Πεδίο μάχης το Κίεβο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των ιδιαίτερα βίαιων συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα έξω από το Κοινοβούλιο του Κιέβου. Οι διαδηλωτές αντιδρούν σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις φιλορωσικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, εν μέσω των σφοδρών μαχών που μαίνονται τους τελευταίους μήνες μεταξύ των ανταρτών και του ουκρανικού στρατού.
Η διαμαρτυρία -στην οποία συμμετέχουν κυρίως Ουκρανοί πολίτες που πρόσκεινται σε ακροδεξιά κόμματα - ξεκίνησε στην πλατεία Verkhovna Rada έξω από το κοινοβούλιο που γρήγορα μετατράπηκε στην κυριολεξία σε πεδίο μάχης, με διαδηλωτές να μην διστάζουν να πυροβολήσουν εναντίον αστυνομικών, ενώ ένας διαδηλωτής πέταξε μια χειροβομβίδα -μάλλον πρόκειται για ενισχυμένη βομβίδα καπνού- προς τους αστυνομικούς. 

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, Alexander Tereshchuk, οι ένστολοι που τραυματίστηκαν υπερβαίνουν τους 100 ενώ υπάρχει ένας επιβεβαιωμένα νεκρός, όχι από την έκρηξη όμως, αλλά από πυροβόλο όπλο. 






Σύμφωνα με άλλες αναφορές, τουλάχιστον 10 αστυνομικοί αλλά και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο σημείο της έκρηξης νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο διαδηλωτής που πέταξε τη χειροβομβίδα έχει συλληφθεί, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον άλλες 30 συλλήψεις. 







Το ακροδεξιό κόμμα Svoboda με ανακοίνωσή του κατηγορεί την αστυνομία για την πρόκληση των επεισοδίων και μιλάει για προβοκάτσια, ενώ ζητάει την παραίτηση του υπουργού δημόσιας τάξης.
Το νομοσχέδιο που παραχωρεί μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές περιοχές πέρασε από το Κοινοβούλιο με 265 ψήφους σε σύνολο 450 βουλευτών.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)