετε τούρτα από κάθε κρυμμένη γωνίτσα του σπιτιού για τουλάχιστον ένα 24ωρο μετά το πέρας του Τουρτοπολέμου, φροντίστε η τούρτα να μην έχει κοστίσει όσο όλα τα κουφώματα του εξοχικού στο Σούνιο, κάντε την αρχή και αφήστε τους μικρούς πολεμιστές να συνεχίσουν. Μετά απ' αυτό, θα κερδίσετε (ακόμη πιο εύκολα) το παράσημο της Καλύτερης και πιο Διασκεδαστικής Μαμάς του Γαλαξία.

6. Ξενυχτήστε βλέποντας παιδικά

Συμβαίνει και στο δικό σας παιδί να ενθουσιάζεται, σαν να έζησε την πιο απίστευτη περιπέτεια, κάθε φορά που αργεί να πάει για ύπνο επειδή του το επιτρέψατε χαριστικά ή επειδή έμεινε μαζί με κάποιον φίλο του και χαζολογούσαν, αντί να κοιμηθούν; Σας έχει τύχει να είναι το «Μαμά, χτες ξενυχτήσαμε!» το πρώτο πράγμα που θα σας πει όταν επιστρέψει ενθουσιασμένο σπίτι, μετά από ένα βράδυ στους παππούδες ή στους φίλους του; Κάντε του, λοιπόν, για μία έστω φορά τη χάρη και -αν δεν έχει σχολείο η παιδικό σταθμό την επόμενη ημέρα- χαλαρώστε όλοι μαζί στον καναπέ, φτιάξτε ποπ-κορν και δείτε όσα επεισόδια απ' την αγαπημένη του σειρά θέλει! 

7. Πηγαίνετε μαζί για camping

Μπορεί εσείς να είστε ορκισμένοι εχθροί της σκηνής, τα πιτσιρίκια όμως λατρεύουν το camping. Όλη την ημέρα αλωνίζουν κάτω από δέντρα και δίπλα στη θάλασσα και το βράδυ κοιμούνται μέσα σε μια μικρή, ζεστή φωλίτσα. Πάρτε το, λοιπόν, απόφαση, οργανωθείτε και το επόμενο καλοκαίρι περάστε λίγες ημέρες με το παιδί κατασκηνώνοντας κάπου όμορφα. Θα είναι οι ομορφότερες διακοπές της ζωής του -σας το εγγυόμαστε.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)