Από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο-Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αλλάζει και η βαθμίδα εκπαίδευσης του. Έφθασε λοιπόν η στιγμή που από το δημοτικό πηγαίνει στο γυμνάσιο.
Το 12χρονο αγόρι ή κορίτσι βρίσκεται αντιμέτωπο με τις εξής ριζικές αλλαγές:
1. Μέχρι πέρσι ήταν το μεγαλύτερο παιδί στο σχολείο ενώ τώρα είναι το μικρότερο.
2. Όλοι αυτοί οι «μεγάλοι» που το περιτριγυρίζουν του είναι άγνωστοι. Μαθητές και καθηγητές αποτελούν νέες φυσιογνωμίες και το καινούριο είναι για πολλά παιδιά συνώνυμο του απειλητικού.
3. Μέχρι πριν από λίγους μήνες διευθυντής και δάσκαλοι το ήξεραν με το μικρό του όνομα. Ωστόσο , στο γυμνάσιο ακόμη και οι πολύ φιλότιμοι καθηγητές παρατηρείται ότι συνήθως μαθαίνουν τα ονόματα κυρίως των πολύ καλών μαθητών ή των πολύ ανήσυχων.
4. Στα σχολεία που φοιτούν πολλά παιδιά, ομάδες μαθητών με επιθετική συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσουν διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις. Έτσι πολλά παιδιά, αισθάνονται εκτεθειμένα και απροστάτευτα, ειδικά όταν δε θέλουν να «καρφώνουν».
5. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των συμμαθητών εντείνονται.
Τα 12χρονα παιδιά λοιπόν βρίσκονται μέσα σε τρεις μήνες σε έναν πολύ διαφορετικό και σαφώς πιο απαιτητικό χώρο από εκείνον που είχαν συνηθίσει. Το καλό είναι ότι τα περισσότερα παιδιά προσαρμόζονται τελικά στο γυμνάσιο μέσα σε λίγους μήνες.

Περισσότερα θέματα για το σχολείο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)