Μεγάλη και έντονη πίεση θα δεχθεί την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο για το προσφυγικό προκειμένου να ζητήσει ευρεία βοήθεια από την ΕΕ ώστε να διαχειριστεί την τεράστια εισροή προσφύγων, μία κίνηση που κάποιοι αξιωματούχοι βλέπουν ως το πρώτο βήμα προς την εκχώρηση του ελέγχου των συνόρων της στις αρχές της ΕΕ.
Όπως γράφουν οι Financial Times η προσπάθεια θα γίνει όταν ο Αλέξης Τσίπρας παρευρεθεί σε μία εξαιρετικά σημαντική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, δύο μέρες αφού ορκίστηκε ως πρωθυπουργός για δεύτερη θητεία.
«Αυτό που μας λένε είναι ότι ''είμαστε έτοιμοι να μετεγκαταστήσουμε (τους πρόσφυγες)'', αλλά χρειαζόμαστε ένα απόλυτα σταθερό σύστημα καταγραφής τους όταν φτάνουν''», τόνισε ένας ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Η Ελλάδα, με τα διάσπαρτα νησιά της και μια κυβέρνηση με οικονομικά προβλήματα, έχει γίνει σημείο εισόδου για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην ΕΕ από την κοντινή Τουρκία και δεν έχει καταφέρει να τα βγάλει πέρα, γράφει η εφημερίδα.
Εντούτοις, οποιαδήποτε κίνηση μεταφοράς de facto ελέγχου των συνόρων της Ελλάδας στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να συναντήσει πολιτική αντίσταση στην Αθήνα, όπου οι μη δημοφιλείς διεθνείς διασώσεις έχουν ήδη εγείρει τη δυσαρέσκεια για τους ξένους που ποδοπατούν την εθνική κυριαρχία, τονίζουν οι FT.
Αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν πως η Αθήνα θα διατηρήσει τον υφιστάμενο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Γιάννη Μουζάλα, έναν έμπειρο άνθρωπο στις διεθνείς κρίσεις, που έχει εργαστεί στενά με τις αρχές της ΕΕ στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη στα νησιά της Ελλάδας.
Η εύρεση τρόπου ώστε να καλυφθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο κ. Τουσκ διστάζει να φανεί ως ο άνθρωπος που επιβάλει στην Αθήνα τη φύλαξη των συνόρων της από την ΕΕ.
Σχέδια για μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων της Ευρώπης έχουν εδώ και καιρό προωθηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε «πλήρως λειτουργική φύλαξη στα σύνορα και ακτοφυλακή».
Ενώ η Επιτροπή προχωρά με το σχέδιο, κάποιοι αξιωματούχοι είναι σκεπτικοί σχετικά με το πόσο θα πάρει μέχρι να θεσπιστεί ένα τέτοιο σώμα. «Πήρε στους Αμερικανούς 150 χρόνια να στήσουν το FBI», σημείωσε ένας διπλωμάτης.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.