Στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Στη Σύνοδο για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το προσφυγικό. Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Αλ.Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Σύνοδος διεξάγεται μία ημέρα μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της σημερινής Συνόδου είναι να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα και να υιοθετηθεί μία κοινή πολιτική για την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, που θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα.

Βάσει της απόφασης που έλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Από την Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν αρχικά σε άλλες χώρες 50.400 πρόσφυγες και από την Ιταλία 15.600 πρόσφυγες.

Πάντως, και στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ παραμένει διχασμένη αναφορικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 

Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων ελήφθη κατά πλειοψηφία, παρά τις παροτρύνσεις του Λουξεμβούργου -που ασκεί την προεδρία της ΕΕ- και της Κομισιόν για ομόφωνη απόφαση.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία, με την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία να ψηφίζουν κατά και τη Φινλανδία να απέχει.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)