Με στόχο την αυτοδυναμία και… παράθυρα συνεργασίας η Κουμουνδούρου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει ξεκαθαρίσει ότι η ισχυρή λαϊκή εντολή αποτελεί τον μοναδικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τις επικείμενες εκλογές, αφήνοντας μέχρι χθες παράθυρο συνεργασίας μόνο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, ωστόσο τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα θέτουν τις βάσεις για αναπροσαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της Κουμουνδούρου με φόντο τις κάλπες της 20ης Σεπτέμβρη.

Στο στρατηγείο του Αλέξη Τσίπρα, στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, αναλύουν πυρετωδώς τις σφυγμομετρήσεις. Τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα έχουν προκαλέσει εν μέρει ανησυχία στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ψαλίδα με τη ΝΔ φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά, με το ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει σημαντικές απώλειες.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες απώλειες δείχνουν να διοχετεύονται, όπως τονίζουν, στην δεξαμενή των αναποφάσιστων και των απογοητευμένων ψηφοφόρων και όχι σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική δύναμη. Ως εκ τούτου, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί η ενεργοποίηση των ψηφοφόρων ώστε να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αποχή. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν ότι η διεισδυτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ στη δεξαμενή των αναποφάσιστων και των απογοητευμένων είναι σαφώς μεγαλύτερη από τη ΝΔ - αλλά και τη Λαϊκή Ενότητα ελλείψει σαφούς προγράμματος - και υπογραμμίζουν ότι το παιχνίδι της αυτοδυναμίας μπορεί να παιχτεί σε αυτό το ταμπλό.

Πάντως, το ενδεχόμενο κατακερματισμού της Βουλής που θα βγάλουν οι κάλπες της 20ης Σεπτέμβρη με την είσοδο 8 ή ακόμα και 9 κομμάτων, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι οι κάλπες πρέπει να βγάλουν κυβέρνηση και δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για επαναληπτικές εκλογές, στο ΣΥΡΙΖΑ συντηρούν το πολωτικό πρέσινγκ για ισχυρή λαϊκή εντολή, αλλά την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αρχίζουν να αφήνουν χαραμάδα μετεκλογικής συνεργασίας για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, αποκλείοντας εξαρχής πάντως τη Νέα Δημοκρατία.

Έτσι, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα ζήτησε «ισχυρή εντολή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τη δεινή κατάσταση που την έφεραν πολιτικές 40 ετών», αποκλείοντας ωστόσο μόνο τη Νέα Δημοκρατία από το ενδεχόμενο συνεργασίας. «Δεν θα συνεργαστούμε με τη ΝΔ, διότι είμαστε διαφορετικοί ιδεολογικά, πολιτικά», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν κουβαλάμε τα ίδια βαρίδια. Έχουμε άλλους στόχους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Βήμα FM, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού στα πρότυπα της Γερμανίας». «Σ’ αυτό το οποίο είμαστε απολύτως κατηγορηματικοί είναι για το παλιό πολιτικό σκηνικό και ιδίως με τη Ν.Δ. Περιθώριο για μεγάλο συνασπισμό στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Από εκεί και πέρα, με το αποτέλεσμα των εκλογών, θα ενσκήψουμε όλοι, για να το εξετάσουμε, διότι σε άλλες εκλογές δεν πρόκειται να πάμε. Δεν υπάρχει (άλλη εκλογική αναμέτρηση). Το «μόνοι μας» προφανώς θα έχει ελαστικότητες, πολύ πέραν όμως του μεγάλου συνασπισμού με τη Ν.Δ. και θα το δούμε τότε. Μπορεί δηλαδή πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο ή διαφορετικές πολιτικές δεσμεύσεις να είμαστε υποχρεωμένοι τότε, όμως, επαναλαμβάνω, να τις αφουγκραστούμε» σημείωσε ενδεικτικά ο Νίκος Βούτσης.

«Χωρίς καθαρή λύση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, μετά τις εκλογές» σημείωσε στην ίδια λογική ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς στο thepressproject, ισχυριζόμενος ότι «ο αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία».

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)